Королева Катве

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Королева Катве
Queen of Katwe
Жанр Біографічна драма
Режисер Міра Наїр
Продюсер Джон Карлс
Лідія Дін Пілчер[en]
Сценарист Вільям Вілер
На основі The Queen of Katwe: A Story of Life, Chess, and One Extraordinary Girl’s Dream of Becoming a Grandmaster
Тіма Кротерса[en]
У головних
ролях
Оператор Шон Боббіт[en]
Композитор Алекс Геффсd[1]
Музика Алекс Геффес[en]
Монтаж Барі Олександр Браун[en]
Художник Шейн Банс
Джонатан Хелі-Хатчінсон
Фріц Жубер
Емілія Рокс
Костюмер Моболаджі Даводу[en]
Кінокомпанія Walt Disney Pictures
ESPN Films[en]
Cine Mosaic
Mirabai Films[en]
Дистриб'ютор Walt Disney Studios
Motion Pictures
Тривалість 124 хвилини
Мова англійська
луганда
Країна США США
Рік 2016
Дата виходу 10 вересня 2016 (Торонтський МКФ)
30 вересня 2016 (США)
31 січня 2017 (Цифра)
Кошторис $15 млн.
Касові збори $10.4 млн.
IMDb ID 4341582
Офіційний вебсайт
CMNS: Королева Катве у Вікісховищі

«Королева Катве» (англ. Queen of Katwe) — американський художній фільм у жанрі біографічна драма режисерки Міри Наїр та сценариста Вільяма Вілера[2][3]. Фільм оснований на реальній історії угандійської шахістки Фіони Мутесі, яка, бувши безграмотною, у віці 11 років змогла перемогти на чемпіонаті країни, а вже в 14 років брала участь у 39-й олімпіаді з шахів в Ханти-Мансійську, а у 2017 році увійшла до списку «100 Жінок Африки». У сюжеті фільму демонструється її шлях від африканських нетрів до успіху у кар'єрі шахістки та кандидатки у майстри спорту Міжнародної шахової федерації (FIDE)[4].

Адаптація була створена на основі книги та статті Тіма Кротерса[en] в журналі ESPN, а безпосереднім створенням займалася студія Walt Disney Pictures у співпраці з ESPN Films[en]. Прем'єри стрічки у світовому кінопрокаті не відбулося, в тому числі релізу не відбулося і в Україні. Повноцінний прокат був лише у певній кількості країн, але у більшості — він був обмежений, або демонструвався суто на кінофестивалях. Випуск фільму на Blu-ray і DVD також був обмежений невеликою кількістю країн. Уперше стрічка була продемонстрована на Торонтському міжнародному кінофестивалі 10 вересня 2016 року[5] та пройшла обмежений показ у кінотеатрах Сполучених Штатів 23 вересня того ж року, а повноцінно вийшла в прокаті 30 вересня 2016 року. Цифровий реліз фільму відбувся 31 січня 2017[6].

Сюжет[ред. | ред. код]

Життя в Катве[en] — нетрищах одного з районів столиці Уганди Кампалі, є постійним випробуванням для 10-річної Фіони (Мадіна Налванга[en]), її матері Накка Харрієт (Люпіта Ніонго) та інших членів її сім'ї. Вона та її молодший брат замість навчання в школі допомагають матері продавати кукурудзу на ринку, щоб хоч якось виживати. Окрім торгівлі на ринку, дівчинка також допомагає доглядати за своїм маленьким братом. Однак весь її світ змінюється в один день, коли вона зустрічає Роберта Катенде (Девід Оєлово) під час однієї з місіонерських програм, що проходять в Уганді. Катенде тренує футболістів і вчить дітей грати в шахи в місцевому центрі. Зацікавлена Фіона підходить до вікна будівлі й дивиться за гравцями, а незабаром вона й сама захоплюється грою і починає активно займатися шахами, заради чого щоранку долає 6,5 км і незабаром стає кращим гравцем у групі під керівництвом Катенде.

Її тренер, наперекір початковій протидії місцевих авторитетних шахових кіл, бере її в команду і Фіона вирушає на національний шкільний турнір з шахів в одну з найпрестижніших шкіл міста. Її команда спочатку відчуває себе дуже невпевнено серед інших учасників, однак завдяки удачі та таланту їм вдається взяти верх і Фіона займає на змаганнях перше місце.

Протягом усього фільму глядачеві демонструються елементи з життя юної обдарованої шахістки Фіони, про її злети й падіння, про її успіхи на змаганнях і турнірах і про її товаришів по шаховій команді. Протягом шляху до повноцінної спортивної кар'єри її переслідують проблеми життя в нетрищах та бажання врятувати себе і свою сім'ю від цього.

У 2010 році в надії, що їй пощастить стати гросмейстером і тим самим забезпечити собі необхідні фінанси, щоб витягти свою сім'ю з нетрищ і тотальної бідності, Фіона очолює збірну Уганди з шахів і разом з нею вирушає на Шахову олімпіаду в російське місто Ханти-Мансійськ. Однак конкуренція виявляється для неї занадто серйозною, і в кінці поєдинку вона поступається своїй канадській суперниці.

Після олімпіади пригнічена, засмучена, невпевнена у своїх силах та роздосадувана Фіона повертається в столицю Уганди Кампалу, в «рідні» нетрі Катве. Вона розмірковує назавжди кинути шахову кар'єру, але завдяки підтримці тренера Роберта Катенде, інших жителів Катве та своїх друзів вона повертається до шахів, перемагає на місцевих змаганнях і знову вирушає на міжнародні турніри, де зрештою досягає успіху і втілює свою мрію — рятує свою родину від нетрів. Фільм закінчується купівлею Фіоною будинку для своєї матері.

У ролях[ред. | ред. код]

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль
Мадіна Налванга[en] Фіона Мутесі Фіона Мутесі
Девід Оєлово Роберт Катенде Роберт Катенде
Люпіта Ніонго Накку Гаррієт Накку Гаррієт
Мартін Кабанза Мугабі Брайан Мугабі Брайан
Тарін «Кей» Кейз Найт — старша сестра Фіони Найт — старша сестра Фіони
Рональд Ссемаганда Іван Іван
Ітан Назаріо Любега Бенджамін Бенджамін
Нікіта Перл Валігва Глорія Глорія
Едгар Каньїке Джозеф Джозеф
Естері Тебандеке[en] Сара Катенде Сара Катенде
Пітер Одеке[en] Барумба Барумба
Шиба Карунгі[en] Шакіра Шакіра

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Письменник і спортивний журналіст Тім Кротерс[en] опублікував статтю «Game of her life» про Фіону Мутесі в журналі ESPN 10 січня 2011 року,[7] а згодом написав книгу «Королева Катве: історія життя, шахи та одна надзвичайна мрія дівчини стати гросмейстером» (англ. The Queen of Katwe: A Story of Life, Chess, and One Extraordinary Girl's Dream of Becoming a Grandmaster), в якій було детально описане життя, дитинство і спортивні досягнення юної шахістки[8]. Книга була опублікована у 2012 році, що привернуло увагу всього світу до долі талановитої угандійської дівчини, а незабаром він був помічений компанією Walt Disney Pictures, яка того ж року викупила права на всі відповідні матеріали[9].

Після цього, етнічний угандієць і старший креативний директор Walt Disney Studios Тендо Нагенда активно зайнявся розробкою відповідного проєкту і якомога швидшим відправленням його в виробництво[10].

Отримавши схвалення президента студії Disney Шона Бейлі[en], Нагенда вирушив відвідати Міра Наїр в її угандійському будинку, щоб запропонувати їй роботу режисера для знімання фільму про Фіону Мутесі[11]. Наїр була зачарована історією юної шахістки та відразу погодилась на пропозицію Тендо Нагенди, після чого заявила, що завжди була оточена подібними місцевими історіями, але нічим не займалася в Уганді з 1991 року і що «вона любить будь-які історії про людей, які роблять щось з того, що здається нічим»[12].

Через деякий час режисер Міра Наїр зустрілася з самою Фіоною Мутесі, її матір'ю Гаррієт, а також з її командою з шахів під керівництвом тренера Роберта Катенде. Вона запросила сценариста Вільям Вілера також приїхати в Кампалу, щоб провести інтерв'ю з головними фігурами фільму і таким чином започаткувати основи для створення майбутнього сценарію. Наїр зняла короткометражний хайт-концепт і представила його Disney, щоб полегшити побоювання студії, які були викликані занепокоєнням, що всі дії фільму будуть відбуватися в Африці[13].

Вілер вважав, що фільм може вписатися в студійну парадигму стрічок про спортивні історії про невідомих, але талановитих людей. Крім того, він цілком поділяв погляди режисера на «історії про людей, які роблять щось з того, що здається нічим»[14].

У січні 2015 року голова студії Disney Алан Хорн[en] дав зелене світло виробництву фільму про юну талановиту шахістку Фіону Мутесі з Уганди. Всього на виробництво фільму було виділено 15 мільйонів доларів США[15].

Кастинг[ред. | ред. код]

У січні 2015 року Девід Оєлово і Люпіта Ніонго були обрані виконавцями головних другорядних ролей у фільмі — Роберта Катенде і Накку Гаррієт відповідно[16][17]. Це був перший вибір акторів на ці ролі режисером Мірою Наїр. Всього кастинг тривав з липня по грудень 2014 року, а на головну роль пробувалися понад 700 дівчат, але в результаті — директор кастингової групи знайшов Мадіну Налванга[en] в громадському танцювальному класі. Врешті-решт 15-річна угандійська танцівниця отримала роль Фіони Мутесі[18].

Знімання[ред. | ред. код]

Процес створення картини розпочався у квітні 2015 року[19]. Основне знімання зробили в самих нетрях Катве[en] столиці Уганди, Кампалі, а також у Йоганнесбурзі, Південно-Африканська Республіка. Під час роботи над фільмом понад сто угандійців найняли для вуличних сцен як статистів, близько вісімдесяти з них не мали жодного досвіду роботи з камерами[20]. Також було немало професійних угандійських акторів, які погоджувалися на ролі статистів. Серед них Гледіс Ойенбот[en] — дублерка героїні Люпіта Ніонго. Крім того, режисер фільму Міра Наїр організувала акторський навчальний табір, основна мета якого — допомогти угандійським дітям підготуватися до знімання у сценах з їхньої участі[21].

Наїр разом з оператором фільму Шоном Боббіттом[en] вдавалася до різноманітних візуальних підходів для створення якомога цікавіших сцен шахових матчів у фільмі.

Роберт Катенде, реальний тренер Фіони, також був присутній на зніманні фільму як консультант. Він розробляв самі шахові партії, тоді як Наїр і Боббіт працювали над візуальним складником процесу. Шахові сцени були досить складними у виробництві через те, що містили реальні шахові ходи, оскільки все мало виглядати найбільш натурально. На фінальних етапах монтажу режисер Міра Наїр і монтажер Баррі Браун[en] вирізали деякі сцени для створення більшого драматичного ефекту.

Процес створення кінострічки «Королева Катве» завершився в червні 2015 року після 54 складних днів зйомок[22].

Музика[ред. | ред. код]

Основним музичним супроводом фільму є пісня Аліши Кіз «Back to Life[en]», що вийшла 1 вересня 2016 року на студії RCA Records[23]. Крім того, у фільмі присутня велика кількість справжніх угандійських творів, а також композицій інших виконавців. Додатковий музичний супровід для «Королеви Катве» був складений і написаний Алексом Геффесом[en][24]. Коментуючи написане, Геффес сказав: «Це дуже тематична і ніжна партитура, яка є більш оркестровою, ніж щось на зразок пісень групи The Roots, хоча події і відбуваються в Африці». Він також сказав: «У фільмі велика кількість справжніх, автентичних угандійських композицій, для побудови сцени, на якій партитура була б здатна якомога більше зосередити на музичному оповіданні»[25].

Повний саундтрек-альбом вийшов 23 вересня на лейблі Walt Disney Records[26].

Queen of Katwe (Original Motion Picture Soundtrack)
Саундтрек-альбом
Композитор Алекс Геффсd[1]
Дата випуску 23 вересня 2016
Записаний 2015–16
Жанр біографічний фільм, драматичний фільм, спортивний фільм і екранізація літературного твору[d]
Тривалість 62:55
Лейбл Walt Disney
Продюсер Lydia Dean Pilcherd[27] і John Carlsd[27]
Королева Катве (Оригінальний саундтрек) – Стандартне видання[28]
#НазваВиконавецьТривалість
1.«#1 Spice»Йонг Кардамон & HAB3:50
2.«Sekem»MC Galaxy[en]3:58
3.«Budo!»Алекс Геффес[en]2:05
4.«Tuli Kubigere»A Pass[en]3:17
5.«Bomboclat»Chameleone[en] & Goodlyfe Crew[en]3:45
6.«Brian, My Brother!»Алекс Геффес[en]1:00
7.«Skelewu[en]»Davido[en]3:09
8.«Juicy»Goodlyfe Crew[en]3:46
9.«It Is Fine»Алекс Геффес[en]1:03
10.«Engoma Yange»Нсубуга Саава Карім4:26
11.«Wuuyo»A Pass[en]4:21
12.«Oswadde Nnyo»Afrigo Band[en] та Мойсей Матову[en]3:29
13.«Mbilo Mbilo»Едді Кензо[en]3:50
14.«Escape from Hospital»Алекс Геффес[en]0:57
15.«Nfunda N'omubi»Afrigo Band[en] та Джоаніта Каваля[en]2:48
16.«Kiwani»Боббі Вайн[en]4:49
17.«The Promise of Harriet»Алекс Геффес[en]1:16
18.«Kyempulila»A Pass[en]2:26
19.«Home Again»Майкл Ківанука3:31
20.«Back to Life[en]»Аліша Кіз4:54
21.«Shekini»P-Square[en]3:38
Королева Катве (Оригінальний саундтрек) – Deluxe edition (бонусні композиції)[29]
#НазваВиконавецьТривалість
21.«Am I Ready?»Алекс Геффес[en]2:16
22.«We Have a Champion»Алекс Геффес[en]1:15
23.«New World»Алекс Геффес[en]2:01
24.«Phiona Wins Joseph»Алекс Геффес[en]2:46
25.«At the Threshold»Алекс Геффес[en]1:28
26.«Father Grimes – Commence Play!»Алекс Геффес[en]1:09
27.«Such Aggressiveness in a Girl Is a Treasure»Алекс Геффес[en]1:20
28.«You Make a Plan Mama»Алекс Геффес[en]2:43
29.«Is This Heaven?»Алекс Геффес[en]1:43
30.«Like Ghosts»Алекс Геффес[en]1:45
31.«Olympiad»Алекс Геффес[en]4:00
32.«The Water Takes Everything It Wants»Алекс Геффес[en]3:17
33.«Robert Katende, I Am Your Mother»Алекс Геффес[en]1:47
34.«School»Алекс Геффес[en]1:37
35.«Entering Rwabushenyi»Алекс Геффес[en]1:24
36.«You Belong Here»Алекс Геффес[en]4:17
37.«We Are Home»Алекс Геффес[en]2:26

Випуск[ред. | ред. код]

Стрічка була продемонстрована на Торонтському міжнародному кінофестивалі 10 вересня 2016 року[30]. 20 вересня того ж року компанія Disney провела корпоративну прем'єру в El Capitan Theatre[en] в Голлівуді, Лос-Анджелес[31], а вже 22 вересня відбувся ще один прем'єр-показ на фестивалі Urban World Festival[32]. Повноцінній реліз фільму в США відбувся 30 вересня 2016 року.

Африканські прем'єри фільму відбулися 1 жовтня в Кампалі, Уганда і 5 жовтня в Йоганнесбурзі, ПАР[33][34].

В Європі ж фільм дебютував на Лондонському кінофестивалі 9 жовтня 2016 року[35]. 21 жовтня 2016 року фільм був офіційно показаний у широкому прокаті в Великій Британії, а 20 квітня 2017 року в кінотеатрах Німеччини. Наступний показ відбувся 22 жовтня на Міжнародному кінофестивалі Морелія[en] в Мексиці[36]. 12 листопада фільм показали на Кінофестифалі Золотий кінь[en] у Тайбеї, а вже 24 листопада відбувся ще один показ, цього разу — на Азійсько-тихоокеанському кінофестивалі в Брисбені[37].

31 січня 2017 року компанією Walt Disney Studios Home Entertainment[en] фільм вийшов на Blu-ray носіях і DVD, а також відбувся цифровий реліз стрічки[6].

Відгуки[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

В обмежений прокат в Сполучених Штатах стрічка вийшла 23 вересня 2016 року з передбачуваною сумою виручки в 82 000 доларів США, що становить у середньому 1577 доларів за екран в 52 кінотеатрах. До початку уїк-енду він заробив 304 933 долари, що в середньому складає 5864 долари за екран[38]. У широкий прокат в США стрічка вийшла 30 вересня того ж року, на 1242 екранах по всій країні та за перший тиждень зібрала 2,5 млн доларів[39]. На кінець світового прокату загалом було зібрано 10,4 млн доларів США[15].

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

Фільм «Королева Катве» мав переважно схвальні відгуки критиків, а акторська гра Девіда Оєлово і Люпіти Ніонго дістала одностайно позитивні оцінки[40][41]. Сайт інтернет-агрегатора «Rotten Tomatoes» оцінив фільм в 93 % рейтингу схвалення на основі 184 відгуків і має середній рейтинг користувацьких оцінок 9.8/10 балів[42]. На «Metacritic» фільм має нормалізований рейтинг 73/100, оснований на рецензіях 40 критиків та глядацький рейтинг 6.5/10 балів[43]. Глядачі, опитані компанією «CinemaScore[en]», дали фільму середню оцінку «A+» за шкалою від «А+» до «F».

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій
Нагорода Рік Номінація Номінант Результат Дж.
African-American Film Critics Association[en] 2017 10 найкращих фільмів «Королева Катве» 10-те місце [44]
Премія Африканської кіноакадемії 2017 Премія Африканської кіноакадемії за найперспективнішого актора Мадіна Налванга[en] Перемога [45]
Премія Африканської кіноакадемії за найкращу чоловічу роль у головній ролі David Oyelowo Номінація
Премія Африканської кіноакадемії за найкращу жіночу роль у головній ролі Lupita Nyong'o Номінація
Премія Африканської кіноакадемії за найкращу режисуру Міри Наїр Номінація
Премія Африканської кіноакадемії за найкращий фільм «Королева Катве» Номінація
Премія Африканської кіноакадемії за найкращий художній дизайн «Королева Катве» Номінація
Премія Африканської кіноакадемії за найкращий дизайн костюмів «Королева Катве» Перемога
Премія Африканської кіноакадемії за найкращі візуальні ефекти «Королева Катве» Номінація
Alliance of Women Film Journalists[en] 2016 Найкраща жінка-режисер Міри Наїр Номінація [46][47]
Найпроривніший виступ Мадіна Налванга[en] Номінація
Black Reel Awards[en] 2017 Найвидатніша актриса Мадіна Налванга[en] Номінація [48]
Найвидатніша актриса другого плану Люпіта Ніонго Номінація
Найвидатніша оригінальна пісня «Back to Life»[en]Аліша Кіз, Illangelo[en] та Біллі Уолш Номінація
Кінопремія «Вибір критиків» 2016 Найкащий молодий виконавець Мадіна Налванга[en] Номінація [49]
Evening Standard British Film Awards[en] 2016 Найкращий актор Девід Оєлово Номінація [50]
Golden Tomato Awards 2017 Найкращий дитячий/сімейний фільм року «Королева Катве» 2-ге місце [51]
Премія Лондонського гуртка кінокритиків 2017 Британський/ірландський актор року Девід Оєлово Номінація [52]
NAACP Image Awards 2017 Найвидатніша актриса Мадіна Налванга[en] Номінація [53]
Найвидатніша актриса другого плану Люпіта Ніонго Номінація
Найвидатніший актор другого плану Девід Оєлово Номінація
Найвидатніший режисер Міри Наїр Номінація
National Film Awards UK[en] 2017 Найкраща актриса Люпіта Ніонго Номінація [54]
Найкращий міжнародний фільм «Королева Катве» Номінація
Міжнародний кінофестиваль у Торонто 2016 Вибір глядачів Міри Наїр 3-те місце [55]
Women Film Critics Circle[en] 2016 Найкращий фільм знятий жінкою «Королева Катве» Номінація [56]
Найкраща молода актриса Мадіна Налванга[en] Номінація
Найкращі жіночі образи у фільмі «Королева Катве» Номінація
Найкращий сімейний фільм «Королева Катве» Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Walt Disney Company Queen of Katwe Press Kit
  2. David Oyelowo, Lupita Nyong’o in Talks for Disney’s ‘Queen of Katwe’. Variety. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 1 жовтня 2020.
  3. Disney's David Oyelowo Drama, 'Queen of Katwe,' Gets Release Date | Hollywood Reporter. www.hollywoodreporter.com. Архів оригіналу за 18 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  4. Why Lupita Nyong’o, Not Superheroes, Represents the Future of Disney. Vanity Fair. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  5. Toronto To Open With ‘The Magnificent Seven’; ‘La La Land’, ‘Deepwater Horizon’ Among Galas & Presentations. Deadline. Архів оригіналу за 28 грудня 2021. Процитовано 1 жовтня 2020.
  6. а б Queen of Katwe (2016) - IMDb, архів оригіналу за 29 березня 2022, процитовано 1 жовтня 2020
  7. The Mag: Africa's female chess prodigy. ESPN.com. Архів оригіналу за 23 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  8. From slum life to Disney film: Ugandan teen chess star 'the ultimate underdog'. CNN. Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  9. WATCH: The Incredible Rise Of A Poor Ugandan Teen. HuffPost. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 1 жовтня 2020.
  10. Tendo Nagenda Named Executive VP of Production at Disney. Variety. Архів оригіналу за 4 березня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  11. The Inside Story Behind Disney's 'Radical' 'Queen of Katwe'. Wired. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  12. Watch A Brand New Clip From Disney's Inspiring 'Queen of Katwe'. EW.com. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  13. ‘Queen of Katwe’ Makes Moves on a Ugandan Chessboard. The New York Times. ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  14. Queen of Katwe: Expanding What a Disney Film Can Be. Creative Screenwriting. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  15. а б Queen of Katwe. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  16. David Oyelowo, Lupita Nyong'o talk Oscars diversity and 'Queen of Katwe'. CNN. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  17. 'Queen of Katwe': The return of Lupita Nyong'o. EW.com. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  18. Disney unveils first look at Lupita Nyong'o in 'The Queen of Katwe'. EW.com. Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  19. Lupita Nyong’o Sets New York Stage Debut In Public Theater’s ‘Eclipsed’. Deadline. Архів оригіналу за 12 лютого 2021. Процитовано 1 жовтня 2020.
  20. From Kampala, with love. mint. Архів оригіналу за 14 серпня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  21. Meet Tendo Nagenda: Disney Exec and Mastermind behind ‘Queen of Katwe’. Face2Face Africa. Архів оригіналу за 20 травня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  22. David Oyelowo & Lupita Nyong’o In Talks To Star In ‘Queen Of Katwe’ For Disney. Deadline. Архів оригіналу за 12 січня 2015. Процитовано 1 жовтня 2020.
  23. 'Queen of Katwe' Story Inspired Alicia Keys to Write a New Song. EW.com. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  24. Alex Heffes to Score Mira Nair’s ‘Queen of Katwe’ | Film Music Reporter. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 1 жовтня 2020.
  25. Interview with Alex Heffes :: Film Music Magazine. Архів оригіналу за 27 вересня 2016. Процитовано 1 жовтня 2020.
  26. Queen of Katwe (2016) - Soundtrack.Net. www.soundtrack.net. Архів оригіналу за 24 січня 2021. Процитовано 1 жовтня 2020.
  27. а б Mike Fleming Jr. David Oyelowo & Lupita Nyong’o In Talks To Star In ‘Queen Of Katwe’ For Disney // Deadline Hollywood — 2015.
  28. Queen of Katwe (Original Motion Picture Soundtrack). iTunes. Архів оригіналу за 12 вересня 2017. Процитовано 1 жовтня 2020.
  29. Queen of Katwe (Original Motion Picture Soundtrack) [Deluxe Edition]. iTunes. Архів оригіналу за 12 вересня 2017. Процитовано 1 жовтня 2020.
  30. TIFF 2016: Magnificent Seven, Loving, and More Announced for Festival Lineup. Vanity Fair. Архів оригіналу за 8 серпня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  31. Cast and Crew Celebrate 'Queen of Katwe' as "a Love Letter to Uganda" at Disney Film's Premiere | Hollywood Reporter. www.hollywoodreporter.com. Архів оригіналу за 12 лютого 2021. Процитовано 1 жовтня 2020.
  32. ‘Queen of Katwe’ Leads the Slate at 2016 Urbanworld Film Festival. Variety. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  33. ‘Queen of Katwe’ Ugandan premiere set for October 1 – theinsider.ug. www.theinsider.ug. Архів оригіналу за 10 жовтня 2016.
  34. Queen of Katwe Premiers in Joburg | The New Age. www.thenewage.co.za. Архів оригіналу за 2 березня 2018. Процитовано 1 жовтня 2020.
  35. Lupita Nyong’o’s ‘Queen of Katwe’ to Make European Debut at London Film Festival. Variety. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  36. Queen of Katwe. FICM. Архів оригіналу за 31 жовтня 2016. Процитовано 1 жовтня 2020.
  37. 台北金馬影展 Taipei Golden Horse Film Festival | 逐夢棋緣. www.goldenhorse.org.tw. Архів оригіналу за 3 грудня 2018. Процитовано 1 жовтня 2020.
  38. ‘Magnificent Seven’ Lassos $59.3M Worldwide & Record $34.7M U.S. Opening For Antoine Fuqua – Monday Final B.O. Deadline. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  39. ‘Miss Peregrine’ Rules With $28.8M; ‘Deepwater Horizon’ Pulls $20.2M; ‘Masterminds’ Is $6.5M Bomb – Monday Final. Deadline. Архів оригіналу за 2 жовтня 2016. Процитовано 1 жовтня 2020.
  40. Queen of Katwe Is a Bright and Inspiring Success. Vanity Fair. Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 1 жовтня 2020.
  41. Toronto Film Review: ‘Queen of Katwe’. Variety. Архів оригіналу за 19 вересня 2016. Процитовано 1 жовтня 2020.
  42. Queen of Katwe | Rotten Tomatoes, архів оригіналу за 20 вересня 2020, процитовано 1 жовтня 2020
  43. Queen of Katwe | Metacritic, архів оригіналу за 8 листопада 2020, процитовано 1 жовтня 2020
  44. Nordyke, Kimberly (12 грудня 2016). 'Moonlight' Named Best Picture by the African American Film Critics Association. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 13 грудня 2016. Процитовано 12 грудня 2016.
  45. Chima, Chidi (14 травня 2017). AMAA 2017: Akin Omotoso’s Vaya grabs ten nominations, Queen of Katwe, ’76 get eight. The Cable Lifestyle. Архів оригіналу за 28 вересня 2018. Процитовано 14 травня 2017.
  46. Merin, Jennifer (16 грудня 2016). 2016 AWFJ EDA Award Nominees. Alliance of Women Film Journalists. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 17 грудня 2016.
  47. McCue, Michelle (16 грудня 2016). 'Arrival', 'La La Land', 'Hell or High Water' Among The Nominees for the 2016 AWFJ EDA Awards. WeAreMovieGeeks.com. Архів оригіналу за 22 листопада 2020. Процитовано 17 грудня 2016.
  48. Davis, Clayton (14 грудня 2016). Black Reel Award Nominees – 'Moonlight' Leads with 13 Nominations. AwardsCircuit.com. Архів оригіналу за 17 грудня 2016. Процитовано 15 грудня 2016.
  49. La La Land Leads with 12 Nominations for the 22nd Annual Critics' Choice Awards. criticschoice.com. Critics' Choice. 1 грудня 2016. Архів оригіналу за 20 січня 2017. Процитовано 1 грудня 2016.
  50. Moore, William (17 листопада 2016). Evening Standard British Film Awards – The Longlist. London Evening Standard. Архів оригіналу за 27 листопада 2020. Процитовано 29 листопада 2016.
  51. Golden Tomato Awards – Best of 2016. Rotten Tomatoes. 12 січня 2017. Архів оригіналу за 26 січня 2017. Процитовано 1 жовтня 2020.
  52. Nordyke, Kimberly (20 грудня 2016). 'Moonlight' and 'Love and Friendship' Lead London Film Critics'. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 13 грудня 2016. Процитовано 20 грудня 2016.
  53. Hipes, Patrick (13 грудня 2016). NAACP Image Awards: Nate Parker & Donald Glover Lead Film & TV Noms; Beyonce Tops Field. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 січня 2019. Процитовано 13 грудня 2016.
  54. Ewan McGregor, Catherine Zeta Jones, Michael Fassbender, Shana Swash, & Daniel Radcliffe lead National Film Awards UK 2017. Архів оригіналу за 3 березня 2021. Процитовано 1 лютого 2017.
  55. TIFF People's Choice Award cements La La Land in Oscar race—The festival also released its full list of winners. Entertainment Week. 18 вересня 2016. Архів оригіналу за 13 жовтня 2016. Процитовано 18 вересня 2016.
  56. Women Film Critics Circle Nominations: "Hidden Figures," "13th," & More. Women And Hollywood. 19 грудня 2016. Архів оригіналу за 11 січня 2018. Процитовано 15 грудня 2016.