Природно-заповідний фонд Сумської області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Природно-заповідний фонд Сумської області налічує 260 заповідних територій[1]. Сумщина знаходиться у двох природних зонах — лісовій та лісостеповій. На півночі області переважають дубово-соснові ліси та сільськогосподарські угіддя на місці дубових лісів; на півдні — угіддя на місці лучних степів та дубових лісів, заплавні луки на долинах річок Псла та Ворскли, а серед лісів — кленово-липово-дубові ліси. Південніше Сейму на сході області у ґрунтовному покриві панують чорноземи[1].

Земна поверхня[ред. | ред. код]

Більша частина території області знаходиться в межах Придніпровської низовини, крайня північна частина — у межах Поліської низовини, на сході і північному сході — відроги Середньоруської височини. Територією Сумщини протікає 1543 річки, найбільша з них — Десна. Всі вони належать до басейну Дніпра. У межах області розташовані 25 великих озер, 2191 ставок та 43 водосховища із загальним об'ємом майже 223 млн м3 води[1].

Лісистість[ред. | ред. код]

Лісистість території (відношення покритої лісом площі до загальної площі регіону) становить 18,6 %[1].

Рослинність[ред. | ред. код]

Сумщина розташована у лісовій та лісостеповій природних зонах. Умовний поділ проходить долиною р. Сейму. На крайній півночі області переважають піщані рівнини. На Поліссі, на дерново-підзолистих ґрунтах переважають соснова та дубово-соснові ліси з покривом чорниці, зелених мохів, серед яких трапляються замкнуті зниження із сфагновими болотами. На Поліссі також є і діброви. Вони тяжіють до місць, де в ґрунті більше глинистих частинок і більше поживних речовин, однак такі ґрунти вже всі розорано. Також на Поліссі багато низинних боліт. Вони тяжіють до широких улоговин стоку та заплав річок (більшість з них меліоровано)[1].

На північ від Сейму на сході, лісів все менше. Плескаті ділянки плато тут вкриті родючими сірими лісовими ґрунтами і розорані. Поміж них трапляються штучно створені ліси, здебільшого із сосни з домішкою дуба, клена, а часто лісових інтродуцентів — робінії несправжньоакацієвої, черемхи пізньої. Ліси з природним деревостаном залишилися переважно по схилах ярів та балок. Боліт тут мало[1].

По балках південної експозиції та крутих берегах Клевені та Сейму можна знайти ділянки остепнених лук із барвистим різнотрав'ям[1].

Тваринність[ред. | ред. код]

На півночі області, який охоплює лісова зона, можна побачити представників тайгиглушець, рись, заєць білий, снігур. А в південній лісостеповій частині області трапляються степові звірі, такі як бабак, тушканчик, сліпак звичайний[1].

Загальна кількість видів тварин, що мешкають на Сумщині, складає близько 50 тисяч. Більшість із них – дрібні безхребетні. Хребетні тварини представлені 447 видами, а саме: міноги (круглороті) – 1, риби – 55, земноводні – 11, плазуни – 7, птахи – 296, ссавці – 78 видів[1].

Рідкісні види тварин[ред. | ред. код]

Регулярні дослідження тваринного світу проводять науковці двох національних природніх парків: Деснянсько-Старогутського (на півночі області) та Гетьманського (на півдні). У першому увагу приділяють спостереженням за мігруючими птахами у басейні Десни, визначають видовий склад мігрантів, уточнюють фенологічні терміни прольоту для кожного з видів. Серед місцевих видів є ті, що занесені до Червоної книги України та інших охоронних списків, а саме: ведмідь, заєць білий, горностай, скопа, пугач, кулик-сорока. У Гетьманському НПП за останні роки виявлено низку видів хребетних тварин, занесених до Червоної книги України, а деякі з них виявлено тут уперше: нерозень, чернь білоока, скопа, шуліка чорний, лунь польовий, лунь степовий, лунь лучний, канюк степовий, орел-карлик, підорлик малий, орлан білохвіст, журавель сірий, кульон великий, голуб-синяк, сорокопуд сірий, вечірниця руда, горностай.

Одним з найбільш раритетних видів тварин області є хохуля звичайна – реліктовий вид, занесений до Червоної книги України. Популяція цієї тварини, що нараховує всього 100-300 особин, виявлена в північно-східній частині області в заплаві р. Сейм, частково у межах регіонального ландшафтного парку «Сеймський». А ще в межах цієї заповідної території ДП «Конотопський лісгосп» підтримує вільно існуючу популяцію зубра чисельністю понад 50 особин.

Загалом на Сумщині мешкає 31 вид хребетних тварин, занесених до Червоної книги МСОП, 37 видів – до ЄЧС, 135 видів – до БК (додаток ІІ), ЧКУ – 108 видів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л Kryvozub, Ihor, ред. (2019). Pryrodno-Zapovidnyj fond Sums'koï oblasti: atlas dovidnyk. Pryrodno-Zapovidnyj fond Ukraïni (вид. Dovidkove vidannja). Kyiv: Ukraïns'ka Kartografična Grupa. ISBN 978-617-7447-32-9.