Діплес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діплес
Походження  Греція
Необхідні компоненти тісто

Діплес (грец. Δίπλες) — грецький десерт з півострова Пелопоннес, який виготовляють із тонкого листового тіста. Діплеси — типовий десерт на півострові Пелопоннес, особливо на весіллях та на святкування Нового Року[1].

Приготування[ред. | ред. код]

Тісто розкачують на довгі тонкі смужки, обсмажують і складають у гарячій олії, а потім занурюють у цукровий або медовий сироп[2][3]. Діплеси можуть бути різної форми, найпоширеніші — бантики та спіралі[4].

Інший спосіб приготування використовує залізну форму, змочену в спеціяльному клярі для діплесів. Їх обсмажують у рослинному жирі до тих пір, поки діплеси не відокремляться від форми. Їх поливають зверху сиропом і посипають подрібненими волоськими горіхами та корицею.[5]

Подібні страви[ред. | ред. код]

Діплес за інгрідієнтами та способом приготування подібні до печива «вергуни» (англ. «крила ангела»), від яких відрізняються, зокрема тим, що їх не змочують у сиропі, а подають сухими.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. New Year Traditions: Greek New Year. Australian Media Pty Ltd. Архів оригіналу за 21 листопада 2009. Процитовано 8 листопада 2009.
  2. Diples (Thiples) (Honey Rolls) Greek Dessert. Thursday for Dinner. Архів оригіналу за 2013-10-17 |url-status=dead. Процитовано 8 листопада 2009.
  3. Recette Nœuds (Thiples) - Cuisine du monde (French) . Univers recette. Архів оригіналу за 29 квітня 2009. Процитовано 8 листопада 2009.
  4. Nancy Gaifyllia. Thiples: Fried Honey Pastries. About.com. Архів оригіналу за 4 вересня 2009. Процитовано 8 листопада 2009.
  5. Greek New Year Traditions Around the World at FatherTime's Net. www.fathertimes.net. Процитовано 3 квітня 2023.

Див. також[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Діплес