Богоявлення (Мікеланджело)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Епіфанія (Мікеланджело))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богоявлення
Творець: Мікеланджело Буонарроті
Час створення: 1550
Висота: 232 см
Ширина: 165 см
Матеріал: black chalkd і папір
Жанр: релігійний живописd
Зберігається: Британський музей
Музей: Британський музей
CMNS: Богоявлення у Вікісховищі

«Богоявлення», також «Епіфанія» (італ. Epifania) — картон або повномасштабний малюнок чорною крейдою, створений Мікеланджело у Римі близько 1550—1553 років. Він має 2,32 метра у висоту і 1,65 метра в ширину і складається з 26 аркушів паперу.

Опис[ред. | ред. код]

Незавершений твір Асканіо Кондіві за малюнком Мікеланджело (Каза Буонарроті, Флоренція)

Малюнок зображає Діву Марію з немовлям Христом, що сидить між її ногами. Вона відштовхує дорослу чоловічу фігуру праворуч, ймовірно святого Йосипа. Немовля перед ним — святий Іван Хреститель. Доросла фігура, що стоїть ліворуч від Марії, невідома, як і інші фігури, лише обриси яких видно на задньому плані. Мікеланджело неодноразово змінював композицію, що видно з переробок картону. Спочатку вважалося, що композиція належить до сцени з трьома царями, що, можливо, є причиною назви «Богоявлення», але тепер вона розуміється як посилання на братів і сестер Христа, згаданих у Євангеліях (що пояснюються святим Епіфанієм — ще одним можливим джерелом назви — як сини Йосипа від попереднього шлюбу, а, отже, пасинки Марії, а що шлюб Марії та Йосипа залишився незавершеним — звідси її відштовхування Йосипа — то Марія назавжди залишилася незайманою).

Історія[ред. | ред. код]

Біограф Мікеланджело Асканіо Кондіві використав цей картон для незакінченої картини. Шотландський колекціонер XIX століття, Джон Малкольм (англ. John Malcolm) з Полталлоха, купив малюнок усього за 11 фунтів стерлінгів, а після смерті Джона 1893 року його син, Джон Вінґфілд Малкольм, передав його Британському музею[1]. Парламент проголосував за бюджет у 25 000 фунтів стерлінгів, щоб придбати решту його колекції для музею через два роки. Картон постійно експонується в галереї № 90 Британського музею.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. drawing; cartoon | British Museum. The British Museum (англ.). Процитовано 5 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • P. Barenboim (with Arthur Heath), Michelangelo's Moment: The British Museum Madonna (LOOM, Moscow, 2018)
  • J.A. Gere and N. Turner, Drawings by Michelangelo in the British Museum, exhibition catalogue (London, The British Museum Press, 1975)
  • M. Hirst, Michelangelo and His Drawings (New Haven and London: Yale University Press, 1988)
  • M. Royalton-Kisch, H. Chapman and S. Coppel, Old Master Drawings from the Museum, exhibition catalogue (London, The British Museum Press, 1996)
  • J. Wilde, Italian drawings in the Department of Prints and Drawings, 2 (London, The British Museum Press, 1953)

Посилання[ред. | ред. код]