Колюча стрічка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колюча стрічка
Зображення
CMNS: Колюча стрічка у Вікісховищі
Типова колюча стрічка

Колюча стрічка — різновид нерозривних інженерних загороджень, призначених для утримання живої сили і легкої колісної техніки; суцільна сталева стрічка з зазубреними краями, що може додатково укріплюватися дротом.

Колюча стрічка, порівняно з колючим дротом, завдає серйозніших ран і складніше долається людьми без інструментів, даючи охороні більше часу на реагування. Крім звичайних подряпин та зіпсованого одягу, це загородження здатне навіть убити людину у випадку великої втрати крові.

Історія[ред. | ред. код]

Попередниками колючої стрічки були різні варіації колючого дроту. З-поміж них пропонувалися дроти з прикріпленими лезами, зокрема в 1865 році француз на ім'я Луї Франсуа Жанін отримав патент на подвійний дріт з ромбоподібними шипами[1].

Колючу стрічку винайшли німецькі солдати під час Першої світової війни через нестачу звичайного колючого дроту. Її було швидше та легше виготовляти, перші зразки мали трикутні леза по краях і не мали укріплення дротом. Таку стрічку було важче розрізати кусачками (які застосовувалися проти колючого дроту), але порівняно легко — ножицями[2].

У цей же період солдати придумали згортати колючий дріт у спіралі, які було легко та швидко розтягувати для створення протипіхотних загороджень. Такий винахід отримав назву «концертина»[1]. Надалі спіральні загородження з колючого дроту отримали назву «дріт Деннерта». В 1930-х роках німецький винахідник Хорст Даннерт запропонував накручувати у вигляді спіралі дріт з високоякісної сталі, захищеної оливою, щоб у потрібний момент швидко розгортати надійну протипіхотну перешкоду. Високоміцний дріт завдяки пружинним властивостям самостійно тримав форму спіралі без допомоги жердин[3].

У 1970-і колюча закручена в спіраль стрічка здобула популярність у США для охорони в'язниць. Для того, щоб утруднити перерізання колючої стрічки, на початку 1980-х років її почали армувати дротом спочатку шляхом скручування навколо дроту, а потім шляхом завальцювання колючої стрічки на армуючий дріт. Така армована колюча стрічка поєднувала в собі різальні властивості колючої стрічки і міцність дроту. Була навіть патентна суперечка між двома європейськими фірмами, які претендували на цей винахід і пропонували його на ринку під брендами: «Man Barrier» і «Razor Ribbon». Від «Razor Ribbon» походить поширена англомовна назва колючої стрічки — «бритвена стрічка»[2].

Колюча стрічка дедалі витісняє колючий дріт, оскільки менше провисає, краще тримає форму, не потребуючи якої-небудь особливої опори, і при цьому лишається ефективною перешкодою[4].

Застосування[ред. | ред. код]

Колюча стрічка головним чином використовується для охорони військових об'єктів в'язниць, урядових будівель, а також для зупинення протестувальників[5]. Може застосовуватися також для підводної охорони. Поширена у районах військових дій, оскільки легко розгортається, а за ефективністю не поступається колючому дроту[2]. Виготовляється зі сталі (часто нержавіючої та гальванізованої) чи алюмінію[5].

На відміну від колючого дроту, колюча стрічка важче розрізається і завдає серйозніших ран. Цим вона забезпечує більше часу охороні, щоб прибути та затримати порушників. Через високу травматичність колюча стрічка заборонена в деяких регіонах[2].

Колючу стрічку накручують на барабан, витки в 3-11 місцях з'єднують за допомогою дроту, стрічки або металевої скоби. При розтягуванні цієї спіралі утворюється важке для подолання циліндричне колючо-ріжуче загородження[6].

Різновиди[ред. | ред. код]

Колюча стрічка різниться, залежно від форми лез, їхнього розташування, а також будови основи[2]. Штампується з металу завтовшки 0,45-0,7 мм[7]. Відстань між лезами стандартно варіюється від 1 см до 6,6 см[2]. Може додатково укріплюватися шляхом обтиснення навколо дроту вальцюванням (тоді називається армованою колючою стрічкою, АКС), або повздовжнім скручуванням[7]. Мінімальний діаметр дроту — 2,5 мм[8]. Завальцьовану колючу стрічку неможливо перерізати ножицями і відокремити від армуючого дроту[6].

Колюча стрічка, обтиснута навколо дроту, що збільшує її міцність, відома в Україні як «Єгоза»[8] (з рос. «непосида»[9]) за назвою торгової марки ТОВ «Виробнича група „Кайман“»[10].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б What is Razor Wire? The History of USGI Concertina Wire - Coleman's Military Surplus Guide. colemans.com. Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 11 березня 2022.
  2. а б в г д е Akpeninor, James Ohwofasa (4 лютого 2013). Modern Concepts of Security (англ.). AuthorHouse. с. 114—115. ISBN 978-1-4817-8232-6. Архів оригіналу за 11 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  3. Lewis, Damien (2 жовтня 2014). Churchill's Secret Warriors: The Explosive True Story of the Special Forces Desperadoes of WWII (англ.). Quercus. с. 93. ISBN 978-1-84866-854-6. Архів оригіналу за 11 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  4. Protective Fencing. Protective Fencing. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  5. а б Razor Barbed Tape Wire. Junen Enterprise Corp. (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 11 березня 2022.
  6. а б Способи використання армованої колючої стрічки • Статті • UB.UA. ub.ua (укр.). Процитовано 11 березня 2022.
  7. а б Часті Питання та Відповіді | Колючий дріт. barbedwire.com.ua. Архів оригіналу за 21 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  8. а б 🏁 Колючий дріт, виготовлення, купити. metiz-nvo.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 11 квітня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  9. Что такое Егоза? Значение слова Егоза в словаре Ожегова. diclist.ru. Архів оригіналу за 25 лютого 2020. Процитовано 11 березня 2022.
  10. Про нас. egoza.ua (укр.). 14 листопада 2018. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.