Лев Нуссимбаум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лев Нуссимбаум
Народився 20 жовтня 1905(1905-10-20)[1]
Київ, Російська імперія
Помер 27 серпня 1942(1942-08-27)[1][2] (36 років)
Позітано, Провінція Салерно, Кампанія, Італія
·хвороба
Країна  Російська імперія
 Веймарська республіка
Діяльність письменник, біограф, історик
Знання мов німецька, азербайджанська, італійська і російська
Magnum opus Алі і Ніно
Конфесія іслам
У шлюбі з Erika Renond[3]

Лев Нуссимбаум, також відомий як Ессад Бей (народився 1905 року у Києві, помер 1942 року у Позітано) — письменник, журналіст і сходознавець єврейського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

За його власним зізнанням, він народився в поїзді, що прямував через Кавказ; однак більш імовірно, що він народився у Баку. Його батьки розбагатіли на нафтовій промисловості. Вони емігрували до Німеччини, де Нуссимбаум почав вивчати турецьку та арабську мови в Університеті Фрідріха Вільгельма (тепер Університет Гумбольдтів) у Берліні. Був пов'язаний з антибільшовицьким рухом, а також фашистськими партіями[4].

У 1922 році він офіційно прийняв іслам. Біля 1926 року почав співпрацювати з журналом Die Literarische Welt. У 1930-х роках, після приходу Гітлера до влади, Нуссимбаум ненадовго переїхав до Сполучених Штатів, потім до Італії, де й помер від хвороби Рейно.

Автор роману «Алі і Ніно» (1937), виданого у Відні під псевдонімом Курбан Саїд, який став німецьким бестселером і класикою азербайджанської літератури.

Суперечки[ред. | ред. код]

Біографія Льва Нуссимбаума суперечлива. Він кілька разів змінював ім'я, часто поширював про себе неоднозначну або неправдиву інформацію. У своїй заяві на навчання в Берліні він підписався як Ессад Бей Нуссимбаум з Грузії. У деяких колах він представляв себе мусульманським князем. У літературному світі Берліна він стверджував, що є сином турецько-перського аристократа та росіянки[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #119131609 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б AlKindi
  3. Reiss T. The Orientalist: Solving the Mystery of a Strange and Dangerous Life
  4. Orientalny awanturnik [on-line], [w:] «Focus», dost. w Internecie [dostęp: 13 grudnia 2009].
  5. Samuel Blumenfeld, Człowiek, który chciał być księciem. Michał Waszyński — życie barwniejsze niż film, Świat Książki, Warszawa 2008, str. 14.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • «Хто написав найвідоміший роман Азербайджану: Алі та Ніно ? Літературний бізнес?» Azerbaijan International, том 15:2-4, 366 сторінок англійською або азербайджанською мовами
  • Том Райс, «Східознавець». Життя фальшивого принца: від більшовицької революції до фашистської Італії, Świat Księgi, Варшава 2007

Посилання[ред. | ред. код]