Метаболоміка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схематичний опис робочого процесу метаболомічного аналізу.[1]

Метаболоміканаукова дисципліна, яка зосереджена на комплексному аналізі та кількісному визначенні масиву різноманітних малих молекул (метаболітів) у біологічній системі, який в сукупності називають метаболом. Метаболоміка охоплює систематичне вивчення цих метаболітів, які є ключовими індикаторами клітинних процесів і фізіологічного стану.

Метаболоміка використовує передові аналітичні технології, такі як мас-спектрометрія, РХ-МС, ЯМР-спектроскопія та спектрометрія рухливості іонів[en], щоб ідентифікувати, виміряти та охарактеризувати повний набір метаболітів, присутніх у клітинах, тканинах, біорідинах або організмах. Цей цілісний підхід забезпечує миттєвий знімок динамічного метаболічного профілю під впливом генетичних, екологічних і фізіологічних факторів.

Вловлюючи складну взаємодію між генами, білками та стимулами навколишнього середовища, метаболоміка пропонує глибоке розуміння метаболічних шляхів[en], допомагаючи в розумінні механізмів захворювання, реакції на ліки та відкриття біомаркерів[en]. Застосування метаболоміки охоплює різні сфери, включаючи медицину й біомедицину, біотехнологію, ботаніку й рослинництво, агрономію й сільське господарство, нутриціологію, екологію, науку про навколишнє середовище, а також стимулювання інновацій у персоналізованій медицині, точному землеробстві та дослідження біохімічних процесів у різноманітних екосистемах.

Міждисциплінарний характер метаболоміки об’єднує біохімію й аналітичну хімію, біологію, біомедицину, біоінформатику та обчислювальне моделювання, статистику та системну біологію, полегшуючи інтерпретацію та інтеграцію величезних наборів даних для розкриття складних біологічних явищ.

Походження слова[ред. | ред. код]

Основні історичні віхи й відкриття в метаболоміці та інших оміксних технологіях.[2]

Термін метаболоміка був утворений шляхом додавання суфіксу -omik за аналогією з іншими оміксними технологіями, такими як геноміка, епігеноміка, протеоміка, метагеноміка та ін. Слово походить від метаболізму (= обмін речовин).

Іноді використовується позначення метабоном (через н), особливо в контексті оцінки токсичності активних речовин. У фахових колах активно дискутують щодо точних відмінностей між метаболомом і метабономом.[джерело?]

Методи і показники[ред. | ред. код]

Схема робочого процесу в метаболомічному аналізі.[3]

Методи метаболоміки можна розділити на методи розділення, методи іонізації та методи виявлення. Оскільки метаболіти можуть сильно відрізнятися за хімічним складом і структурою, часто недостатньо використовувати лише один метод аналізу, щоб повністю розібрати метаболом окремого організму. Крім того, ще й досі невідомо, скільки всього продуктів метаболізму існує. Найпоширенішими типами таких продуктів є біологічні рідини організму, такі як плазма або сироватка крові, а також сеча, спинномозкова рідина, синовіальна рідина, мокротиння або лаваж. Поряд із попередніми розглядаються також гомогенати тканин або клітини або супернатанти клітинних культур.

До показників в метаболоміці належать:

Іншими аспектами метаболоміки є вплив від надходження поживних речовин, вплив активних речовин на метаболізм і різні функції клітин, як-от проліферація, диференціювання та апоптоз.

Метаболом[ред. | ред. код]

Метаболом являє собою повний набір малих молекул, відомих як метаболіти, у біологічній системі, будь то клітина, тканина, орган чи організм. Ці метаболіти є кінцевими продуктами клітинних процесів і відіграють вирішальну роль у біохімічних реакціях і сигнальних шляхах, які підтримують життя.

Метаболом містить різноманітний набір сполук, включаючи амінокислоти, ліпіди (див. також Ліпідоміка[en]), вуглеводи (див. також Глікоміка[en]), гормони та органічні кислоти, що дає динамічний знімок метаболічного статусу біологічної системи в певний момент. Цей складний і постійно мінливий молекулярний ландшафт відображає взаємодію між генами організму, його середовищем і різними внутрішніми фізіологічними факторами. Дослідження метаболома дозволяють ідентифікувати, кількісно визначити та профілювати тисячі метаболітів, присутніх у біологічних зразках.

Розуміння метаболома має важливе значення для розшифровки функціональних характеристик біологічних систем, оскільки воно дає уявлення про метаболічні шляхи, клітинні реакції на подразники та механізми, що лежать в основі взаємодії здоров’я, хвороб і навколишнього середовища. Шляхом картографування та інтерпретації метаболома дослідники можуть виявити біомаркери, що вказують на хвороби, передбачити реакцію на ліки, виявити метаболічні порушення та дослідити заплутану мережу біохімічних реакцій, що відбуваються в живих організмах. Метаболом, як комплексне відображення біохімічних процесів у живих системах, продовжує залишатися центром наукових досліджень, надаючи величезні надії на вдосконалення нашого розуміння біології, здоров’я та навколишнього середовища. Його постійне вивчення та з’ясування значною мірою сприяють розвитку інноваційних підходів у різних дисциплінах, сприяючи прогресу в напрямку покращення здоров’я людини та стійких екосистем.

Перспективні технології[ред. | ред. код]

Метаболоміка, галузь наук про життя, що активно розвивається, спирається на передові технології, щоб розкрити складний ландшафт метаболітів у біологічних системах. Удосконалення аналітичних методологій зробили революцію у вивченні метаболоміки, запропонувавши безпрецедентне розуміння клітинних процесів, механізмів захворювання та взаємодії навколишнього середовища.[4]

Досягнення мас-спектрометрії[ред. | ред. код]

Мас-спектрометрія (МС) є наріжним каменем метаболоміки, постійно розвиваючись, щоб підвищити чутливість, роздільну здатність і охоплення виявлення метаболітів. Останні досягнення в технологіях МС, включаючи мас-аналізатори високої роздільної здатності (HRMS)[5][6], нові методи іонізації[7][8][9] та стратегії збору даних[10][11][12][13], розширили можливості метаболоміки.

Такі методи, як візуалізація мас-спектрометрії[en], дозволяють просторово відображати метаболіти в тканинах, відкриваючи просторово розділені метаболічні сигнатури, важливі для розуміння локалізованої метаболічної активності.[14][15][16][17]

Інновації в спектроскопії ядерного магнітного резонансу[ред. | ред. код]

ЯМР-спектроскопія, яку шанують за її неруйнівну природу та кількісні можливості, зазнала трансформаційного розвитку.[18][19][20][21] Прилади ЯМР із надсильним полем (Ultra-high field NMR)[22] у поєднанні з передовими імпульсними послідовностями[23] та методами ізотопного маркування[en][24] дозволяють ідентифікувати та кількісно визначити метаболіти з неперевершеною точністю.[25] Інновації в методах динамічної ядерної поляризації[en] (DNP) пропонують підвищену чутливість, розкриваючи потенціал для вивчення низьких метаболітів у складних біологічних матрицях.[26][27][28]

Техніки з дефісом і багатовимірний аналіз[ред. | ред. код]

Інтеграція хроматографії з мас-спектрометрією або ЯМР-спектроскопією в "дефісних" методах[29] дозволяє покращити розділення та характеристику метаболітів. Платформи рідинної хроматографії-мас-спектрометрії (РХ-МС) і газової хроматографія-мас-спектрометрії[en] (ГХ-МС) у поєднанні з вдосконаленими методами розділення[30] та багатовимірним аналізом дають можливість комплексного профілювання метаболітів.[31][32][33] Ці багатовимірні підходи покращують охоплення метаболітів і допомагають у ідентифікації невловимих або лабільних метаболітів.

БІоінформатика та обчислювальні інструменти[ред. | ред. код]

Потік метаболомічних даних вимагає складних обчислювальних інструментів і підходів біоінформатики для обробки, аналізу та інтерпретації даних. Алгоритми машинного навчання[34][35][36][37], мережеве моделювання[38][39][40] та аналіз метаболічних шляхів[en][41][42] дозволяють отримувати значущу інформацію зі складних наборів даних.

Мультиоміка[ред. | ред. код]

Мультиоміка забезпечує інтеграцію різноманітних даних оміксних технологій — таких як геноміка (геном), епігеноміка (епігеном), протеоміка (протеом), транскриптоміка (транскриптом), метаболоміка (метаболом) та ін. — що ще більше покращує наше розуміння складних зв’язків між молекулярними компонентами в біологічних системах.[43][44]

Нові технології та майбутні напрямки[ред. | ред. код]

Крім усталених методологій, новітні технології, такі як одноклітинна[en] метаболоміка[45][46][47][48], аналіз на основі мікрофлюїдики[en][49] та нові біосенсори[50][51][52][53], є перспективними для дослідження клітинної гетерогенності та метаболічної динаміки в реальному часі. Крім того, досягнення в ідентифікації метаболітів за допомогою спектральних бібліотек[54], стандартизації та процедур контролю якості спрямовані на підвищення відтворюваності та надійності даних, сприяючи співпраці та обміну даними між дослідниками.

Див. також[ред. | ред. код]

Додаткова література[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Журнали[ред. | ред. код]

Статті[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Al-Sulaiti, Haya; Almaliti, Jehad; Naman, C. Benjamin; Al Thani, Asmaa A.; Yassine, Hadi M. (2023-08). Metabolomics Approaches for the Diagnosis, Treatment, and Better Disease Management of Viral Infections. Metabolites (англ.). Т. 13, № 8. с. 948. doi:10.3390/metabo13080948. ISSN 2218-1989. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Babu, Mohan; Snyder, Michael (2023-06). Multi-Omics Profiling for Health. Molecular & Cellular Proteomics. Т. 22, № 6. с. 100561. doi:10.1016/j.mcpro.2023.100561. ISSN 1535-9476. PMC 10220275. PMID 37119971. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  3. Du, Xiaohui; Yang, Le; Kong, Ling; Sun, Ye; Shen, Kunshuang; Cai, Ying; Sun, Hui; Zhang, Bo; Guo, Sifan (2022). Metabolomics of various samples advancing biomarker discovery and pathogenesis elucidation for diabetic retinopathy. Frontiers in Endocrinology. Т. 13. doi:10.3389/fendo.2022.1037164/full. ISSN 1664-2392. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  4. Miggiels, Paul; Wouters, Bert; van Westen, Gerard J. P.; Dubbelman, Anne-Charlotte; Hankemeier, Thomas (1 листопада 2019). Novel technologies for metabolomics: More for less. TrAC Trends in Analytical Chemistry. Т. 120. с. 115323. doi:10.1016/j.trac.2018.11.021. ISSN 0165-9936. Процитовано 20 грудня 2023.
  5. Zarrouk, Eliès; Lenski, Marie; Bruno, Clément; Thibert, Valérie; Contreras, Paul; Privat, Kevin; Ameline, Alice; Fabresse, Nicolas (1 січня 2022). High-resolution mass spectrometry: Theoretical and technological aspects. Toxicologie Analytique et Clinique. Т. 34, № 1, Supplement. с. 3—18. doi:10.1016/j.toxac.2021.11.002. ISSN 2352-0078. Процитовано 20 грудня 2023.
  6. Hu, Ximin; Mar, Derek; Suzuki, Nozomi; Zhang, Bowei; Peter, Katherine T.; Beck, David A. C.; Kolodziej, Edward P. (23 вересня 2023). Mass-Suite: a novel open-source python package for high-resolution mass spectrometry data analysis. Journal of Cheminformatics (англ.). Т. 15, № 1. doi:10.1186/s13321-023-00741-9. ISSN 1758-2946. PMC 10517472. PMID 37741995. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  7. Feuerstein, Max L.; Kurulugama, Ruwan T.; Hann, Stephan; Causon, Tim (8 червня 2021). Novel acquisition strategies for metabolomics using drift tube ion mobility-quadrupole resolved all ions time-of-flight mass spectrometry (IM-QRAI-TOFMS). Analytica Chimica Acta. Т. 1163. с. 338508. doi:10.1016/j.aca.2021.338508. ISSN 0003-2670. Процитовано 20 грудня 2023.
  8. Challen, Bob; Cramer, Rainer (2022-08). Advances in ionisation techniques for mass spectrometry‐based omics research. PROTEOMICS (англ.). Т. 22, № 15-16. doi:10.1002/pmic.202100394. ISSN 1615-9853. Процитовано 20 грудня 2023.
  9. Zeng, Qingli; Xia, Meng-Chan; Yin, Xinchi; Cheng, Simin; Xue, Zhichao; Tan, Siyuan; Gong, Xiaoyun; Ye, Zihong (2023). Recent developments in ionization techniques for single-cell mass spectrometry. Frontiers in Chemistry. Т. 11. doi:10.3389/fchem.2023.1293533. ISSN 2296-2646. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  10. Mullard, Graham; Allwood, James W.; Weber, Ralf; Brown, Marie; Begley, Paul; Hollywood, Katherine A.; Jones, Martin; Unwin, Richard D.; Bishop, Paul N. (2015-10). A new strategy for MS/MS data acquisition applying multiple data dependent experiments on Orbitrap mass spectrometers in non-targeted metabolomic applications. Metabolomics (англ.). Т. 11, № 5. с. 1068—1080. doi:10.1007/s11306-014-0763-6. ISSN 1573-3882. Процитовано 20 грудня 2023.
  11. Davies, Vinny; Wandy, Joe; Weidt, Stefan; van der Hooft, Justin J. J.; Miller, Alice; Daly, Rónán; Rogers, Simon (13 квітня 2021). Rapid Development of Improved Data-Dependent Acquisition Strategies. Analytical Chemistry (англ.). Т. 93, № 14. с. 5676—5683. doi:10.1021/acs.analchem.0c03895. ISSN 0003-2700. PMC 8047769. PMID 33784814. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  12. Defossez, Emmanuel; Bourquin, Julien; von Reuss, Stephan; Rasmann, Sergio; Glauser, Gaétan (2023-01). Eight key rules for successful data‐dependent acquisition in mass spectrometry‐based metabolomics. Mass Spectrometry Reviews (англ.). Т. 42, № 1. с. 131—143. doi:10.1002/mas.21715. ISSN 0277-7037. PMC 10078780. PMID 34145627. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  13. Wandy, Joe; McBride, Ross; Rogers, Simon; Terzis, Nikolaos; Weidt, Stefan; van der Hooft, Justin J. J.; Bryson, Kevin; Daly, Rónán; Davies, Vinny (2023). Simulated-to-real benchmarking of acquisition methods in untargeted metabolomics. Frontiers in Molecular Biosciences. Т. 10. doi:10.3389/fmolb.2023.1130781. ISSN 2296-889X. PMC 10027714. PMID 36959982. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  14. Boughton, Berin A.; Thinagaran, Dinaiz; Sarabia, Daniel; Bacic, Antony; Roessner, Ute (1 червня 2016). Mass spectrometry imaging for plant biology: a review. Phytochemistry Reviews (англ.). Т. 15, № 3. с. 445—488. doi:10.1007/s11101-015-9440-2. ISSN 1572-980X. PMC 4870303. PMID 27340381. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  15. Granborg, Jonatan Riber; Handler, Anne Mette; Janfelt, Christian (1 січня 2022). Mass spectrometry imaging in drug distribution and drug metabolism studies – Principles, applications and perspectives. TrAC Trends in Analytical Chemistry. Т. 146. с. 116482. doi:10.1016/j.trac.2021.116482. ISSN 0165-9936. Процитовано 20 грудня 2023.
  16. Lamont, Lieke; Hadavi, Darya; Viehmann, Brent; Flinders, Bryn; Heeren, Ron M. A.; Vreeken, Rob J.; Porta Siegel, Tiffany (2021-04). Quantitative mass spectrometry imaging of drugs and metabolites: a multiplatform comparison. Analytical and Bioanalytical Chemistry (англ.). Т. 413, № 10. с. 2779—2791. doi:10.1007/s00216-021-03210-0. ISSN 1618-2642. PMC 8007509. PMID 33770207. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  17. Song, Xiaowei; Li, Chao; Meng, Yifan (23 грудня 2022). Mass spectrometry imaging advances and application in pharmaceutical research. Acta Materia Medica (англ.). Т. 1, № 4. doi:10.15212/AMM-2022-0046. ISSN 2737-7946. Процитовано 20 грудня 2023.
  18. Emwas, Abdul-Hamid; Roy, Raja; McKay, Ryan T.; Tenori, Leonardo; Saccenti, Edoardo; Gowda, G. A. Nagana; Raftery, Daniel; Alahmari, Fatimah; Jaremko, Lukasz (2019-07). NMR Spectroscopy for Metabolomics Research. Metabolites (англ.). Т. 9, № 7. с. 123. doi:10.3390/metabo9070123. ISSN 2218-1989. PMC 6680826. PMID 31252628. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  19. Huang, Katherine; Thomas, Natalie; Gooley, Paul R.; Armstrong, Christopher W. (2022-10). Systematic Review of NMR-Based Metabolomics Practices in Human Disease Research. Metabolites (англ.). Т. 12, № 10. с. 963. doi:10.3390/metabo12100963. ISSN 2218-1989. PMC 9609461. PMID 36295865. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  20. Wishart, David S.; Cheng, Leo L.; Copié, Valérie; Edison, Arthur S.; Eghbalnia, Hamid R.; Hoch, Jeffrey C.; Gouveia, Goncalo J.; Pathmasiri, Wimal; Powers, Robert (2022-08). NMR and Metabolomics—A Roadmap for the Future. Metabolites (англ.). Т. 12, № 8. с. 678. doi:10.3390/metabo12080678. ISSN 2218-1989. PMC 9394421. PMID 35893244. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  21. Mulder, Frans A. A.; Tenori, Leonardo; Licari, Cristina; Luchinat, Claudio (1 липня 2023). Practical considerations for rapid and quantitative NMR-based metabolomics. Journal of Magnetic Resonance. Т. 352. с. 107462. doi:10.1016/j.jmr.2023.107462. ISSN 1090-7807. Процитовано 20 грудня 2023.
  22. Moser, Ewald; Laistler, Elmar; Schmitt, Franz; Kontaxis, Georg (2017). Ultra-High Field NMR and MRI—The Role of Magnet Technology to Increase Sensitivity and Specificity. Frontiers in Physics. Т. 5. doi:10.3389/fphy.2017.00033. ISSN 2296-424X. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  23. Singh, Upendra; Alsuhaymi, Shuruq; Al-Nemi, Ruba; Emwas, Abdul-Hamid; Jaremko, Mariusz (4 липня 2023). Compound-Specific 1D 1 H NMR Pulse Sequence Selection for Metabolomics Analyses. ACS Omega (англ.). Т. 8, № 26. с. 23651—23663. doi:10.1021/acsomega.3c01688. ISSN 2470-1343. PMC 10324067. PMID 37426221. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  24. Gowda, G. A. Nagana; Shanaiah, Narasimhamurthy; Raftery, Daniel (2012). Atreya, Hanudatta S. (ред.). Isotope Enhanced Approaches in Metabolomics. Isotope labeling in Biomolecular NMR (англ.). Dordrecht: Springer Netherlands. с. 147—164. doi:10.1007/978-94-007-4954-2_8. ISBN 978-94-007-4954-2. PMC 4754079. PMID 23076583.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  25. Chen, Xi; Bertho, Gildas; Caradeuc, Cédric; Giraud, Nicolas; Lucas‐Torres, Covadonga (2023-12). Present and future of pure shift NMR in metabolomics. Magnetic Resonance in Chemistry (англ.). Т. 61, № 12. с. 654—673. doi:10.1002/mrc.5356. ISSN 0749-1581. Процитовано 20 грудня 2023.
  26. Lerche, Mathilde H.; Karlsson, Magnus; Ardenkjær-Larsen, Jan H.; Jensen, Pernille R. (2019). Gowda, G. A. Nagana; Raftery, Daniel (ред.). Targeted Metabolomics with Quantitative Dissolution Dynamic Nuclear Polarization. NMR-Based Metabolomics: Methods and Protocols (англ.). New York, NY: Springer. с. 385—393. doi:10.1007/978-1-4939-9690-2_21. ISBN 978-1-4939-9690-2.
  27. Dey, Arnab; Charrier, Benoît; Lemaitre, Karine; Ribay, Victor; Eshchenko, Dmitry; Schnell, Marc; Melzi, Roberto; Stern, Quentin; Cousin, Samuel F. (29 вересня 2022). Fine optimization of a dissolution dynamic nuclear polarization experimental setting for 13 C NMR of metabolic samples. Magnetic Resonance (англ.). Т. 3, № 2. с. 183—202. doi:10.5194/mr-3-183-2022. ISSN 2699-0016. PMC 10583282. PMID 37904870. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  28. Ribay, Victor; Praud, Clément; Letertre, Marine P. M.; Dumez, Jean-Nicolas; Giraudeau, Patrick (1 червня 2023). Hyperpolarized NMR metabolomics. Current Opinion in Chemical Biology. Т. 74. с. 102307. doi:10.1016/j.cbpa.2023.102307. ISSN 1367-5931. Процитовано 20 грудня 2023.
  29. Patel, Kalpesh N.; Patel, Jayvadan K.; Patel, Manish P.; Rajput, Ganesh C.; Patel, Hitesh A. (11 жовтня 2010). Introduction to hyphenated techniques and their applications in pharmacy (RETRACTED). Pharmaceutical Methods. Т. 1, № 1. с. 89—89. doi:10.4103/2229-4708.72222. ISSN 2229-4716. PMC 3658024. PMID 23781411. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  30. Advances in Separation Methods for Metabolomics and Lipidomics. www.mdpi.com (англ.). Процитовано 20 грудня 2023.
  31. Yuan, Fang; Kim, Seongho; Yin, Xinmin; Zhang, Xiang; Kato, Ikuko (2020-09). Integrating Two-Dimensional Gas and Liquid Chromatography-Mass Spectrometry for Untargeted Colorectal Cancer Metabolomics: A Proof-of-Principle Study. Metabolites (англ.). Т. 10, № 9. с. 343. doi:10.3390/metabo10090343. ISSN 2218-1989. PMC 7569982. PMID 32854360. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  32. Amin, Ruhul; Alam, Faruk; Dey, Biplab Kumar; Mandhadi, Jithendar Reddy; Bin Emran, Talha; Khandaker, Mayeen Uddin; Safi, Sher Zaman (2022-11). Multidimensional Chromatography and Its Applications in Food Products, Biological Samples and Toxin Products: A Comprehensive Review. Separations (англ.). Т. 9, № 11. с. 326. doi:10.3390/separations9110326. ISSN 2297-8739. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  33. Cai, Yuping; Zhou, Zhiwei; Zhu, Zheng-Jiang (1 січня 2023). Advanced analytical and informatic strategies for metabolite annotation in untargeted metabolomics. TrAC Trends in Analytical Chemistry. Т. 158. с. 116903. doi:10.1016/j.trac.2022.116903. ISSN 0165-9936. Процитовано 20 грудня 2023.
  34. Galal, Aya; Talal, Marwa; Moustafa, Ahmed (2022). Applications of machine learning in metabolomics: Disease modeling and classification. Frontiers in Genetics. Т. 13. doi:10.3389/fgene.2022.1017340. ISSN 1664-8021. PMC 9730048. PMID 36506316. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  35. Martinelli, Dominic D. (1 січня 2023). Machine learning for metabolomics research in drug discovery. Intelligence-Based Medicine. Т. 8. с. 100101. doi:10.1016/j.ibmed.2023.100101. ISSN 2666-5212. Процитовано 20 грудня 2023.
  36. Zhang, J. Diana; Xue, Chonghua; Kolachalama, Vijaya B.; Donald, William A. (24 травня 2023). Interpretable Machine Learning on Metabolomics Data Reveals Biomarkers for Parkinson’s Disease. ACS Central Science (англ.). Т. 9, № 5. с. 1035—1045. doi:10.1021/acscentsci.2c01468. ISSN 2374-7943. PMC 10214508. PMID 37252351. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  37. Peng, Yifei; Zheng, Chao; Guo, Shuang; Gao, Fuquan; Wang, Xiaxia; Du, Zhenghua; Gao, Feng; Su, Feng; Zhang, Wenjing (16 березня 2023). Metabolomics integrated with machine learning to discriminate the geographic origin of Rougui Wuyi rock tea. npj Science of Food (англ.). Т. 7, № 1. с. 7. doi:10.1038/s41538-023-00187-1. ISSN 2396-8370. Процитовано 20 грудня 2023.
  38. Perez De Souza, Leonardo; Alseekh, Saleh; Brotman, Yariv; Fernie, Alisdair R (2 квітня 2020). Network-based strategies in metabolomics data analysis and interpretation: from molecular networking to biological interpretation. Expert Review of Proteomics (англ.). Т. 17, № 4. с. 243—255. doi:10.1080/14789450.2020.1766975. ISSN 1478-9450. Процитовано 20 грудня 2023.
  39. Amara, Adam; Frainay, Clément; Jourdan, Fabien; Naake, Thomas; Neumann, Steffen; Novoa-del-Toro, Elva María; Salek, Reza M; Salzer, Liesa; Scharfenberg, Sarah (2022). Networks and Graphs Discovery in Metabolomics Data Analysis and Interpretation. Frontiers in Molecular Biosciences. Т. 9. doi:10.3389/fmolb.2022.841373. ISSN 2296-889X. PMC 8957799. PMID 35350714. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  40. Noecker, Cecilia; Eng, Alexander; Muller, Efrat; Borenstein, Elhanan (6 січня 2022). MIMOSA2: a metabolic network-based tool for inferring mechanism-supported relationships in microbiome-metabolome data. Bioinformatics. Т. 38, № 6. с. 1615—1623. doi:10.1093/bioinformatics/btac003. ISSN 1367-4803. PMC 8896604. PMID 34999748. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  41. Wieder, Cecilia; Lai, Rachel P. J.; Ebbels, Timothy M. D. (14 листопада 2022). Single sample pathway analysis in metabolomics: performance evaluation and application. BMC Bioinformatics (англ.). Т. 23, № 1. doi:10.1186/s12859-022-05005-1. ISSN 1471-2105. PMC 9664704. PMID 36376837. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  42. Tsouka, Sofia; Masoodi, Mojgan (2023-02). Metabolic Pathway Analysis: Advantages and Pitfalls for the Functional Interpretation of Metabolomics and Lipidomics Data. Biomolecules (англ.). Т. 13, № 2. с. 244. doi:10.3390/biom13020244. ISSN 2218-273X. PMC 9953275. PMID 36830612. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  43. Jendoubi, Takoua (2021-03). Approaches to Integrating Metabolomics and Multi-Omics Data: A Primer. Metabolites (англ.). Т. 11, № 3. с. 184. doi:10.3390/metabo11030184. ISSN 2218-1989. PMC 8003953. PMID 33801081. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  44. Maan, Kiran; Baghel, Ruchi; Dhariwal, Seema; Sharma, Apoorva; Bakhshi, Radhika; Rana, Poonam (9 вересня 2023). Metabolomics and transcriptomics based multi-omics integration reveals radiation-induced altered pathway networking and underlying mechanism. npj Systems Biology and Applications (англ.). Т. 9, № 1. с. 1—13. doi:10.1038/s41540-023-00305-5. ISSN 2056-7189. Процитовано 20 грудня 2023.
  45. Seydel, Caroline (2021-12). Single-cell metabolomics hits its stride. Nature Methods (англ.). Т. 18, № 12. с. 1452—1456. doi:10.1038/s41592-021-01333-x. ISSN 1548-7105. Процитовано 20 грудня 2023.
  46. Lanekoff, Ingela; Sharma, Varun V; Marques, Cátia (1 червня 2022). Single-cell metabolomics: where are we and where are we going?. Current Opinion in Biotechnology. Т. 75. с. 102693. doi:10.1016/j.copbio.2022.102693. ISSN 0958-1669. Процитовано 20 грудня 2023.
  47. Ali, Ahmed; Davidson, Shawn; Fraenkel, Ernest; Gilmore, Ian; Hankemeier, Thomas; Kirwan, Jennifer A.; Lane, Andrew N.; Lanekoff, Ingela; Larion, Mioara (1 жовтня 2022). Single cell metabolism: current and future trends. Metabolomics (англ.). Т. 18, № 10. с. 77. doi:10.1007/s11306-022-01934-3. ISSN 1573-3890. PMC 10063251. PMID 36181583. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  48. Pandian, Kanchana; Matsui, Minami; Hankemeier, Thomas; Ali, Ahmed; Okubo-Kurihara, Emiko (20 червня 2023). Advances in single-cell metabolomics to unravel cellular heterogeneity in plant biology. Plant Physiology. Т. 193, № 2. с. 949—965. doi:10.1093/plphys/kiad357. ISSN 0032-0889. PMC 10517197. PMID 37338502. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  49. Wang, Chenlong; Hu, Wanting; Guan, Liandi; Yang, Xiaoping; Liang, Qionglin (1 червня 2022). Single-cell metabolite analysis on a microfluidic chip. Chinese Chemical Letters. Т. 33, № 6. с. 2883—2892. doi:10.1016/j.cclet.2021.10.006. ISSN 1001-8417. Процитовано 20 грудня 2023.
  50. Chen, Xingxiu; Yang, Zhibo (1 січня 2022). Chen, Jian; Lu, Yao (ред.). Chapter 3 - Biosensors for single-cell metabolomic characterization. Biosensors for Single-Cell Analysis. Academic Press. с. 37—70. doi:10.1016/b978-0-323-89841-6.00001-3. ISBN 978-0-323-89841-6.
  51. Eissa, Shimaa (2023). Abdel Rahman, Anas M. (ред.). Transferring Metabolomics to Portable Diagnostic Devices: Trending in Biosensors. Clinical Metabolomics Applications in Genetic Diseases (англ.). Singapore: Springer Nature Singapore. с. 327—350. doi:10.1007/978-981-99-5162-8_15. ISBN 978-981-99-5161-1.
  52. Nastase, Ana-Maria (2021). Metabolomics and biosensor approaches to the detection of fever associated diseases (PDF).
  53. Wang, Minqiang; Yang, Yiran; Min, Jihong; Song, Yu; Tu, Jiaobing; Mukasa, Daniel; Ye, Cui; Xu, Changhao; Heflin, Nicole (2022-11). A wearable electrochemical biosensor for the monitoring of metabolites and nutrients. Nature Biomedical Engineering (англ.). Т. 6, № 11. с. 1225—1235. doi:10.1038/s41551-022-00916-z. ISSN 2157-846X. Процитовано 20 грудня 2023.
  54. Bittremieux, Wout; Wang, Mingxun; Dorrestein, Pieter C. (19 листопада 2022). The critical role that spectral libraries play in capturing the metabolomics community knowledge. Metabolomics (англ.). Т. 18, № 12. doi:10.1007/s11306-022-01947-y. ISSN 1573-3890. PMC 10284100. PMID 36409434. Процитовано 20 грудня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)