Реінтродукція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зубри — один реінтродукованих в Україні видів. Заповідник Асканія-Нова, 2013

Реінтроду́кція — один з варіантів біологічної інтродукції, повторне переселення для створення нової стійкої популяції представників певного виду диких тварин чи рослин з території, де вони вижили, на інші території колишнього ареалу де вони раніше жили, але звідки з якихось причин зникли.

Реінтродукційні заходи можуть бути рятівними для видів, що перебувають під загрозою зникнення або є вимерлими у природі. Однак переселення вимерлих у природі видів у дикі умови може бути доволі складним, навіть якщо умови їх колишнього проживання були відновлені. Це пов'язано з тим, що особини, які все життя утримувалися в неволі, не отримали навичок виживання від своїх батьків і ці навички могли бути втрачені. Природоохоронні зусилля можуть частково зберегти генетичні характеристики видів, однак деякі види не зможуть ніколи відновити їх природну меметику.

Не слід плутати реінтродукцію з реакліматизацією, оскільки це близькі, але різні поняття.

Цілі і завдання[ред. | ред. код]

Реінтродукції застосовується як метод відновлення рідкісних і зникаючих видів тварин і рослин в природних ареалах.

При Міжнародному союзі охорони природи (IUCN), в Комісії з виживання видів (SSC) працює Група фахівців з реінтродукції (RSG)[1]. Необхідність створення цієї групи була зумовлена збільшенням числа випадків, коли ті чи інші види під загрозою вимирання могли бути відновлені тільки шляхом реінтродукції.

Методи реінтродукції[ред. | ред. код]

Для реінтродукції використовують диких особин, перевезених з інших місць де вони мешкають в природних умовах або вирощених людиною в розплідниках, зоопарках, ботанічних садах тощо. У більшості випадків реінтродукція полягає в поверненні видів, які раніше мешкали в даній місцевості, але потім зникли з вини людини. Винятки становлять випадки заселення видами, що щезли на частині свого ареалу не з вини людини, а внаслідок природних причин. Прикладом такої реінтродукції є переселення у 1970-х роках стада вівцебиків з Гренландії на півострів Таймир, де ці тварини мешкали під час льодовикового періоду, але вимерли з невідомих причин[2]. Для реінтродукції рослин застосовується той же принцип — види рослин, що знаходяться під загрозою на будь-якої території, привозять туди з інших місцевостей або висаджують штучно вирощені рослини.

Проблеми реінтродукції тварин[ред. | ред. код]

Реінтродукція видів тварин, що не збереглися в дикій природі — складний процес, адже тварини вирощені в неволі втрачають навички виживання в дикій природі. Вчені ретельно планують такі програми, покликані правильно підготувати тварин до випуску і потім відстежити стан нової популяції, поки вона не стане природно стійкою, а також визначити вплив нової популяції на екосистему[3][4]. Процес поступової адаптації вирощених в неволі тварин до умов природного місця існування — реакліматизація. У більшості випадків реакліматизація є необхідним і дуже важливим та відповідальним початковим етапом реінтродукції диких тварин.

Деякі види тварин, реінтродуковані в Україні[ред. | ред. код]

Кулан — вид, реінтродукований в Україні у заповіднику Асканія-Нова

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційна сторінка IUCN/SSC Reintroduction Specialist Group / Група фахівців з реінтродукції IUCN/SSC (англ.)
  2. Якушкин Г. Д. Овцебыки на Таймыре. — Новосибирск : РАСХН, Сибирское отдделение. НИИСХ Крайнего Севера, 1998. — 236 с. Архівовано з джерела 8 вересня 2013 (рос.)
  3. Документальний фільм каналу «Nature»: The Cheetah Orphans (2007 рік) — фільм про складнощі реінтродукції двох ручних домашніх гепардів у природне місце існування. (англ.)
  4. Документальний фільм каналу «Nature»: The Vanishing Lions (2006 рік) — фільм про реінтродукцію левів у природне місце існування. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]