Список феміністичних дат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Феміністичні дати (англ. Feminist awareness), або, в широкому вжитку, «феміністичні свята», включають визначні і пам'ятні річниці, тижні, дні чи ширші періоди привернення суспільної уваги до проблем гендерної нерівності, сексизму, насильства проти жінок та дівчат, жіночого здоров'я, питань прав і можливостей жінок. Більша частина феміністичних дат впроваджені міжнародними організаціями і відзначаються по всьому світу, до них приурочують свою діяльність з розширення рівності та прав жінок на всіх щаблях: від низового активізму до керівництв держав та міжнародних організацій (таких як ООН Жінки, ЮНЕСКО).

Дати фемінізму дуже рідко є святами в класичному значенні: оскільки прав людини для жінок ще не досягнуто в жодній країні світу, фем-календар здебільшого спрямований на зосередження громадських зусиль на актуальних проблемах захисту жінок, організуючи феміністичний активізм та просвіту. Феміністки святкують здобутки, сестринство і боротьбу, вшановують посестр, приурочують акції та активності до пам'ятних дат. Серед феміністичних дат є як святкові, так і дні збільшення поінформованості, традиційні феміністичні акції (наприклад, Жіноча історична ніч), дні пам'яті та скорботи (як Міжнародний день фіолетового хіджаба).

Серед найзначніших (всесвітніх) феміністичних дат:

Всесвітньої ваги набувають і тематичні тижні, наприклад, 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства[en] (з 25 листопада по 10 грудня щорічно).


V-Day (14 лютого) – це день руху за  припинення насильства по відношенню до жінок і дівчаток. Був заснований  Ів Енслер , з  1998 року подія набула глобального характеру та відзначається 14 лютого. У 1999-2000 роках для розповсюдження V-Day було створено «День V – Ініціатива вузів».  Де різні вищі навчальні заклади влаштовували п'єси , зустрічі  де розмовляли про різні проблеми жінок

Хронологія феміністичних дат[ред. | ред. код]

Дати, події та періоди підвищення інформованості протягом календарного року.

Дати феміністичного календаря
Коли відзначається Назва дати Назва дати англійською Де відзначається Коли впроваджена Ким впроваджена Коментар
11 січня Національний день поінформованості про торгівлю людьми National Human Trafficking Awareness Day США 11 січня 2007 Неурядові організації США Жінки як більшість жертв трафікінгу позбавлені голосу. 31:8 Project [Архівовано 23 вересня 2020 у Wayback Machine.] говорить про просвіту та запобігання торгівлі людьми замість них.
11 лютого Міжнародний день жінок і дівчат у науці International Day of Women and Girls in Science Всесвітня 11 лютого 2015 Резолюція ГА ООН 70/212 (за вимог ЮНЕСКО та ООН Жінки) День визнає вирішальну роль жінок і дівчат у науці та технологіях. Ціль: повний та рівний доступ жінок і дівчат до всіх галузей науки.
12 лютого День поінформованості про сексуальне та репродуктивне здоров'я Sexual and Reproductive Health Awareness Day Канада Права людини в стосунку до сексуального та репродуктивного здоров'я, ЗПСШ, секс-насильство, калічення жіночих геніталій, секс-розлади та психосексуальне здоров'я.[1]
Друга субота лютого Міжнародний день фіолетового хіджаба International Purple Hijab Day Всесвітня 13 лютого 2010 День пам'яті та боротьби з насильством проти жінок в ісламі.
15 лютого День святкування самотності Singles Awareness Day Велика Британія, Китай, США Святкування любові у всіх її проявах (до себе, подруг та друзів, родини, природи, справи etc) поза романтичними стосунками та шлюбом.
8 березня Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир International Women's Day (IWD) Всесвітня 27 серпня 1910 Клара Цеткін, 2 МСЖК[en] Всесвітній день феміністичної боротьби та поступу, символ боротьби жінок за права людини для жінок, проти сексизму та гендерної нерівності.
10 березня Національний день поінформованості про ВІЛ

СНІД серед жінок і дівчат

National Women and Girls HIV/AIDS Awareness Day (NWGHAAD) США Висвітлення впливу ВІЛ/СНІД на жінок та дівчат як вразливої групи, підтримка для ВІЛ-позитивних жінок та дівчат, просвіта щодо превентивних заходів, груп ризику, масштабів поширення, життя з ВІЛ.
22 квітня Міжнародний день Матері-Землі International Mother Earth Day Всесвітня 2009 ООН, резолюція ГА № 63/278 Інформування про вичерпність та цінність ресурсів Землі, екофеміністський заклик до гармонії та промоція сталості.
26 квітня День видимості лесбійок Lesbian Visibility Day Всесвітня 2008 Святкування лесбійського досвіду та кільтури, привернення уваги до проблем та потреб лесбійок[2][3][4]
4 травня Міжнародний день акушерки International Day of the Midwife Всесвітня 1987 Міжнародна конфедерація акушерок[en] Підкреслення вкладу акушерок у планування сім'ї, профілактику абортів та зниження материнської смертності.
6 травня Міжнародний день без дієт[en] International No Diet Day (INDD) Міжнародна 1992 Велика Британія Прийняття тілесності та тілесного розмаїття з метою боротьби з харчовими розладами (мішенню яких є переважно жінки).
8 травня (старт о 20:00) Всесвітня жіноча історична ніч[ru] World Women's Historic Night Всесвітня 2005 Радикальні феміністки Бергенського університету Ніч розклеювання плакатів з відомими жінками проти домінування чоловіків в історії, культурі, місті.
12 травня Міжнародний день медичної сестри International Nurses Day (IND) Всесвітня 1965 Святкування та оприявнення внеску медсестер у благополуччя людства.
Друга неділя травня (в Україні) День матері Mother's Day Всесвітня 8 травня 1914 Конгрес США за вимог Анни Джарвіс[en] Святкування матерів, вшанування материнської любові, материнства та ролі матерів у суспільстві.
24 травня Міжнародний жіночий день за мир та роззброєння International Women's Day for Peace and Disarmament Міжнародна Вшанування зусиль жінок у миротворчості та роззброєнні. Відмова від насильства як вирішення викликів світу.
28 травня Міжнародний день дії за жіноче здоров'я[en] The International Day of Action for Women's Health Всесвітня 28 травня 1987 Масштабні міжнародні демонстрації за жіночі репродуктивні та сексуальні права, вільні від тиску, дискримінації та примусу, втручання в тіло, сексуальність та життя жінок.[5]
28 травня День менструальної гігієни Menstrual Hygiene Day (MHD) Всесвітня 28 травня 2014 Німецька ГО WASH United Привернення уваги до браку менеджменту менструальної гігієни[en] у країнах, що розвиваються, а також боротьба зі стигматизацією і табуюванням[en] менструальності у світі.[6]
23 червня Міжнародний день вдів[en] International Widows Day Міжнародна 23 червня 2005 Loomba Foundation Висвітлення бідності та несправедливості, з якими стикаються вдови всього світу та залежні від них люди.
30 липня Всесвітній день протидії торгівлі людьми World Day Against Trafficking in Persons Міжнародна 30 липня 2014 ООН, резолюція ГА[7] A/RES/68/192 [Архівовано 2 жовтня 2020 у Wayback Machine.] Підвищення обізнаності про постраждалих від торгівлі людьми (переважно це жінки) та захист їхніх прав, в тому числі протидія стигматизації та висвітлення «невидимого лиха».
1 серпня Міжнародний день чайлдфрі International Childfree Day Міжнародна 1973 National Alliance for Optional Parenthood[en][8][9] Святкування і сприяння прийняттю людей і груп, які свідомо вирішують бути бездітними і стикаються з критикою, глузуванням і відмовами через свій вибір.[10]
26 серпня Всесвітній день контрацепції World Contraception Day Всесвітня 26 серпня 2018 ВООЗ Для покращення обізнаності про всі доступні методи контрацеції та дати можливість молоді робити інфоормовані вибори щодо свого сексуального та репродуктивного здоров'я[11].
26 серпня День рівності жінок[en] Women's Equality Day США 26 серпня 1973 На честь прийняття в 1920 Дев'ятнадцятої поправки до Конституції США (здобуття жінками виборчого права в усіх штатах).
26 вересня Всесвітній день контрацепції World Contraception Day Всесвітня 26 вересня 2018 ВООЗ Підвищення обізнаності молоді про всю доступну контрацепцію, розвиток освіти про сексуальне та репродуктивне здоров'я для створення «світу, де кожна вагітність буде бажаною».
28 вересня Міжнародний день безпечного аборту[en] International Safe Abortion Day Всесвітня 28 вересня 1990 Women's Global Network for Reproductive Rights [Архівовано 8 квітня 2019 у Wayback Machine.] За декриміналізацію абортів спочатку в Латинській Америці та на Карибах, а потім і в усьому світі. Дату обрано на честь дня прийняття Закону Ріо Бранко[en] (1871), що звільняв усіх новонароджених із рабства.
1 — 31 жовтня (місяць) Місяць поінформованості про рак грудей[en] (National) Breast Cancer Awareness Month (BCAM, NBCAM) США 01 жовтня 2017 Дональд Трамп Підвищення обізнаності про ранній скрінінг, лікування раку молочної залози, навчання жінок та дівчат, пошук фінансування для досліджень хвороби
5 жовтня Міжнародний день без проституції[en] International Day of No Prostitution (IDNP) США, Австралія, Канада, Філіппіни 05 жовтня 2002 День протидії будь-яким практикам проституції та проституювання, бойкоту легалізаторських законодавств, пікетів осіб, що пережили проституцію.
7 жовтня Національний день внутрішньої краси National Inner Beauty Day США День [Архівовано 11 серпня 2020 у Wayback Machine.] покликаний до боротьби з торгівлею жінками.[12]
8 жовтня Міжнародний день лесбійок International Lesbian Day Нова Зеландія, Австралія 08 жовтня 1990 Святкування лесбійської культури та видимості. Відзначається лесбійками та захисницями(-ками) їх прав.
11 жовтня Міжнародний день дівчат International Day of the Girl Child (Day of Girls, International Day of the Girl) Міжнародна 11 жовтня 2012 ГА ООН, Резолюція 66/170 Підтримка можливостей для дівчаток в науці, активізмі, програмуванні та висвітлення сексизму щодо них в освіті, харчуванні, правах, медичному догляді. Захист дівчат та молодих жінок від феміцидів, насильства проти жінок, дитячих шлюбів, жіночого обрізання.
13 жовтня День без бюстгальтера[en] No Bra Day Всесвітня 09 липня 2011 Заохочення жінок відмовлятись від бюстгальтера для привернення уваги до раку грудей. Постинг у соцмережах за гендерну рівність і про симптоми хвороби з тегом #nobraday.
15 жовтня Міжнародний день сільських жінок International Day of Rural Women Міжнародна 15 жовтня 2007 ООН, Резолюція 62/136 Наголошується ключова роль сільських жінок, в тому числі корінних, в прискоренні розвитку сільського господарства, підвищення продовольчої безпеки, подоланні зубожіння сіл
18 жовтня Всесвітній день менопаузи World Menopause Day Всесвітня Підвищення обізнаності щодо менопаузи та заходів з її полегшення[13]
18 жовтня Європейський День боротьби з торгівлею людьми European Anti-Trafficking Day Європа 18 жовтня 2007 Європарламент Консолідація діяльності з підвищення обізнаності щодо торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, небайдужості громадськості до проблеми та її візуалізації на глобальному рівні.
18 жовтня Всесвітній день жіночого щастя Women's Global Happiness Day Всесвітня 18 жовтня 2018 Підвищення обізнаності про пандемічність депресії у жінок, навчання боротьбі з нею, святкування сестринства та підвищення жіночого благополуччя[14]
20 жовтня Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози - Україна 17 січня 2005 Указ Президента України від 17 січня 2005 р. № 42/2005[15] Активізація діяльності із запобігання виникненню і поширенню захворювань на рак молочної залози, привернення уваги суспільства до проблеми
Останній тиждень жовтня Тиждень білої стрічки проти порнографії (National) White Ribbon Against Pornography (WRAP) Week США Ряд спілок та груп США Масштабна просвіта широкої громадськості щодо ризиків та руйнівних наслідків порнографії (трафікінг, торгівля жінками та дітьми, насильство проти жінок, сексуальне насильство).[16]
17 листопада Всесвітній день недоношених дітей World Prematurity Day Міжнародна 17 листопада 2008 Європейська спілка Попередження загрози народження недоношених дітей та належний догляд за ними, проблеми материнського здоров'я.
17 листопада Всесвітній день вазектомії[en] World Vasectomy Day (WVD) Всесвітня 17 листопада 2012 Американський кінодіяч Jonathan Stack Підвищення глобальної обізнаності про вазектомію як орієнтоване на чоловіків рішення проблеми незапланованих вагітностей. Лікарі всього світу виконують вазектомію онлайн через Skype та соцмережі.
25 листопада Міжнародний день усунення насильства проти жінок International Day for the Elimination of Violence against Women Всесвітня 17 грудня 1999 ООН, резолюція A/RES/54/134 [Архівовано 10 травня 2021 у Wayback Machine.] Підвищення обізнаності про системне насильство проти жінок всього світу: згвалтування, домашнє насильство, вбиства, калічення та аб'юз; підкреслення прихованості розмаху та природи проблеми.
25 листопада — 10 грудня (16 днів) 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства[en] 16 Days of Activism against Gender-based Violence Всесвітня 1991 Women's Global Leadership Institute Кампанія з протидії насильству проти жінок та дівчат від Дня усунення насильства до Дня прав людини. Відзначається у понад 170 країнах урядами, правозахисними організаціями та активіст(к)ами на всіх рівнях
29 листопада Міжнародний день захисників прав людини для жінок International Women Human Rights Defenders Day Всесвітня 29 листопада 2006 День активісток, що борються за захист прав людини, а також людей, що борються за права жінок та права, пов'язані з гендером та сексуальністю
6 грудня Національний день пам'яті та боротьби з насильством проти жінок[en] (День білої стрічки) National Day of Remembrance and Action on Violence Against Women (White Ribbon Day) Канада 1991 Парламент Канади Канадська річниця розстрілу студенток монреальської Політехники 1989: опускання прапорів, хвилина мовчання, білі стрічки в знак солідарності з покінченням з насильством проти жінок.
10 грудня День прав людини Human Rights Day Всесвітня 4 грудня 1950 ООН Річниця ухвалення Загальної декларації прав людини в 1948 році

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 30 серпня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Lesbian campaigners tell us what Lesbian Visibility Day means to them. PinkNews (амер.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 22 липня 2018.
  3. Did You Know It's Lesbian Visibility Day? - AfterEllen. AfterEllen (амер.). 26 квітня 2018. Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 22 липня 2018.
  4. Lesbian visibility matters. Stonewall (англ.). 26 квітня 2017. Архів оригіналу за 22 червня 2019. Процитовано 22 липня 2018.
  5. May 28 | International Day of Action for Women's Health. Архів оригіналу за 26 листопада 2020. Процитовано 17 вересня 2020.
  6. MHDay | Global (амер.). Архів оригіналу за 16 вересня 2020. Процитовано 17 вересня 2020.
  7. Nations, United. World Day Against Trafficking in Persons. United Nations (англ.). Архів оригіналу за 22 вересня 2020. Процитовано 17 вересня 2020.
  8. Carroll, Laura (1 серпня 2015). Happy International Childfree Day! Announcing 2015 Childfree Woman and Man of the Year. HuffPost.
  9. Whoa, Baby: UMaine Sociologist Celebrates International Childfree Day – UMaine News – University of Maine. 30 липня 2013.
  10. Wells, Jane (31 липня 2013). Sex sells—but not always. CNBC.
  11. WHO | World Contraception Day. WHO. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 13 серпня 2020.
  12. National Inner Beauty Day. National Inner Beauty Day (амер.). Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 29 серпня 2020.
  13. World Menopause Day 2020. National Awareness Days Calendar 2020 & 2021 (en-GB) . Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 19 жовтня 2020.
  14. Women's Global Happiness Day. Women's Global Happiness Day (амер.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 19 жовтня 2020.
  15. Про Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 7 березня 2023.
  16. White Ribbon Against Pornography Week. National Center on Sexual Exploitation (англ.). 10 жовтня 2014. Процитовано 17 вересня 2020.[недоступне посилання]