Вбивство вагітних

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вагітна полька, вбита німцями під час окупації Польщі Третім рейхом та СРСР, 1 червня 1943 року.

Убивство вагітних є різновидом убивства, часто внаслідок домашнього насильства або насильства з боку інтимного партнера, яке можуть вчиняти, коли жертва завагітніє[1]. Останнім часом більше уваги приділяється смертям, пов'язаним із вагітністю внаслідок насильства[2]. Дослідження показали, що аб'юз під час вагітності може призвести до вбивства вагітної жінки[3].

У деяких країнах, зокрема в США, смертність вагітних жінок від вбивств поширеніша за смерть від гіпертонічних розладів, крововиливу або сепсису, і ці вбивства пов'язані з насильством з боку інтимного партнера та використанням вогнепальної зброї[4]. Окрім цього, жінки, убиті в перинатальному періоді, становили дуже вразливу групу: вони були молодшими, частіше належали до етнічних меншин і були неодруженими[5].

Поширення[ред. | ред. код]

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Усіх видимо вагітних жіное, матерів немовлят і маленьких дітей відправляли в газові камери після прибуття в різні концтабори[6]. Нацистський лікар Йозеф Менгеле виправдовував це тим, що «не можна дозволити дитині залишитися в таборі, тому що в ньому немає зручностей»[6].

В Освенцімі на початковому терміні в газові камери відправляли всіх без винятку вагітних жінок. До 1943 року їм було дозволено народжувати, але новонароджені не мали права жити. Один поїзд привіз близько сотні вагітних жінок до табірного шпиталю, і, незалежно від терміну вагітності, всім їм перфорували матку. В результаті багато з жінок померли[7].

У Равенсбрюці вагітним жінкам і матерям з маленькими дітьми постійно ставили ярлик «непрацездатних». Їх відправляли до центрів убивства, де керівництво табору часто додавало їх у перші групи, які відправляли в газові камери[8].

США[ред. | ред. код]

США мають вищу поширеність насильства з боку інтимних партнерів, ніж аналогічні країни, таке насильство часто є летальним, і воно часто охоплює використання холодної зброї, відзначили дослідниці Ребекка Лоун і Карестан Коенен. Дослідження показало, що з 2009 до 2019 року 68 % вбивств, пов'язаних з вагітністю, стосувалися вогнепальної зброї. Це дослідження також показало, що чорношкірі жінки стикаються зі значно вищим ризиком бути вбитими, ніж білі чи латиноамериканські жінки. Закони, що обмежують доступ жінок до репродуктивної допомоги та абортів, можуть поставити жінок під ще більший ризик, оскільки контроль над репродуктивним вибором жінки часто відіграє роль у насильстві з боку інтимного партнера, заявила Лоун. М'яке законодавство щодо контролювання вогнепальної зброї також може збільшити ризики[4].

ABC News повідомляє, що дослідження в Меріленді, Нью-Йорку та Чикаго показали, що приблизно 20 % жінок, які померли під час вагітності, були вбиті[9]. У 2004 році The Washington Post дослідила дані про смертність у США, які задокументували вбивства 1367 вагітних жінок і новонароджених з 1990 року: «Убивства охоплюють расові та етнічні групи… Багато жінок були вбиті вдома — у спальнях, вітальнях, на кухнях — зазвичай чоловіками, яких вони знали. Чоловіки, хлопці, коханці»[10].

Ізабель Горон і Даян Ченг з Департаменту охорони здоров'я та психічної гігієни штату Меріленд провели дослідження смертей, пов'язаних з вагітністю, у Меріленді між 1993 і 1998 роками, визначивши смерть, пов'язану з вагітністю, як таку, що трапилася безпосередньо під час вагітності або протягом року після пологів. Вони виявили, що вбивство було основною причиною смерті, пов'язаної з вагітністю, і становило 20 % таких смертей. Убивства жінок репродуктивного віку, які не були вагітними протягом року, що передував їх смерті, були лише п'ятою основною причиною смерті й становили 6,4 % смертей у цій групі. Друга провідна причина смерті, пов'язана з вагітністю, серцеві захворювання, становить 19 %[11]. Дослідження з використанням даних з округу Колумбія також виявило, що вбивство було основною причиною смерті, пов'язаної з вагітністю[12][13].

Бангладеш[ред. | ред. код]

Роузманс і Хлут (1999) використовували дані про материнську смертність, зібрані в сільській місцевості Бангладеш між 1976 і 1993 роками, щоб визначити смертність внаслідок вбивства під час вагітності та протягом 90 днів після пологів у жінок віком від 15 до 44 років. Роузманс і Хлут повідомили про рівень 0,39 смертей на 100 000 народжених, але відзначили помітне збільшення до показника 0,93 у групі підлітків віком від 15 до 19 років[14].

Фінляндія[ред. | ред. код]

У Фінляндії Гісслер та інші (2005) пов'язали національний реєстр причин смерті з лікарень та реєстрами народжених, щоб виявити вбивства, пов'язані з вагітністю (і до одного року після пологів) серед жінок віком від 15 до 49 років. Вони виявили показник 0,7 на 100 000 живонароджених[15].

Велика Британія[ред. | ред. код]

У дослідженні у Великій Британії групою спостереження MBRRACE-UK (2015) смертність матерів (включно з вагітністю й до одного року після пологів) ідентифікується за допомогою низки джерел. Здебільшого вони надходять з підрозділу, в якому сталася смерть, але також містять інші джерела, такі як коронери, прокурори та ЗМІ; потім їх порівнюють із записами Управління національної статистики, щоб забезпечити правильну ідентифікацію смертей. Використовуючи цю інформацію, медичні записи збираються та переглядаються як патологоанатомом, так і клінічним епідеміологом разом з опитувальником, який надсилається клініцистам. Це опитування показало, що рівень убивств становить 0,97 на 100 000 живонароджених[5].

Італія[ред. | ред. код]

Загальна статистика вбивств вагітних в Італії відсутня, проте Кабінет міністрів прийняв новий законодавчий пакет, який охоплює заходи щодо прискорення юридичних процесів за участю жертв гендерного насильства та розширення захисту жінок, які постраждали від переслідування. Це відбулося після того, як чоловік убив свою вагітну партнерку, з метою ввести суворіші заходи для спроб зупинити постійне зростання кількості феміцидів у країні. Джулія Трамонтано була на сьомому місяці вагітності, коли її зарізав її партнер і батько плоду, Алессандро Імпанатьєлло, який, як повідомляється, був у таємних стосунках з іншою жінкою. У той час як в Італії кількість вбивств в цілому знижується з 1990-х років, кількість жінок, убитих членом сім'ї або партнером, залишається високою і, пропорційно, зросла в останні роки[16].

Україна[ред. | ред. код]

В Україні, як і в Італії, статистична інформація щодо вбивства вагітних відсутня. Проте вбивство вагітної класифікується Кримінальним кодексом як умисне вбивство за обтяжувальних обставин: «Умисне вбивство малолітньої дитини або жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності має місце тоді, коли винний умисно позбавляє життя особу, якій не виповнилося 14 років, або жінку, яка завідомо для винного справді перебувала у стані вагітності» (п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України)[17].

За повідомленнями українських ЗМІ вбивства вагітних жінок чоловіками в країні відбуваються внаслідок різних причин: побутових конфліктів[18][19], включно з тими, коли чоловік був у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння[20][21]; наполягання вагітною на батьківстві й небажання чоловіка його визнавати[22]; чоловік проти народження дитини й примушує жінку перервати вагітність[23]; ревнощі[24] та бажання розлучення з боку жінки[25] тощо.

Чинники[ред. | ред. код]

Зв'язок із насильством з боку інтимного партнера[ред. | ред. код]

Зв'язок між насильством з боку інтимного партнера та вбивством жінок, незалежно від статусу вагітності, у дослідженні 2004 року повідомлявся на рівні 53 %, коли вбиті жінки підтримували стосунки з партнером, який проявляв насильство. Повторні госпіталізації без пояснень, ЗПСШ, симптоми депресії та тривоги є яскравими ознаками домашнього насильства. Хоча їх прямий зв'язок із вбивством не досліджено, можна припустити, що насильство інтимних партнерів і вбивство вагітних мають спільні фактори ризику. Жінок частіше вбивали, якщо вони мали дітей, біологічно не пов'язаних з кривдником, на 38,7 % порівняно з тими, хто дітей не мали[5].

Соціальний клас та раса[ред. | ред. код]

Проведені дослідження описують наявність зв'язку між чорношкірими або латиноамериканськими жінками та молодшими віковими групами з підвищеним ризиком вбивства. Окрім цього, дані MBRRACE-UK (2015) показують, що існує кореляція між низьким соціальним класом і групами нацменшин та вбивством під час вагітності[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Parker, B., McFarlane, J., and Soeken, K. (1994) Abuse During Pregnancy: Effects on Maternal Complications and Birth Weight in Adult and Teenage Women. Obstet Gynecol. 323—328.
  2. Martin, S. L., Macy, R. J., Sullivan, K., and Magee, M. L. (2007) Pregnancy-Associated Violent Deaths: The Role of Intimate Partner Violence. Trauma, Violence, & Abuse. (8), 135—148.
  3. Campbell, J. C., Glass, N., Sharps, P. W., Laughon, K., and Bloom, T. (2007) Intimate Partner Homicide: Review and Implications of Research and Policy. Trauma, Violence, & Abuse. (8), 246—269.
  4. а б Homicide leading cause of death for pregnant women in U.S. hsph.harvard.edu (англ.). 21 жовтня 2022. Процитовано 14 вересня 2023.
  5. а б в г Cliffe, Charlotte; Miele, Maddalena; Reid, Steven (2019-06). Homicide in pregnant and postpartum women worldwide: a review of the literature. Journal of Public Health Policy. Т. 40, № 2. с. 180—216. doi:10.1057/s41271-018-0150-z. ISSN 1745-655X. PMID 30728444. Процитовано 14 вересня 2023.
  6. а б Ghert-Zand, Renee. Groundbreaking study exhumes untold Nazi brutalization of women’s bodies. www.timesofisrael.com (амер.). Процитовано 14 вересня 2023.
  7. The fate of children in Auschwitz. www.mp.pl (англ.). Процитовано 14 вересня 2023.
  8. Women during the Holocaust. encyclopedia.ushmm.org (англ.). Процитовано 14 вересня 2023.
  9. Murder Is One of Top Causes of Death for Pregnant Women. ABC News. 26 червня 2007.
  10. St. George, Donna (19 грудня 2004). Many New or Expectant Mothers Die Violent Deaths. Washington Post.
  11. Enhanced Surveillance for Pregnancy-Associated Mortality—Maryland, 1993-1998. jamanetwork.com. Процитовано 14 вересня 2023.
  12. Krulewitch, Cara J.; Pierre-Louis, Marie Lydie; de Leon-Gomez, Regina; Guy, Richard; Green, Richard (2001). Hidden from view: violent deaths among pregnant women in the District of Columbia, 1988-1996. Journal of Midwifery & Women's Health. 46 (1): 4—10. doi:10.1016/s1526-9523(00)00096-9. PMID 11300307.
  13. Homicide a leading cause of death in pregnant women. (Continuing Education). - Free Online Library. www.thefreelibrary.com. Процитовано 14 вересня 2023.
  14. Ronsmans C, K.M., (1999). Adolescence and risk of violent death during pregnancy in Matlab, Bangladesh (англ.). Lancet. с. 354(9188): p. 1448.
  15. M. Gissler (2005, 15 (5)). Injury deaths suicides and homicides associated with pregnancy Finland 1987- 2000 (англ.). Eur J Public Health. с. 459—463.
  16. After yet another murder, Italy moves to boost laws protecting women. euronews (англ.). 9 червня 2023. Процитовано 14 вересня 2023.
  17. ІПС ЛІГА:ЗАКОН - система пошуку, аналізу та моніторингу нормативно-правової бази. ips.ligazakon.net. Процитовано 14 вересня 2023.
  18. Захарченко, Юлія (12 Січня 2022). Прийшов додому п’яним: під Києвом чоловік забив вагітну дружину до смерті. fakty.com.ua. Процитовано 14 вересня 2023.
  19. У Новомосковську чоловіка судитимуть за вбивство вагітної співмешканки. Дніпропетровська обласна прокуратура (uk-UA) . Архів оригіналу за 15 червня 2023. Процитовано 14 вересня 2023.
  20. На Рівненщині затримали чоловіка, який вбив вагітну дружину під час сварки. Українська правда _Життя. Процитовано 14 вересня 2023.
  21. На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який, перебуваючи під дією наркотичних речовин, вбив вагітну дружину. Хмельницька обласна прокуратура (uk-UA) . Архів оригіналу за 15 червня 2023. Процитовано 14 вересня 2023.
  22. Снєжина, Поліна (8 червня). На Запоріжжі за вбивство вагітної жінки судитимуть чоловіка. suspilne.media. Процитовано 14 вересня 2023.
  23. До суду передали справу про замах на вбивство вагітної жінки колишнім співмешканцем, якого затримали у Житомирі в січні 2022 року. www.zhitomir.info (укр.). Процитовано 14 вересня 2023.
  24. Вбив вагітну дружину через ревнощі. На Рівненщині чоловіка засудили до 15 років. promin.cv.ua (укр.). Процитовано 14 вересня 2023.
  25. За вбивство вагітної дружини чоловіка засуджено до 11 років тюрми - Новини та публікації - Київська обласна прокуратура. kobl.gp.gov.ua. Процитовано 14 вересня 2023.