Хуан Родрігес Кабрільйо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хуан Родрігес Кабрільо)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хуан Родрігес Кабрільйо
ісп. Juan Rodríguez Cabrillo
порт. João Rodrigues Cabrilho
Ім'я при народженні ісп. Juan Rodríguez Cabrillo
Народився 1497[1]
Помер 3 січня 1543
San Miguel Islandd, Санта-Барбара, Каліфорнія, США
Країна  Кастильська Корона[1]
 Португальське королівство
Діяльність мандрівник-дослідник, штурман, відкривач, конкістадор
Знання мов іспанська
Посада капітан судна

Хуан Родрігес Кабрільйо (ісп. Juan Rodríguez Cabrillo, порт. João Rodrigues Cabrilho — Жуан Родрігіш Кабрільйо, близько 1499 — 3 січня 1543) — конкістадор і мореплавець на службі у іспанської корони, перший європеєць, що досяг узбережжя сучасної Каліфорнії і досліджував його.

Біографія[ред. | ред. код]

Документально підтверджених відомостей про походження і ранні роки життя Кабрільйо не збереглося. Поширена думка про його португальське походження, яка ґрунтується на єдиній згадці у праці іспанського історика Антоніо де Еррера[2], виданій понад півстоліття після смерті Кабрільйо. Ця думка широко популяризувалася багато в чому завдяки зусиллям португальського уряду і португальської діаспори в Каліфорнії. Однак ця точка зору піддана сумніву рядом сучасних істориків, які вважають імовірнішим кастильське походження Кабрільйо[3][4].

Брав участь у завоюванні Куби та Мексики. У 1521 р. під керівництвом Ернандо Кортеса брав участь у взятті Теночтітлана. Разом з Педро де Альварадо завойовував територію нинішніх Гватемали, Гондурасу і Сальвадору. У 1542 р. очолив армаду з кораблів «Сан-Сальвадор» і «Вікторія», яка вирушила з порту Натівідад (сучасний Акапулько) на пошуки легендарної протоки Аніан. 3 вересня кораблі досягли південного краю Каліфорнійського півострова. 28 вересня армада зайшла в затоку Сан-Дієго. Допливши до 40° півн. ш. (На рівні Мендосино) повернули назад. У ході експедиції були встановлені контакти з індіанцями племені чумашів. У сутичці з індіанцями Кабрільйо був поранений і помер на острові Санта-Каталіна.

Офіційний звіт про експедицію Кабрільйо був загублений, залишився тільки стислий виклад, зроблений іншим дослідником Андресом де Урданета, який мав доступ до корабельних журналів і карт. Місце поховання мореплавця також залишилося невідомим.

Історична спадщина[ред. | ред. код]

Пам'ятник Кабрільйо в Сан Дієго, Каліфорнія

У місці висадки мореплавця на південному краю півострова Пойнт-Лома в 1913 році був заснований Національний монумент Кабрільйо. У 1939 р. тут був встановлений пам'ятник Хуану Кабрільйо роботи португальського скульптора Алвару де Бреє. З цього місця відкривається мальовничий вид на затоку Сан-Дієго.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Diccionario biográfico españolReal Academia de la Historia, 2011.
  2. Antonio de Herrera y Tordesillas. Historia general de los hechos de los Castellanos en las islas y tierra firme del Mar Oceano (Madrid, 1601—1615, 4 vols)
  3. Juan Rodriguez Cabrillo, by Harry Kelsey. Huntington Library Pr; 6th edition (November 15, 1998), ISBN 0-87328-086-5
  4. Journal of San Diego History, Summer 1973, Volume 19, Number 3. Архів оригіналу за 2 березня 2012. Процитовано 20 грудня 2011. 

Посилання[ред. | ред. код]