Івановський Євстахій Дезидерійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Івановський Євстахій Антоній
Iwanowski Eustachy Antoni
Псевдонім Helleniusz, Helenius, Eustachy, Eu-go Heleniusz
Народився 1813[1][2][…]
Халаїмгородок, Махнівський повіт, Київська губернія, Російська імперія
Помер 7 липня 1903(1903-07-07)[1][2][3]
Халаїмгородок, Білопільська волость, Бердичівський повіт, Київська губернія, Російська імперія
Поховання Білопілля
Діяльність історик, письменник
Сфера роботи історія[4]
Alma mater Кременецький колегіум
Мова творів польська
Жанр біографічна проза, мемуари, краєзнавство
Magnum opus «Національні спогади» (1861), «Розмови про польську корону» (1873), «Образи Речі Посполитої» (1891)
Конфесія римо-католик
Рід Q124372659?
Батько Дезидерій Еразм Івановський
Мати Клара Івановська з Хоєцьких
Автограф

CMNS: Івановський Євстахій Дезидерійович у Вікісховищі
Лист Євстахія Івановського до А.Руліковської, 1894 р.

Івановський Євстахій Антоній Дезидерійович (пол. Iwanowski Eustachy Antoni; 1813, с. Халаїмгородок, Волинська губ., РІ, тепер с. Городківка Бердичівського району Житомирської області — 7 липня 1903, там само) — польський письменник, публіцист, історик, мемуарист, благодійник. Відомий під псевдонімом Heleniusz (українською Геленіуш).

Представник української школи в польській літературі, його коштом був побудований костел св. Клари в Халаїмгородку, тепер с. Городківка. Залишив велику кількість характеристик представників волинської шляхти, відомих людей, звичаїв тогочасної «кресової» шляхти, опис міст та містечок на території сучасної України.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки, родина, навчання[ред. | ред. код]

Євстахій Івановський народився в шляхетській родині Дезідерія Єразма Івановського, гербу «Лодзь»[5], маршалка Житомирського повіту Волинської губернії[6], був єдиним сином. По материнській лінії Євстахій був нащадком роду Хоєцьких, онуком Яна Непомуцена Хоєцького, посла на Чотирирічному сеймі (1788—1792 рр.), войського київського.

Початкову освіту Євстахій здобув у домашніх умовах під керівництвом учителя піярської школи з Межиріччя.

У 1825 році Євстахій починає навчання у Кременецькому ліцеї. У 1828 та 1829 роках отримав похвальні листи за успіхи в навчанні. У 1828 році перейшов на перший вищий курс, по закінченню якого отримав срібну медаль[7].

У листопаді 1830 року починається Польське повстання 1830—1831 року, Івановський перериває навчання і повертається до Халаїмгородка. Навесні 1831 року повстання спалахує в Бердичівському повіті. Майбутній письменник захоплюється патріотизмом своїх земляків Владислава Падлевського (майбутнього батька героя Повстання 1861 року Зигмунта Падлевського) та Пелеховського.

Зрілі роки. Дослідництво[ред. | ред. код]

У 1831 році після поразки Листопадового повстання указом Миколи І Волинський ліцей було закрито. Євстахій продовжує займатися самоосвітою, господарством, здійснює паломництва та подорожі. 1846 році вирушив до Ченстохови, в 1848 р. — до Вільна, потім до Кальварії, у 1857 році — до Радечніци, а в 1863 р. — до Святої Землі. Також він подорожував до Італії, де відвідав Рим, Флоренцію, Падую і Венецію, до Іспанії, побувавши у Компостелі, Мадриді й Сарагосі[7].

Після смерті матері у 1859 році став володарем маєтків та землі у селах Халаїмгородок, Чорнорудка, Звиняче, Лебединці, Ненадиха. За спогадами сучасників багато допомагав потребуючим — місцевим селянам[8], дав кошти на побудову хати православному священнику, віддав у власність землю декільком чиншовикам з с. Чорнорудка, фінансово підтримував письменника Александра Ґрозу, який останні п'ять років свого життя прожив у маєтку Івановського, де і помер та учасника польського Січневого повстання 1863 року Гаспера Машковського. Він був благодійником наукових установ і шести костелів, зокрема у Бердичеві, Білопіллі й Ходоркові. Продовжував мандрівки Україною та Польщею.

Івановський об'їздив усі місцевості, що мали історичне значення, вивчав книги та документи в бібліотеках, архівах, приватних збірках у різних маєтках. Під час подорожей він збирав рукописи, документи і щоденники, а також усні розповіді, особливо з минулого Поділля, Волині та Київщини.

Обеліск в пам'ять про Клару та Євстахія Івановських, с. Городківка (Халаїмгородок)

В похилому віці продовжував працювати над творами, хоча в останні роки життя мав проблеми з здоров'ям.

7 липня 1903 року помер у своєму маєтку в Халаїмгородку. Був похований біля костелу св. Антонія в с. Білопілля. Після знищення костелу у 1957 році більшовистською владою, могила письменника була втрачена. Так само було зруйновано родовий маєток Івановських. Пам'ятний обеліск на честь письменника та його матері було скинуто в ставок,[6] але він зберігся, нині встановлений у с. Городківка біля костелу св. Клари.

Творчість[ред. | ред. код]

За псевдонім Євстахій Івановський вибрав собі ім'я своєї тітки з материнської сторони, Гелени Хоєцької. Мова його творів — польська.

Перший твір Івановського було надруковано у 1851 році. Це книга «Божа Матір на Ясній горі Ченстоховській. Королева Польської Корони. Спогади паломництва, що відбулося в 1848 році»[9].

В подальшому друкував книги під різними псевдонімами. Твори Івановського — розлогий опис історичних подій, католицьких орденів та паломництв, характеристики сучасників, звичаїв, побуту, роздуми самого письменника, крім того листи, мемуари, дані з сімейних архівів.

У своїх працях залишив описи населених пунктів Поділля, Волині, Київщини, міст Києва, Житомира, Вінниці, Бердичева, Кременця, Луцька та багатьох інших, також характеристики відомих особ — Т.Чацького, М.Чайковського, В.Жевуського, Г.Олізара та багатьох інших. Важливою для українського читача є характеристика Теодора Рильського, прадіда М.Рильського, цікаві факти з родоводу Рильських.

Письменник мав глибоко вкорінені релігійні консервативні погляди, що знайшло відображення у його творах, в яких він подавав приклади, гідні на його погляд наслідування, як от особа шляхтянки Юстини Єрлич-Міхаловської[10] чи депутата, учасника повстання 1830-31 років А.Павши.

Подав аналіз та опис масонських лож, до яких відносився вкрай негативно[11].

Залишив опис драматичних подій, пов'язаних з утисками Католицької церкви і намаганнями російської влади закрити костели в Житомирі та Бердичеві у 1861 році.

Серед недоліків творів Івановського називають їх хаотичність, помилковість деяких історичних поглядів та тенденційність. Тим не менш у Польщі праці Івановського є часто цитованими.

Костел св. Клари в с. Городківка[ред. | ред. код]

Основна стаття Костел св. Клари

Костел св. Клари Городківка

Мати письменника, Клара Івановська заповідала побудувати в с. Халаїмгородок костел замість каплиці, яка відносилась до парафії в с. Білопілля. На жаль з політичних причин Євстахій Івановський не зміг реалізувати цей намір. Указ Російської імперії від 14 липня 1819 р. містив заборону римо-католицькому духовенству «будувати свої церкви без потреби»[12], що призвело до неможливості відкривати нові католицькі храми на більшості території нинішньої України. Утиски були послаблені тільки на початку ХХ століття, тому здійснити свій намір і побудувати костел у рідному селі Івановський не встиг, але залишив спадок, який дозволив нащадкам його сестри Жмігродським побудувати кам'яний храм у неоготичному стилі. Освятили його на честь святої-покровительки матері письменника — Клари з Ассізу. У часи атеїзму костел вистояв, з 1992 року у ньому відновлені богослужіння.

Сім'я[ред. | ред. код]

Батько (пр.1780 — 22 вересня 1844р) — Дезідерій Єразм Івановський

Мати — Клара Івановська, з Хоєцьких

Сестра (1810—1840) — Фабіана

Своєї родини не мав, на Євстахії перервався рід Івановських гербу Лодзь[9].

Спадкоємці — родина онуки сестри Євстахія Фабіани, Жмігродські.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Дослідження творчості[ред. | ред. код]

У часи СРСР ім"я Євстахія Івановського було майже забуте, його твори не друкувались і не згадувались. В сучасній Україні дослідженню творчості Євстахія Івановського присвячені праці професора Житомирського державного університету імені Івана Франка В. О. Єршова, вчителя-методиста Городківської ЗОШ І.Савицького, стаття краєзнавця І.Драбчука[13].

Твори Івановського доступні в електронному вигляді на польських сайтах, таких як Polona та ін.[14]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Тезаурус CERLConsortium of European Research Libraries.
  2. а б NUKAT — 2002.
  3. а б MAK
  4. Czech National Authority Database
  5. Eustachy Antoni Heleniusz Iwanowski h. Łodzia. geni_family_tree (укр.). Процитовано 28 лютого 2023.
  6. а б Ивановский Евстахий [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать онлайн | КулЛиб — Классная библиотека! Скачать книги бесплатно. coollib.com. Процитовано 27 лютого 2023.
  7. а б Іван САВИЦЬКИЙ (2016). НОВА МАНДРІВКА ПО ЖИТТЄПИСУ ЄВСТАХІЯ ІВАНОВСЬКОГО. Житомир: Волинь-Житомирщина: На пошану професора Володимира Олеговича Єршова. с. 330—335.
  8. Євстахій Івановський – мемуарист, історичний публіцист - Історія Андрушівщини - Андрушівка - Каталог статей - Андрушівка Фото Відео. andrushivka.ucoz.ua. Процитовано 28 лютого 2023.
  9. а б в Л., Савицький, І. (2002). Останнє серце з роду Лодзя. Євстахій Івановський. 1813-1903. ЖДУ ім. І. Франка. OCLC 1142433114.
  10. Ярцун, Юлія. СІМЕЙНЕ ЖИТТЯ ШЛЯХТИ КИЇВСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ У ХІХ СТ (PDF). Наукові записки: Серія «Історія».
  11. I︠E︡rshov, Volodymyr; Єршов, Володимир. (2008). Polʹsʹka literatura Volyni doby romantyzmu : henolohii︠a︡ memuarystychnosti. Z︠H︡ytomyr: Polissi︠a︡. ISBN 978-966-655-379-9. OCLC 430956648. {{cite book}}: Перевірте значення |isbn=: контрольна сума (довідка)
  12. Havrylenko, O. (26 грудня 2019). ПРАВОВА ПОЛІТИКА РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ ЩОДО РИМО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В УКРАЇНСЬКИХ ГУБЕРНІЯХ НАПРИКІНЦІ XVIII – У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ СТ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право» (укр.). № 28. с. 19—25. doi:10.26565/2075-1834-2019-28-02. ISSN 2075-1834. Процитовано 28 лютого 2023.
  13. Євстахій Геленіуш - відомий мемуарист та історик-аматор. davniyhalych.com.ua. Процитовано 1 березня 2023.
  14. Polona. polona.pl. Процитовано 1 березня 2023.