Армія Людова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

А́рмія Людо́ва (пол. Armia Ludowa, скорочено AL; буквально — «Народна армія») — підпільна військова організація армія Польської Робітничої Партії в роки другої світової війни та німецької окупації Польщі. Брала активну участь у Русі Опору.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Створена з підпільної збройної організації ПРП Гвардія Людова та інших прокомуністичних військових загонів в січні 1944 Крайовою Радою Народовою під час наступу Червоної армії на територію Польщі. Перший командувач Михал «Роля» Жимерський.

Польська Робітнича Партія (ПРП) ще в перші роки війни почала формувати з робітників, селян і інтелігентів народне військо — Гвардію Людову, яка мала свій штаб, загони і командування у воєводствах, округах і повітах. До Гвардії Людової вступила більшість членів ППР. Її загони очолювали комуністи. 1942 загони Гвардії Людової розпочали бойові операції у Варшаві, а згодом — партизанську війну на всій території Польщі. На кінець 1943 тільки в Люблінському і Келецькому воєводствах діяло понад 40 загонів. Лише 1943 було проведено 1208 бойових операцій, а саме: руйнувались комунікації і зв'язок вермахту, знищувала склади, військ, техніку і живу силу, перешкоджала вивезенню до Німеччини польського населення, визволяла з таборів смерті полонених польських і радянських солдат, громадян інших країн.

Разом з польськими вояками в Армії Людовій були радянські громадяни. А. Л. мала постійні тісні зв'язки з радянськими партизанами та їх штабами України і Білорусі. В ході окупації Польщі Червоною армією підрозділи Армії Людової були приєднані до Війська Польського.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]