Гай Емілій Мамерцін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Емілій Мамерцін
Ім'я при народженні Gaius Aemilius Mamercinus
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик і військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 394 і 391 роки до н. е.
Рід Емілії
Батько невідомо
Мати невідомо

Гай Емі́лій Мамерці́н (лат. Gaius Aemilius Mamercinus; IV століття до н. е.) — політичний і військовий діяч Римської республіки; дворазовий військовий трибун з консульською владою (консулярний трибун) 394 і 391 років до н. е.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Еміліїв. Про батьків, молоді роки Луція Емілія відомості не збереглися.

Перша трибунська каденція[ред. | ред. код]

394 року до н. е. його було вперше обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Марком Фурієм Каміллом, Луцієм Фурієм Медулліном, Луцієм Валерієм Публіколою, Спурієм Постумієм Альбіном Регілленом і Публієм Корнелієм Сципіоном. Марку Фурію Каміллу було доручено провести військову кампанію проти фалісків, яка скінчилася їхньою капітуляцією, Спурій Постумій та Гай Емілій проводили військові дії проти еквів. спочатку їм вдалося завдати супротивнику поразки, але потім екви зібралися з силами і розбили Спурія, через що військо Гая Емілія побігло, пераставши підкорятися своєму командиру.

Друга трибунська каденція[ред. | ред. код]

391 року до н. е. його було вдруге обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Луцієм Фурієм Медулліном, Сервієм Сульпіцієм Камеріном Руфом, Луцієм Лукрецієм Триципітіном Флавом, Агріппою Фурієм Фузом і Луцієм Емілієм Мамерціном (можливо його братом чи близьким родичем). Того року велись бойові дії проти етрусків та їхніх союзників сапієнатів, які закінчились вдало для Римської республіки. Разом з тим відбулася моровиця в Римі. Наприкінці цієї каденції гали на чолі з Бренном вторглися до Італії.

Після цього року згадок про подальшу долю Гая Емілія Мамерціна немає.

Джерела[ред. | ред. код]