Гай Сервілій Структ Агала (консулярний трибун 408 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Сервілій Структ Агала
Ім'я при народженні Caius Servilius Structus Ahala
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 408, 407 і 402 рік до н. е.
Рід Сервілії
Батько невідомо
Мати невідомо

Гай Серві́лій Структ Ага́ла (лат. Caius Servilius Structus Ahala; V століття до н. е.) — політик, державний і військовий діяч Римської республіки, військовий трибун з консульською владою (консулярний трибун) 408, 407 і 402 років до н. е.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Сервіліїв. Про батьків, молоді роки його згадок у джерелах немає.

Перша трибунська каденція[ред. | ред. код]

408 року до н. е. його було вперше обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Гаєм Юлієм Юлом і Публієм Корнелієм Коссом. Вони тривало і різко заперечували проти рішення сенату призначити диктатора для війни з вольсками і еквами, але зрештою не змогли цьому перешкодити. Тому Гай Сервілій призначив диктатором Публія Корнелія Рутіла Косса, який своєю чергою призначив своїм заступником — начальником кінноти Гая Сервілія. Римляни отримали перемогу.

Друга трибунська каденція[ред. | ред. код]

407 року до н. е. його було вдруге обрано військовим трибуном з консульською владою, цього разу разом Гаєм Валерієм Потітом Волузом, Луцієм Фурієм Медулліном і Нумерієм Фабієм Вібуланом. Римські війська, керовані цими військовими трибунами, не надали своєчасну допомогу місту Верругіна, через що вольски змогли захопити місто і вбити його захисників.

Третя трибунська каденція[ред. | ред. код]

402 року до н. е. його було втретє обрано військовим трибуном з консульською владою, цього разу разом з Луцієм Вергінієм Трікостом Есквіліном, Манієм Сергієм Фіденатом, Квінтом Сульпіцієм Камеріном Корнутом і Авлом Манлієм Вульсоном Капітоліном. Того року Римська республіка вела війни проти міста Вейї та його союзників. У двох трибунів — Манія Сергія і Луція Вергінія виникли вкрай напружені стосунки. Луцій Вергіній командував головними силами римлян. Тому, коли союзники Вейї несподівано напали на загін Манія Сергія, той не став просити Луція Вергінія про допомогу, а Вергіній своєю чергою не став допомагати, виправдовуючись відсутністю такого прохання. Розбитий Маній Сергій із залишками своїх військ втік до Риму і там у всьому звинуватив Вергінія. Того викликали до Риму, і справу цих двох трибунів заслухали в сенаті, причому обидва відкрито в обличчя ображали один одного. Сенат ухвалив рішення про дострокове складення повноважень з усіх військових трибунів того року.

Про подальшу долю Гая Сервілія Структа Агали відомостей немає.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic