Група Амура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зеленим кольором позначено приблизне розташування орбіт астероїдів групи Амура на тлі орбіт внутрішніх планет Сонячної Системи, червоним позначено Марс

група Аму́ра (також аму́ри, аму́рці) — група астероїдів із відстанями у перигелії 1,017 < Q < 1,3 а.о., одна з груп навколоземних астероїдів. Назва походить від назви одного з її представників — 1221 Амура.

Орбіти цих астероїдів лежать зовні за орбітою Землі і вони можуть лише наближатися до нашої планети, але не перетинають її орбіту. Проте завдяки збуренням деякі з них можуть перейти до групи Аполлона — астероїдів, що перетинають орбіту Землі.

Склад групи[ред. | ред. код]

На 2010 рік було відомо понад 2000 астероїдів групи Амура, з них майже 200 мали постійний номер, а понад 60 — власну назву[1].

Амури, як і інші навколоземні астероїди, невеликі за розмірами. Найбільший серед них, 1036 Ганімед, має діаметр 38 км[2].

1221 Амур, чию назву отримала вся група, п'ятий за порядком відкриття у ній. Першим відкритим астероїдом цієї групи є 433 Ерос. Його було відкрито у 19 сторіччі.

Дослідження[ред. | ред. код]

Докладніше: NEAR Shoemaker

Для досліджень Ероса 1996 року NASA було запущено космічний апарат NEAR Shoemaker (англ. Near Earth Asteroid Rendezvous - «Зустріч з навколоземним астероїдом»). Цей апарат після прольоту через пояс астероїдів вийшов на орбіту Ероса і протягом року, поступово знижуючись, виконував його дослідження. Було здійснено фотографування, сканування поверхні лазерними імпульсами (для точних вимірів форми) та дослідження хімічного складу за допомогою рентгенівських та гамма-спектрометрів.
Після завершення програми досліджень апарат навіть здійснив успішну посадку на поверхню астероїда, хоча це не було передбачено ні програмою польоту, ні конструкцією апарата[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NASA JPL Small-Body Database Search Engine. Архів оригіналу за 25 березня 2012. Процитовано 3 червня 2010. (англ.)
  2. JPL Small-Body Database Browser: 1036 Ganymed. Архів оригіналу за 23 липня 2009. Процитовано 3 червня 2010.
  3. Максименко, Анатолій Васильович. История NEAR. Astro.websib.ru. Архів оригіналу за 15 грудня 2008. Процитовано 3 червня 2010. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]