Джеймс Понд 3: операція «Морська зірка»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеймс Понд 3: операція «Морська зірка»
Розробник Vectordean Ltd
Millennium Interactive[en]
Видавець Millennium Interactive
Electronic Arts (Sega Mega Drive)
U.S. Gold[en] (Sega Game Gear, SNES)
Жанр(и) платформер
Платформа  Sega Genesis
 AmigaOS
 NES
Дата випуску 1993
Режим гри  Однокористувацька гра
Українська відсутня
Творці
Продюсер Кевін Шрапнелл
Ігродизайнер(и) Кріс Соррелл
Програміст(и) Кріс Соррелл
Художник(и) Шон Ніколз
Лівон Арчер
Кріс Соррелл
Композитор(и) Річард Джозеф[en]
Джеймс Понд
Попередня гра Джеймс Понд 2: гасло «Робокод»

«Джеймс Понд 3: опера́ція „Морська́ зі́рка“»[джерело?] (англ. James Pond 3: Operation Starfish) — британська відеогра 1993 року у жанрі платформера, розроблена студіями Vectordean Ltd і Millennium Interactive[en]. Гра вийшла для платформ Sega Mega Drive, Amiga, Amiga CD32,[Заввага 1] SNES і Sega Game Gear. Планувалося, що гру буде портовано для Sega Master System, але цього так і не відбулося. Також Millennium Interactive[en] мали намір портувати гру для Atari Jaguar, видавцем цієї версії мала б бути компанія Telegames[en]. Однак цю ідею довелося полишити, позаяк зник один з відповідальних за портування програмістів.[1][2] Відеогра є третьою в оригінальній трилогії про антропоморфну рибу-спецагента Джеймса Понда — пародійного персонажа на взірець Джеймса Бонда.

Робочою назвою[es] платформера була «Джеймс Понд 3: Хлюп Ґордон» (англ. James Pond 3: Splash Gordon; відсилання до персонажа Флеша Ґордона[en]), одначе розробники відкинули цю ідею.

Сюжет[ред. | ред. код]

Після своєї поразки у попередній частині, Доктор Мабуть виявляє, що поверхня Місяця складається з сиру високої якости і наймає пацюків для видобування сиру на власну вигоду. Спецагент Джеймс Понд, разом зі своїм новим поплічником, жабою Фініюсом, вирушають на Місяць, аби зупинити злодія.

Гральний процес[ред. | ред. код]

Ігровий процес у «Джеймсі Понді 3» схожий на Super Mario World. Мапа Місяця складається з багатьох рівнів, що злучені стежинками. Рівні згуртовано у тематичні секції (серед них сирна, кастардова, морозивна та інші), які завершуються битвою з босом. Багато найменувань у грі є каламбурами. Наприклад, перший рівень у грі має назву «Едамський сад», що відсилає до легенди про Едемський сад. Особливою рисою «Джеймса Понда 3», що відрізняє його від Super Mario World, є те, що Понд, за допомогою свого спеціального взуття, здатний бігати по стінах: гральний процес деяких рівнів обертається саме навколо білдерингу. Хоч Понд більше не може подовжувати своє тіло, як було у минулій грі, він може діставатися високих точок завдяки різним ґаджетам.

Понд здатний бігати, стрибати та ударяти. Також він може використовувати низку предметів, серед яких фруктовий пістоль і динаміт. Після того, як Понд рятує свого напарника Фініюса, він стає гральним персонажем. Керувати Фініюсом можна, знайшовши іконку з його зображенням. Натиснувши на іконку знову, гравець знову керуватиме Пондом. Особливістю поплічника Понда є вміння підскакувати на пузі; також він не може використовувати ґаджети, за винятком За допомогою читкоду грати за Фініюса можна й на тих рівнях, де він мав би бути недоступним.

Аби пройти рівень, треба знайти комунікаційний маячок і знищити його. На деяких рівнях маячок не активується, поки гравець не знайде чотири різнокольорові філіжанки. Так само як у Super Mario World, багато рівнів мають приховані короткі шляхи, за допомогою яких можна швидше впоратися з проходженням. Якщо гравцеві вдалося знайти принаймні один прихований шлях, він одержує щасливе закінчення. Для того, щоб пройти відеогру повністю, треба знищити всі вентилятори доктора Мабуть, що де-не-де розкидані рівнями.

Гаджети[ред. | ред. код]

  • Динаміт. Динаміт займається одразу ж, коли гравець його підбирає. Після того, як ґніт догоряє, вибух знищує блоки і ворогів поруч. Також може завдати шкоди гральному персонажеві.
  • Бомба. Тотожна до динаміту, але задіюється тільки після того, як гравець нею зажбурляє.
  • Фруктовий пістоль. Може стріляти фруктами, що їх гравець підбирає окремо. Різні фрукти мають різні ефекти: наприклад, кекс діє як самонавідна ракета.
  • Фруктовий костюм. Захищатиме гравця від, приблизно, двох атак ворогів, а також дозволяє проходити через резервуари з гарячими рідинами.
  • Ікс-проміння: Дозволяє бачити приховані речі.
  • Весняне взуття. Взувши весняне взуття, Понд здатний високо підстрибувати.
  • Телевізор. З розбитого телевізора вилітає привид, що намагається повернутись туди назад. Поки привид не повернувся до телевізора, гравець може кілька разів підстрибнути на привиді.
  • Реактивний ранець. Пристрій з ракетним дроселем, що допомагає Пондові здійматися у повітря. Баки з паливом дозволять подовжити тривалість польоту.

Завваги[ред. | ред. код]

  1. Гру було випущено лише для тих Amiga, що підтримували AGA[en].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. News - La Jaguar ronronne - On attend sur Jaguar. Génération 4 (французькою) . № 64. Computec Media France. March 1994. с. 42. Архів оригіналу за 25 вересня 2018. Процитовано 26 листопада 2018.
  2. James Pond 3 - Operation Starfish. web.archive.org (англійською) . 15 квітня 2001. Архів оригіналу за 15 квітня 2001. Процитовано 5 серпня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]