Думками навиворіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Думками навиворіт
Inside Out
Жанр Анімація
Комедія
Драма
Пригоди
Режисер Піт Доктер
Продюсер Джонас Рівера
Сценарист Піт Доктер
Мег Лефов
Джош Кулі
У головних
ролях
Емі Полер
Філліс Сміт
Білл Гейдер
Люіс Блек
Мінді Калінг
Оператор Тобіас Датум
Композитор Майкл Джаккіно[1]
Монтаж Кевін Нолтінг
Художник Ralph Egglestond[2]
Кінокомпанія «Walt Disney Pictures»
«Pixar Animation Studios»
Дистриб'ютор «B&H Film Distribution Company»
Тривалість 94 хвилини[3]
Мова англійська
Країна США США
Рік 2015
Дата виходу 18 травня 2015 (Канни 2015)
18 червня 2015 (Україна)
Кошторис $175 000 000[4]
Касові збори $851 633 930[5]
IMDb ID 2096673
Наступний Думками навиворіт 2
disneypixar.fr/films/193-vice-versa
CMNS: Думками навиворіт у Вікісховищі
Q: Думками навиворіт у Вікіцитатах

«Думками навиворіт» (англ. Inside Out) — американський 3D комп'ютерно-анімаційний комедійно-драматичний фільм, знятий Пітом Доктером. Світова прем'єра стрічки відбулась 18 травня 2015 року на Каннському кінофестивалі. В український широкий прокат фільм вийшов 18 червня 2015 року. Цей спільний проєкт студій «Disney» і «Pixar» посів десяте місце у списку найприбутковіших мультфільмів усіх часів[6]. На 1 березня 2024 року фільм займав 169-ту позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

Райлі — звичайна 11-річна школярка, її поведінку визначають п'ять базових емоцій: Радість, Печаль, Страх, Гнів і Відраза. Емоції живуть у свідомості дівчинки і кожного дня допомагають їй справлятися з проблемами, керуючи усіма її вчинками. Вони знаходяться в мозковому центрі Райлі, де стоїть пульт керування її діями. Також тут накопичуються всі спогади дівчинки за день. Вони виглядають як невеликі скляні кульки різних кольорів, що позначають емоцію, з якою пов'язано той чи інший спогад. В кінці дня всі вони відправляються до спеціального сховища.

Існує кілька базових спогадів, кожний з яких є основою для острівців, що характеризують сторони особистості Райлі.

В момент появи на світ Райлі першою з'являється Радість, але слідом за нею виникає Печаль і всі інші, які не нерідко сперечаються хто має керувати дівчинкою. Загалом всі емоції живуть дружно, але після того, як дівчинка з батьками переїжджає з рідної Міннесоти в Сан-Франциско, звичний світ Райлі руйнується.

Печаль (друга базова емоція), намагається змінити емоційне забарвлення яскравих спогадів життя з Міннесоти. Первинна базова емоція Райлі — Радість — намагається не допустити цього. Борючись за спогади, вони випадково випадають з мозкового центру і потрапляють до лабіринтів сховища всіх спогадів — довгострокову пам'ять. Втративши ці емоції, Райлі впадає в апатію, Гнів, Страх і Відраза без Радості не можуть цьому зарадити. Як наслідок, прийшовши у нову школу, Райлі не може стримати сліз, розповідаючи перед класом про себе і життя в Міннесоті. Острівець Пустощів через це руйнується, дівчинка стає дратівливою та не може знайти спільної мови з батьками. Гнів займає пульт, під його керівництвом дочка грубить батьками. Своєю чергою емоції в головах батьків намагаються вирішити ситуацію і ті сваряться.

В той час у довготривалій пам'яті Радість і Печаль зустрічають рожевого котослонодельфіна Бінго-Бонго — уявного друга Райлі з раннього дитинства, якого вона вже стала забувати. Він погоджується допомогти їм повернутися в мозковий центр на службовому потязі, що возить факти.

Однак потяг рухається тільки вдень, а коли Райлі засинає, зупиняється. Щоб розбудити її, Радість і Печаль пробираються на знімальний майданчик снів, де вирішують створити страшний або безглуздий сон, щоб Райлі прокинулася. План майже вдається, проте Бінго-Бонго схоплює охорона, а Радість з Печаллю мусять тікати і не знаходять іншого шляху, крім як пройти через ліс страхів. В лісі вони визволяють Бінго-Бонго, за ними женеться клоун зі страхів та вривається на знімання снів, від чого нажахана Райлі прокидається.

Гнів пропонує Страху і Відразі добути нові спогади про Міннесоту, щоб відволікти Райлі. Дівчинка задумує втекти з дому в Мінессоту, покинувши батьків, як наслідок острівець Сім'ї розвалюється. Щоб взяти гроші на поїздку Райлі краде їх з сумки матері, що спричиняє розвал острівця Чесності.

Радість і Бінго-Бонго падають у прірву забуття, куди викидаються всі спогади, що втратили з часом емоційне забарвлення. Там ці спогади остаточно розвіюються, але Бінго-Бонго жертвує собою, щоб допомогти Радості вибратися з прірви.

Водночас Радість, яка досі вважала себе найважливішою емоцією, усвідомлює, що неможливо управляти складним життям людини поодинці, і мириться з Печаллю (тоді ж з'ясовується і роль Печалі — втішати Райлі після невдач). Радість вигадує як швидко досягти мозкового центру, накопіювавши образи ідеального за уявленнями Райлі хлопця. Повернувшись в мозковий центр, Радість і Печаль відновлюють за допомогою глибинних спогадів структуру особистості, внаслідок чого острівці різних сторін особистості Райлі відновлюються. Вона усвідомлює, що батьки люблять її, і повертається назад, мириться з батьками та налагоджує своє життя.

… З моменту тих подій минув рік. Особистість Райлі стає складнішою і багатшою, а спогади з однозначно одноколірних перетворюються на різноколірні й набувають відтінків завдяки тому, що кожна з емоцій тепер працює в парі з іншою. У головному відділі встановлюють новий пульт управління у зв'язку зі вступом дівчинки в перехідний вік.

У кінці фільму демонструються емоції інших людей, а також тварин.

Голосовий акторський склад[ред. | ред. код]

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «Le Doyen» на замовлення «Disney Character Voices International» у 2015 році.

  • Перекладач тексту та пісень — Федір Сидорук
  • Режисер дубляжу — Анна Пащенко
  • Музичний керівник — Тетяна Піроженко
  • Творчий консультант — Magdalena Dziemidowicz
Ролі дублювали

А також: Людмила Барбір, Володимир Плахов, Кирило Нікітенко, Сергій Солопай, Дмитро Бузинський, Ольга Радчук, Дмитро Гаврилов, Олександр Ігнатуша, Кирило Нікітенко, Максим Кондратюк, Олена Узлюк, Ярослава Пашина, Андрій Мостренко, Ніна Касторф, Роман Чупіс, В'ячеслав Хостікоєв, Павло Лі, Галина Дубок, Дарія Боцманова, Софія Лозіна, Андрій Гайдай, Віктор Григор'єв, Єлизавета Зіновенко, Олена Борозенець, Катерина Башкіна-Зленко, Вікторія Хмельницька, Олександр Чернов, Сергій Юрченко, Денис Толяренко.

Виробництво[ред. | ред. код]

Уперше Pixar повідомила про фільм на сайті D23 Expo у 2011 році: «Режисер Піт Доктер готує новий дивовижний мультфільм, який розповість нам про світ, про існування якого знають всі, але ніхто його не бачив — світ всередині людського розуму»[7]. Також повідомлялося, що сценарій до мультфільму напише Майкл Арндт.

На початку грудня того ж року в інтерв'ю Джон Лассетер розповів, що дія відбуватиметься в розумі дівчинки, а головними героями стануть людиноподібні емоції[8].

У 2012 році він представив детальнішу інформацію про фільм[9]: «Піт постійно намагається з'ясувати щось, з чим ми, так чи інакше, знайомі … він весь час шукає такого роду речі. Ви часто дивитеся на людей, і вони роблять таке, що змушує вас подумати „Про що вони думають?“ Або коли пісня застряє у вашій голові й Ви не в змозі позбутися неї. Але є дивна штука, яка відбувається з усіма нами. Емоції захоплюють нас, чи то злість або радість, ви раптом починаєте хихикати й реготати й вже не в змозі зупинитись. Він подумав: „Я вивчу це, я поясню це“. Головними героями стануть емоції цієї дівчинки, а дія відбувається у неї в голові. Мультфільм розповість про те, як емоції контролюють все, що у нас відбувається. Це дуже оригінально і це не схоже на все, що ви бачили до цього, крім того, це пояснює те, що ви бачили».

У 2013 році сам режисер описав мультфільм, назвавши його «найскладнішою історією, над якою мені коли-небудь доводилося працювати», оскільки в мультфільмі водночас буде показано, що робить дівчинка, і що діється у неї в голові[10]. Він дав детальну інформацію про створення персонажів: «Персонажі створюються з такою енергією, тому що ми намагаємося уявити, як ці емоції будуть виглядати. Вони складаються з частинок, які насправді рухаються. Замість того, щоб складатися з плоті й крові, вони є згустками енергії». Bleeding Cool опублікувала статтю про те, що новим фільмом Піта Доктера буде «У межах розуму». 8 лютого 2013 р., ComingSoon.net повідомив, що фільм буде називатися «Думками навиворіт»[11]. Disney/Pixar офіційно оголосила назву на Twitter 17 квітня 2013 р. на Cinema Con. 9 серпня 2013 р., на D23 Expo було оголошено, що Емі Полер, Люїс Блек, Мінді Калінг, Білл Хейдер та Філіс Сміт приєдналися до акторського складу фільму.

Перше побачення Райлі?[ред. | ред. код]

14 серпня 2015 р. Pixar продемонструвала фрагмент короткометражки «Перше побачення Райлі?» (англ. Riley's First Date?), Що продовжує сюжет «Думками навиворіт». Реліз короткометражки відбувся 3 листопада 2015 р. як доповнення до основного мультфільму, що вийшов на Blu-ray.

Визнання[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Думками навиворіт»
Рік Кінопремія / Кінофестиваль Категорія / Нагорода Номінант Результат Дж
2015 Кінопремія Голлівуду Найкращий анімаційний фільм «Думками навиворіт» Перемога
Сієтлський міжнародний кінофестиваль Найкращий фільм (2-ге місце) «Думками навиворіт» Перемога
Премія «Вибір підлітків» «Спалах гніву» Люіс Блек Номінація
Фільм літа «Думками навиворіт» Номінація
Жіноча кінозірка літа Емі Полер Номінація
Спільнота кінокритиків Нью-Йорка Найкращий анімаційний фільм «Думками навиворіт» Перемога
2016 73-тя церемонія вручення нагороди «Золотий глобус» Найкращий анімаційний фільм «Думками навиворіт» Перемога [12]
69-та церемонія вручення нагороди БАФТА Найкращий оригінальний сценарій Джош Кулі, Піт Доктер і Мег ЛеФов Номінація [13]
[14]
Найкращий анімаційний фільм Піт Доктер Перемога
88-ма церемонія вручення нагороди «Оскар» Найкращий оригінальний сценарій Піт Доктер, Мег Лефов, Джош Кулі Номінація [15]
[16]
Найкращий анімаційний повнометражний фільм Піт Доктер і Джонас Рівера Перемога

Див. також[ред. | ред. код]

  • Голова Германа — телесеріал 1990-х років, сюжет якого базується на схожій ідеї

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Michael Giacchino to Score Pixar's 'Inside Out'. Film Music Reporter. 25 травня 2014. Архів оригіналу за 29 травня 2014. Процитовано 2 червня 2014.
  2. Alles steht Kopf — 1947. — ISSN 0720-0781
  3. The 2015 Official Selection. Cannes Film Festival. 15 квітня 2015. Архів оригіналу за 18 квітня 2015. Процитовано 16 квітня 2015.
  4. Lang, Brent (17 червня 2015). Box Office: 'Inside Out' Won't Stop 'Jurassic World' Rampage. Variety. Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 18 червня 2015. Процитовано 18 червня 2015.
  5. «Думками навиворіт» на сайті Box Office Mojo. Архів оригіналу за 14 червня 2016. Процитовано 25 грудня 2015.
  6. 10 претендентів на "Оскар" з-поза Голлівуда - BBC Україна. BBC Україна (укр.). Архів оригіналу за 28 лютого 2016. Процитовано 28 лютого 2016.
  7. Pete Docter To Direct Pixar Movie Set Inside The Mind [D23 Expo] - /Film. Slashfilm (амер.). https://plus.google.com/115566387354234721983/posts. Архів оригіналу за 6 лютого 2012. Процитовано 25 грудня 2015.
  8. John Lasseter says new Pixar film 'takes place inside of a girl's mind' | EW.com. www.ew.com. Архів оригіналу за 21 листопада 2015. Процитовано 25 грудня 2015.
  9. John Lasseter Explains Pixar's The Good Dinosaur And Pete Docter's Inside-The-Mind Movie. Bleeding Cool Comic Book, Movie, TV News. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 25 грудня 2015.
  10. Siggraph: Pixar’s Pete Docter Reveals the Challenges of His Next Film 'Inside Out'. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 22 серпня 2013. Процитовано 25 грудня 2015.
  11. Confirmed: Pete Docter's Next Pixar Film Called Inside Out - ComingSoon.net. ComingSoon.net (амер.). Архів оригіналу за 30 вересня 2017. Процитовано 25 грудня 2015.
  12. Golden Globes 2016: full list of winners ((англ.)) . The Guardian. 10 січня 2016. Архів оригіналу за 5 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016.
  13. Bafta Film Awards 2016: Nominations ((англ.)) . BBC. 8 січня 2016. Архів оригіналу за 7 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016.
  14. Bafta Film Awards 2016: Winners ((англ.)) . BBC. 14 лютого 2016. Архів оригіналу за 15 лютого 2016. Процитовано 15 лютого 2016.
  15. THR Staff (14 січня 2016). Oscar Nominations: The Complete List ((англ.)) . The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 1 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016.
  16. THR Staff (28 лютого 2016). Oscars: The Complete Winners List (англ.) . The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 29 лютого 2016. Процитовано 29 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]