Житомирська обласна бібліотека для юнацтва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Житомирська обласна бібліотека для юнацтва
Країна: Україна
Тип: Публічна
Адреса 10014, вул. Грушевського, 9, м. Житомир
Директор: Люблянська Олена Василівна
Сайт: ylibrary.zt.ua

Житомирська обласна бібліотека для юнацтва – культурно-освітній та інформаційний центр для молоді, методичний центром з питань бібліотечного обслуговування юнацтва. Заснована у 1979 році. Щорічно бібліотека обслуговує 19 тис. користувачів, яким видається понад 333 тис. примірників видань, відвідування закладу становить 107 тис. на рік.[джерело?]

Документний фонд бібліотеки налічує понад 80 тис. видань. Створено електронний каталог, до якого внесено понад 25 тис. записів, електронна база користувачів бібліотеки. Бібліотека надає читачам доступ до мережі "Інтернет" з 4 стаціонарних комп’ютерів та через мережу "Wi-Fi".

При бібліотеці працює арт-вітальня «Від серця до серця», молодіжна школа правових знань, розмовний клуб з вивчення англійської «English explorers Club», відбуваються заняття у гуртку «Німецька мова для початківців», літня ігротека для підлітків, реалізується проект «Літературний Stand-Up» (організатор Максим Гладунець).

Бібліотека реалізує ряд суспільно-важливих ініціатив: літній денний табір для підлітків Library Camp; школу жестової мови, програму «Турбота має адресу»для обслуговування молоді з інвалідністю.

Бібліотека є методичним центром для публічних бібліотек області з питань обслуговування молодіжної та юнацької аудиторії, організовує тематичні навчання фахівців бібліотек, здійснює видавничу діяльність, ініціює та координує проведення обласних акцій з популяризації книги та читання.

Мережа бібліотек, що обслуговують юнацтво, станом на 01.01.2020 р. охоплює 702 структурні підрозділи, зокрема:

- бібліотеки для юнацтва – Коростишівська міська бібліотека для юнацтва, бібліотека-філіал № 5 міської Новоград-Волинської ЦБС;

- 1 відділ для юнацтва – Молодіжний центр «М-Формація»;

- 3 абонементи – Андрушівська, Черняхівська районні бібліотеки, Коростенська міська ЦБС;

- 17 кафедр з обслуговування юнацтва;

- 676 юнацьких груп.

Протягом 2019 року юнацькими структурними підрозділами публічних бібліотек області було обслужено понад 76 тис. користувачів.

Бібліотека розміщена у будівлі – пам’ятці архітектури місцевого значення. Будинок збудований на початку XX століття та належав родині місцевих дворян Андрія і Миколи Аршеневських.

Будівля бібліотеки[ред. | ред. код]

Будинок споруджений на вул. Михайла Грушевського,9 (колишня Іларіонівська) не пізніше 1908 р. Розташований в системі рядової забудови однієї з центральних магістралей міста, що дублює Київську вулицю.

Побудований як міський будинок відомої житомирської родини Аршеневських, яка мала у приміському селі Крошня (нині район в північній частині Житомира) великий маєток і особняк (нині територія агроекологічного коледжу), а також кам’яний кар’єр, в якому видобували камінь і виготовляли бруківку для замощення вулиць Житомира. Розташовується у великій садибі, що була придбана батьком Андрія та Миколи – Олександром Андрійовичем Аршеневським ще на початку 1880-х рр.

Ця садиба займала велику частину кварталу між вулицями В. Петербурзькою (Покровська), Іванівською (Степана Бандери) та Іларіонівською (Михайла Грушевського). Крізь неї по діагоналі від В. Петербурзької до Іванівської пролягав провулок, що так і називався: «провулок Аршенєвського».

У садибі Аршеневських (в бік Іларионівської, вздовж провулка та на Іванівській) згодом господарі побудували 9 кам’яних (в т.ч., два двоповерхових житлових) та дерев’яних будинки і три господарські споруди. На терені цієї величезної садиби розташовувався сад, город і, навіть, невелике озеро (ставочок) із зеленим острівцем посередині.

Частину будівель родина Аршеневських здавала в оренду. Зокрема, для виробничих потужностей фабрики лайкових рукавичок Гілярія Трибеля, а також як житлові. В трьох будинках мешкали брати Микола і Андрій (на Іванівській та вглибині В. Петербурзької).

Андрій Олександрович Аршеневський, зокрема, був полковником у відставці, з 1895 р. – депутатом Волинського губернського депутатського зібрання,

з 1905 р. – почесним мировим суддею, згодом предводителем дворянства у Житомирському повіті.

Рідний брат Андрія – Микола – теж полковник у відставці, з 1905 р. – депутат Волинського губернського депутатського зібрання. І з цього ж року згадується у документах за адресою їх садиби на розі Іларіонівської та В. Петербурзької (очевидно, будинок, до якого згодом було прибудовано №9 по вул. М.Грушевського). Микола Олександрович був помітним громадським діячем, зокрема, у місцевому земстві.

До 1917 р. в будинку №9 приміщення орендували поліцейська частина та штаб 5-ї артилерійської бригади. На першому поверсі розміщувалася бакалійна лавка.

На сьогодні в садибі Аршеневських вціліли лише два будинки: двоповерховий, в якому розташовувалася фабрика Г. І. Трибеля (перпендикулярно вул. М.Грушевського), та житловий двоповерховий будинок (вздовж вул. М. Грушевського – №9), в якому розміщується обласна бібліотека для юнацтва. Обидва будинки прибудовані наріжними кутами один до одного. Житловий будинок (№9) є пам’яткою архітектури місцевого значення – двоповерховий, цегляний потинькований, деталі фасаду виділені відповідним фасадним пофарбуванням, в плані близький до квадрату, перекриття пласкі, дах двохсхилий. Що стосується архітектурно-будівельної історії будинку №9, то він має так звану «однофасадну архітектуру», тобто оздоблення здійснено лише на головному фасаді. На бокових - воно відсутнє, брандмауерні стіни первісно не мали навіть вікон. Це було продиктовано садибно-рядовим характером забудови вулиці за яким бокові фасади будинків закривали від огляду або сусідні будівлі або щільне озеленення садиб.

Головний фасад виконаний в так званому цегляному стилі, що використовував декоративні якості лицьової обпаленої цегли зі стилізованими готичними та ренесансними деталями. Автором проекту, судячи з «почерку» зодчого і періоду спорудження, можливо був місцевий архітектор Мечислав Лібрович.

Трьохвісна композиція фасаду утворена двома неглибокими різновеликими ризалітами, кути яких виділено лопатками. Динамічний характер фасаду надають високі тридільні щипці ризалітів, в яких варіантно змінюються мотиви стрільчастих арок. Біфорії другого поверху правого ризаліту поєднані напівциркульною рустованою аркою.

Центральна частина фасаду другого поверху з напівциркульними вікнами, розділеними лопатками, була акцентована балконом (не зберігся). У ризаліті праворуч розміщувалася лавка із суміщеними вузькими вікнами і дверима (сьогодні влаштовано другий вхід, вікна закладено). Зберігся прямокутний атик. Щедрий декор, виконаний в лицьовій цеглі (сухарики, зубчики, тощо) надає фасаду будинку особливої виразності.

В інтер’єрі збереглись масивні чавунні марші сходів, відлиті на залізоробному заводі братів Дуриліних у передмісті Житомира – Денишах. Проступні є зразком художнього литва.

Флігель, в садибі Аршеневських, який розташовувався ліворуч від основної будівлі, належав єврейській громаді, розібраний на початку 1990-х рр. В ньому народилася бабуся Володимира Висоцького – Дебора Бронштейн.

Література і джерела[ред. | ред. код]

  • Мокрицький Г.П. Танго з минулим: Видатні постаті в історії Житомира. - Житомир: Вид-во «Волинь», 2014. - 416 с. - С.000-000.
  • Мокрицький Г.П. Архітектура Житомира/«Енциклопедія Житомира». – Т2. Кн.2. – Житомир: Вид-во «Волинь», 2017. – 740 с.- С. 146,166.
  • Мокрицький Г.П. Танго з минулим: Неординарні постаті в історії Житомира. – Житомир: Вид-во «Волинь», 2013. – 416 с. – С. 189 – 193, 380.
  • Житомир: Список усадеб и его предместий на 1909 год. – Житомир, 1908. – С. 12, 59.
  • Адресная книга Житомира на 1912 год. – Житомир, 1911. – С. 86.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1886 год. – Житомир, 1885. – С. 35.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1889 год. – Житомир, 1888. – С. 38.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1895 год. – Житомир, 1894. – С. 165.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1898 год. – Житомир, 1897. – С. 163.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1902 год. – Житомир, 1901. – С. 2.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1904 год. – Житомир, 1903. – С. 351.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1905 год. – Житомир, 1904. – С. 8,33.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1909 год. – Житомир, 1908. – С. 10,19,27,46,50,51.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1910 год. – Житомир, 1909. – С.10,12,19,27,46,50,51,69.
  • Памятная книга Волынской губернии на 1912 год. – Житомир, 1885. – С. 86.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]