Харківська обласна бібліотека для дітей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Харківська обласна бібліотека для дітей
Вхід до бібліотеки з фасаду будівлі
Країна: Україна Україна
Тип: дитяча
Адреса м. Харків, вул. Алчевських, 43
Заснована 1937 року
Фонди: 151 063 видань станом на 01.10.2018
Читачів: понад 15 000
Директор: Трохименко Галина Володимирівна[1]
Сайт: www.bibl.kharkiv.ua http://bibliomiste4ko.kharkiv.ua]
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Обласний комунальний заклад «Ха́рківська обласна́ бібліоте́ка для діте́й»[1] — головний бібліотечний заклад області для дітей[2], науково-дослідний, інформаційний, консультативний центр з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування дітей та організаторів дитячого читання; організаційно-методичний центр із забезпечення функціонування бібліотек для дітей та центр координації роботи бібліотек Харківської області, що обслуговують дітей[3].

Історія та сучасність[ред. | ред. код]

1937 рік. Харківська обласна бібліотека для дітей[4],[5] утворилася на базі пересувного фонду дитячої літератури міського відділу народної освіти відповідно до рішення Народного комісаріату освіти. Бібліотека функціонувала за адресою: вул. Садова, № 9. Обслуговувала дітей, підлітків та дорослих, надавала методично-бібліографічну допомогу дитячим міським, сільським, шкільним бібліотекам, книгозбірням для дорослих, що вели роботу з молоддю.

1941 рік. Послугами бібліотеки користувалися 5 тисяч читачів. У штаті значилося 43 особи. У період окупації Харкова під час німецько-радянської війни бібліотека припинила свою діяльність, фонди були втрачені.

1943 рік. Згідно з постановою Виконавчого комітету Харківської обласної ради депутатів трудящих № 559 від 23 листопада 1943 р. Харківська обласна бібліотека для дітей та юнацтва відновила свою діяльність на базі 10-ї районної масової бібліотеки Харкова. Їй було виділено будівлю по вул. Артема (Алчевських), 43. Функціонували відділи абонементів, читальний зал, методико-бібліографічна група. Штат налічував 11 осіб, фонд становив 10 500 тис. примірників і поповнювався коштом благодійних внесків харків'ян.

1946–1950 роки. Започатковано співпрацю з театрами. У межах «Тижня дитячої книжки» проводилися читацькі конференції, літературні ігри, бесіди про творчість письменників[6].

1951 рік. Функціонували — читальна зала, п'ять робочих кімнат. У штаті працювали 12 співробітників. Книжковий фонд налічував 44 428 примірники книг.

1962 рік. Відповідно до наказу по Міністерству культури УРСР № 38 від 6 квітня 1962 року[7] бібліотека була реорганізована у Харківську обласну бібліотеку для дітей з подальшим обслуговуванням учнів 1-8 класів. Учні старших класів стали читачами бібліотек для дорослих.

1966 рік. Реорганізація структури обласної бібліотеки для дітей. Створюються відділи обслуговування дошкільнят, читачів-учнів 1-3 та 5-8 класів; довідково-бібліографічній і науково-методичний відділ. На посаду директора призначено Героя Радянського Союзу Сипала І. М.

1969 рік. Створено відділ збереження фондів.

1971 рік. Прийнято рішення № 341-1 виконавчого комітету Харківської міської ради депутатів трудящих від 28 липня 1971 р. про початок будівництва нового приміщення бібліотеки[8].

1972 рік. Вимушений переїзд за адресою: вул. 23 Серпня, 60 та 68.

1976 рік. Бібліотека отримує нове, спеціальне приміщення за вул. Артема (Алчевських), 43. Створення нотно-музичного відділу.

Наприкінці 80-х  бібліотека стає центром гуманітарно-творчого розвитку особистості читача. Зазнали змін напрямки методичної роботи: у першу чергу, бібліотекам надається практична допомога, узагальнюється інноваційний досвід роботи дитячих бібліотек, проводиться дослідницька робота з проблем дитячого читання, здійснюється видавнича діяльність. Удосконалюються інформаційно-бібліографічна та краєзнавча діяльність.

1993 рік. Створено відділ естетичного виховання.

1998 рік. Харківська обласна бібліотека для дітей — член Української асоціації працівників бібліотек для дітей. Це дозволило, репрезентуючи та захищаючи власні інтереси, підтримувати ділові контакти з державними та громадськими установами, діяльність яких спрямована на загальноосвітній і культурний розвиток дітей.

2006 рік. У бібліотеки з'явився власний сайт[9].

2010 рік. Відкрився Інтернет-клас для школярів та людей з обмеженими можливостями за кошти меценатів.

2011 рік. Було створено Регіональний сайт дитячих бібліотек Харківщини «Бібліомістечко — дитячий простір»[10].

2012 рік. Відкрилася виставкова зала «Вернісаж у фоє», у якій експонуються творчі роботи дітей з Харківщини, України та світу[11].

2013 рік. I місце за відеоролик «Світ бібліотек» на регіональному фестивалі «БібліоКіноФест 2.0» у межах Міжрегіонального ярмарку «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє». Перемога у 4-му раунді конкурсу програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету». Відкриття Інтернет-центру «PiNgWiN»[12].

2014 рік. Буктрейлер «Троє поросят» увійшов до десятки найкращих у конкурсі «Відкрий буктрейлером суть книги», ініційованому Українською бібліотечною асоціацією спільно з видавництвом «Час майстрів».

2015 рік. Перемога у Всеукраїнському огляді-конкурсі обласних бібліотек для дітей у номінації «Науково-методична робота». Благодійна акція «Татова книжка» — створення першої в Україні буккросинг-бібліотеки для військових на вокзалі (спільно з волонтерською групою «Південний пост»). Передано близько 3 000 нових книжок для дітей бійців АТО.[13],[14]. Перемога у Всеукраїнському конкурсі «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек» програми «Бібліоміст»[15].

2016 рік. Харківська обласна бібліотека для дітей організовує та проводить масштабні міжрегіональні заходи "Літня школа безпеки «Запобігти. Врятувати. Допомогти» з актуальних проблем взаємодії дитячих бібліотек для дітей з громадою щодо питань цивільного захисту[16]. Участь у реалізації Загальноукраїнського Проекту культурної інтеграції «Український Донбас»[17]. Бібліотечний десант спільно з харківськими митцями до Слов'янська з літературно-музичною композицією «Іван Франко та Леся Українка: погляд через призму віків».

«ПогранКульт: ГаліціяКульт» – творча анімаційна резиденція у Харківській обласній бібліотеці для дітей, спрямована на роботу із юними художниками від 6 до 14, які створювали мультфільм «Країна чудес»[18].

Харківська обласна бібліотека для дітей стала переможцем Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей й отримала Гран-прі за проект "Десять кроків назустріч миру"

2017 рік. Школа мультиплікації «Пізнай місто»[19].

Гран-прі Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей за цільову комплексну програму «10 кроків назустріч миру»[20].

Відкриття музею АТО (зараз музей ООС — операція об'єднаних сил) «Блокпост пам'яті. Харків», де зберігаються і експонуються артефакти із зони ведення бойових дій на Сході України: особисті речі, шеврони, листи, військова амуніція, уламки снарядів, елементи військової техніки. Окремий елемент експозиції–сучасні документальні книги, присвячені Революції Гідності та військовій операції на Сході[21].

У 2017 році розпочалася співпраця з Ржавецьким психоневрологічним інтернатом з метою надання психологічної і матеріальної допомоги його вихованцям[22].

2018 рік. Створені читачами мультфільми про Харків на заняттях школи мультиплікації «Пізнай місто», були перекладені білоруською мовою та продемонстровані на білоруському телебаченні[23]. У межах форуму "СлободаКульт" у м.Ужгороді було організовано та відкрито фотовиставку "Родинний альбом",[24] презентовано мультфільм «Олеся на Закарпатті», створений читачами ХОБД[25].

Започатковано Школу анімації «Оживи книгу»[26], у межах якої користувачі упродовж року працюють над створенням буктрейлерів.

Проведено масштабні квести: спортивний квест «Місія нездійсненна»[27] для учнів Пісочинської школи «Мобіль»[28] та пізнавальний квест «Ми – козацького роду»[29] у межах фестивалю «Пульс свободи» для учнів мереф'янських шкіл спільно з ГО «Мереф'янські ініціативи».

За трудову діяльність та високий професіоналізм колектив бібліотеки відзначений низкою закордонних, державних, регіональних відзнак і нагород[30]. Бібліотека активно ініціює та успішно реалізовує різноманітні програми та проекти[31], спрямовані на просування книжки та читання [32], вирішення важливих соціальних питань. ХОБД займається видавництвом і розповсюдженням методико-бібліографічних видань[33], надаючи ефективну методичну і практичну допомогу дітям, батькам, учителям та бібліотечним фахівцям області.

У бібліотеці діє аматорське об'єднання "Театр на колесах", у репертуарі якого різнопланові постановки для дітей[34].

Триває співпраця з пенітенціарними закладами: Харківською школою соціальної реабілітації (до 2011), Курязькою виховною колонією ім. А. С. Макаренка[35]. Фахівцями бібліотеки надається превентивна допомога дітям «групи-ризику» з приймальника-розподільника для дітей ГУНП в Харківській області.

Дружні зв'язки бібліотека підтримує з громадськими та культурними закладами міста: Харківською державною академією культури, Харківським національним педагогічним університетом імені Григорія Сковороди, Харківським художнім музеєм, Харківським обласним палацом дитячої та юнацької творчості, загальноосвітніми школами тощо.

Бібліотека є базою практики для студентів Харківської державної академії культури, Харківського училища культури. Щорічно на базі бібліотеки відбуваються курси підвищення кваліфікації для працівників шкільних бібліотек області та міста (Харківський обласний інститут безперервної освіти), бібліотекарів дитячих бібліотек регіону. За останні роки зміцнилися зв'язки із засобами масової інформації [36].

Керівники[ред. | ред. код]

  • Гандельман Яків Йосипович[37] (Перші повоєнні роки)
  • Катрич Яків Євстаф'євич (1948—1965)
  • Сипало Іван Миронович, Герой Радянського Союзу (1966—1973)
  • Попіначенко Людмила Георгіївна (1973—1983)
  • Трохименко Олександр Петрович[38] (1983—1995)
  • Полях Ніна Павлівна (Деякий час)
  • Трохименко Галина Володимирівна (з 1998 і до тепер), заслужений працівник культури України[39],[40],[41].

Конкурси[ред. | ред. код]

  • 2011—2015 роки. Фестивалі «Книжковий зорепад». У межах III Літературного фестивалю бібліотека запровадила нову для Харкова форму популяризації книжки та читання — «Читаючий трамвай»[42].

ХОБД започаткувала Міжрегіональний мистецький конкурс листівок:

  • 2016 рік. «Дім. Родина. Батьківщина» (за участі читачів бібліотек Харківської, Луганської та Донецької обл.)
  • 2017 рік. «Бібліотека. Книга. Родина» (за участі читачів бібліотек Харківської, Львівської та Донецької обл.) спільно з Львівською обласною бібліотекою для дітей.
  • 2018 рік. «Від перлинок Слобожанщини до родзинок Закарпаття» (за участі читачів бібліотек Харківської та Закарпатської обл.) спільно з Закарпатською обласною бібліотекою для дітей та юнацтва.

Обласний патріотичний форум[ред. | ред. код]

З ініціативи Харківської обласної бібліотеки для дітей у культурному житті Харківщини відбувається яскрава подія — проведення обласних патріотичних форумів.

  • 2015 рік — I Обласний патріотичний форум «В граніті, в бронзі, у серцях…», присвячений 70-річчю закінчення Другої Світової війни[43].
  • 2016 рік — ІІ Обласний патріотичний форум «Віват, Україно!», присвячений 25-річчю незалежності України[44],[45].
  • 2017 рік — III Обласний патріотичний форум «З Україною в серці», присвячений Дню захисника України[46],[47].
  • 2018 рік — IV Обласний патріотичний форум «Ми діти твої, Україно!», присвячений Дню захисника України[48].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ОКЗ ХОБД на сайті: youcontrol
  2. Харківська обласна бібліотека для дітей. Літопис[недоступне посилання з липня 2019]
  3. Харківська обласна бібліотека для дітей//Бібліотеки для дітей: довідник / Нац. б-ка України для дітей: уклад. Н. Г. Душенчук, Г. І. Погребняк, Л. П. Полікарпова; редкол.: В. С. Кобзаренко (відп. ред.)[та шн.]. — Вінниця: Теза,2008. -С.217.
  4. Харківська обласна бібліотека для дітей//Бібліотечна Україна: Довідник. — К., 1996. -С. 2089.
  5. Харківська обласна бібліотека для дітей. Літопис
  6. «Друзья книги»// Красное знамя.– 28.III.1951.– № 61.– С.4.
  7. Електронна бібліотека «Культура України». Наказ по Міністерству культури УРСР від 06 квітня 1962 р. № 138.–С.34
  8. Харківська обласна бібліотека для дітей. Літопис. Рішення №341-1 виконавчого комітету Харківської міської ради депутатів трудящих від 28 липня 1971 р.
  9. Офіційний сайт. Харківська обласна бібліотека для дітей
  10. Офіційний сайт "Бібліо Містечко". Регіональний сайт дитячих бібліотек Харківщини
  11. Харківська обласна бібліотека для дітей. Вернісаж у фоє, Харківська обласна бібілотека для дітей. Виставка дитячого малюнка «Ideal House» - ідеальний дім,Офіційний вебсайт. Харківська обласна державна адміністрація. В обласній дитячій бібліотеці відкрилась виставка малюнків дітлахів з 12-ти країн світу, Вечерний Харьков. Хижная, М. Детей приглашают нарисовать мечту о доме:[в ХОБД открылась Международная выставка детского рисунка Ideal House] / М. Хижная // Вечерний Харьков. - 2016. - N 8. - С. 21, Вечерний Харьков. Хижная М. Детей приглашают нарисовать мечту о доме /М.Хижная // Вечерний Харьков. − 2016. − 24.01, "Status quo". Шевченко М. Маленьких харьковчан просят нарисовать идеальный дом/ М.Шевченко // "STATUS QUO". Харьков. 2016-01-24, Медиагруппа «ДОЗОРЫ». Идеальный дом глазами малышей — конкурс детского рисунка, Державне інформаційно-виробниче підприємство видавництво "Педагогічна преса". Ideal House. Дитячі малюнки використають для реальних архітектурних проектів [Архівовано 2018-11-17 у Wayback Machine.],[Зеленська Д. Последние мазанки Харкова: в рамках проекта "Вернисаж в фойе" состоялось открытие новой выставки "Последние мазанки Харькова": настольгия за настоящим / Д. Зеленская // Харьковские известия. – 2014. – №44.]
  12. [Жолудь М. Щаслива "чортова дюжина" обласної бібліотеки для дітей: відкриття інтернет центру у ХОБД/ М. Жолдудь // Слобідський край.-2014 № 4. –С.4. ]
  13. [Кобельський В. Книги для дітей бійців АТО /Скобельський В. // Журнал Верховної Ради України «Віче». — 2015. — 27.03]
  14. Вечерний Харьков. Харьковские библиотекари снабжают военных духовной пищей, Видавництво Ранок. Проект Харківської обласної бібліотеки для дітей «Татова книжка», Медиа группа «Объектив», Харьков. «Папины книги»: Харьковские библиотекари вместе с волонтерами собирают книги для детей бойцов АТО,Офіційний вебсайт Харківська обласна державна адміністрація. Обласна дитяча бібліотека збирає книги для дітей бійців АТО, Лента новостей Харькова. Областная детская библиотека собирает книги для детей бойцов АТО, Портал Харьков Онлайн. Харьковские библиотекари снабжают военных духовной пищей [Архівовано 2018-11-17 у Wayback Machine.]
  15. Офіційний вебсайт Харківська обласна державна адміністрація. Дві бібліотеки Харківської області перемогли у конкурсі «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек», Лента новостей Харькова. Харьковская областная библиотека для детей - победитель конкурса «Региональные пиар-офисы современных библиотек»
  16. Харківська обласна бібліотека для дітей. Літня школа безпеки «Запобігти. Врятувати. Допомогти», Національна бібліотека України для дітей. Літня школа безпеки «Запобігти. Врятувати. Допомогти», Головне управління ДСНС України у Харківській області. Харківський район: в рамках «Літньої школи безпеки» рятувальники провели акцію «Запобігти. Врятувати. Допомогти» [Архівовано 16 листопада 2018 у Wayback Machine.], Головне управління ДСНС України у Харківській області. Харківський район: в рамках «Літньої школи безпеки» рятувальники провели акцію «Запобігти. Врятувати. Допомогти» [Архівовано 16 листопада 2018 у Wayback Machine.],
  17. Офіційний вебсайт Харківська обласна державна адміністрація. Обласна бібліотека для дітей долучилася до проекту «Український Донбас», Офіційний вебсайт Міністерства культури України. Мінкультури започатковує загальноукраїнський проект культурної інтеграції «Український Донбас» [Архівовано 2018-11-16 у Wayback Machine.], Портал Харьков Онлайн. Областная библиотека для детей поучаствовала в проекте «Украинский Донбасс» [Архівовано 2018-11-17 у Wayback Machine.], Національна бібліотека для дітей. Інтернет журнал Бібліотека у форматі Д°. — Трохименко, Г.В. «Український Донбас» і Харківська обласна бібліотека для дітей: грані взаємодії // Бібліотека у форматі Д°. — 2016. — С. 14
  18. Официальный вебсайт Харьковская областная государственная администрация. Юные харьковчане вместе со львовскими мультипликаторами создают анимационный фильм, Официальный сайт Міністерства культури України. "Погранкульт" в обласній бібліотеці для дітей: львівські мультиплікатори та харківські діти створюють анімаційний фільм [Архівовано 2018-11-17 у Wayback Machine.], Вечерний Харьков. Юные харьковчане создают анимационный фильм
  19. Харківська обласна бібліотека для дітей. Школа мультиплікації «Пізнай місто» стартувала, Харківська обласна бібліотека для дітей. Школи Мультиплікації «Пізнай місто», Харківська обласна бібліотека для дітей. Свято-фінал проекту Школа мультиплікації «Пізнай місто», Мультфильмы, созданные харьковскими детьми, показали на беларуском ТВ
  20. Харківська обласна бібліотека для дітей. Програми, проекти, Офіційний вебсайт Харківська обласна державна адміністрація. Харківська обласна бібліотека для дітей — переможець всеукраїнського конкурсу
  21. Харківська обласна бібліотека для дітей. Музей АТО «Блокпост пам’яті. Харків»,Misto.kh.ua. В харьковской библиотеке создают Музей героев АТО (ФОТО) [Архівовано 21 листопада 2018 у Wayback Machine.]
  22. Youcontrol. КП Ржавецький психоневрологічний інтернат,Харківська обласна бібліотека для дітей. Свято повітряних кульок,Харківська обласна бібліотека для дітей. Інформаційно-ігрова програма «Барви осені» у Ржавецькому інтернаті
  23. Офіційний вебсайт Харківська обласна державна адміністрація. Мультфільми, створені харківськими дітьми, показали на білоруському ТБ, [Галаур, Володимир З Харковом ознайомлять мультфільми. Місток спілкування //Урядовий кур’єр.– 2018.–№49(6165). – 14 березня. –С. 12], Belsat TV. Аб'ектыў, «Медиа группа «Объектив», Харьков Белорусским зрителям показали мультфильмы, созданный юными мультипликаторами из Харькова (ВИДЕО)
  24. Офіційний вебсайт Харківська обласна державна адміністрація. Делегація з Харківської області взяла участь у форумі «СлободаКульт»
  25. Сайт «Західної інформаційної корпорації» – zik.ua. Министр культуры открыл в Ужгороде фестиваль «СлободаКульт» [Архівовано 2018-11-17 у Wayback Machine.], 0312.ua - Сайт міста Ужгорода. ТОП-10 подій на вихідні 26-28 травня в Ужгороді, KarpatNews.in.ua. В рамках підготовки форуму «СлободаКульт» про дітей Закарпаття створили мультик (Відео) [Архівовано 2018-11-17 у Wayback Machine.]
  26. Харківська обласна бібліотека для дітей. Школа мультиплікації повертається!,
  27. Харківська обласна бібліотека для дітей. Квест «Місія нездійсненна» у лісі
  28. Пісочинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів "Мобіль" Харківської районної ради Харківської області. Спортивна гра-квест «Пошук скарбів»
  29. Харківська обласна бібліотека для дітей. Квест «Ми – козацького роду» у Мерефі
  30. Calameo.com. Харківська обласна бібліотека. Дипломи, Calameo.com. Харківська обласна бібліотека для дітей. Подяки
  31. Харківська обласна бібліотека для дітей. Програми, проекти
  32. Вечерний Харьков. Канунникова И. Читатели переоделись в костюмы любимых героев/И. Кануникова // Вечерний Харьков.-2018.- № 46.-C. 4, Вечерний Харьков. Стрельник И. Победители детских конкурсов успешны во взрослой жизни / И. Стрельник // Вечерний Харьков. –2018. –№ 7. –C. 4-5
  33. Харківська обласна бібліотека для дітей. Видавнича діяльність
  34. [І семінар, і "Сватання на Гончарівці":[про семінар-нараду своє 65-річча] // Слобідський край. – 2003. – № 216. – 9 липня. –С.2],Харківська обласна бібілотека для дітей. Бебі-шоу «З Любов’ю до дитини», Харківська обласна бібілотека для дітей. Харківські читачі та Наталя Щерба, Харківська обласна бібілотека для дітей. Сучасний погляд на стратегію співпраці бібліотеки та сім’ї, Харківська обласна бібілотека для дітей. Міжрегіональна науково-практична конференція
  35. Медиа-компания “Время”. Трофименко, Г. В. Без прошлого. В надежде на будущее [Текст]:[проведение сотрудниками ХОБД мероприятия «Республика Шкид» в Куряжской колонии ] / Г. В. Трофименко // Время. — 2013.– N99.– С. 6., Вечерний Харьков. Козинец А.В куряжской колонии воспитываются читающие дети /А. Козинец //Вечерний Харьков. — 2015. — С. 14-15, [Участь вихованців Курязької виховної колонії імені А. С. Макаренка управління ДПтС України в Харківській області у Всеукраїнському конкурсі «Найкращий читач України — 2015»]
  36. Харківська обласна бібліотека для дітей. Засоби масової інформації про нас
  37. [Гандельман Я. Конференция юных читателей // Красное знамя. –16.V.1947.–№ 96]
  38. Комунальний Заклад «Обласний Організаційно-Методичний Театрально-концертного центр». Про центр [Архівовано 14 листопада 2018 у Wayback Machine.], [Лисенко І. Валківська енциклопедія. – Київ "Рада". – видавництво М.П. Коць. – Харків – Київ - Нью-Йорк. – 2000.- С. 354]
  39. Харківська обласна бібліотека для дітей. Адміністрація бібліотеки
  40. Указ Президента України № 856/2014 від 7 листопада 2014 року «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва»
  41. Харьківская обласная державна адміністрація. Перелік закладів культури обласного рівня Харківської області
  42. Харьковские известия. Адамович, Т. Шел по городу трамвайчик / Т. Адамович // Харьковские известия. — 2014. — № 120 (4 октября) [Архівовано 2018-11-16 у Wayback Machine.], Вечерний Харьков. Попудренко, Ю. От Южного вокзала в Харькове отправится «читающий» трамвай / Ю. Попудренко // Вечерний Харьков. — 2014. — 107 (27 сентября), [Загревська С. М. «Читаючий трамвай» — перший у Харкові. — Бібліотечна планета, 2015. — № 2. — С. 26.]
  43. Харківська обласна бібліотека для дітей. Форум, який об’єднав серця
  44. Харківська обласна бібліотека для дітей. “Віват, Україно!” - ВІДЕО
  45. Офіційний сайт Міністерства культури України. На Харківщині відбувся ІІ обласний патріотичний форум "Віват, Україно!". Архів оригіналу за 13 листопада 2018. Процитовано 13 листопада 2018.
  46. Харківська обласна бібліотека для дітей. ІІІ Обласний патріотичний форум "З Україною в серці"
  47. Офіційний сайт Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету. У Харкові пройшов патріотичний форум «З Україною в серці!»
  48. Офіційний сайт Міністерства культури України. "Ми діти твої, Україно!": Харківська обласна бібліотека для дітей відзначила 80-річний ювілей під час дитячого патріотичного форуму. Архів оригіналу за 13 листопада 2018. Процитовано 13 листопада 2018.

Рекомендована література[ред. | ред. код]

  • Літопис [Електронний ресурс] // Харківська обласна бібліотека для дітей [вебсайт]. — Режим доступу : http://bibl.kharkiv.ua/litopis
  • Калюкин Ф. По библиотекам Харькова : [путевые впечатления] / Ф. Калюкин // Красный библиотекарь. – 1927. –№ 6. – С.79-82.
  • Рушаймо в похід за книгою // На зміну. – 1929. – 14 лютого.
  • Образцовая детская библиотека // Харьковский рабочий. –1935. –1 августа. –С.4.
  • Євсеева К. Дітям потрібен свій театр / К. Євсеева, К. Ногтєва // Соц. Харківщина. — 1946. — С.23.
  • Сицинська О. Лист працівників обласної дитячої бібліотеки письменникам Харкова : [лист із закликом до співробітництва письменників Харкова з працівниками обласної бібліотеки для дітей] / О. Сицинська, А. Денисова // Соц. Харківщина. — 1946. — С.5.
  • Гандельман Я. Конференция юных читателей / Я. Гандельман // Красное знамя. — 16.V.1947. – № 96.
  • Снегова Е. Дискоклуб у бібліотеці / Е. Снегова // Соц. Харківщина. – 1985. – 18 січня. –С.3.
  • Романовский В. Если вместе, если дружно / В. Романовский // Вечерний Харьков. – 1994. – 12 мая. –С.3.
  • Малкова А. Театральные посиделки /А.Малкова // Слобода. — 1994. — 14 мая. - С.6.
  • Трофименко Г. В. Мир не без добрых людей / Г.В. Трофименко // Слобода. –2000.–17 октября. — С.6.
  • Бєлєй О. Бібліотеці — 50 років / О. Бєлєй // Панорама.– 2002. – 4 січня. – С.4.
  • Канистратенко Н. С днем рождения, книжкин дом / Н. Канистратенко // Слобода. – 2002. – 17 декабря.
  • Матюх Н. Щедрі душею, любов'ю, увагою / Н. Матюх // Слобода. – 2002. – 17 декабря. – С.7.
  • Чумаченко С. Летние чтения — 2008/ С. Чумаченко // Харьковские известия. – 2008. – 16 августа.
  • Харківська обласна бібліотека для дітей: 70 років // Ювіляри України. Події та особистості XXI століття / Упоряд. Болгов В., вип. другий. — К. : Інститут біографічних досліджень, 2008. — С. 199.
  • Завжди сюрпризи //Харьковские известия. – 2009. – 3 декабря. – С.9.
  • Все мы — родом из детства // Харьковские известия. — 2010. – 16 февраля. — С.9.
  • Саліна Н. Козацько-лірницька традиція Слобожанщини / Н. Саліна // Слобідський край. – 2010. – 5 жовтня. – С.6.
  • Канунникова И. Харьковская библиотека удивила коллег / И. Канунникова // Вечерний Харьков. — 2017 — № 145. — С.4.

Посилання[ред. | ред. код]