Карло Боссолі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карло Боссолі
Carlo Bossoli
Карло Боссолі, 1850-60ті
Народження 6 грудня 1815(1815-12-06)
Лугано, Швейцарія
Смерть 8 квітня 1884(1884-04-08) (68 років)
  Турин, Італія
Національність італієць
Країна Італія Італія
Жанр художник
Діяльність художник, сценограф, фотограф
Напрямок пейзаж, мариніст, баталіст
Роки творчості 1833–1884
Покровитель Михайло Воронцов
Роботи в колекції Національна галерея мистецтв

CMNS: Карло Боссолі у Вікісховищі

Карло Боссолі (італ. Carlo Bossoli; 6 грудня 1815(18151206), Лугано, Швейцарія — 8 квітня 1884, Турин, Італія) — італійський і швейцарський художник, пейзажист, мариніст, баталіст, мандрівник. Молодість провів на півдні України, в Одесі, Криму, де користувався опікою графа Воронцова. У зрілому віці жив в Італії, де брав участь у війні за об'єднання держави.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Швейцарії у родині італійського каменяра Петро Боссолі. У 1820 році батьки Карло переїхали до Одеси, що тоді бурхливо розвивалася і забудовувалася. У 1820–1826 роках Карло навчався у школі капуцинів. Після її закінчення працював у торговця антикваріатом і естампами, де у вільний час почав малювати та копіювати картини. З 1828 року став працювати у художника й декоратора Одеської опери Ринальдо Нанніні, учня відомого італійського декоратора Алессандро Санкиріко[en].

Вже з 1833 року Карло почав писати картини та продавати їх. Його батько помер у 1836 році, тому йому довелося утримувати матір, сестру Джованну та її позашлюбного сина Франческо Едуардо. Роботи молодого художника помітив граф Воронцов, Новоросійський і Бесарабський губернатор. Він замовив Карло декілька малюнків з видами Одеси, які добре оплатив.

Після знайомства з родиною Воронцових Боссолі за порадою дружини графа Єлизавети у травні 1839 року вирушив до Італії, щоб навчатис живопису. По дорозі він відвідав Стамбул. В Італії Карло спочатку їде до Риму, де провів деякий час у спілкуванні з англійськими художниками. Потім був у Мілані, Неаполі, рідному Лугано.

1840 року Карло повернувся з Італії до Криму, жив в Алупці у Воронцова до 1842 року. За цей час він багато їздив по Криму і створив понад 70 пейзажів. У 1842 році в одеській типографії Д. Кленова був надрукований перший альбом черно-білих літографій Боссолі, що містив 24 літографії. Інший альбом з 52 малюнками було опубліковано вже у 1853 році в Лондоні.

У 1844 році на прохання матері Карло Боссолі залишив Російську імперію та від'їхав до Італії. Спочатку родина жила в Мілані. Боссолі багато їздив по навколишніх містечках, малював у місті й на природі. У 1848 році він зробив серію картин Міланського повстання. 1849 року померла мати Карло. Після повстання 1853 року[it] Боссолі довелося тікати до Турина, де він і жив до кінця життя.

У 1850-х роках Боссолі багато подорожував. Він відвідував Англію, Шотландію, Францію, Іспанію, Марокко. У 1857 році мандрував по Данії, Норвегії, Швеції, Німеччині, Фінляндії, Росії. У 1859–1860 роках Карло взяв участь у другій італійсько-австрійській війні за об'єднання Італії, виконавши серію малюнків на військову тему. За ці роботи принц Євгеніо[it] дарував йому титул «живописець нашої історії». Під час війни Боссолі захворів на лихоманку, тому подальші роки вже менше малював, а більше займався облаштуванням власного будинку у мавританському стилі, що нагадував Воронцовський палац. Багато часу він присвячував також своєму улюбленому племіннику. За рік до смерті Боссолі одружився з 21-річною подругою Аделаїдою де Кароліс.

Помер митець 8 квітня 1884 року. Похований у рідному місті Лугано.

Роботи[ред. | ред. код]

Крим[ред. | ред. код]

Боссолі створив понад 70 акварелей, подорожуючи по Криму. Більшою частиною це пейзажі мальовничих кутків Криму (південне узбережжя, гірський Крим, околиці Бахчисараю), панорами містечок, є замальовки з життя кримських татар.

Італія[ред. | ред. код]

Подорожі[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]