Лом (комуна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лом
Основні дані
Країна Норвегія Норвегія
Населення 2212 осіб (1 січня 2023)[1]
Площа 1969 км²
Густота населення 1.2 осіб/км²
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Місцева влада

Мапа

CMNS: Лом у Вікісховищі

Лом — комуна у фюльке Іннланнет у Норвегії. Розташована у районі Ґудбраннсдал. Адміністративний центр комуни — село Фоссбергом. Ще одна сільська територія в Ломі — Ельвестер[en].

Лом відомий завдяки своїй дерев'яній церкві — одній із небагатьох дерев'яних церков у Норвегії. Також ця комуна розташована посеред найвищих гір Північної Європи.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Престеґ'єльд (парафія) Лом був заснований як комуна 1 січня 1838 року (див. закон formannskapsdistrikt). 1 січня 1866 року західний район Лом, населення якого складало 2 691 людини, відокремлена як нова комуна Ш'якер (норв. Skiaker), що нині зветься Шок. Згодом решта частини Лома налічувала 3299 жителів. З того часу межі Лома не змінювалися[2].

Назва[ред. | ред. код]

Комуна (спочатку парафія) названа на честь старої ферми Лом, бо там була побудована перша дерев'яна церква. Давньоскандинавська форма назви була Lóar (називний відмінок) і Lóm (давальний відмінок). Назва походить від форми множини , що означає «галявина» або «луг»[3].

Герб[ред. | ред. код]

Герб створено 6 лютого 1987 року. Офіційний герб — «Лазурний, три срібні лопати» (норв. På blå grunn tre sølv skjeltrekor). Це означає, що щит герба — синє поле, а фігури — три вертикальні заступи, розташовані горизонтально. Фігури мають відтінок срібла. Ці лопати (норв. skjeltrekor) історично використовувалися для зачерпування води з типових для цієї місцевості зрошувальних каналів. Ця територія є однією з найпосушливіших у Норвегії, але ґрунт сприятливий для сільського господарства. Тому потребує поливу. У 17 столітті була розроблена система, за якою талу воду з гір транспортували до місцевості за допомогою дерев'яних каналів або акведуків. Воду далі розділяли за допомогою зрошувальних каналів. Місцевий прапор має такий же дизайн, як і герб[4][5][6].

Церкви[ред. | ред. код]

Церква Норвегії має три парафії (sokn) в межах комуни Лом. Це частина Норд-Гудбрандсдальської прості (деканату) єпархії Хамар.

Церкви в Ломі
Парафія (sokn) Назва церкви Розташування церкви Рік будівництва
Бевердален Церква Бевердал Ґальдесанден (Бевердален) 1864
Гармо Церква Гармо Гармо 1879
Лом Ломська дерев'яна церква Фосбергом 1185

Історія[ред. | ред. код]

Кількість меншин (1-е та 2-е покоління) у Ломі за країнами походження у 2017 році[7]
Походження Кіл-сть
Сомалі Сомалі 31
Німеччина Німеччина 18
Еритрея Еритрея 17

Стародавній торговий шлях проходив із Суннмере через Лом і Шок[en] і вниз по долині Ґудбраннсдаль до Східної Норвегії. Торговці прямували вглиб країни з рибою та сіллю, і зерном до узбережжя.

«Сага про Олафа Гаральдсона» розповідає, що святий Олаф, коли вперше подивився на Лом, сказав: «Шкода грабувати таку прекрасну долину». Через це жителі долини часто ведуть суперечки (з тих пір постійно ведеться дискусія, чи дивився він на Лом, чи на Шок, який на той час був частиною Лома). Св. Олафс-стуггу, будівлю, де, як повідомляється, святий Олаф провів ніч у 1021 році, все ще можна побачити. Будівля є частиною районного музею Престхауген.[джерело?]

Вважається, що дерев'яна церква, що нині розташована у Фоссбергомі, побудована в 1158 році; 2008 року святувалося її 850-річчя. Вона була розширена у 1634 році з подальшим додаванням двох навів у 1667 році. Вважається, що спочатку церква була оточена обхідним проходом, як і багато інших норвезьких дерев'яних церков, але цей прохід було знищено, коли були додані два бічні крила. У церкві все ще можна побачити кілька рунічних написів. Церква також містить численні картини 17-18 століть з релігійними мотивами. Багато картин створив місцевий художник Еггерт Мунк, далекий родич відомого Едварда Мунка. Церква також містить численні приклади місцевого різьблення по дереву, це видно на витончених акантових сувоях, що прикрашають кафедру. Різьблені фігури драконів на даху є давніми символами захисту від зла. Будівля досі використовується як місцева церква.

Дерев'яна церква Гармо, побудована близно 1150 року, була перенесена з комуни Лом і нині розташована в Майгаугені в Ліллегаммері. Її замінили новою церквою Гармо.

Під час Норвезької кампанії 1940 року німецькі військовополонені утримувалися норвезькою армією в таборі для військовополонених Лома. У квітні 1940 року Лом був двічі бомбардований німецькими Люфтваффе[8].

Уряд[ред. | ред. код]

Усі комуни в Норвегії відповідають за початкову освіту (до 10-го класу), амбулаторні медичні послуги, послуги для людей похилого віку, соціальне забезпечення та інші соціальні служби, зонування, економічний розвиток, а також місцеві дороги та комунальні послуги. Комуна підпорядковується окружному суду Вестре-Інландет і апеляційному суду Ейдсівітанга.

Місцева влада[ред. | ред. код]

Рада комуни (Kommunestyre) Лом складається з 17 представників, які обираються на чотири роки.

Географія[ред. | ред. код]

Річка Бовра в Ломі

Лом є «воротами» до гір Ютунгеймен і національного парку Ютунгеймен. У комуні знаходяться дві найвищі вершини Норвегії, Гальгепігген на 2469 м і Гліттертінд на 2464 м, які знаходяться в межах парку.

Лом межує на північному заході з комуною Шок, на півночі з Леша, на сході та південному сході з Вого, на півдні з Ванг, а знаходиться в графстві Іннланнет. На південному заході межує з комуною Лустер у фюльке Вестланн. Головне село Фоссбергом розташоване в долині Оттадален на висоті 382 м над рівнем моря.

Клімат[ред. | ред. код]

За норвезькими мірками клімат дуже континентальний. Середньорічна кількість опадів (у Фоссбергом) становить 321 мм, а місячні середні значення температури коливаються від −10 °C (14 °F) у січні до 14 °C (57 °F) у липні[9]. Літо часто сонячне з денною температурою зазвичай від 14 °C (57 °F) до 25 °C (77 °F). Великі гірські райони в Ломі набагато холодніші та мають більше опадів; сніжна погода можлива навіть влітку на висоті понад 2000 м. Сільське господарство століттями використовувало зрошення.

Економіка[ред. | ред. код]

Сільське господарство здавна було важливим у Ломі. Природне середовище та історія цього гірського регіону також роблять Лом туристичним містом.

Відомі люди[ред. | ред. код]

Кнут Гамсун, 1939 рік

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Ломська дерев'яна церква

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 07459: Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2023Statistics Norway, 2023.
  2. Jukvam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF) (норв.). Statistisk sentralbyrå. ISBN 9788253746845.
  3. Rygh, Oluf (1900). Norske gaardnavne: Kristians amt (норв.) (вид. 4). Kristiania, Norge: W. C. Fabritius & sønners bogtrikkeri. с. 47.
  4. Civic heraldry of Norway - Norske Kommunevåpen. Heraldry of the World. Процитовано 17 квітня 2023.
  5. Lom, Oppland (Norway). Flags of the World. Процитовано 17 квітня 2023.
  6. Godkjenning av våpen og flagg. Lovdata.no (норв.). Norges kommunal- og arbeidsdepartementet. 6 лютого 1987. Процитовано 17 квітня 2023.
  7. Immigrants and Norwegian-born to immigrant parents, by immigration category, country background and percentages of the population. ssb.no. Архів оригіналу за 2 July 2015. Процитовано 26 червня 2017.
  8. Mølmen, Øystein (1996). Krigen 1940–45 (норв.). Lesjaskog: Ø. Mølmen. с. 325. ISBN 82-993958-0-1.
  9. Met.no. Архів оригіналу за 4 лютого 2005.

Посилання[ред. | ред. код]