Осауленко Олександр Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Олександр Григорович Осауленко
Народився2 січня 1951(1951-01-02) (73 роки)
с. Матвіївка, Чорнобаївський район, Черкаська область
Країна УРСРУкраїна Україна
Національністьукраїнець
Діяльністьдержавний службовець
Alma materКиївський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана
ГалузьЕкономіка, статистика, державне управління
ЗакладНаціональна академія статистики, обліку та аудиту
ПосадаРектор
Вчене званняпрофесор
Науковий ступіньдоктор наук з державного управління
ЧленствоНАН України
Нагороди
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Орден «За заслуги» І ступеня
Орден «За заслуги» І ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Медаль «У пам'ять 1500-річчя Києва»
Медаль «У пам'ять 1500-річчя Києва»
Заслужений економіст України
Заслужений економіст України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України

Олекса́ндр Григо́рович Осау́ленко (нар. 2 січня 1951р., с. Матвіївка, Чорнобаївського району, Черкаської області) — доктор наук з державного управління, професор, академік Національної академії наук України, заслужений економіст України, державний службовець 1-го рангу, ректор Національної академії статистики, обліку та аудиту.

Етапи біографії

[ред. | ред. код]

1974 р. — закінчив Київський інститут народного господарства ім. Д. С. Коротченка (нині — Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана) за спеціальністю «Організація механізованої обробки економічної інформації».

1974 — 1980 рр. — інженер, старший інженер, завідувач бюро, завідувач відділом інформаційно-обчислювального центру Науково-технічного об'єднання «Міськсистемотехніка» Київського міськвиконкому.

1980 р. — закінчив аспірантуру без відриву від виробництва в Київському інституті народного господарства ім. Д. С. Коротченка.

1980 — 1987 рр. — завідувач відділом, заступник начальника Обчислювального центру Статистичного управління м. Києва.

1983 р. — присуджено науковий ступінь кандидата економічних наук в Київському інституті народного господарства ім. Д. С. Коротченка за результатами захисту дисертації на тему «Методические основы создания территориальных информационно-диспетчерских служб вычислительных центров (на примере г. Киева)».

1987 — 1994 рр. — перший заступник начальника, начальник Київського міського управління статистики.

1994 — 1996 рр. — заступник, перший заступник Міністра статистики України.

1996 1997 рр. — Міністр статистики України.

1997 р.  — присвоєно 1-й ранг державного службовця.

1997 — 2010 рр. — Голова Державного комітету статистики України.

2002 р. — присуджено науковий ступінь доктора наук з державного управління в Національній академії державного управління при Президентові України [Архівовано 17 січня 2022 у Wayback Machine.] за результатами захисту дисертації на тему «Моделювання та управління сталим соціально-економічним розвитком».

2002 р. — присвоєно вчене звання професора кафедри статистики.

2009 р. — обраний членом-кореспондентом НАН України за спеціальністю «Статистика».

2010 — 2014 рр. — Голова Державної служби статистики України [Архівовано 23 січня 2013 у Wayback Machine.].

із 2014 р. — ректор Національної академії статистики, обліку та аудиту [Архівовано 9 грудня 2019 у Wayback Machine.].

2024 р. — обраний академіком Національної академії наук України за спеціальністю «Статистика».

Членство в організаціях

[ред. | ред. код]

Наукові результати

[ред. | ред. код]

Під його науковим керівництвом захищено 8 докторських та низка кандидатських дисертацій.

Автор понад 260 наукових праць, у тому числі 35 монографій (із них 8 одноосібних і 10 за його науковою редакцією) та навчальних посібників, основні з яких:

1.   Оsaulenko О., Vasechko О., Grun-Rehomme М., Kobylynska Т. The Statistical Assessment of Sustainable Development: Some Key Dimensions: monograph; O. Osaulenko (Ed.). Kyiv: «August Trade» Ltd, 2023. 237 p.

2.   Assessment of Quality of Life in Ukraine on the Basis of Subjective Indicators of Well-being: monograph = Оцінка якості життя в Україні на основі суб’єктивних показників добробуту: монографія. Libanova E., Osaulenko O. etal. Warshaw. RSGlobal. 2020. 361 p.

3.   Статистика зміни клімату: європейський досвід та національна оцінка: монографія. Осауленко О.Г., Кобилинська Т. В. Київ: ТОВ «Август-Трейд». 2020. 344 с.

4.   Осауленко О.Г. Офіційна статистика в системі національної інформаційної безпеки: монографія. К.: ТОВ «Август Трейд», 2017. 367 с.

5.   Статистичний словник / за ред. О.Г. Осауленка. К.: ДП «Інформаційно-аналітичне агенство», 2012. 498 с.

6.   Осауленко О. Г. Національна статистична система: стратегічне планування, методологія та організація: монографія. К.: ДП «Інформаційно-аналітичне агенство», 2008. 415 с.

7.   Перший Всеукраїнський перепис населення: історичні, методологічні, соціальні, економічні, етнічні аспекти / Державний комітет статистики України, Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України; колектив авторів. К.: ІВЦ Держкомстату України, 2004. 558 с.

8.   Осауленко О. Г. Інформаційне забезпечення державного управління сталим розвитком: монографія. К., 2001. 72 с.

9.   Осауленко О. Г. Сталий соціально-економічний розвиток: моделювання та управління: монографія. К. ІВЦ Держкомстату України, 2000. 176 с.

Відзнаки та нагороди

[ред. | ред. код]

Основні професійні досягнення

[ред. | ред. код]

Осауленко О.Г. відомий в Україні та за кордоном урядовець і вчений у сфері статистики та інформаційного забезпечення державного управління. Протягом понад 18 років очолював систему державної статистики України як Міністр статистики, Голови Державного комітету статистики, Голови Державної служби статистики.

Одночасно під його керівництвом створена школа сучасної національної статистичної науки, яка напрацювала і забезпечила практичне запровадження теоретико-методологічних засад вирішення проблеми переходу державної статистики України на міжнародні та європейські стандарти у цій сфері.

Розробив і запровадив систему управління державною статистикою, яка базується на принципах стратегічного планування. Під його керівництвом були підготовлені та успішно реалізовані чотири послідовні (з 1998 по 2017 рр.) перспективні програми розвитку державної статистики України.

Безпосередньо керував розробкою і був одним із співавторів комплексу методологічних положень зі статистики та низки національних статистичних класифікацій, на основі яких на сьогодні побудована система державних статспостережень.

Був ініціатором розробки і одним із авторів Законів України «Про державну статистику», «Про Всеукраїнський перепис населення», «Про сільськогосподарський перепис» та низки інших базових нормативно-правових актів, що регулюють сферу державної статистики в Україні.

Під його безпосереднім керівництвом був підготовлений та проведений у 2001 р. перший і на сьогодні єдиний Всеукраїнський перепис населення, результати якого отримали позитивну оцінку як в Україні, так і на міжнародній арені.

Результати реформування державної статистики України високо оцінені міжнародними статистичними організаціями, за підсумками глобальної оцінки, проведеної експертною комісією Євростату та ЄЕК ООН у 2016р., було визнано, що українська статистика на той момент в основному вже відповідала нормативам та стандартам Європейського Союзу.

Низка наукових робіт Осауленка О.Г. присвячена вирішенню проблем інформаційного забезпечення державного регулювання та моніторингу досягнення цілей сталого розвитку, а також інформаційної безпеки  в державній статистиці, як одному із базових елементів системи національної інформаційної безпеки в цілому.

Олександр Григорович Осауленко є відомим організатором економіко-статистичної науки, ним зроблено значний внесок у розбудову інфраструктури цієї сфери в Україні. Так, він був одним із авторів ідеї і організаторів створення спільно з НАН України Інституту демографії та соціальних досліджень, за його ініціативи і під безпосереднім керівництвом створено Національну академію статистики, обліку та аудиту. Наразі ці заклади є базовими на відповідних напрямках вітчизняної науки і освіти.

Він є визнаним міжнародним експертом у сферах статистики та інформаційного забезпечення державного управління, був два терміни офіційним представником України у Статистичній комісії ООН, представником у Комісії ООН з народонаселення і розвитку, тричі обирався членом Бюро Конференції європейських статистиків.

Особисте життя

[ред. | ред. код]
  • Одружений, має двох дочок та сина.
  • Захоплення: карате, теніс.

Джерела

[ред. | ред. код]