Павутинник фіолетовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павутинник фіолетовий

Біологічна класифікація
Царство: Гриби (Fungi)
Тип: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Павутинникові (Cortinariaceae)
Рід: Павутинник (Cortinarius)
Підрід: Cortinarius
Вид: Павутинник фіолетовий
Cortinarius violaceus
(L.: Fr.) Gray, 1821
Посилання
Вікісховище: Cortinarius violaceus
Віківиди: Cortinarius violaceus
EOL: 188017
NCBI: 47334
MB: 239546
IF: 239546

Павутинник фіолетовий (Cortinarius violaceus) — вид базидіокотових грибів родини павутинникових (Cortinariaceae) порядку агарикальних (Agaricales).

Назва[ред. | ред. код]

Свою назву — павутинник — він отримав через павутиннисті волокна, що утворюють своєрідне покривало, яке огортає капелюшок гриба і його ніжку. Це захищає його від пошкоджень і створює оптимальне мікросередовище для дозріваючих спор. Це покривало розривається і зникає в міру зростання плодового тіла. Інша частина назви вказує на фіолетове забарвлення плодового тіла. У деяких регіонах Росії його називають приболотником фіолетовим, білоруси гриб називають товстухою.

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Agaricus violaceus L., 1753basionym
  • Gomphos violaceus (L.) Kuntze, 1898

Опис[ред. | ред. код]

Павутинник фіолетовий має опуклу, радіально-волокнисту шапинку, вкриту дрібними лусочками, діаметр якої може досягати 15 см. Її краї можуть бути загнуті вниз або просто опущені, в зрілості вона стає плоскою. Забарвлення шапки темно-фіолетове. М'якоть у неї товста, злегка блакитнувата, м'яка, зі слабким ароматом кедрового дерева або масла. Може вицвітати до білого відтінку. Смак у шапки горіховий. Пластинки темно-фіолетові (з часом з'являється іржаво-бурий наліт), низхідні по ніжці, рідкісні. Спори гриба нерівнобічні, широкоеліпсоїдні, бородавчасті. Їхній порошок має іржаво-коричневий відтінок. Ніжка темно-фіолетова, щільна, біля основи є бульбоподібне здуття. На ній є сліди пасків паутинистого покривала. Може виростати на 16 см в довжину. Діаметр — 1,5-2 см.[1][2].

Місцезростання[ред. | ред. код]

Павутинник фіолетовий є рідкісним їстівним грибом, що зростає невеликими групами, однак частіше поодинці. Цей гриб плодоносить лише при суворо певних умовах. Павутинник фіолетовий має симбіотичний зв'язок (утворює мікоризу) з листяними і хвойними породами дерев: сосною, березою, ялиною, буком, дубом. Тому його можна зустріти у всіх типах лісів, де вони ростуть, хоча гриб цей рідкісний. Також можна знайти в сирих березняках і масивах з присутністю граба. Плодоносить павутинник фіолетовий з серпня по жовтень. Він полюбляє гумусові, кислі ґрунти, росте на підстилці з опалого листя, на моховитих ґрунтах біля країв сфагнових боліт.

Поширення[ред. | ред. код]

В Європі, окрім України, зустрічається також в Австрії, Білорусі, Бельгії, Великій Британії, Данії, Італії, Латвії, Польщі, Румунії, Словаччині, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції, Швейцарії та Естонії. Також трапляється на території Росії (європейська частина, Сибір, Далекий Схід), в Грузії, Казахстані, Японії, США, а також у Новій Гвінеї та на острові Борнео.

Подібні види[ред. | ред. код]

Гриб можна сплутати з павутинником цапиним, який хоч і неїстівний, але не небезпечний. Зустрічається він в нижніх ярусах гір і хвойних лісових масивах і відрізняється сильним неприємним запахом. Павутинник фіолетовий також трохи схожий на павутинник камфорний, який теж є неїстівним.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нездойминого Э. Л. Шляпочные грибы СССР. Род Cortinarius Fr. — Л. : «Наука», 1983. — С. 222.
  2. Сергеева М. Н. Грибы. — М. : «Культура и традиции», 2003. — С. 126—127. — ISBN 5-86444-080-9.