Патріарші парафії в Канаді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патріарші парафії в Канаді
Тип благочиння
Засновано 1970
Країна  Канада[1]
Штаб-квартира Едмонтон
Вебсайт: orthodox-canada.com

CMNS: Патріарші парафії в Канаді у Вікісховищі

Патріарші парафії Російської Православної Церкви в Канаді — канонічна одиниця Московського Патріархату в Канаді. Штаб-квартира церкви знаходиться в Едмонтоні, де знаходиться собор Св. Варвари. З Едмонтона два мандрівні священики обслуговують кілька сільських церков. Інші парафії розташовані в Торонто та Оттаві.

Історія[ред. | ред. код]

Православні віруючі вперше масово прибули до Канади з австро-угорської провінції Буковина в 1890-х роках. Вони оселилися переважно в прерійних провінціях. Більшість вважали себе русинами чи українцями, але деякі були русофілами; всі вони були без жодного православного священика. Російська Церква раніше претендувала на всю Північну Америку через свою місіонерську діяльність на Алясці та в Каліфорнії. Перша православна служба в Канаді була проведена в 1897 році преподобним Димитрієм Камневим і дияконом Володимиром Александровим. Їх відправив єпископ Миколай з місії Російської православної церкви в Сан-Франциско, США, до крихітного поселення Восток поблизу Едмонтона[2].

Після російської революції багато православних віруючих у Західній Канаді перейшли до Української греко-католицької церкви або нової Української греко-православної церкви Канади. Ті православні церкви в Канаді, які залишилися при Московському патріархаті, насамперед в Альберті, у поєднанні з пізнішими церквами, побудованими у Східній Канаді, склали основу для того, що зараз відомо як Патріарші парафії Російської Православної Церкви в Канаді.

Собор[ред. | ред. код]

Церква Св. Варвари в Едмонтоні була збудована в 1902 році. Оригінальна будівля, розташована на тому ж місці, що й нинішня, на вершині Грірсон Гілл, була переобладнаною двоповерховою будівлею. Її замінила дерев'яна церква, яка діяла до 1958 року. Третя і нинішня будівля була офіційно відкрита 8 серпня 1959 року і була освячена як собор[3]. У 2010 році іконостас був замінений на ікони з Росії, прикріплені до ширми, вирізані парафіянином, який також є майстром обробки дерева[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.patriarchia.ru/db/text/1592127.html
  2. Russian Orthodox Church in Canada. History of Patriarchial Parishes of Russian Orthodox Church in Canada. Edmonton, AB. Процитовано 5 жовтня 2010.
  3. Lawrence Herzog. Worshipping Edmontons Historic Churches. Real Estate Weekly. Edmonton, AB: REALTORS Association of Edmonton. Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 5 жовтня 2010.
  4. David Finlayson. This job was extra-special. Edmonton Journal. Edmonton, AB. Процитовано 5 жовтня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]