Протчева Тетяна Іванівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тетяна Іванівна Протчева (нар. 1962, Київ) — українська майстриня художньої вишивки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Тетяна Протчева на обкладинці газети «Культура і життя»

Народилася в 1962 році в Києві.

Має вищу технічну освіту. Працює завідувачкою бюро приватизації житла Деснянського району м. Києва. Вишиває з дитинства. Своє вміння їй передала мати.

Роботи[ред. | ред. код]

Вишиває національним українським орнаментом краватки, «метелики» та хустинки для фраків, ікони, картини, листівки, обкладинки до паспортів.

Наймасштабніші проекти — вишивані мапи. Перша її вишита карта України узгоджена в Інституті картографії. Друга — відображає орнамент різних регіонів країни. До її створення долучилося приблизно 136 осіб. Вишиту мапу світу презентувала на виставці «Експо–2010» у Шанхаї. До неї доклали рук представники 192 країн, які брали участь у виставці. Цю карту майстриня передала до музею Шанхая. Розпочала створювати мапу світу, залучаючи до проекту українців-емігрантів.

Майстриня надає перевагу техніці вишивання хрестиком, гладдю, вишивку бісером використовує лише під час декорування, коли роботи потребують об'єму. У вишивці зазвичай застосовує кольори центрального регіону — червоний і чорний. Ескізи для своїх робіт розробляє самостійно, однак, вишиваючи картини, інколи послуговується творіннями художників.

Музеї[ред. | ред. код]

2010 р. Тетяна Протчева відкрила Міжнародний музей вишивки, де репрезентує українську та іноземну вишивку. Влітку 2011 р. відкрила ще один Музей вишивки, в якому демонструє власні роботи, що поєднують традиційність із сучасністю.

Досягнення[ред. | ред. код]

Представляла свої роботи в США, Шотландії, Японії, Китаї, Великій Британії, Ізраїлі, Австралії. Учасниця всесвітніх виставок «Експо». Її метод вишивки нитками німба ікон і картин на біблейську тематику, що світяться в темряві, а також новий вид декору — вишивка на шкаралупі, зареєстровані «Книгою рекордів України». Мапу з орнаментами різних регіонів зареєстровано в Національному реєстрі рекордів України.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]