Різдвяний павук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різдвяний «павук»

Різдвяний «павук» — традиційна прикраса оселі в Україні на різдвяні й новорічні свята, виготовлена з соломи. «Павук» складається з соломинок, які утворюють ромбоїд з підвішеними до його вершин меншими ромбоїдами. Завдяки легкості конструкції, вона постійно рухається під впливом потоків повітря.

В народів півночі Європи аналогічна прикраса називається гіммелі.

Виготовлення[ред. | ред. код]

Різдвяний «павук» в одному з офісів Києва.

Різдвяні «павуки» первісно виготовлялися на Поліссі[1]. Ці прикраси складаються з соломинок, крізь які пронизуються нитки (раніше — кінське волосся). Спершу з соломинок складаються ромби, що потім сполучаються між собою в пірамідки, що поєднуються основами. До великого «павука» додаються менші. Напередодні Різдва «павука» підвішували до центрального сволока оселі. Завдяки циркуляції повітря частини «павука» рухаються, справляючи враження живої істоти[1][2].

Сучасні майстри надають «павуку» символізму родини: більша частина символізує пращура, менші — дітей[3].

Аналоги в інших народів[ред. | ред. код]

Латвійський гіммелі

Аналогічні прикраси, відомі як гіммелі, відомі на півночі Європи, передусім у шведів. Виготовлені з очерету або соломи, прикрашені шматочками дерева, яєчною шкаралупою, пташиним пір'ям і пряжею, вони складаються з 12-и частин, які символізують 12 місяців[4]. Використовуються як прикраси від Різдва до середини літа. Сучасні гіммелі виготовляють також із фанери, паперу та навіть пластикових соломинок[5]. Гіммелі завжди симетричні відносно точки звисання і під час обертання навколо неї утворюють різні візерунки[6].

Їхня мета — забезпечити гарний урожай наступного року[7], тому гіммелі вішають над обіднім столом[8][6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Волинський музей: історія і сучасність : науковий збірник (укр.). 2009. с. 342.
  2. Скуратівський, Василь (1993). Місяцелік: український народний календар (укр.). Mystet︠s︡tvo. с. 169. ISBN 978-5-7715-0432-2.
  3. Яворович, Тетяна (26 грудня 2020). "Різдвяний павук". Як створити українську традиційну прикрасу. Суспільне: Мистецтво. Процитовано 24 січня 2022.
  4. Himmeli. Brigita Ektermane's signs of power. Процитовано 28 червня 2021.
  5. The original Finnish Christmas ornament. thisisFINLAND. Finland Promotion Board. Процитовано 28 червня 2021.
  6. а б Jackson, Joelle (12 липня 2021). Heavenly Harmony: The Universal Language of Finnish Himmeli. Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage. Процитовано 15 липня 2021.
  7. Erickson, Mary (8 квітня 2021). Himmeli: A Finnish Immigrant Tradition. Nordic Center Administration. Процитовано 28 червня 2021 — через YouTube.
  8. Himmeli. HEMLEVA (англ.). Процитовано 24 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Словник символів, Потапенко О. І., Дмитренко М. К., Потапенко Г. І. та ін., 1997.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]