Решітчаста кістка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Решітчаста кістка
Зображення
З'єднується з клиноподібна кістка, верхня щелепа, леміш, слізна кістка, нижня носова раковина, піднебінна кістка, носова перегородка, носова кістка і лобова кістка
3D модель
Ідентифікатор NCI Thesaurus C12711
CMNS: Решітчаста кістка у Вікісховищі
Решітчаста кістка, вигляд зверху
Решітчаста кістка, вигляд спереду
Деталі
Ідентифікатори
Латина os ethmoidale
MeSH D005004
TA98 A02.1.07.001
TA2 721
FMA 52740
Анатомічна термінологія
Решітчаста кістка (позначена червоним)

Реші́тчаста кістка[1][Ком 1] (лат. os ethmoidale) — непарна кістка мозкового черепа. Утворює покрівлю носової порожнини. Латинська назва походить від грец. ἠθμός («сито», «решето»).

Будова[ред. | ред. код]

Розташована решітчаста кістка між очноямковими частинами лобової кістки і спереду від клиноподібної кістки. Решітчаста кістка складається з трьох частин:

Більша частина решітчастої кістки розташована в носовій порожнині.

  • Дірчаста пластинка кістки розташована горизонтально, заходить у решітчасту вирізку лобової кістки й утворює верхню стінку носової порожнини. Назву пластинка отримала через те, що має близько 40 маленьких отворів, крізь які з носової порожнини черепа проходять волокна нюхових нервів та маленькі судини.
  • Перпендикулярна пластинка відходить під прямим кутом від горизонтально розташованої дірчастої пластинки і має дві частини: верхню, що виступає над горизонтальною пластинкою й утворює випин — півнячий гребінь (crista galli), і нижню — видовжену, що опускається в порожнину носа і бере участь разом з лемешем у формуванні кісткової перегородки носа.
  • Решітчасті лабіринти розташовані по обидва боки від перпендикулярної пластинки і складаються з великої кількості решітчастих комірок, що містять повітря, вони сполучаються між собою і з носовою порожниною. Разом з прилеглими відростками лобової, верхньощелепної, слізної, клиноподібної і піднебінної кісток лабіринт решітчастої кістки утворює решітчасті пазухи. Решітчасті комірки вистелені слизовою оболонкою, їх поділяють на передні, що відкриваються в середній носовий хід, середні і задні, що відкриваються у верхній носовий хід. На присередній стінці лабіринту, яка утворює бічну стінку носової порожнини, є ребристі відростки — верхні носові раковини та середні носові раковини. Бічна стінка решітчастого лабіринту називається очноямковою пластинкою, тому що утворює більшу частину присередньої стінки очної ямки. На задньому кінці середньої носової раковини є вигнутий гачкуватий відросток (processus uncinatus) для з'єднання з решітчастим відростком нижньої носової раковини. Ззаду від нього є випин — великий решітчастий пухир (bulla ethmoidalis), що являє собою одну з найбільших комірок лабіринту. Між гачкуватим відростком і решітчастим пухирем є лійкоподібна щілина — решітчаста лійка (infundibulum ethmoidale), через яку середній носовий хід сполучується з лобовою пазухою (sinus frontalis).

Функції[ред. | ред. код]

Роль у магніторецепції[ред. | ред. код]

Докладніше: Магніторецепція

Деякі птахи та інші мандрівні тварини мають відклади біологічного магнетиту в решітчастій кістці, що дозволяє їм відчувати напрямок силових ліній магнітного поля Землі. У людей теж присутні включення магнетиту, але вони мають розглядатися як рудимент[2].

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Помилкова гіперкорекційна назва «ґратчаста кістка»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Методичний посібник для самостійного вивчення анатомії людини. Архів оригіналу за 15 жовтня 2007. Процитовано 10 березня 2007.
  2. Baker, R. Robin; Mather, Janice G.; Kennaugh, John H. (1983). Magnetic bones in human sinuses. Nature. 301 (5895): 78—80. doi:10.1038/301078a0.

Джерела[ред. | ред. код]