Сосна довговічна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сосна Довговічна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сосна довговічна
Бристольська сосна (сосна довговічна), одне із старих дерев в Рощі Шульмана (де знаходиться найстаріше дерево на планеті «Сосна Мафусаїл») показує живу і мертву тканину на одному і тому самому дереві, Білі Гори, Каліфорнія.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Сосна (Pinus)
Підрід: P. subg. Strobus
Секція: P. sect. Parrya
Підсекція: P. subsect. Balfourianae
Вид:
P. longaeva
Біноміальна назва
Pinus longaeva
D.K.Bailey, 1971

Сосна остиста міжгірська довговічна (Pinus longaeva) — вид довгоживучих дерев.

Прометей, спиляний в 1964 р.

Одним із представників виду був «Прометей» або WPN-114 — назва, дана в честь титана Прометея. Вік дерева, на момент спиляння, був приблизно 4862 років. Зростав «Прометей» на верхній межі лісу біля гори Вілер-Пік в Неваді, США. Тепер естафету довговічності взяла «Сосна Мафусаїл».

Морфологія[ред. | ред. код]

Невисоке дерево до 16 м заввишки й діаметра 2 м з характерною золотаво-сіруватою корою і відсутністю смолянистих виділень на хвої, як у Pinus aristata. Гілки мають пучки по п'ять голок, темно-зеленого кольору і довжиною 2–4 см. Голки тримаються на дереві понад 40 років. Шишки яйцеподібні, до 10 см завдовжки і до 4 см завтовшки. Насіння 3–5 мм з довгим крилом до 2 см.

Розмноження[ред. | ред. код]

Новонароджені довгожителі

Навіть старі дерева можуть виробляти повноцінне «живе» насіння. А от клонування «Сосна Мафусаїл» не дало бажаних результатів, незважаючи на новітні біотехнологічні інновації. Насіння не потребує стратифікації чи скарифікації, а також повного замочування у воді (зародок потребує достатньо кисню навіть на ранніх стадіях онтогенезу). Ключові фактори насіннєвого розмноження — фотоперіод і температура. Потребує бідний, кам'янистий, лужний ґрунт (див. фото, сіянці на доломітовій крихті).

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]