Бабич Валерій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валерій Васильович Бабич
Народився27 січня 1941(1941-01-27) (83 роки)
Запоріжжя
Країна СРСР
 Україна
Діяльністьпрозаїк, есеїст
Мова творівросійська
Роки активностіз 2000 року
Magnum opus«Наші авіаносці» (рос.)
ДітиГліб Бабіч
Премії«Золоте перо» (2006)
Імені М. М. Аркаса (2012)
Сайт: 19701980 роках — корабел, конструктор радянських [[Авіаносний крейсер|авіаносців

CMNS: Бабич Валерій Васильович у Вікісховищі

Ба́бич Вале́рій Васи́льович — інженер-суднобудівник, до 1991 року начальник конструкторського бюро у відділі головного конструктора Чорноморського суднобудівного заводу в Миколаєві з авіаносних кораблів і наземного комплексу випробувань корабельної авіації «Нитка». Після виходу на пенсію — письменник, краєзнавець, журналіст. Член Національної спілки журналістів України (2002), Спілки письменників Росії (2008), лауреат миколаївського обласного конкурсу засобів масової інформації «Промедіа» (2002), премій «Золоте перо» (2006) та імені М. М. Аркаса (2012)[1].

Біографія

Валерій Васильович народився 27 січня 1941 року в Запоріжжі в журналістській родині. У 1950 році разом з батьками переїхав до Миколаєва. У 1955 році поступив у миколаївський суднобудівний технікум, який закінчив у 1959 році.

Після закінчення технікуму з 1959 по 1962 рік працював електромонтажником на суднобудівному заводі імені 61 комунара. Брав участь у будівництві головного великого протичовнового корабля 61-го проекту «Комсомолець України», пошуково-рятувальних кораблів для Військово-Морського Флоту[2].

Інженер-конструктор

У 1967 році Валерій Бабич закінчив Миколаївський кораблебудівний інститут. Після закінчення вишу направлений на роботу у відділ головного конструктора Чорноморського суднобудівного заводу конструктором з ракетно-артилерійського озброєння. Брав участь у роботах над комплексами озброєння протичовнових крейсерів-вертольотоносців проекту 1123 «Москва» і «Ленінград»[2].

З 1969 року — провідний конструктор відділу головного конструктора ЧСЗ з систем, що обслуговують космічний комплекс на будівництві судна космічної служби «Академік Сергій Корольов»[2].

«Я його будував». Валерій Бабич на борту авіаносного крейсера «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов»

Після здачі Військово-Морському Флоту «Сергія Корольова» працював на будівництві авіаносних крейсерів — радянського аналога авіаносців[2]:

На цей період припали найбільш насичені роки в радянській програмі будівництва авіаносних кораблів. Наприклад, у 1981 році одночасно добудовувався і готувався до випробувань «Новоросійськ», «Баку» готувався до спуску на воду, а в Невському ПКБ в Ленінграді розроблявся технічний проект авіаносного корабля нового покоління проекту 1143.5, призначеного для базування палубних винищувачів Як-41М, Су-27К і МіГ-29К[3]. З 1977 року в Криму, на аеродромі Саки, Чорноморський суднобудівний завод розпочав роботи з будівництва унікального науково-випробувального навчального тренажера корабельної авіації НИТКА. На цьому береговому комплексі-тренажері відпрацьовувалися дослідні зразки злітно-посадкових механізмів і трамплінів, тренувались льотчики корабельної авіації[4].

У 1983 році Валерій Бабич здійснив похід з Севастополя на Північний флот, в Сєвєроморськ на авіаносному крейсері «Новоросійськ», а у 1988-му — провів сім місяців на бойовій службі в Середземному морі на тавкр «Баку», після чого здійснив перехід на цьому кораблі на Північ до його місця постійного базування в Сєвєроморську. Стаж наплаваності Бабича за цей період склав понад 60 місяців — п'ять років[2].

З 1991 до 1993 року Валерій Васильович працював начальником відділу зовнішньоекономічних зв'язків Чорноморського суднобудівного заводу. Потім — представником італійського суднобудівного заводу «Арсенале-Венеція» в Україні.

Творчий доробок

З 2000 року Валерій Васильович активно займається літературною і журналістською діяльністю. Член Національної спілки журналістів України, Спілки письменників Росії, лауреат миколаївського обласного конкурсу засобів масової інформації «Промедіа» (2002), премій «Золоте перо» (2006) та імені М. М. Аркаса (2012)[1].

З під пера Валерія Бабича вийшли[5]:

Опублікував понад півсотні статей в «Південній правді», «Вечірньому Миколаєві», «Миколаївських Новинах», «Кримській правді», журналах «Миколаїв» і «Нове століття». Деякі з них:

Валерій Бабич (ліворуч) і «головний будівник миколаївських авіаносців» Герой Соціалістичної Праці Іван Йосипович Вінник

Валерій Васильович Бабич з сім'єю живе в Миколаєві.

Примітки

Джерела

Зовнішні відеофайли
Інтервю з Валерієм Бабичем на телеканалі «Миколаїв». Частина 1
Зовнішні відеофайли
Інтервю з Валерієм Бабичем на телеканалі «Миколаїв». Частина 2
  • Біографія Валерія Васильовича Бабича. на сайті «Наші авіаносці» (рос.) . Процитовано 25 березня 2013.
  • Біографія Валерія Васильовича Бабича. на сайті Миколаївського земляцтва в Москві (рос.) . Процитовано 25 березня 2013.
  • Книги Валерія Бабича. на сайті «Наші авіаносці» (рос.) . Процитовано 25 березня 2013.
  • Валерій Бабич. на сайті «Миколаїв літературний» (рос.) . Процитовано 25 березня 2013.
  • Катерина Наточа (7 червня 2011). Журналисты прочитают правду о себе. Вечірній Миколаїв (рос.) . Процитовано 25 березня 2013.
  • Николаев: остатки былого величия целой эпохи судостроения. Сайт NikLife (рос.) . 4 квітня 2012. Процитовано 25 березня 2013.

Посилання