Спорт у Франції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спорт відіграє важливу роль у французькому суспільстві та країні. Найпопулярнішим видом спорту у Франції є футбол. Згідно з дослідженням, яке щорічно проводить журнал «Sport», французи є п'ятою спортивною нацією в світі [1].

Футбол

Футбол є найпопулярнішим видом спорту в країні. Станом на 2010 рік у Франції було 2 107 924 ліцензованих гравців [2]. Ліга 1 — французька професійна ліга для футбольних клубів. Вона є вищим дивізіоном французької системи футбольної ліги. Змагання проводяться серед 20 команд, по закінчення сезону найгірші три команди переводяться до слабшого змагання — Ліги 2. Найбільш успішнійший клуб за всю історію, «Сент-Етьєн», вигравав одинадцять чемпіонських титулів (останній у 1981), другий за успішністю, марсельський «Олімпік», виграв першість десять разів (останній у 2010).

Друге за значимістю змагання — кубок Франції. Переможець кубка грає з чемпіоном країни, змагаючись за Суперкубок.

Лише один французький клуб вигравав Лігу чемпіонів — «Марсель» 1993 року.

Автоспорт

У Франції проводяться щорічні перегони на льоду в кінці кожного року. Змагання називається Трофей Андро (фр. Trophée Andros).

Гандбол

Станом на 2010 рік у країні було 411 271 ліцензованих гандболістів [2]. На даний момент збірна Франції є чемпіоном світу та чемпіоном Європи.

Жіноча збірна перемогла на чемпіонаті світу 2003 року.

Баскетбол

У сезоні 2010/2011 18 французьких баскетболістів грали в НБА в США та Канаді.

Найбільшим досягненням чоловічої збірної є срібні медалі на чемпіонаті Європи 1949 року, на чемпіонатах світу команда не займала навіть третього місця. Жіноча збірна досягла більших успіхів: третє місце на чемпіонаті світу та дві перемоги на чемпіонатах Європи.

Регбі

Хоча й регбі поступається за популярністю футболу, у деяких регіонах Франції цей вид спорту доволі поширений: у Тулузі та передмістях, у французькій Північній Країні Басків і Північній Каталонії.

Збірна щорічно бере участь у Турнірі шести націй, де є найуспішнішою командою. Також щорічно, з 1987 року, збірна грає на чемпіонаті світу з регбі, де тричі ставала віце-чемпіоном. Франція приймала чемпіонат світу 2007 року.

Велосипедні гонки

Країна щорічно проводить Тур де Франс — змагання з велоперегонів. За 97-річну історію змагань двадцять один французький велогонщик перемагав на змаганні.

Вітрильний спорт

Раз на чотири роки проходять перегони «Вандей Глоб» (фр. Vendée Globe, укр. Глобус Вандея). Учасники поодинці стартують з французького узбережжя Атлантики та пропливають Землю зі сходу на захід.

Петанк

Докладніше: Петанк

Петанк поширений на півдні країни. На півночі ж його, усупереч МОК[3], не визнають спортом.

Паркур

Докладніше: Паркур

Французи є засновниками паркуру — мистецтва переміщення й подолання перешкод.

Кікер

Кікер дуже поширений у Франції. Французи є одними з найкращих гравців у кікер у всьому світі.

Спортивне орієнтування

Спортивне орієнтування є досить поширеним видом спорту в країні, який регулюється Французькою федерацією зі спортивного орієнтування.

Хокей

Хокей є популярним видом спорту у Франції, особливо в регіоні Рона-Альпи та містах Руан, Ам'єн і Тур. Керує хокеєм Французька хокейна федерація. Основним змаганням у країні є Ліга Магнус. Збірна Франції входить до двадцятки найсильніших за рейтингом ІІХФ [4].

Примітки