Антипапа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Список антипап)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антипапа Григорій VIII, прозваний Віслючком («Нюрнберзька хроніка»).

Антипа́па — у католицькому християнстві незаконний претендент на Святий Престол, що перебуває в опозиції до законно (канонічно) обраного Папи Римського[1].

Зазвичай питання про те, хто з претендентів, що одночасно сперечаються за папський сан, є легітимним папою, а хто антипапою, вирішувалося вже після історичної «перемоги» прихильників одного з них. Стосовно деяких претендентів на папство ця проблема досі не вирішена.

Традиційно вважається, що першим антипапою був св. Іпполіт (III століття), а останнім — Фелікс V (14401449). Найсерйозніший розкол церкви, коли одночасно правили два папи, що визнавалися різними країнами (а потім і три — в Римі, Авіньйоні і Пізі) — це Західна схизма кінця XIV — початку XV сторіч.

При прийнятті папами порядкового номера зазвичай номер папи, визнаного антипапою, не враховується. Але так буває не завжди: наприклад, Олександр VI прийняв шостий номер, хоча Олександр V був антипапою.

Антипапи (до Фелікса V) включаються до офіційного переліку римських пап (Annuario pontificio) з відповідною приміткою.

Перелік антипап[ред. | ред. код]

(Взято з переліку римських пап та антипап)

Седевакантистські антипапи XX сторіччя[ред. | ред. код]

Докладніше: Седевакантизм

Деякі групи седевакантистів, що оголосили папський престол вакантним (sede vacante) після Другого Ватиканського собору, вибрали своїх власних «римських понтифіків», яких часто називають антипапами. Проте, у них незрівнянно менше послідовників, ніж у середньовічних антипап. В офіційні переліки пап, видавані Ватиканом, вони не включаються.

  • Григорій XVII, в миру Климент Домінгес-і-Гомес (Clemente Domínguez y Gómez), самопроголошений антипапа (19782005), Іспанія, глава «католицької церкви Пальмарії» (Palmarian Catholic Church)
  • Петро II, антипапа, в миру Мануель Алонсо Коррал (Manuel Alonso Corral), замінив в 2005 на престолі католицької церкви Пальмарії померлого Григорія XVII.
  • Михаїл I, антипапа, в миру Давид Боуден (David Bawden), самопроголошений в 1990, США.
  • Пій XIII, антипапа, в миру Люціан Пульвермахер (Lucian Pulvermacher), самопроголошений у 1998, Сполучені Штати Америки, глава «Істинно католицької церкви» (True Catholic Church).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Antipope [Архівовано 2012-05-01 у Wayback Machine.] // The Catholic Encyclopedia. Vol. 1. New York: Robert Appleton Company, 1907.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Антипапа