Су'Кал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Су'Кал»
The Citadel
Сезон № 3
Серія № 40-11
Перший показ 24 грудня 2020
Сценарій Енні Кофелл Саундерс
Режисер(и) Норма Бейлі
Хронологія
Попередня Наступна
Земна твердь-2 Добро людей

Су'Кал (Su'Kal; також Цитадель — The Citadel) — сороковий епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» та одинадцятий в третьому сезоні. Епізод написала Норма Бейлі, режисування Енні Кофелл Саундерс. Перший показ відбувся 24 грудня 2020 року. Українською мовою озвучено студією «ДніпроФільм».

Зміст[ред. | ред. код]

Рід час вечірки-спомину про Імператорку до Адіри повертається видіння Грея; Стамец делікатно покидає їх. Комп'ютер «Дискавері» виявляє ознаки життя на зоряному кораблі «Кі'ет» в радіоактивній туманності Верубіан, і Сару припускає, що це може бути дитиною келпійки-науковиці Айси. Вони стрибають туди, щоб дослідити, радіаційний вітер в туманності надто швидко руйнує захисний екран «Дискавері». Букер пропонує стрибнути туди на своєму кораблі — Сару під тиском обставин приймає цю пропозицію. Букер знаходить субпросторовий розлом і збирається завершити сканування. Букер знаходить місце падіння корабля — але й аварійне захисне поле його корабля починає відмовляти. Букр визначає координати можливої посадки на планеті — і через надмірну дозу опромінення втрачає зв'язок із реальністю — але встигає увімкнути автопілот на зворотній шлях. Для врятування Букера Калбер застосовує процес ДНК-відновлення. Тілля повідомляє — вони знайшли всередині туманності планету, на якій повсюдно спостерігаються родовища дилітію; Бернем переконана — це джерело Спалу.

Сару првідомляє про знахідку адміралу Венсу. Сару збирається брати участь у рятувальній експедтції — командувати кораблем доручає Тіллі. Венс доводить до відома Сару — частина Зоряного флоту відряджена до рідної планети келпійців Камінару — там проводить військові навчання Смарагдовий ланцюг. Бернем збирається бути в складі експедиційної групи — вона переживає щодо об'єктивності Сару з огляду на імовірну присутність в пошкодженому кораблі келпійця. Майкл підтримує Тіллі і підказує про забобони командирів зоряних кораблів й радить як з допомогою цього втриматися в сідлі.

«Дискавері» стрибає до планети у визначене Букером місце й Сару, Бернем і Калбер транспортуються на планету — у них 4 години антирадіаційного захисту. Тіллі займає крісло командира корабля — і під руків'ям знаходить випуклість — конструктивний недолік — який командири кораблів вважають своєрідним оберегом.

На планеті експедиційна команда опиняється у складному голографічному моделюванні, розробленому вченими для виховання та захисту дитини. В ньому Майкл — трилл; Калбер — баджорець а Сару — людина. У них відсутні їхні бластери й трикодери. Комп'ютер корабля вважає їх частиною програми. Вони рухаються сильно пощкодженою програмою і підходять до навмисне зачинених дверей. Вони знаходять дитину — Су'Кала, і при їх спілкуванні уявні двері відчиняються — за ними уявний монстр. До «Дискавері» проривається сигнал від експедиції із якимось ревінням на звуковому фоні. В цьому часі до них наближається корабель — на радарах вказується як представник Федерації — але його тут бути не повинно. В програмі експедицію сприймають як очікуване введення із класифікацією «Рятівник». Від програми захисту вони дізнаються, що дитина народилася із біологічними даними, адаптованими до планети та радіоактивної туманності. Бернем-трил має справу із проявами комп'ютерного монстра.

Тіллі підозрює — це не корабель Федерації прилетів. Так воно і є — їх трансварповим тунелем знайшла Осайра. «Дискавері» маскується — одночасно з радарів зникає й корабель Осайри. Су'Кал не готовий мати справу з реальністю поза симуляцією — і Бернем погоджується — що вона також програма. Келпієць і Майкл заводять розмову про соціальні одиниці. Сару знаходить програму Старійшини і малюнок — на ньому написане ім'я малюка — Су'Кал. На руках членів експедиційної групи з'являються радіаційні ураження. При розмові із програмою Старійшини Сару дізнається — монстр це внутрішні страхи Су'Кала. Тим часом Тіллі вирішує вийти на зв'язок із Осайрою. В розмові командирів кораблів вони обмінюються закидами у проєкції. Осайра хоче «Дискавері» зі споровим двинуном і командою — Тіллі перериває спілкування. Су'кал будує захисний тотем — монстр просить пробачити йому; келпієць створює енергетичний сплеск, подібний до Опіку. Делітій у варповому ядрі «Дискавері» починає дестабілізуватися; обидва кораблі втрачають невидимість. Бук летить у туманність, щоб забрати експедиційну виїзну команду — Стамеу готується вивести «Дискавері» за допомогою спорового двигуна. Сару співає наляканому келпійцю колискову — і уявний монстр відступає; викид з планети зупинився. При наступному спілкуванні Тіллі повідомляє — в разі загрози споровому двигуну вона віддасть наказ про самознищення. «Дискавері» не встигає стрибнути — з корабля Осайри транспортуються її силовики і простягуються силові промені. Сили Смарагдового ланцюга перебирають контроль над «Дискавері». Букер зв'язується із експедиційною групою і в часі спілкування Сайкл розуміє — Спал спричинив Су'Кал. Букер забирає Бернем — Сару і Калбер залищаються — щоб келпієць не спричинив новий Спал. Адіра з корабля Бука без дозволу телепортується із протирадіаційними ліками на планету. Стамецу надягають паралізатор волі і Осайра і змушує «Дискавері» здійснити стрибок до штаб-квартири Федерації. Букер і Майкл встигають побачити як кораблі зникають.

Галактика знову стала маленькою

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 6.0 бала підтримки з можливих 10 при 2404 голосах користувачів.

Оглядач Скотт Колура для «IGN» писав так: «На прохолодному „Дискавері“ цього тижня є багато чого: збирання туди, де ми зупинилися, на годині коктейлів „До побачення“ Джорджі; повернення Грея — подивимось правді в очі, будучи мертвим Трлом, якого ніхто не може побачити, окрім вашого колишнього носія, має бути облом; розкриття того, що це, мабуть, дитина-келпієць, яка якось вижила на кораблі, що застряг у туманності Верубіан; Сару сильно ризикує кораблем майже без потреби; замовляйте радіаційну хворобу під час зондування району; і відкриття всередині туманності дилітієвої планети.»[1]

В огляді для «Den of Geek» Кейті Барт відзначила: «Завдяки поєднанню тривалого впливу підпростору і випромінювання ділітію, який перетворив малюка в те, що, по суті, Зоряним шляхом взяте на Темному Феніксі. Епізод не був надзвичайно чітким у поясненні будь-чого з осномних сюжетних ліній, окрім наполягання Г'ю на тому, що форми життя адаптуються, коли це необхідно. Тому, сподіваюся, очікується більше пояснень, як про те, що сталося 125 років перед Спалом, так і про те, що Су'Кал здатний зробити наразі… Що тепер? Ми маємо з'ясувати протягом ще двох епізодів».[2]

Оглядач Зак Гендлен для «The A.V. Club» зазначав так: «До кінця епізоду наші герої знайшли причину Спалу, були розвіяні на чотири вітри і, можливо, найголовніше — програли лиходійським хижакам Смарагдового ланцюга. Це погано! А також добре. Це просто ганьба — що так багато людей мають бути такими нерозважливими, щоб нас аж туди довести».[3]

Скотт Сноуден в огляді для «Space.com» відзначив епізод 6.5 балами з 10 і зазначив так: «Походження Спалу явно не настільки велике, щоб бути більщим рушієм сюжету, ніж, скажімо, зростання „Контролю“ чи походження „Червоного ангела“ в попередніх сезонах. Проте в епізоді цього тижня під назвою „Су'Кал“ здається, що ми насправді виявляємо, як стався Спал, і незалежно від того, чи вважаєте ви це жахливим ачи ні, ми готові зробити ставку — ніхто ще не бачив цього».[4]

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сонеква Мартін-Грін Майкл Бернем Майкл Бернем
Даг Джонс Сару Сару
Ентоні Репп Пол Стамец Пол Стамец
Мері Вайзман Сільвія Тіллі Сільвія Тіллі
Девід Аджала Клівленд Букер Клівленд Букер
Вілсон Круз Гаг Калбер Гаг Калбер
Одед Фер адмірал адмірал Чарльз Венс
Іен Александер Грей Тал Грей Тал
Блу дель Барріо Адіра Адіра
Білл Ірвін Су'Кал Су'Кал
Джанет Кіддер Осайра Осайра
Тіг Нотаро Джет Рено Джет Рено
Емілі Коутс Кейла Делмер Кейла Делмер
Патрік Квок-Чун Ріс Ріс
Ойїн Оладейо Джоан Овосекун Джоан Овосекун
Ронні Роу Брюс лейтенант Брюс
Аваа Блекман лейтенантка Іна лейтенантка Іна
Рейвен Дауда Трейсі Поллард Трейсі Поллард

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]