Фетишистський трансвестизм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фетишистський трансвестизм
Спеціальність Психіатрія
Симптоми Надмірний сексуальний або еротичний інтерес до кросдресингу
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 F65.1
CMNS: Transvestic fetishism у Вікісховищі

Фетишистський трансвестизм — це психіатричний діагноз, який ставлять чоловікам, які, як вважають, мають надмірний сексуальний або еротичний інтерес до кросдресингу; цей інтерес часто виражається в аутоеротичному поведінці. Це відрізняється від переодягання для розваг чи інших цілей, які не передбачають сексуального збудження. Під назвою трансвеститний розлад воно класифікується як парафілія в DSM-5.[1]

Oпис[ред. | ред. код]

DSM-5 стверджує, що підлітки та дорослі чоловіки з пізнім початком гендерної дисфорії «часто ведуть трансвеститну поведінку з сексуальним збудженням».[1] «Звичний фетишистський трансвестизм, що переростає в аутогінефілію», розглядається як фактор ризику розвитку гендерної дисфорії.

Відповідно до DSM-IV, цей фетишизм був обмежений гетеросексуальними чоловіками; однак DSM-5 не має цього обмеження і відкриває його для жінок і чоловіків з таким інтересом, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації. Однак зазвичай це документується у чоловіків.

Є два ключових критерії, перш ніж поставити психіатричний діагноз «трансвестійний фетишизм»:

  1. Особи повинні бути сексуально збуджені актом переодягання.
  2. Люди повинні зазнавати значних страждань або погіршень — соціальних чи професійних — через свою поведінку.

Типи[ред. | ред. код]

Деякі чоловіки-фетишисти-трансвестери колекціонують жіночий одяг, наприклад труси, нічні сорочки, дитячі сукні, весільні сукні, спідниці, ліфчики та інші види нічного одягу, спідню білизну, панчохи, колготки, туфлі та чоботи, предмети, що мають виразний жіночий вигляд і відчуття, особливо з шовку, атласу та мережива. Вони можуть одягатися в цей жіночий одяг і фотографувати себе, втілюючи свої фантазії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Internet Archive (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders : DSM-5. Arlington, VA : American Psychiatric Association. ISBN 978-0-89042-554-1.