Чоловіча контрацепція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Чоловічі контрацептиви)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чоловічий презерватив: найдешевший з надійних контрацептивів і єдиний, що захищає від ІПСШ

Чоловічі контрацептиви — методи запобігання вагітності, пов'язані виключно з чоловічими фізіологічними процесами та анатомією. Найбільш поширеними методами є застосування презервативів та вазектомія.[1] Деякі методи (наприклад, презерватив) допомагають значно знизити імовірність зараження ВІЛ та іншими ІПСШ[2].

Надійність більшості методів контрацепції значно варіює залежно від правильності використання. Деякі з них вимагають досвіду, самодисципліни та чіткого розпорядку дня.

Надійність[ред. | ред. код]

Для оцінки ефективності методу контрацепції застосовується індекс Перля (скільки жінок із 100 завагітніли, використовуючи той чи інший метод контрацепції упродовж 1 року). Попри розкид значень індексу Перля в різних джерелах (зазвичай через те, які саме фактори враховуються впродовж дослідження), цей показник є орієнтиром у виборі методу контрацепції[3]. Для порівняння, при незахищеному статевому акті (без жодної контрацепції) індекс Перля становить 80-85%, залежачи від плідності пари і фази менструального циклу. Чим нижчий індекс Перля, тим ефективніший контрацептив.

Група методів Механізм(и) дії Метод контрацепції Ефективність

(індекс Перля)

Типове використання Ідеальне використання
Хірургічна стерилізація (унеможливлювання

запліднення оперативними методами)

Перекриття сім'явивідних проток Чоловіча стерилізація: вазектомія 0,15 %[4][5] 0,10 %[4][5]
Бар'єрні методи

(фізична перепона між спермою та яйцеклітиною)

Перешкоджання потраплянню сперми у вагіну Презерватив чоловічий (на пеніс) 18 %[4][5] 2 %[4][5]

Ефект. 75-95 %[джерело?]

Хімічна інактивація сперматозоїдів у вагіні Сперміциди
Гормональні Досліджується Чоловіча гормональна контрацепція
Інші методи Досліджується Імуноконтрацепція (контрацептивна вакцина)
Природні (народні): використовувались до розробки надійної контрацепції Перешкоджання потраплянню сперми у вагіну Переривання статевого акту 27 %[4][5] 4 %[4][5]

Ефект. 97-98 %[джерело?]

Традиційні методи[ред. | ред. код]

Методи, що давно відомі та широко застосовуються впродовж довгого часу. До них належать:

Утримання від статевого акту[ред. | ред. код]

Хоча целібат теоретично ефективний, він не є практичним методом контрацепції, оскільки вимагає чіткого дотримання правил безпеки. Утримання від статевого акту та проведення його лише в дні, коли відсутня овуляція має високу протизаплідну ефективність, однак частота запліднень різко збільшується під час порушення правил безпеки[6].

Перерваний статевий акт[ред. | ред. код]

Традиційний метод чоловічої контрацепції, за якого статевий акт завершується еякуляцією не у вагіну. Один з основних доіндустріальних методів планування сім'ї, в значній мірі відповідальний за демографічний перехід від високої до низької народжуваності. Через вплив на процес багатьох факторів, часто призводить до невдач та не є безпечним. Є найменш ефективним з усіх методів контрацепції[7].

Презервативи[ред. | ред. код]

Докладніше: Презерватив

Забезпечують безпечну, порівняно дешеву, широко доступну та підконтрольну користувачами зворотну контрацепцію з малою кількістю побічних ефектів (алергічні реакції). У випадку алергії на латекс використовуються безгумові засоби. Поліуретанові презервативи з покращеною тактильною чуттєвістю були розроблені в 1990-х, однак продемонстрували нижчі показники ефективності та механічних характеристик порівняно з латексними[8].

Вазектомія[ред. | ред. код]

Докладніше: Вазектомія
Вазектомія: найефективніший з відомих методів чоловічої контрацепції

Хірургічний метод чоловічої стерилізації. Процедура включає перерізання дистальних відділів сім'явивідних каналів, які потім перев'язуються або закупорюються для запобігання потрапляння сперматозоїдів в еякулят. Вазектомія — це швидкий, простий та високоефективний метод, головним недоліком якого є ускладнена зворотність процесу відновлення фертильності[9].

Сучасні методи[ред. | ред. код]

Методи, що з'явилися впродовж останнього часу та потребують майбутніх досліджень. До них належать:

Оклюзія судин[ред. | ред. код]

Здається привабливим методом контрацепції, оскільки зворотність вазектомії не є дешевою та широкодоступною. Метод базується на ін'єкції полімерів для закупорення судин, що надалі можуть бути видалені для відновлення фертильності. Однак аналіз отриманих результатів виявив, що оклюзія має нижчі показники індукції азооспермії, ніж при вазектомії.

Температурні методи[ред. | ред. код]

Відомо, що короткочасні підвищення температури яєчок здатні суттєво пригнічувати сперматогенез, в той час, як стійке підвищення температури потенціює розвиток патологій залоз. Беручи до уваги сумнівну прийнятність та безпечність пригнічення вироблення сперматозоїдів, викликане підвищенням температури, можливість застосування подібного методу чоловічої контрацепції ще потрібно досліджувати[10].

Гормональні методи[ред. | ред. код]

Найбільш близькі до повного задоволення потреб від протизаплідних засобів. Чоловіча гормональна контрацепція заснована на екзогенному введенні тестостерону окремо чи в комбінації з прогестином або аналогами гонадоліберинів для пригнічення гонадотропінів ЛГ та ФСГ до рівнів, які будуть незадовільні для підтримання нормального рівня спераматогенезу[11]. Сперматогенез залежить від рівня інтратестикулярного тестостерону та функціорування клітин Сертолі. Зниження рівня ЛГ призводить до помітного інгібування кількості тестостерону клітинами Лейдіга; зниження рівня інтратестикулярного тестостерону в поєднанні з пригніченням ФСГ призводить до пригнічення функцій клітин Сертолі, необхідної для дозрівання та виживання зародкових клітин. Низькі рівні інтратестикулярного тестостерону обумовлюються пригнічення проліферації сперматогоній, прискореному апоптозу, а також дефектам сперміації та секвертації зрілих сперматозоїдів клітинами Сертолі. В дослідженнях, що проводили ВОЗ, паралельно з екзогенним тестостероном, почали застосовувати прогестин, що продемонструвало більш посилене та швидке пригнічення сперматогенезу.

Розповсюдженими побічними ефектами у ході введення тестостерону та його ефірів є поява акне, збільшення ваги, зниження холестерину та ліпопротеїнів високої щільності, підвищення гематокриту та гемоглобіну, порушення сну, зниження лібідо. Є дослідження, що заявляють про зв'язок введення екзогенного тестостерону та ризику виникнення серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт міокарду та інсульт, однак це потребує подальшого вивчення[12][13][11].

Оборотність схем чоловічої гормональної контрацепції чітко встановлена в результаті комплексного повторного аналізу, що об'єднав первинні дані 90 % досліджень, в яких демонструвалася повна оборотність нормального рівню сперматогенезу впродовж заявленого часу.[14]

Лікарські засоби[ред. | ред. код]

  • Госипол, екстракт бавовни, вивчався як протизаплідний засіб для чоловіків[15].
  • Імуноконтрацепція, спрямована на антигени сперматозоїдів, виявилася ефективною у самців приматів[16].
  • Блокатори кальцієвих каналів, такі як ніфедипін, можуть викликати зворотне безпліддя, змінюючи ліпідний метаболізм сперматозоїдів таким чином, що вони не можуть запліднювати яйцеклітину[17].
  • Сполуки, що перешкоджають метаболізму вітаміну А, робили самців пацюків безплідними упродовж лікування, не впливаючи на лібідо. Після зупинки застосування лікарських засобів особини відновлювати репродуктивні функції[18].
  • Аджудин, нетоксичний аналог лонідаміну, викликає безпліддя у пацюків. Препарат блокує зв'язки між клітинами Сертолі в сім'янниках та блокує сперматиди. Сперма виділяється передчасно і не перетворюється в функціональні гамети[18].
  • Гамендазол демонструє напівзворотне безпліддя у пацюків. Механізм дії включає в себе порушення функцій клітин Сертолі, що призводить до зниження рівня інгібіну В.
  • Проведені дослідження ундекаонату тестостерону показують його ефективність[19].
  • Виявлено, що при застосуванні феноксибензаміну блокується еякуляція, що робить його ефективним протизаплідним методом, не впливаючи на якість сперми, процес зворотній[20].
  • Трестолон — анаболічний стероїд, що знижує кількість сперматозоїдів[21].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Anawalt, Bradley D.; Page, Stephanie T. (2017). Male Contraception. Endocrinology. Cham: Springer International Publishing. с. 1213—1234. ISBN 978-3-319-44440-6.
  2. Shub-Ad (fl Third Millennium BC). Encyclopedic Dictionary of Archaeology. Cham: Springer International Publishing. 2021. с. 1246—1246. ISBN 978-3-030-58291-3.
  3. Kestelman, Philip; Trussell, James (1991-09). Efficacy of the Simultaneous Use of Condoms and Spermicides. Family Planning Perspectives. Т. 23, № 5. с. 226. doi:10.2307/2135759. ISSN 0014-7354. Процитовано 5 червня 2021.
  4. а б в г д е Hurt, K. Joseph, et al.(eds.); Department of Gynecology and Obstetrics, The Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland (28 березня 2012). The Johns Hopkins manual of gynecology and obstetrics (вид. 4th). Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. с. 232. ISBN 978-1-60547-433-5. Архів оригіналу за 13 червня 2018. Процитовано 7 лютого 2014.
  5. а б в г д е Division of Reproductive Health, National Center for Chronic Disease Prevention and Health, Promotion (2013 Jun 21). U.s. Selected practice recommendations for contraceptive use, 2013: adapted from the world health organization selected practice recommendations for contraceptive use, 2nd edition. MMWR. Recommendations and reports : Morbidity and mortality weekly report. Recommendations and reports / Centers for Disease Control. 62 (RR-05): 1—60. PMID 23784109. Архів оригіналу за 10 лютого 2015. Процитовано 7 лютого 2014.
  6. Trussell, James; Grummer-Strawn, Laurence (1990-03). Contraceptive Failure of the Ovulation Method of Periodic Abstinence. Family Planning Perspectives. Т. 22, № 2. с. 65. doi:10.2307/2135511. ISSN 0014-7354. Процитовано 5 червня 2021.
  7. Diop, Nafissatou Jocelyne (1991). United Nations. Levels and Trends of Contraceptive Use as Assessed in 1988. New York, United Nations, Department of International Economie and Social Affairs, ST/ESA/SER.A/ 106, 1989, 570 pages. Cahiers québécois de démographie. Т. 20, № 1. с. 178. doi:10.7202/010075ar. ISSN 0380-1721. Процитовано 5 червня 2021.
  8. Trussell, James (2011-05). Contraceptive failure in the United States. Contraception. Т. 83, № 5. с. 397—404. doi:10.1016/j.contraception.2011.01.021. ISSN 0010-7824. Процитовано 5 червня 2021.
  9. Morris, Jonathan, ред. (1 листопада 2002). Japan and the Global Economy. Routledge. ISBN 978-0-203-41407-1.
  10. Kandeel, FR; Swerdloff, RS (1988-12). Role of temperature in regulation of spermatogenesis and the use of heating as a method for contraception. International Journal of Gynecology & Obstetrics. Т. 27, № 3. с. 477—478. doi:10.1016/0020-7292(88)90144-0. ISSN 0020-7292. Процитовано 5 червня 2021.
  11. а б Kamischke, Axel; Nieschlag, Eberhard (2004-01). Progress towards hormonal male contraception. Trends in Pharmacological Sciences. Т. 25, № 1. с. 49—57. doi:10.1016/j.tips.2003.11.009. ISSN 0165-6147. Процитовано 5 червня 2021.
  12. Anderson, R. A.; Baird, D. T. (1 грудня 2002). Male Contraception. Endocrine Reviews. Т. 23, № 6. с. 735—762. doi:10.1210/er.2002-0002. ISSN 0163-769X. Процитовано 5 червня 2021.
  13. Nieschlag, Eberhard (2010-11). Clinical trials in male hormonal contraception. Contraception. Т. 82, № 5. с. 457—470. doi:10.1016/j.contraception.2010.03.020. ISSN 0010-7824. Процитовано 5 червня 2021.
  14. Liu, Peter Y; Swerdloff, Ronald S; Christenson, Peter D; Handelsman, David J; Wang, Christina (2006-04). Rate, extent, and modifiers of spermatogenic recovery after hormonal male contraception: an integrated analysis. The Lancet. Т. 367, № 9520. с. 1412—1420. doi:10.1016/s0140-6736(06)68614-5. ISSN 0140-6736. Процитовано 5 червня 2021.
  15. Coutinho, Elsimar Metzker (2002-04). Gossypol: a contraceptive for men. Contraception. Т. 65, № 4. с. 259—263. doi:10.1016/s0010-7824(02)00294-9. ISSN 0010-7824. Процитовано 5 червня 2021.
  16. Rao, A Jagannadha; Ramachandra, SG; Ramesh, V; Krishnamurthy, HN; Ravindranath, N; Moudgal, NR (2007-01). Establishment of the need for oestrogen during implantation in non-human primates. Reproductive BioMedicine Online. Т. 14, № 5. с. 563—571. doi:10.1016/s1472-6483(10)61047-4. ISSN 1472-6483. Процитовано 5 червня 2021.
  17. A Pill for Men-Still Five Years Away - Ms. Magazine. msmagazine.com. Процитовано 5 червня 2021.
  18. а б Mruk, Dolores D; Wong, Ching-Hang; Silvestrini, Bruno; Cheng, C Yan (29 жовтня 2006). A male contraceptive targeting germ cell adhesion. Nature Medicine. Т. 12, № 11. с. 1323—1328. doi:10.1038/nm1420. ISSN 1078-8956. Процитовано 5 червня 2021.
  19. Tash, Joseph S.; Attardi, Barbara; Hild, Sheri A.; Chakrasali, Ramappa; Jakkaraj, Sudhakar R.; Georg, Gunda I. (1 червня 2008). A Novel Potent Indazole Carboxylic Acid Derivative Blocks Spermatogenesis and Is Contraceptive in Rats after a Single Oral Dose1. Biology of Reproduction. Т. 78, № 6. с. 1127—1138. doi:10.1095/biolreprod.106.057810. ISSN 0006-3363. Процитовано 5 червня 2021.
  20. Kjærgaard, Niels; Kjærgaard, Benedict; Lauritsen, Jørgen Glenn (1988-06). Prazosin, an adrenergic blocking agent inadequate as male contraceptive pill. Contraception. Т. 37, № 6. с. 621—629. doi:10.1016/0010-7824(88)90008-x. ISSN 0010-7824. Процитовано 5 червня 2021.
  21. Heart-Stopping Arrow Poison Could Be the Key to Male Birth Control. Smithsonian Magazine (англ.). Процитовано 5 червня 2021.