Sonic the Hedgehog (серія відеоігор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автор
Ор. твір Sonic the Hedgehog (1991)
Друкована продукція
Книжки Список друкованої продукції
Комікси Список коміксів
Ігри
Відеоігри

Sonic the Hedgehog (яп. ソニック・ザ・ヘッジホッグ, Сонікку дза Хедзіхоггу) — це японська серія відеоігор та медіафраншиза, створена компанією Sega. У франшизі розповідається про Соніка, антропоморфного синього їжака, який бореться з божевільним вченим Доктором Еґманом. Основна частина ігор серії Sonic the Hedgehog є платформерами, в більшості розробленими Sonic Team; інші ігри, створено різними студіями, включно зі спінофами, в жанрах перегони, файтинги, ігри для вечірок та спортивні. Франшиза також містить комікси, анімаційні, повнометражні фільми, та мерчі.

Sega розробляла першу гру про Соніка, як конкурента Маріо — талісмана Nintendo, випустивши її в 1991 році для консолей Sega Genesis. Його успіх допоміг Sega стати однією з провідних компаній у сфері відеоігор під час четвертого покоління ігрових консолей на початку 1990-х років. Sega Technical Institute розробив три наступні гри, і спіноф Sonic Spinball (1993). Після перерви під час невдалої ери консолі Sega Saturn, вийшла перша 3D гра Sonic Adventure у 1998 році для Dreamcast. Sega вийшла з ринку консолей і перейшла до сторонніх розробників у 2001 році, продовживши випускати ігри серії на системах, які були колишніми конкурентами Nintendo, Xbox і PlayStation.

Хоча ігри Sonic часто мають унікальні ігрові механіки та історії, вони містять незмінні елементи, такі як очки здоров'я у якості кілець, локації рівнів і швидкий ігровий процес. У іграх зазвичай Сонік, намагається зламати плани Еґмана щодо світового панування, гравець переміщається рівнями, де можуть бути джерела, схили, бездонні ями та вертикальні петлі. У пізніших іграх з'явилися персонажі; деякі, такі як Майлз «Тейлз» Прауер, Єхидна Наклз та Їжак Шедоу, отримали власні ігри, як спіноф серії Sonic the Hedgehog. Ця франшиза також налічує кросовери з іншими франшизами у таких іграх, як Mario & Sonic, Sonic & Sega All-Stars Racing і Super Smash Bros.

Посилання[ред. | ред. код]