Sonic the Hedgehog 4: Episode I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sonic the Hedgehog 4: Episode I
Розробник Sonic Team
Dimps
Видавець Sega
Дистриб'ютор Steam, Humble Store[d][1], Nintendo eShop, Microsoft Store, PlayStation Now[2], Google Play, App Store і PlayStation Store
Жанр(и) Платформер
Платформа Android, BlackBerry Tablet OS, iOS, Wii, Microsoft Windows, Windows Phone, PlayStation 3, Xbox 360, OUYA
Дата випуску
Режим гри Однокористувацька гра
Мова англійська
Вік. обмеження ESRB: EEveryone
PEGI: 3PEGI 3
USK: 6USK 6
Творці
Продюсер Takashi Iizukad
Ігродизайнер(и) Юкіхіро Хігаші
Аяко Кіріта
Художник(и) Юдзі Уекава, Хідеакі Морія, Мітикадзу Тамамура
Композитор(и) Дзюн Сеноуе
Технічні деталі
Носій цифрова дистрибуція
Sonic the Hedgehog
Попередня гра Sonic Unleashed
Наступна гра Sonic Colors
Офіційний сайт

Sonic the Hedgehog 4: Episode I (яп. ソニック・ザ・ヘッジホッグ4 エピソードI, Сонікку дза Хедзіхоггу Фо: Епісо:до Ван, рос. Їжак Сонік 4: Епізод 1, також просто Sonic 4: Episode I) — перший з епізодів відеоігри Sonic the Hedgehog 4, що вийшов восени 2010 року для приставок Xbox 360, PlayStation 3, Wii та iOS-пристроїв, а пізніше на Windows Phone 7, ПК та Android. Розробкою епізоду спільно займалися студії Dimps та Sonic Team.

Дія гри відбувається у світі Соніка. За сюжетом доктор Еґман знову зробив план зупинити їжака, побудувавши велику кількість роботів. Таким чином, злий учений хоче помститися Соніку за руйнування бази «Яйце Смерті». Сам ігровий процес Sonic the Hedgehog 4: Episode I нагадує старі ігри, що виходили на Mega Drive/Genesis. У цьому епізоді лише один ігровий персонаж — сам їжак Сонік.

Анонс проєкту під кодовою назвою Project Needlemouse відбувся у 2009 році. Такаші Іізука і Дзюн Сеноуе, що працювали над Sonic the Hedgehog 3, виступили в ролі продюсера та провідного композитора відповідно. Після виходу Sonic the Hedgehog 4: Episode I отримав здебільшого позитивні відгуки та йому супроводжував комерційний успіх. Критики хвалили проєкт за швидкість проходження рівнів та ігровий процес, але як недоліки було приведено дизайн рівнів, запозичений зі старих ігор серії. У 2012 році відбувся вихід Sonic the Hedgehog 4: Episode II.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Сонік на рівні «Splash Hill». Рівні схожі на ті, що були у старих іграх серії, що виходили Mega Drive/Genesis. Саме це стало одним з об'єктів критики з боку журналістів.

Sonic the Hedgehog 4: Episode I є двовимірним платформером. Дія гри відбувається після подій Sonic the Hedgehog CD[прим. 1][3], а раніше, в Sonic 3 & Knuckles головний герой їжак Сонік перемагає свого ворога доктора Роботніка (Еґмана), після чого його база «Яйце Смерті» (англ. Death Egg) руйнується, а острів Ангелів здіймається в повітря. Сердитий вчений хоче помститися, і починає будівництво нової бази для виробництва роботів. Ігровий процес виконаний у стилі перших ігор серії, що виходили для приставки Mega Drive/Genesis[4][5]. Соніку потрібно пройти п'ять рівнів («Splash Hill», «Casino Street», «Lost Labyrinth», «Mad Gear» і «E.G.G. Station»), поділених на три акти й фінальний рівень з босом. По дорозі гравець знищує ворогів-роботів, які називаються бадніками (англ. Badnik), і збирає кільця для отримання додаткових життів або доступу на спеціальний етап. Однак є й нововведення — це панелі, що прискорюють персонажа, і напад homing attack (самонавідна атака на ворога)[6][7]. Проходження кожного акта обмежено десятьма хвилинами; залежно від витраченого часу наприкінці акту гравцю присуджуються бонусні очки. У разі смерті Соніка проходження гри починається заново або з контрольної точки. Дійшовши до кінця перших двох актів зони, гравець повинен відзначити їхнє завершення, торкнувшись таблички із зображенням доктора Еґмана; наприкінці третього акту гравця чекає битва з босом — самим Еґманом, який управляє різноманітними бойовими машинами. У грі діє система трофеїв та досягнень[8][9][10].

Коли Сонік закінчує перший, другий або третій акт зони щонайменше з 50 кільцями й потрапляє у велике кільце, яке зазвичай висить у повітрі над фінішною межею, він переходить в один із семи спеціальних рівнів — «Special Stage». Такі рівні є обертові лабіринти[5][7]. У кожному такому лабіринті є Смарагд Хаосу, а завдання Соніка — дістатися до нього за певний час, не торкнувшись червоних блоків із зображенням знака оклику. Подібні бонусні рівні були представлені в першій грі про їжака, проте в четвертій частині з'явився таймер, після якого гравець автоматично програвав, а також можливість обертати рівень самому. До того ж за рівнями крім додаткових кілець розкидані бонуси, які додають час.

Зібравши всі сім Ізумрудів Хаосу, гравець може під час проходження рівня за власним бажанням перетворитися на Супер Соніка[3]. На відміну від попередніх ігор класичної серії, гравець має можливість вибору рівня. Однак більше немає водного, електричного та вогняного щита, як це було у Sonic 3 & Knuckles. Залежно від кількості зібраних Смарагдів і кілець у фінальній заставці буде показано один з чотирьох кінцівок[7][11]. Крім цього, у грі доступний режим «Time Attack», в якому пропонується проходження рівнів за мінімальний час.

Розробка та випуск гри[ред. | ред. код]

Системні вимоги
Мінімальні Рекомендовані
Microsoft Windows[10]
Операційна система Windows XP/Vista/7
Центральний процесор Pentium 4 (3,2 ГГц), Athlon 64 3000+, аналогічний або кращий Intel Core 2 Duo 2.4 ГГц, Athlon 64 X2 4200+, аналогічний або кращий
Обсяг оперативної пам'яті 1 ГБ для Windows XP/7, 2 ГБ для Windows Vista 2 ГБ
Обсяг вінчестеру НЖМД 500 МБ
Носій інформації цифрова дистрибуція (Steam)
Графічний процесор NVIDIA GeForce 7600 або ATI Radeon HD 3650 NVIDIA GeForce 8800 або ATI Radeon HD 3850
Звукова плата аудіокарта, сумісна із DirectX

Розробка гри під кодовою назвою Project Needlemouse розпочалася у січні 2009 року[12][13]. Раніше студії Sonic Team та Dimps спільно створили трилогію Sonic Advance та дилогію Sonic Rush. Керівником проекту став дизайнер Тосіюкі Нагахара, продюсером — глава Sonic Team Такаші Іізука, а композитор Дзюн Сеноуе написав ряд мелодій для даного епізоду[14]. На сайті GameSpot 9 вересня 2009 представник компанії Sega Кен Баллоу повідомив, що «Mr. Needlemouse» — це первісне ім'я їжака Соніка, коли він створювався Наото Осімою ще на початку 1990-х[15].

При створенні гри розробники хотіли повернутися до ігрового процесу перших частин франшизи, але було прийнято рішення використовувати підтримку широкоформатного розширення[16], зокрема підтримується роздільна здатність 1080p у версіях для PlayStation 3, Xbox 360 та ПК[4], та 480p на Wii[17]. Сюжет четвертої частини пригод Соніка відбуваються після подій Sonic & Knuckles, і пропонувалося розбити його на п'ять епізодів. У 2010 році розробниками проводився конкурс, в якому був опублікований список персонажів, які можуть бути ігровими[18], але врешті-решт Sega прийняла рішення залишити лише одного Соніка. Після проведення заходу Sonic Team представила концепт-арти майбутнього проєкту[19].

Анонс офіційної назви гри — Sonic the Hedgehog 4: Episode I — відбувся 4 лютого 2010[15][20]. Після анонсу з'явилися чутки, що вона буде доступна для власників консолі Xbox 360 і розповсюджуватися через PartnerNet[21]. 3 квітня сайт PartnerNet був закритий через витік інформації.

Рання версія рівня «Lost Labyrinth», де гравцеві потрібно було керувати вагонеткою. Цей прототип, що потрапив у мережу, був негативно оцінений критиками

Спочатку розробники хотіли випустити гру в червні 2010 року, проте навесні творці заявили про перенесення дати виходу на осінь, щоб остаточно доопрацювати рівні[20][22][23]. За кілька місяців до релізу в інтернет «вибігла» бета-версія для Xbox 360, що викликала великий шквал критики фанатів на адресу розробників[7].

Sonic the Hedgehog 4: Episode I вийшла у всьому світі восени 2010[24]. На численні прохання гравців Кен Балоу на офіційному форумі заявив про розгляд питання про портування Sonic the Hedgehog 4 на ПК[25]. Однак пізніше до мережі потрапили дані, що Sonic the Hedgehog 4 все-таки може вийти на ПК. 15 червня 2011 перший епізод Sonic the Hedgehog 4 вийшов на Windows Phone 7[26]. 21 грудня 2011 вийшов HD-порт гри на iPad[27]. 19 січня 2012 Sonic the Hedgehog 4: Episode I з'явився на сервісі Steam[28], а 25 січня на Android Market[29]. Управління грою на консолях здійснюється геймпадом, на комп'ютері — клавіатурою або геймпадом, на смартфонах та планшетах — віртуальними кнопками, які з'являються на екрані пристрою.

Саундтрек[ред. | ред. код]

Обкладинка альбому Sonic the Hedgehog 4 Episode I Original Soundtrack

Саундтрек до Sonic the Hedgehog 4: Episode I був написаний композитором Дзюном Сеноуе, який працював над музикою серії починаючи з Sonic the Hedgehog 3. Оригінальний альбом гри, що складається з 23 композицій, був випущений 4 липня 2012 року в iTunes Store під назвою Sonic the Hedgehog 4: Episode I Original Soundtrack (яп. ソニック・ザ・ヘッジホッグ4 エピソードI オリジナルサウンドトラック, Сонікку дза Хедзіхоггу Фо: Епісо:до Ван Орідзінару Саундоторакку)[30]. 1 серпня 2012 року на території Японії лейблом Wave Master було випущено саундтрек Sonic the Hedgehog 4 Episode I & II Original Soundtrack (яп. ソニック・ザ・ヘッジホッグ 4 エピソード I&II オリジナルサウンドトラック, Сонікку дза Хедзіхоггу Фо: Епісо:до Ван то Цу Орідзінару Саундоторакку) з музикою першого та другого епізодів[31].

Критика[ред. | ред. код]

Sonic the Hedgehog 4: Episode I отримала переважно позитивні відгуки. Середня оцінка, отримана від сайту Metacritic, становить 81 бал зі 100 можливих для Wii[35], 74 та 72 бали для PlayStation 3 та Xbox 360 відповідно[36][37]. Подібна статистика опублікована і на сайті GameRankings — 75,42 % для Wii, 74,85 % для Xbox 360 та 73,23 % для PS3[32][33][34]. Журнал Nintendo Power назвав її найкращою грою сервісу WiiWare за 2010 рік[60], а сайт GameZone у липні наступного року помістив Sonic the Hedgehog 4: Episode I на десяте місце серед найкращих ігор серії Sonic the Hedgehog[61]. Представник IGN дав консольній версії нагороду «Вибір Редакції» (англ. Editor’s Choice)[5]. Однак для деяких сайтів та журналів, що розчарувалися якістю Sonic the Hedgehog 4, її вихід був названий останнім цвяхом у труну франшизи[6][47][49][58]. Проте епізод став комерційно успішним. Згідно з інформацією, наданою генеральним директором Sega West Майком Хейсом, на серпень 2011 року було продано понад мільйон копій гри[62].

Позитивних відгуків удостоївся в основному ігровий процес та дизайн рівнів. Епізод допоможе гравцеві на кілька хвилин повернутися в дитинство[58], а нововведення homing attack не псує геймплей і служить корисним доповненням для швидкого проходження, але причепитися до нього зможуть лише віддані фанати синього їжачка[5][47]. Деякі оглядачі відзначали проблеми з керуванням[43][46]. Хілларі Голдштейн хотіла також бачити в епізоді багатокористувацьку гру[5]. Оглядача з GamesRadar вразила зміна часу доби на рівнях, проте йому не сподобалася плаваюча фізика рівнів[45]. Представник сайту 1UP.com похвалив розробників за збереження великої швидкості гри, але, за його словами, дизайнери зіпсували босів та зробили легкопрохідними низку головоломок[40]. Сергій Цилюрик назвав рівні більшими і на деяких ділянках дуже бадьорими, однак відсутній будь-який логічний перехід між ними[7]. В огляді Керолін Петіт ігровий процес отримав стриманий відгук. З одного боку вона похвалила Episode I за яскравість фарб і старі звуки, що звучали ще на консолях від Sega, але з іншого лаяла проєкт за поганий дизайн рівнів та нудних босів[47]. На сторінках «Ігроманії» Ілля Янович писав: у Sonic the Hedgehog 4 автори не просто скопіювали механіку найпершої частини, а й скопіювали гру повністю, лише переставивши деякі елементи. Він також розкритикував рішення видавця випустити нову гру за епізодами, назвавши першу частину неповноцінною грою, її «маленьким шматком». Критик порадив фанатам краще переграти у старі частини серії, що виходили на Mega Drive/Genesis[6].

Більшість оглядачів розкритикували музичний супровід та звукові ефекти. Так журналіста з GameZone, коментуючи роботу Дзюна Сеноуе, наштовхнула на думку, що Sega не має жодного уявлення про те, як повернути колишню славу Сонік[49]. Хілларі Голдштейн назвала музику не підходящою для епізоду, але все-таки вона «чіпляє»[5]. Це твердження оскаржив представник із Nintendo World Report, уточнивши при цьому, що мелодії насправді нічим не примітні і гравець швидко про них забуде[11]. Позитивний відгук залишив Ліам Мартін, назвавши роботу композитора «відмінною», а звукові ефекти занурять гравця в атмосферу рівнів[57].

Одностайні критики були щодо ціни консольної версії, яку встановила Sega за Episode I. П'ятнадцять доларів за невелику гру з чотирма рівнями оглядачі вважали завищеною, але її продаж в ігрових сервісах вони вважають правильною[6][7]. На думку редактора з IGN, підходящою ціною для Sonic the Hedgehog 4 були б десять доларів[51], і вона, згідно з припущенням Джима Стерлінга, допомогла б залучити ще більше покупців[52][56]. Проте фанати все одно придбають епізод, навіть якщо вони проходитимуть його один раз, і то через Супер Соніка[56]. Такий підхід буде неприйнятним у тому випадку, якщо Sonic Team випустить продовження з невеликою кількістю рівнів та високою ціною[52].

Примітно, але частина оглядачів назвали Sonic the Hedgehog 4: Episode I не повноцінною грою, а ремейком перших частин серії (в огляді від GamesRadar навіть порівняли епізод із Sonic Advance для Game Boy Advance[48]) і провели між ними паралелі[5][6][58]. Ця суперечка розділила критиків на два ворогуючі табори. Наприклад, представник сайту IGN в кінці огляду відзначив наступне: «Sonic the Hedgehog 4 не пропонує нічого нового. Натомість він робить крок назад, до часів, коли Сонік був дивовижним»[5]. Подібну думку залишив колега Леві Б'юкенен. Він підтримав рішення Sega створити проєкт, який поверне до джерел серію, до колишньої слави[51]. Співробітник із GameTrailers називав вихід гри вартим винаходом для фанатів синього їжака[48]. Сергій Цилюрик із журналу «Країна ігор» зробив припущення: мінімалізм розробників полягав у боязні співробітників придумати щось нове, і тому «проти пішли і Наклз, і навіть Тейлз, залишилося лише протистояння Соніка та Роботніка — зовсім поза контекстом попередніх частин». Тому він сподівається, що в другому епізоді автори дадуть трохи більше свободи, і додадуть «трохи індивідуальності»[7].

Вплив[ред. | ред. код]

Завдяки хорошим відгукам та продажам, Dimps та Sonic Team у 2012 році випустили продовження Sonic the Hedgehog 4: Episode II. За сюжетом другий епізод розвиває події гри Sonic the Hedgehog CD: Еґман знову наблизив Маленьку планету (англ. Little Planet) до світа Соніка, де будує свою базу. Щоб протистояти Еґману та заново відновленому Метал Соніку, синій їжак закликає на допомогу свого друга лисенятки Тейлза. Разом з ним він має намір зруйнувати плани лиходіїв[63]. Крім того, гравцям, які мають перший і другий епізоди на одній платформі, доступний Episode Metal, що включає в себе Метал Соніка як головний ігровий персонаж і чотири перероблені акти, засновані на зонах з Episode I[64].

Другий епізод після виходу отримав переважно середні оцінки від критиків[65][66][67][68]. В основному їх не влаштував режим однокористувацької гри, де Соніку необхідно контактувати з лисенятком Тейлзом, що, на думку видань, уповільнює проходження[69][70][71]. Стримані відгуки змусили Sonic Team припинити випуск наступної частини Sonic the Hedgehog 4[72]. Представник Sega раніше повідомляв, що, якщо Episode II буде хорошим, то буде випущений Episode III, потім Episode IV і так далі, доки компанія не буде готова до створення Sonic 5, проте представник припустив, що ця точка буде пройдена не раніше, ніж після виходу Sonic 4: Episode IV[73].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. У 2011 році Sega оголосила, що події Sonic the Hedgehog CD також відбуваються після Sonic & Knuckles, fkt до Sonic the Hedgehog 4: Episode I. Таким чином, хронологічний сюжет Sonic the Hedgehog 4 розгортається після Sonic the Hedgehog CD.
Джерела
  1. Humble Store
  2. All PS Now games A-Z: Browse the full list of games available to play with your PS Now membership
  3. а б в Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). AllGame. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  4. а б GameSpot Staff. (8 вересня 2009). Sonic the Hedgehog Q&A (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 26 липня 2015. Процитовано 14 серпня 2016.
  5. а б в г д е ж и к Goldstein, Hilary. (8 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  6. а б в г д е Янович, Илья. (31 грудня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I (рос.). «Игромания». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  7. а б в г д е ж и Цилюрик, Сергей. (13 грудня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I (рос.). Gameland.ru. Архів оригіналу за 14 серпня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  8. Sonic the Hedgehog 4: Episode I Achievements List (англ.). Xbox Achievements. Архів оригіналу за 22 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  9. Трофеи/призы Sonic the Hedgehog 4: Episode I PS3 (рос.). Stratege.ru. Архів оригіналу за 23 вересня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  10. а б Sonic the Hedgehog 4: Episode I. Steam (рос.). Valve. Архів оригіналу за 11 серпня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  11. а б в Hernandez, Pedro. (12 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). Nintendo World Report. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  12. Oliver, Tristan. (11 серпня 2010). An Interview with Takashi Iizuka. TSSZ News. Архів оригіналу за 29 липня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  13. Ashcraft, Brian. (4 лютого 2010). Project Needlemouse is… Sonic 4: Episode I. Kotaku. Архів оригіналу за 10 червня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  14. Oliver, Tristan. (9 березня 2010). Scans of the Sonic 4 Nintendo Power Interview. TSSZ News. Архів оригіналу за 1 липня 2013. Процитовано 14 серпня 2016.
  15. а б Thorsen, Tor. (9 вересня 2009). All-new 2D Sonic rolling out in 2010 (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 27 липня 2015. Процитовано 14 серпня 2016.
  16. Чаплюк, Андрей. (9 вересня 2009). Плоский Sonic возвращается (рос.). «Ігроманія». Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  17. Sinclair, Brendan. (4 лютого 2010). Sonic the Hedgehog 4 goes episodic this summer (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 8 листопада 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  18. RubyEclipse. (4 лютого 2010). Project Needlemouse Character Countdown – Day 1! (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  19. RubyEclipse. (27 січня 2010). Project Needlemouse Community Challenge 2, New Concept Art, and a very special reward! (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 5 квітня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  20. а б Robinson, Martin. (4 лютого 2010). Project Needlemouse is Sonic 4 (англ.). IGN. Архів оригіналу за 23 вересня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  21. Oliver, Tristan. (23 лютого 2010). Potentially Big Leak May Burst in Sonic 4 PartnerNET Release (англ.). TSSZ News. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)[недоступне посилання з Май 2018]
  22. Reilly, Jim. (21 травня 2010). Sonic the Hedgehog 4 Delayed (англ.). IGN. Архів оригіналу за 23 вересня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  23. RubyEclipse. (20 травня 2010). The Big Sonic 4 News is Finally Here! (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 1 серпня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  24. RubyEclipse. (11 жовтня 2010). “Sonic is BACK, Baby!” – Sonic 4 launches this week on consoles! (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  25. Oliver, Tristan. (22 березня 2011). Balough on Sonic 4 PC Port: “We’d Have to Investigate”. TSSZ News. Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  26. Shadzter. (19 травня 2011). Sonic 4: Episode I Priced and Dated for Windows Phone (англ.). The Sonic Stadium. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  27. Oliver, Tristan. (22 грудня 2011). Sonic 4: Episode I HD Version Released to iPad. TSSZ News. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  28. Edward@Sega. (19 січня 2012). Sonic the Hedgehog PC Digital Download Extravaganza (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 13 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  29. kateburning. (25 січня 2012). Sonic 4: Episode I Has Arrived for Android! (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  30. Sonic the Hedgehog 4 Episode I Original Soundtrack (англ.). VGMdb. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  31. Sonic the Hedgehog 4 Episode I & II Original Soundtrack (англ.). VGMdb. Архів оригіналу за 19 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  32. а б (Wii) Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  33. а б (PlayStation 3) Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  34. а б (Xbox 360) Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  35. а б Sonic the Hedgehog 4: Episode I for Wii (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  36. а б Sonic the Hedgehog 4: Episode I for PlayStation 3 (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  37. а б Sonic the Hedgehog 4: Episode I for Xbox 360 (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  38. Sonic the Hedgehog 4: Episode I for iOS (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  39. а б в Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). MobyGames. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  40. а б Bailey, Kat. (11 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I Review (PS3, Xbox 360) (англ.). 1UP.com. Архів оригіналу за 1 червня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  41. а б Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). GameRankings. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  42. Gibson, Ellie. (12 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I Review (англ.). Eurogamer. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  43. а б Meli, Marissa. (29 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I Review (англ.). G4. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  44. Rigney, Ryan. (8 жовтня 2010). App Store Games of the Week (англ.). GamePro. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  45. а б Towell, Justin. (8 жовтня 2011). Sonic the Hedgehog 4: Episode I — Review (англ.). GamesRadar. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  46. а б Blake Morse. (20 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I Review (англ.). Game Revolution. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  47. а б в г Petit, Carolyn. (15 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I Review (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 23 вересня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  48. а б в Sonic 4: Episode I. Review iPod (англ.). GameTrailers. 15 жовтня 2010. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  49. а б в GameZone Staff. (17 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4 Review (XBLA/PSN/Wii) (англ.). GameZone. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  50. Workman, Robert. (13 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I (iPhone) Review (англ.). GameZone. Архів оригіналу за 15 жовтня 2010. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  51. а б в Buchanan, Levi. (8 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I iPhone Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  52. а б в Porter, Will. (18 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I Wii Review (англ.). Official Nintendo Magazine. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  53. Cocke, Taylor. (14 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode 1 Review (англ.). Official Xbox Magazine. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  54. Sparky. (14 жовтня 2010). Sonic 4: Episode I Review (Xbox 360) (англ.). TeamXbox. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  55. Smith, Jamin. (13 жовтня 2010). Sonic 4: Episode I Review (англ.). VideoGamer.com. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  56. а б в Sterling, Jim. (13 жовтня 2010). Review: Sonic the Hedgehog 4: Episode I (англ.). Destructoid. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  57. а б Martin, Liam. (16 жовтня 2010). Sonic the Hedgehog 4: Episode I (XBLA) (англ.). Digital Spy. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  58. а б в г John Mix Meyer. (14 жовтня 2010). Review: Wonky Physics, Nasty Levels Ruin Sonic the Hedgehog 4 (англ.). Wired. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  59. Pereira. (23 січня 2012). Рецензия на Sonic the Hedgehog 4: Episode I (рос.). Absolute Games. Архів оригіналу за 31 грудня 2014. Процитовано 14 серпня 2016.
  60. Berry, Jason. (25 лютого 2011). Sonic Colors and Sonic 4 Win Nintendo Power Awards (англ.). The Sonic Stadium. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  61. Sanchez, David. (7 липня 2011). Top 10 Sonic Games of All Time (англ.). GameZone. Архів оригіналу за 17 лютого 2012. Процитовано 14 серпня 2016. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  62. Oliver, Tristan. (11 серпня 2011). Sonic 4: Episode I Sells «Clearly» Over a Million Copies (англ.). TSSZ News. Архів оригіналу за 9 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  63. Информация о Sonic 4: Episode II на сайте Xbox Live (англ.). Microsoft. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  64. Kellie. (10 квітня 2012). Sonic the Hedgehog 4: Episode II with Metal Lock-On Revealed (англ.). SEGA Blog. Архів оригіналу за 18 червня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  65. Sonic the Hedgehog 4: Episode II for PlayStation 3 (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 19 серпня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  66. Sonic the Hedgehog 4: Episode II for Xbox 360 (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 28 червня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  67. Sonic the Hedgehog 4: Episode II for PC (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 26 жовтня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  68. Sonic the Hedgehog 4: Episode II for iOS (англ.). Metacritic. Архів оригіналу за 28 червня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  69. Thomas, Lucas M. (18 травня 2012). Sonic the Hedgehog 4: Episode II Review (англ.). IGN. Архів оригіналу за 23 липня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  70. Carsillo, Ray. (15 травня 2012). EGM Review: Sonic the Hedgehog 4: Episode II (англ.). EGMNOW. Архів оригіналу за 23 липня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  71. Sonic the Hedgehog 4: Episode II (англ.). GameTrailers. Архів оригіналу за 23 липня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.
  72. SSF1991. (9 лютого 2015). Ken Balough: “Sonic 4: Episode III is Never Happening” (англ.). TSSZ News. Архів оригіналу за 17 липня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  73. Angelo M. D’Argenio. (11 квітня 2012). The Future of Sonic the Hedgehog (англ.). Cheat Code Central. Архів оригіналу за 18 червня 2012. Процитовано 14 серпня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]