Хріниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Lepidium)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хріниця
Lepidium latifoliumтиповий вид роду Lepidium
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Хріниця (Lepidium)
L., 1753
Види

Див. Список видів роду хрінниця

Вікісховище: Lepidium

Хріниця[1] або хрінниця[1] (Lepidium) — рід рослин родини капустяні.

Опис[ред. | ред. код]

Ілюстрація хріниці польової (Lepidium campestre) у книзі Яна Копса «Flora Batava», Volume 9 (1846)
Хріниця сійна, або крес-салат
Хріниця смердюча

Невеликі, сизі, голі, одно-, дво- або багаторічні трави, рідше напівчагарники 15 — 20 см заввишки. Росте дернинками. Головне стебло коротке, дуже галузисте з кореневою шийкою, що вкрита лусочками від залишків старого листя. Листки товсті, прикореневі, двічіперистороздільні, бокових часток 4—6, перистороздільних, рідше цільних, вузьколінійних. Рослина має й інший тип листя — цільні, лінійні, 2-3 зубчаті або перистороздільні, але їх небагато. Квітки мають білі або жовті дрібні пелюстки (2,5 мм завдовжки), іноді останні відсутні. Чашолистки не мішкоподібні, з білим або червонуватим краєм. Тичинок 4 або 2. Плід — двонасінний стручечок, округлий, яйцеподібний або серцеподібний.

Поширення[ред. | ред. код]

Рід Lepidium L. є одним з найбільших родів родини Brassicaceae, що складається з понад 200 видів. Він поширений головним чином в помірних і субтропічних регіонах; рід погано представлений в арктичних кліматичних умовах, а також в тропічних районах, де представники роду ростуть переважно в горах.

Екологія[ред. | ред. код]

Хріниця зростає на солончаках і на засолених ґрунтах лук, а також як бур'ян на полях біля доріг.

Хріниця в Україні[ред. | ред. код]

У флорі України хріниця представлена 16 видами. Найпоширеніша з них — хріниця смердюча (Lepidium ruderale) входить у Список дикорослих корисних рослин України. Хріницю сійну, або крес-салат (Lepidium sativum) розводять на городах як салатну рослину.[2]

До Червоної книги України занесені два види хріниці:

Ці ж обидва види входять до Переліку видів судинних рослин флори України, занесені до Європейського Червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі (1991).[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Lepidium // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  3. Хрінниця сиваська у Червоній книзі України. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 19 грудня 2016.
  4. Хрінниця сиваська у Червоній книзі України. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 19 грудня 2016.
  5. [[https://web.archive.org/web/20131029205410/http://mail.menr.gov.ua/publ/redbook/_rosl/evrorosl.htm Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.] Види судинних рослин флори України, занесені до Європейського червоного списку тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі (1991) на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Al-Shehbaz, I. A. 2012. A generic and tribal synopsis of the Brassicaceae (Cruciferae). (Taxon) 61:942. (англ.)
  • Mummenhoff, K. et al. 2001. Chloroplast DNA phylogeny and biogeography of Lepidium (Brassicaceae). Amer. J. Bot. 88:2051-2063. (англ.)
  • Flora of North America Editorial Committee, e. 2010. Magnoliophyta: Salicaceae to Brassicaceae. Fl. N. Amer. 7: I—XXII, 1–797. (англ.)