Ґленн Тіптон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґленн Тіптон
англ. Glenn Tipton
Тіптон у 2022 році
Тіптон у 2022 році
Тіптон у 2022 році
Основна інформація
Повне ім'яҐленн Реймонд Тіптон
Дата народження25 жовтня 1947(1947-10-25) (76 років)
Місце народженняВелика Британія Блекгіт
Роки активностіЗ 1968 року
ГромадянствоВелика Британія Велика Британія
ПрофесіяМузикант, композитор
Інструменти
ЖанрХард-рок
Хеві-метал
ГуртJudas Priest
The Flying Hat Band
ЛейблиGull
Columbia
Epic
glenntipton.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ґленн Реймонд Тіптон (англ. Glenn Raymond Tipton; нар. 25 жовтня 1947, Блекгіт, Західний Мідленд, Велика Британія) — англійський гітарист, найбільш відомий як один з гітаристів хеві-метал-гурту Judas Priest. Часто відзначається своїм складним стилем гри та соло під впливом класики. Разом з бас-гітаристом Іеном Гіллом він є єдиним учасником гурту, який взяв участь у записі всіх його студійних альбомів.

Ранні Роки

[ред. | ред. код]

Тіптон народився у родині Олів і Дага Тіптонів. Він відвідував початкову школу Олів Хілл, коли йому було близько п'яти років. Його брат, Ґері, був гітаристом у місцевому гурті під назвою Atlantics. Змалку Тіптона навчила грати на фортепіано його мати.

Він навчився грати на гітарі у віці 19 років, його першою гітарою була акустична гітара Hofner. Потім грав на Rickenbacker, поки не зміг дозволити собі Fender Stratocaster.[1] Ця гітара стала його основною концертною гітарою, поки її не вкрали на концерті. Незабаром Тіптон купив чорний Stratocaster, а пізніше Gibson SG на гроші, отримані за заміну старої гітари.[2] Обидві ці гітари можна побачити під час виступу Judas Priest на шоу «The Old Grey Whistle Test» у 1975 році.[3][4]

Кар'єра

[ред. | ред. код]

Першим гуртом Тіптона був Shave 'Em Dry, який згодом став Merlin, а пізніше – The Flying Hat Band. В ньому грав майбутній барабанщик Starfighters і Оззі Осборна Баррі Скренейдж.[5] Цей гурт невдовзі розпався через проблеми з менеджментом. У травні 1974 року Тіптон приєднався до Judas Priest, і за збігом обставин Скренейдж приєднався до гурту Bullion разом з попередніми учасниками Judas Priest Ернестом Чатавеєм і Бруно Стефенгіллом. Це було під час запису альбому Rocka Rolla, тому Ґленн швидко додав до нього свої гітарні партії.[6] На альбомі Sad Wings of Destiny він продемонстрував більше своєї гітарної роботи в таких піснях, як «Tyrant», «Dreamer Deceiver» і «Victim of Changes». Тіптон також представив власне авторство в піснях «Prelude», «Epitaph» і «The Ripper». Він часто грав на клавішних на ранніх альбомах, хоча після Killing Machine більше не використовував їх. Вважається, що завдяки цим пісням він надав гурту більш металевого звучання, оскільки Rocka Rolla складався здебільшого з блюз-року та психоделічних пісень, що залишилися від колишнього фронтмена Ела Аткінса. Хоча Тіптон написав тексти пісень невдовзі після приєднання до Judas Priest, продюсер Роджер Бейн відмовився включити їх до першого альбому, так як вони, на його думку, були недостатньо комерційні. Відтоді Гелфорд і Тіптон стали основними авторами пісень гурту, а Даунінг час від часу долучався до написання пісень.

Тіптон у 1984 році

Альбом British Steel став комерційним проривом Judas Priest. Цей альбом поєднав фірмове хеві-метал-звучання гурту з пісенними структурами та зачіпками в поп-стилі. «United» і «Breaking the Law» були одними з перших гітарних пісень Judas Priest, які не містили сольних партій. Judas Priest швидко здобули статус рок-суперзірок у 1980-х роках завдяки альбомам Point of Entry, Screaming for Vengeance, Defenders of the Faith, Turbo і Ram It Down, а в 1990-х роках вийшов альбом Painkiller.

Роб Гелфорд покинув Judas Priest у 1992 році, і гурт пішов на перерву. Під час розпаду гурту Тіптон писав матеріал для сольного проекту, який він заснував у середині 1990-х років. Його першою сольною роботою став альбом Baptizm of Fire, який вийшов у 1997 році, за ним послідував Edge of the World у 2006 році, який був проектом із сесій для Baptizm of Fire, випущений під назвою Tipton, Entwistle and Powell на честь Джона Ентвістла і Козі Павелла, які брали участь у початкових сесіях.[7][8] У 1996 році Judas Priest реформувалися з новим вокалістом Тімом Овенсом. Ця нова версія гурту записала альбоми Jugulator у 1997 році і Demolition у 2001 році. Обидва ці альбоми експериментували з новим звучанням, що відрізняло їх від записів з Гелфордом. У 2003 році Judas Priest возз'єдналися з Робом і відправилися в турне на честь його повернення у 2004 році. У 2005 році гурт випустив Angel of Retribution, а у 2008 році – Nostradamus. У 2010 році Judas Priest оголосили про тур Epitaph World Tour, який повинен був стати останнім великим світовим турне, а також першим туром без гітариста К. К. Даунінга і першим з його заміною, Річі Фолкнером. Пізніше гурт відмовився від цієї заяви і випустив свій сімнадцятий альбом Redeemer of Souls у липні 2014 року, а також підтримав його світовим турне.

12 лютого 2018 року Ґленн оголосив, що припиняє гастролі, коли дізнався, що у нього діагностували хворобу Паркінсона. Він заявив, що все ще залишається учасником гурту, незважаючи на свій діагноз, і не виключає майбутніх виступів на сцені. Продюсер і гітарист Енді Сніп замінив його в турі.[9] 9 березня 2018 року вийшов вісімнадцятий альбом Firepower.[10] 20 березня 2018 року на концерті в Ньюарку Ґленн приєднався до гурту на сцені, щоб виконати «Metal Gods», «Breaking the Law» і «Living After Midnight»,[11] а пізніше – «Victim of Changes»[12] і «No Surrender».[13] Перед виступом гурту він висловив невпевненість щодо своєї майбутньої ролі в Judas Priest:

«Це питання без відповіді, насправді. Це в руках богів металу.»[14]

Після виступу на сцені з групою він описав його як «емоційний» і переповнений підтримкою учасників гурту і шанувальників по всьому світу:

«Ви не любите бачити, як дорослі чоловіки плачуть, але ми плакали.»[15]

Тіптон більше не з'явився на решті концертів світового турне через хворобу, як пояснив бас-гітарист Іен Гілл.[16]

Особисте життя та хвороба

[ред. | ред. код]
Тіптон у 2005 році

Тіптон живе в графстві Вустершир, а саме в селі Ромслі поблизу Бірмінгема. Він має надсучасну студію звукозапису, побудовану поруч з його будинком. У 1980-х роках він також придбав нерухомість в Іспанії. Він одружений, або був одружений, і має двох дітей – Каріну і Ріка, які народилися у 1981 і 1986 роках відповідно,[17] і обидва з яких взяли участь у написанні його сольного альбому Baptizm of Fire.[18] Тіптон і колишній колега по групі Judas Priest К.К. Даунінг – тенісисти з багаторічним стажем. Вони також обидва займалися гольфом під час американського туру з Def Leppard на початку 1980-х років.[19]

12 лютого 2018 року Тіптон повідомив, що у нього діагностували хворобу Паркінсона, яку йому вперше поставили у 2008 році, через що він припинив гастролі, оскільки прогресування хвороби зробило його нездатним грати більш складний матеріал.[20] Роб Гелфорд розповів, що Тіптон відкинув ідею про те, що під час туру йому повинен був допомагати ще один гітарист за лаштунками, щоб підміняти його гітарні партії або використовувати фонограми. Потім він сказав, що був безпосереднім свідком труднощів, з якими зіткнувся Ґленн під час запису Firepower.[21] Пізніше Гелфорд повідомив, що Тіптон прийняв своє рішення за п'ять днів до публічного оголошення, додавши, що Тіптон буде «з нами душею – на кожному концерті, в кожній пісні» під час туру, і що його переповнюють позитивні відгуки і підтримка від шанувальників.[22] Іен Гілл пояснив, що Ґленн зіткнувся з подібною ситуацією під час репетицій туру Redeemer of Souls Tour у 2014 році. Під час оголошення він сказав, що Тіптон прийняв рішення зійти зі сцени через стан здоров'я, що спричинило емоційний біль для гурту.[23]

Новина про те, що я вже давно хворію на хворобу Паркінсона, зробила мене ще більш рішучим у боротьбі. Я все ще міг грати, тому просто продовжував записуватись і гастролювати.

— Тіптон, [24]

Пізніше він скаже, що був «трохи шокований», описуючи це як «досить жорстоку хворобу».[25]

У червні 2018 року Judas Priest заснували на честь Тіптона фонд Glenn Tipton Parkinson's Foundation, в рамках якого будуть продаватися спеціально розроблені футболки із зображенням Ґленна, який грає на гітарі спереду, і слоганом «No Surrender» на спині з хрестом Judas Priest на ньому. Тіптон пояснює, що фонд допоможе зібрати гроші в надії знайти ліки від хвороби Паркінсона. Він також каже, що нове «новаторське лікування» від його особистого фахівця також допоможе в лікуванні інших людей, які страждають на цю хворобу.[26] Гілл сказав, що гурт знав про те, що у Ґленна діагностовано хворобу Паркінсона ще до його оголошення, знову нагадавши про труднощі в перші дні туру Redeemer of Souls Tour, але з часом ситуація покращилася:

Маю сказати, що він настільки хороший, наскільки це можливо в даній ситуації. Ґленн більшу частину часу проводить з нами. І коли він буде почувати себе досить добре, він вийде на сцену, і я не можу нічого обіцяти, але він вийде на біс разом з нами.[27]

Дочка Тіптона, Каріна Ґрінін, взяла участь у щорічному марафоні в Барселоні, щоб допомогти зібрати кошти для фонду свого батька, і перевищила свою мету в 3500 фунтів стерлінгів.[28] Річі Фолкнер згадував, що Тіптону поставили діагноз під час туру Redeemer of Souls Tour:

«...можливо, навіть трохи раніше. Отже, після туру Epitaph, але перед туром Redeemer of Souls Tour йому поставили діагноз, і вони сказали йому, що він хворий вже кілька років, але він не знав про це. Він тримав це в таємниці, це його справа... Він вирішив піти і перевірити, і йому сказали, що це початок хвороби Паркінсона, і він розповів нам. Але він зміг відіграти тур Redeemer of Souls Tour. »

Потім він сказав, що сет довелося трохи змінити, щоб пристосувати його до його стану. Гурт не виконував кілька пісень у першій частині туру, але після приїзду до Австралії почав виконувати їх завдяки відновленню здоров'я Тіптона і успішно відіграв весь тур, але під час репетицій Firepower World Tour пішов у відставку через прогресування хвороби, що стало для гурту емоційним потрясінням.[29] Тіптон висловив щиру подяку шанувальникам за їхню підтримку:

«Я переповнений усіма добрими повідомленнями з днем народження – я хотів би подякувати кожному шанувальнику за вашу підтримку та любов – особливо за останній рік, який був важким для мене.....величезне спасибі всім! Ні капітуляції!!»[30]

У липні 2020 року Фолкнер надав оновлену інформацію про Тіптона, сказавши, що він все ще в доброму гуморі, але «трохи божеволіє» через локдаун, спричинений пандемією COVID-19.[31]

Колишній гітарист Judas Priest К. К. Даунінг і барабанщик Лес Бінкс приєдналися до гурту на сцені вперше за більш ніж десять років, щоб виступити разом з Тіптоном під час введення до Зали слави рок-н-ролу в листопаді 2022 року.[32]

Ґленн приєднався до Judas Priest на концерті Power Trip 7 жовтня 2023 року. Judas Priest зіграли на біс «Hell Bent for Leather», після чого Гелфорд привітав Тіптона на сцені для виконання трьох заключних пісень сету «Metal Gods», «Breaking The Law» і «Living After Midnight».[33]

Інструменти

[ред. | ред. код]
Гітари
  • Fender Stratocaster зі звукознімачем DiMarzio Super Distortion
  • Fender Stratocaster 1961 року
  • Gibson SG Standard
  • Gibson Les Paul
  • Hamer Phantom
  • Hamer GT
  • Roland G-707 — гітарний синтезатор
  • Taylor — електроакустична гітара

Дискографія

[ред. | ред. код]
Judas Priest
Сольні альбоми
Саманта Фокс
  • «Spirit Of America» (1991)
The Nixons
  • «Drink The Fear» (1995)

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Official Website. Glenn Tipton. Архів оригіналу за 4 січня 2015. Процитовано 18 травня 2014. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  2. Official Website. Glenn Tipton. Архів оригіналу за 4 січня 2015. Процитовано 18 травня 2014. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  3. Judas Priest - Rocka Rolla (BBC Performance) (Television production) (англ.). BBC. 25 квітня 1975 — через YouTube.
  4. Judas Priest - Dreamer Deceiver / Deceiver (BBC Performance) (Television production) (англ.). 25 квітня 1975 — через YouTube.
  5. Ozzy rock memorabilia up for auction. www.expressandstar.com (англ.). 3 грудня 2008. Процитовано 2 березня 2019.
  6. Official Website. Glenn Tipton. Архів оригіналу за 4 січня 2015. Процитовано 18 травня 2014. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  7. Segretto, Mike (1 березня 2014). The Who FAQ: All That's Left to Know About Fifty Years of Maximum R&B (англ.). Rowman & Littlefield. ISBN 978-1-4803-9253-3. Процитовано 3 грудня 2021.
  8. Bowe, Brian J. (1 січня 2009). Judas Priest: Metal Gods (англ.). Enslow Publishing. с. 103. ISBN 978-0-7660-3029-9. Процитовано 3 грудня 2021.
  9. Giles, Jeff (12 лютого 2018). JUDAS PRIEST GUITARIST GLENN TIPTON REVEALS PARKINSON'S DISEASE. Ultimate Classic Rock. Архів оригіналу за 12 лютого 2018. Процитовано 12 лютого 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  10. JUDAS PRIEST To Release 'Firepower' Album; North American Tour Announced. Blabbermouth.net. 23 жовтня 2017. Архів оригіналу за 30 січня 2018. Процитовано 23 жовтня 2017. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  11. Lifton, Dave. GLENN TIPTON JOINS JUDAS PRIEST ONSTAGE. Ultimate Classic Rock. Архів оригіналу за 21 березня 2018. Процитовано 20 березня 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  12. Judas Priest - Victim Of Changes ( FIRST TIME LIVE IN 2018 ) WITH GLENN TIPTON / Bilbao, Spain (Bootleg) (англ.). Bilbao, Spain. 29 червня 2018 [June 28, 2018] — через YouTube.
  13. Judas Priest - No Surrender @ Jupiler Stage 013 Aug 6th 2018 (Bootleg) (англ.). Tilburg, The Netherlands. 7 серпня 2018 [August 6th 2018].
  14. GLENN TIPTON On His Future Role With JUDAS PRIEST: 'It's A Question That I Can't Really Answer'. Blabbermouth.net. 22 березня 2018. Архів оригіналу за 23 березня 2018. Процитовано 22 березня 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  15. Munro, Scott (26 березня 2018). Judas Priest's Glenn Tipton on his "emotional" live return. loudersound.com. Архів оригіналу за 8 травня 2018. Процитовано 26 березня 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  16. Beeber, Al. There's no slowing Judas Priest, confesses band founder Ian Hill. Lethbridge Herald. Архів оригіналу за 23 жовтня 2019. Процитовано 4 червня 2019.
  17. Glenn Tipton. Jugulator.net. Архів оригіналу за 14 December 2012. Процитовано 18 травня 2014. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  18. Welcome to Dave's on Tour!!. Davesontour.com. 7 March 2006. Архів оригіналу за 23 September 2015. Процитовано 18 травня 2014. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  19. Metal merchant swinging irons. Shropshire Magazine. Архів оригіналу за 18 May 2014. Процитовано 18 травня 2014. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  20. Kreps, Daniel (12 February 2018). Judas Priest Guitarist Glenn Tipton Steps Back From Tour Due to Parkinson's. Rolling Stone. Архів оригіналу за 12 February 2018. Процитовано 12 February 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  21. ROB HALFORD Says Parkinson's-Stricken GLENN TIPTON Rejected Idea Of Performing With Backing Tapes. Blabbermouth.net. 11 March 2018. Архів оригіналу за 11 March 2018. Процитовано 11 March 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  22. ROB HALFORD Says GLENN TIPTON Made Decision Only Five Days Ago That He Would Not Tour With JUDAS PRIEST. Blabbermouth.net. 13 February 2018. Архів оригіналу за 13 February 2018. Процитовано 13 February 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  23. JUDAS PRIEST Bassist: GLENN TIPTON 'Made The Bravest Decision Anybody Will Ever Make' By Bowing Out Of Tour. Blabbermouth.net. 14 February 2018. Архів оригіналу за 15 February 2018. Процитовано 14 February 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  24. https://web.archive.org/web/20180316234700/https://www.guitarworld.com/artists/heros-end-judas-priest-legend-glenn-tipton-speaks-candidly-about-his-struggle-with-parkinsons-disease
  25. JUDAS PRIEST's GLENN TIPTON: 'I Was Shocked When I Was Diagnosed' With Parkinson's Disease. Blabbermouth.net. 23 March 2018. Архів оригіналу за 24 March 2018. Процитовано 23 March 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  26. JUDAS PRIEST Launches GLENN TIPTON PARKINSON'S FOUNDATION. Blabbermouth.net. 25 June 2018. Архів оригіналу за 25 June 2018. Процитовано 25 June 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  27. Jordan, Jerilyn. Bassist Ian Hill on maintaining the firepower of Judas Priest. Detroit Metro Times. Архів оригіналу за 22 August 2018. Процитовано 22 August 2018. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |df= (довідка)
  28. GLENN TIPTON's Daughter To Raise Money For JUDAS PRIEST Guitarist's Foundation At Barcelona Marathon. Blabbermouth.net. 15 February 2019. Архів оригіналу за 16 February 2019. Процитовано 15 February 2019.
  29. JUDAS PRIEST's RICHIE FAULKNER On GLENN TIPTON: 'He's A Hero'. Blabbermouth.net. 10 October 2019. Архів оригіналу за 11 October 2019. Процитовано 10 October 2019.
  30. JUDAS PRIEST's GLENN TIPTON Thanks Fans For 'Support And Love' After 'Tough' Year. Blabbermouth.net. 30 October 2019. Архів оригіналу за 31 October 2019. Процитовано 30 October 2019.
  31. jomatami. Judas Priest's Richie Faulkner Offers Update on Glenn Tipton's Health in Wake of Pandemic, Talks Differences in Their Playing Styles. Ultimate Guitar. Архів оригіналу за 12 July 2020. Процитовано 11 July 2020.
  32. Sam Roche (7 листопада 2022). Watch K.K. Downing play live with Judas Priest for the first time in 13 years at the 2022 Rock Hall induction ceremony. guitarworld (англ.). Архів оригіналу за 4 September 2023. Процитовано 9 грудня 2022.
  33. Edge, Metal. Watch Glenn Tipton perform with Judas Priest during their Power Trip encore. Metal Edge Magazine (англ.). Архів оригіналу за 7 December 2023. Процитовано 7 грудня 2023.