Державний кордон Іспанії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта Іспанії

Державний кордон Іспанії — державний кордон, лінія на поверхні Землі та вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, що визначають межі державного суверенітету Іспанії над власними територією, водами, природними ресурсами в них і повітряним простором над ними.

Сухопутний кордон[ред. | ред. код]

Загальна довжина кордону — 1952,7 км[1]. Іспанія межує з 5 державами. На території країни відсутні анклави інших держав. Іспанія на африканському континенті має ряд ексклавів, що межують з Марокко — Сеута, Мелілья, Пеньйон-де-Велес-де-ла-Гомера.

Ділянки державного кордону
Держава Ділянка Довжина (км) Прикордонні регіони Примітки
Андорра Андорра північний схід 63
Франція Франція північний схід 646
Велика Британія Велика Британія південь 1,2
Португалія Португалія захід 1224
Марокко Марокко південь 18,5

Морські кордони[ред. | ред. код]

Морські кордони Іспанії

Іспанія на півночі омивається водами Біскайської затоки; на північному сході — Балеарського і на півдні — водами моря Альборан Середземного моря Атлантичного океану[2]. Загальна довжина морського узбережжя 4964 км[1]. Згідно з Конвенцією Організації Об'єднаних Націй з морського права (UNCLOS) 1982 року, протяжність територіальних вод країни встановлено в 12 морських миль (22,2 км)[3]. Прилегла зона, що примикає до територіальних вод, в якій держава може здійснювати контроль, необхідний для запобігання порушень митних, фіскальних, імміграційних або санітарних законів, простягається на 24 морські милі (44,4 км) від узбережжя (стаття 33)[3]. Виключна економічна зона встановлена на відстань 200 морських миль (370,4 км) від узбережжя (окрім вод Середземного моря)[4][1].


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Spain, Geography. Factbook.
  2. Атлас світу, 2005.
  3. а б Part II : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.
  4. Part VI : [англ.] // United Nations Convention on the Law of the Sea. — N. Y. : United Nations. — Дата звернення: 21 лютого 2017 року.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]