Мадлен Л'Енґл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мадлен Л’Енґл
Madeleine L'Engle
Народилася 29 листопада 1918(1918-11-29)[1][2][…]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Померла 6 вересня 2007(2007-09-06)[4][1][…] (88 років) або 8 вересня 2007(2007-09-08)[5] (88 років)
Літчфілд
Громадянство США США
Національність американка
Діяльність прозаїк, поет
Сфера роботи поезія і есей
Alma mater Коледж Сміт
Мова творів англійська
Роки активності 1945—2007
Напрямок наукова фантастика, фентезі
Жанр роман, повість, оповідання
Magnum opus A Wrinkle in Timed
Конфесія англіканство
Батько Charles Wadsworth Campd
У шлюбі з Hugh Franklind
Нагороди
Сайт: madeleinelengle.com

CMNS: Мадлен Л'Енґл у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Мадлен Л'Енґл (англ. Madeleine L'Engle) (29 листопада 1918(19181129) — 6 вересня 2007) — американська письменниця, відома за своїми розповідями для дітей і дорослих; особливо за свої романи: «Складка часу» (1962), та її сіквели «Вітер на порозі», «Планета, що крениться», «Водяна безодня», «Слушна нагода». Роботи письменниці відображають її релігійні погляди та інтерес до сучасної науки.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Мадлен Л'Енґл народилася 19 листопада 1918 року в Нью-Йорку. Своє ім'я вона отримала в честь прабабусі. Матір письменниці також звали Мадлен; вона була піаністкою. Її батько, Чарльз Уодсворт Кемп, був письменником, критиком й іноземним кореспондентом. За словами Мадлен, її батько піддався атаці гірчичний газом під час Першої Світової Війни, що призвело до пошкодження його легень. Згодом, інші родичі письменниці оскаржували цю інформацію. Її дідусь по материнській лінії, Біон Барнетт, був одним із засновників Барнет Банк в Джексонвілл, Флорида[6].

У віці п'яти років Мадлен Л'Енґл написала своє перше оповідання, а у вісім років почала вести власний щоденник. Але ці перші кроки в літературі не позначилися на її успіхові в приватній школі Нью-Йорка, де вона вчилася. Вчителі вважали її сором'язливою, незграбною і навіть нерозвиненою дівчинкою. Тому Мадлен Л'Енґл весь час проводила за книгами. У її батьків часто виникали суперечки з приводу виховання Мадлен, тому юній письменниці доводилося відвідувати різні школи-інтернати та бути під наглядом гувернанток. Сім'я Ленглів часто переїжджала. Коли вони оселилися в Шато поблизу Французьких Альп, Мадлен Л'Енґл сподівалась на те, що чисте повітря зможе допомогти хворим легеням її батька. Там Мадлен відправили в Швейцарську інтернат-школу. Однак, в 1933 році бабуся письменниці захворіла і сім'ї довелося переїхати ближче до Джексонвіллю, Флорида. Мадлен Л'Енґл почала відвідувати іншу школу-інтернат в Чарлстоні. Її батько помер в 1935 та Мадлен не встигла прибути додому, щоб попрощатися з ним[6].

Подальше життя[ред. | ред. код]

Мадлен Л'Енґл вчилася в Коледжі Сміта з 1937 по 1941 рік. Після того, як вона з відзнакою закінчила коледж, письменниця переїхала в Нью-Йорк. У 1942 році на постановці п'єси Антона Чехова «Вишневий сад», вона познайомилася з актором Хью Франкліном. Через рік після публікації її першого роману «Дощик», вони одружились. У 1947 році у них народилася дочка Жозефіна[6].

У 1952 молодята переїхали в старий фермерський будинок в Гошені, штат Коннектикут. Так як Франклін більше не працював актором, вони придбали й обладнали невеликий універсальний магазин; в той час, як Мадлен все ще займалася літературою. У тому ж самому році у них народився син Біон. Чотири роки по тому, їх друзі загинули, залишивши семирічну доньку Марію, яку Франкліни незабаром удочерили. У той же період часу, Мадлен Л'Енґл очолювала хор в місцевій конгрегаційній церкві[6].

Кар'єра[ред. | ред. код]

У листопаді 1958 року, Мадлен Л'Енґл зважилася покінчити з письменницькою діяльністю, після того, як вона отримала чергове повідомлення про відмову. Незабаром вона усвідомила, що просто не може зупинитися і продовжує писати підсвідомо.

У 1959 році Мадлен з сім'єю вирішили переїхали назад в Нью-Йорк, щоб її чоловік міг продовжити акторську кар'єру. Перед переїздом сім'я вирушила в десятитижневий похід з наметами, під час якого письменниця придумала ідею її найпопулярнішою книги «Складка часу». Вона закінчила цей роман в 1960 році. Мадлен отримала більше трьох відмов на публікацію, перш ніж вона віддала його Джону К.Фаррару. Роман був надрукований в 1962[6].

З 1960 по 1966 (а потім в 1989 і 1900) Мадлен Л'Енґл викладала в школі Святої Хільди і Святого Х'ю в Нью-Йорку. У 1965 році вона стала добровольцем в бібліотеці Собору Іоанна Богослова там же в Нью-Йорку. Пізніше вона довгий час викладала літературу в тому ж соборі. У 1960-і, 1970-і і 1980-і роки, Мадлен Л'Енґл написала десятки книг для дітей і дорослих. Одна з її книг для дорослих «Two-Part Invention», написана після смерті її чоловіка від раку в 1986 році. Ця книга — мемуари її заміжнього життя[6].

Останні роки[ред. | ред. код]

У 1991 році Мадлен Л'Енґл серйозно постраждала в автомобільній аварії. Але вже до 1992 вона повністю оговталася і була готова до подорожі в Антарктиду. Її син, Біон Франклін, помер в грудні 1999-го року на 47-му році життя.

В останні роки Мадлен вже не могла подорожувати або навчати студентів через остеопороз, який загострився після крововиливу в мозок, перенесеного нею в 2002 році. Вона також відмовилася від своїх семінарів та публічних виступів. Після 2001 року було опубліковано збірники її оповідань, що не друкувалися раніше.

Мадлен Л'Енґл померла 6 вересня 2007 року в будинку для літніх людей поблизу з її будинком в Літчфілді, штат Коннектикут. Вона похована в Соборі Іоанна Богослова в Нью-Йорку.

Характеристика творчості[ред. | ред. код]

Мадлен Л'Енґл — автор понад 50 книг серед яких проза, поезія, публіцистика. Не зважаючи на різні жанри, з якими працювала письменниця, вона стала відомою світові завдяки серії наукового християнського фентезі для юних читачів.

У 1960 році із-під пера письменниці вийшла дитяча книга — фантастично-філософський роман «Складки часу». Через релігійний контекст Мадлен було важко знайти видавця, однак у 1962 році книга побачила світ. Космічні лінії на простій обкладинці привернула увагу і тих, хто цікавився фантастикою, і тих, кому вона не була цікава. В книзі зображено два світи: перший — це фантастичний світ, в якому родина науковців переживає втрату батька через таємничий дослід, пов'язаний із межичассям, і діти вирушають у подорож космічними галактиками, щоб знайти свого татка, другий — це світ реальності, який тоді, після трагічної загибелі президента Кеннеді, трактувався у книзі як боротьба добра зі злом.

Роман «Складки часу» була початком «квінтету», об'єднавши п'ять книг: «Складка часу», «Вітер крізь двері», «Планета, яка швидко нахиляється», «Багатоводдя» і «Допустима річ». У центрі повістей родина Мюрей (the Murry family) де батьки — науковці, зайняті дослідженнями у галузі фізики та астрономії й часто пов'язані з державними справами. Вони мають різних дітей — хлопців-двійнят, дівчинку Меґ та малюка Чарльза Воллеса. Двійнята — звичайні, захоплюються іграми та навчанням, а Меґ і Чарльзу Воллес, які мають надприродні здібності, належить пройти космічні виміри разом із чарівницями, відвідати невідомі планети, зустріти дивовижні створіння, знайти і визволити тата із пастки Великого Зла[6].

В образі дівчинки Меґ письменниця відобразила своє дитинство, власну несхожість на інших дітей. У 1963 році за повість «Складка часу» авторка отримала медаль імені Джона Ньюбері. Розмовляючи про дитячу літературу письменниця стверджувала:

… немає нічого у дитячий книзі, чого ви ще не знаєте. Я не вчу вас – ви вчите мене[6].

А на питання, що таке фантастика? відповідала питанням:

Хіба не все?[6]

Твори[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. SNAC — 2010.
  4. http://www.nytimes.com/2007/09/08/books/07cnd-lengle.html?_r=1&hp&oref=slogin
  5. Library of Congress AuthoritiesLibrary of Congress.
  6. а б в г д е ж и к Мадлен Л'Енґл: Християнство, Космос та Любов. Архів оригіналу за 26 квітня 2017. Процитовано 4 березня 2016.
  7. Ленгль, Мадлен. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 4 березня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]