Шийка матки: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 10: Рядок 10:
Шийкою матки проходить [[цервікальний канал]], який закупорений [[слиз]]ом. Слиз у нормі непроникний ні для [[мікроб]]ів, ні для [[сперматозоїд]]ів. Однак в середині [[менструальний цикл|менструального циклу]] слиз розріджується і стає проникним для [[сперматозоїд]]ів. Сперматозоїди з піхви піднімаються каналом шийки і потрапляють в порожнину матки.
Шийкою матки проходить [[цервікальний канал]], який закупорений [[слиз]]ом. Слиз у нормі непроникний ні для [[мікроб]]ів, ні для [[сперматозоїд]]ів. Однак в середині [[менструальний цикл|менструального циклу]] слиз розріджується і стає проникним для [[сперматозоїд]]ів. Сперматозоїди з піхви піднімаються каналом шийки і потрапляють в порожнину матки.


Під час [[вагітність|вагітності]] шийка матки забезпечує виношування плоду, її консистенція має бути щільною, а довжина сягати 4 см. Здебільшого такою шийка залишається до 37 тижня вагітності. У випадку раннього пом'якшення та вкорочення шийки матки ставиться питання про розвиток [[істміко-цервікальна недостатність|істміко-цервікальної недостатності]]. Довжина і консистенція шийки матки спостерігаються в динаміці: виконується [[УЗД]] вагінальним датчиком та/або ручний огляд на кріслі. Якщо вкорочення прогресує (довжина стає меншою за 25 мм) або через розм'якшення відбувається передчасне розкриття [[цервікальний канал|цервікального каналу]] чи внутрішнього вічка шийки матки встановлюється [[акушерський пессарій підтримуючий]] — силіконове/пластикове «кільце», що бере на себе частину навантаження та перешкоджає подальшому розкриттю шийки. На більш ранніх строках вагітності паралельно може призначатися підтримуюча гормональна терапія (препарати [[прогестерон]]у), що бажано вводити ''per vagina''.
Під час [[вагітність|вагітності]] шийка матки забезпечує виношування плоду, її консистенція має бути щільною, а довжина сягати 4 см. Здебільшого такою шийка залишається до 37 тижня вагітності. У випадку раннього пом'якшення та вкорочення шийки матки ставиться питання про розвиток [[істміко-цервікальна недостатність|істміко-цервікальної недостатності]]. Довжина і консистенція шийки матки спостерігаються в динаміці: виконується [[УЗД]] вагінальним датчиком та/або ручний огляд на кріслі. Якщо вкорочення прогресує (довжина стає меншою за 25 мм) або через розм'якшення відбувається передчасне розкриття [[цервікальний канал|цервікального каналу]] чи внутрішнього вічка шийки матки встановлюється [[акушерський пессарій розвантажуючий]] — силіконове/пластикове «кільце», що бере на себе частину навантаження та перешкоджає подальшому розкриттю шийки. На більш ранніх строках вагітності паралельно може призначатися підтримуюча гормональна терапія (препарати [[прогестерон]]у), що бажано вводити ''per vagina''.
Під час [[пологи|пологів]] шийка матки розкривається (до 10 см), щоб каналом шийки пройшла [[голова]] [[дитина|дитини]].
Під час [[пологи|пологів]] шийка матки розкривається (до 10 см), щоб каналом шийки пройшла [[голова]] [[дитина|дитини]].

Версія за 08:53, 14 травня 2014

Схематичне зображення жіночої статевої системи

Шийка матки (cervix uteri) являє собою нижній сегмент матки. У центрі розташований канал шийки матки, один кінець якого відкривається в порожнину матки, а інший — у піхву.

Особливості будови

Акушерські пессарії різної форми

В середньому довжина шийки матки 3-4 см, а цервікальний канал зімкнений. У шийки матки розрізняють вагінальну частину, яку можна оглянути. Шийка матки з'єднується з піхвою допомогою склепінь піхви. Розрізняють передній звід (короткий), задній (більш глибокий) і два бічних.

Шийкою матки проходить цервікальний канал, який закупорений слизом. Слиз у нормі непроникний ні для мікробів, ні для сперматозоїдів. Однак в середині менструального циклу слиз розріджується і стає проникним для сперматозоїдів. Сперматозоїди з піхви піднімаються каналом шийки і потрапляють в порожнину матки.

Під час вагітності шийка матки забезпечує виношування плоду, її консистенція має бути щільною, а довжина сягати 4 см. Здебільшого такою шийка залишається до 37 тижня вагітності. У випадку раннього пом'якшення та вкорочення шийки матки ставиться питання про розвиток істміко-цервікальної недостатності. Довжина і консистенція шийки матки спостерігаються в динаміці: виконується УЗД вагінальним датчиком та/або ручний огляд на кріслі. Якщо вкорочення прогресує (довжина стає меншою за 25 мм) або через розм'якшення відбувається передчасне розкриття цервікального каналу чи внутрішнього вічка шийки матки встановлюється акушерський пессарій розвантажуючий — силіконове/пластикове «кільце», що бере на себе частину навантаження та перешкоджає подальшому розкриттю шийки. На більш ранніх строках вагітності паралельно може призначатися підтримуюча гормональна терапія (препарати прогестерону), що бажано вводити per vagina.

Під час пологів шийка матки розкривається (до 10 см), щоб каналом шийки пройшла голова дитини.

Поширені захворювання та патології

Серед патологічних станів жіночих статевих органів найбільше поши­рення мають захворювання шийки матки[1]. Серед них найпоширеніші:

Діагностика захворювань

Для огляду зовнішнього отвору шийки матки (а також верхніх відділів піхви) використовують кольпоскоп — спеціальний оптичний прилад. Дана діагностична процедура необхідна для виключення захворювань шийки матки, в тому числі і раку.

Також для діагностики раку шийки матки, починаючи від найбільш ранній стадій неоплазії, виконують зішкріб клітин за Папаніколау.

Примітки

Посилання