Аль-Андалус: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 23: Рядок 23:
[[Категорія:Каталонія]]
[[Категорія:Каталонія]]
[[Категорія:Колишні імперії Європи]]
[[Категорія:Колишні імперії Європи]]
[[Категорія:Мусульманські імперії]]

Версія за 04:01, 20 лютого 2017

Аверроес — один з найвизначніших арабських філософів з Аль-Андалусу
Докладніше: Історія Каталонії

Аль-А́ндалу́с (араб. الأندلس‎) — територія на Іберійському півострові, яка з 711 до 1492 року контролювалася мусульманами.

Ця назва вимовляється Аль-А́ндалус у класичній арабській мові та вимовлялася Аль-Андалу́с іберійськими арабами. Іншими мовами назва пишеться таким чином: кат. Al-Àndalus, Àndalus, Al-Andalus, тур. Endülüs.

Інколи назва Аль-Андалус вживається на позначення всіх держав регіону, незалежно від їхньої релігійно-політичної належності. Етимологічно не цілком надійно пов'язується з назвою народу вандалів, які колись мешкали на цій території. Від слова «Аль-Андалус» походить назва іспанського регіону Андалусії (Андалузії).

Після вторгнення арабів та берберів на Іберійський півострів і падіння королівства вестготів, Аль-Андалус став частиною Арабського халіфату. На чолі провінції стояв валі, першим призначено Мусу ібн-Нусайра. З 756 року утворено самостійну державу — спочатку емірат, потім халіфат з центром у Кордові. У 1031 році халіфат розпався на кілька дрібних держав — тайфів.

З посиленням християнських королівств на півночі півострова назва Аль-Андалус щораз дедалі застосовується до території, контрольованої мусульманами, яка постійно зменшується.

Взяття Гранади військами католицьких королів 1492 року стало кінцем історії останньої ісламської держави на півострові.

Посилання