Резерфорд Гейз: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот змінив: ru:Хейс, Ратерфорд Бёрчард
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: ku:Rutherford B. Hayes
Рядок 103: Рядок 103:
[[ka:რეზერფორდ ჰეისი]]
[[ka:რეზერფორდ ჰეისი]]
[[ko:러더퍼드 B. 헤이스]]
[[ko:러더퍼드 B. 헤이스]]
[[ku:Rutherford B. Hayes]]
[[la:Rutherford Birchard Hayes]]
[[la:Rutherford Birchard Hayes]]
[[lb:Rutherford B. Hayes]]
[[lb:Rutherford B. Hayes]]

Версія за 15:47, 30 січня 2012

Резерфорд Хейз

Резерфорд Берчард Хейз (англ. Rutherford Birchard Hayes, 4 жовтня 182217 січня 1893) — дев'ятнадцятий президент США (4 березня 18774 березня 1881). Став президентом внаслідок суперечливих виборів.

Кар'єра

Резерфорд Хейз отримав юридичну освіту і займався адвокатурою в Цинциннаті. Запальний аболіціоніст, він став простим волонтером у війську північан під час Громадянській війни і незабаром досяг чину бригадного генерала. Після закінчення війни входив до конгресу США і протягом трьох терміни був губернатором штату Огайо.

Президентські вибори 1876 року

У 1876 р. республіканську адміністрацію президента Улісса Гранта, що був під час Громадянській війни знаменитим генералом північан, захлеснули корупційні скандали. Були усунуті з посади кілька вищих посадових осіб-республіканців. У партії вперше з часів виграної громадянської війни, коли як здавалося, вона назавжди усунула від влади південних демократів, з'явилася перспектива програти ці президентські вибори.

Хейз не був великим політиком або лідером Таммані-хола і до виборів був відомий небагатьом. Його кандидатура на конвенції республіканській партії в Цинциннаті 15 червня 1876 пройшла тільки після сьомого туру голосування, оскільки визнані партійні лідери Джеймс Блейн, Бенджамін Бристоу і Роско Конклінг були причетні до корупції та конкурували між собою.

Опонентом Хейза був губернатор штату Нью-Йорк демократ Семюел Тілден, який викрив корупційну «зграю Твіду». За Тілдена голосував, крім штата Нью-Йорк, весь Південь США. За Тілдена проголосувало на 250 тис. голосів більше ніж за Хейза.

Голоси виборчих колегій чотирьох штатів були під сумнівом. Аби перемогти, претендент мав мати 185 голосів колегіальних виборців: Тілдену не вистачало 1 голосу, маючи 184 голосів, Хейз мав тільки 165. Виборчі змагання у чотирьох штатах представляли 20 колегіальних голосів. Що гірше, три з цих штатів (Флорида, Луїзіана, і Південна Кароліна) були південними штатами, які знаходились під військовою окупацією (четвертим був Орегон). На додаток, історики свідчать, вибори проводились не за правилами через шахрайство та залякування що чинилось від обох сторін.

Для мирного вирішення результатів виборів, обидві палати представників організували двопартійну Електоральну комісію для дослі́дження і вирішення переможця. Комісія складалася з 15 члени: п'ять з палати представників, п'ять з конгресу і п'ять з Верховного суду. У загальному пі́дсумку, комісія складалась з 7 демократів, 7 республіканців і незалежного судді Давида Девіса, котрий був обраний в сенат та пішов у відставку. Джозеф П. Бредлі, суддя Верховного суду, зайняв місце Девіса. Бредлі був республіканцем і голоси розділились за партійною приналежністю: 8 проти 7 проголосували за Хейза, який отримав 20 колегіальних голосів.

Ключові республіканці з Огайо як Джеймс Гарфілд та демократи досягли угоди. Південні демократи були запевнені, за Компромісом 1877 р., якщо Хейз стане президентом, то він виведе федеральні війська із півдня США і закінчить Реконструкцію. Угода між ними та республіканцями передбачала умови: Хейз стане президентом якщо в уряді буде хоч один південець та федеральні війська виведені із півдня. Ця угода відновила місцевий контроль південних штатів, і закінчила державний контроль над органами влади штату та місцевими органами влади у колишніх штатах Конфедерації.

Президентство

Вступивши у березні 1877 року на посаду, Хейз виставив своєю політичною програмою остаточне примирення між північними і південними штатами, і викорінення підкупу в адміністрації.

У 1877 р. Хейз послав війська на придушення бунтів викликаних Великим залізничним страйком 1877 р. Вперше в історії США військам довелося стріляти по робітникам, 70 з яких було вбито. Порядок було наведено, але обидві сторони зостались незадоволені вирішенням конфлікту.

У 1878, Аргентина запитала Хейза бути третейським арбітром по наслідкам Війни потрійного альянсу між Аргентиною, Бразилією та Уругваєм проти Парагваю. Аргентинці надіялись на присудження частини регіону Гранд-Чако на їх користь, але Хейз признав цій регіон належним до Парагваю. Його рішення спричинило признання Хейза героєм у Парагваї, місто (Villa Hayes) та департамент (Presidente Hayes) були названі на його честь.

Хейз також мав намір побудувати Панамський канал, хоча він не був тим хто його побудував.

Після президентства

Хейз не виставив свою кандидатуру на другий термін, як він й обіцяв.

Резерфорд Хейз виконував обов'язки в опікунській раді університету Огайо від закінчення терміну президента до смерті.

Він помер від серцевого нападу опівдні 17 січня 1893 у Фрімонті, штат Огайо.

Посилання

Попередник:
Улісс Грант
18691877

19-й Президент США

4 березня 18774 березня 1881
Наступник:
Джеймс Гарфілд
18811885

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA