Тіні незабутих предків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Не слід плутати з Тіні забутих предків (фільм)
Тіні незабутих предків
англ. Unforgotten Shadows
Жанр трилер
містика
Режисер Любомир Левицький
Продюсер Андрекс Селіванов
Сценарист Любомир Левицький
Андрекс Селіванов
У головних
ролях
Дмитро Ступка
Павло Лі
Владислав Никитюк
Богдан Юсипчук
Софа Галабурад
Роксолана Кравчук
Олена Мусієнко
Марина Шако
Оператор Марк Еберлі
Композитор Наталія Данюк
Олександр Матієнко
Монтаж Ігор Кулинич
Роксолана Кравчук
Любомир Левицький
Художник Олесь Юсипчук[1]
Кінокомпанія Unison Cinema
Саспенс Філмс
Дистриб'ютор B&H Film Distribution[2]
Тривалість 109 хвилин
Мова українська
Країна Україна Україна
Рік 2013
Дата виходу 14 листопада 2013
Кошторис $877 тис.[3]
Касові збори $643 тис.[4] (5.2 млн.[5][6])
IMDb ID 2245906
Попередній Штольня
Наступний SelfieParty
tinimovie.com.ua
CMNS: Тіні незабутих предків у Вікісховищі
Q: Тіні незабутих предків у Вікіцитатах

«Тіні незабутих предків» — український молодіжний містичний трилер, знятий Любомиром Левицьким. В український широкий прокат вийшов 14 листопада 2013 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

У часи, коли ліси від українських Карпат, аж до самої Трансільванії, були переповнені злими духами та іншими містичними істотами, дев'ять наймогутніших магів утворили Коло Сили, щоб утримувати рівновагу темних сил. Їх називали мольфарами.

1810 року, коли загадкові вбивства в лісах ставалися мало не кожен день, мольфари, за допомогою давнього обряду, полонили всіх карпатських духів у Книгу Тіней, затаврувавши її магічною Зґардою. Але через неуважність наймолодшого мольфара, одному з древніх духів вдалося причаїтися на волі та почати жорстоке полювання за магічною срібною монетою, що й до сьогодні є єдиним ключем до Книги.

Наш час. Двадцятирічний юнак Іван, студент Чернівецького університету, живе звичайним студентським життям, страждаючи від нерозділеного кохання. Але одного дня, у процесі чергового привертання до себе уваги університетської красуні, він стає причиною зникнення Зґарди, яка дев'ять років тому була знайдена в Карпатах та передана університету як цінний експонат. Після цього на тілах його восьми друзів з'являються знаки, що точнісінько повторюють контури магічної зґарди.

Викладач, якого всі вважали божевільним професором, пояснює компанії, що кожен зі студентів має на собі магічну мітку, а зґарда міститься в одного з них біля самого серця. Саме так її зберігали древні мольфари та саме через це всі вони були знайдені з вирваними серцями. Того ж дня професор гине за незрозумілих обставин.

Ваня дізнається, що єдиний, хто може вийняти Зґарду та позбавити всіх його друзів участі в цій небезпечній історії — це нащадок останнього мольфара з Кола Сили, який живе далеко в лісах.

Ваня вмовляє компанію поїхати, але остаточно всі погоджуються після другого загадкового вбивства. У лісах їх чекатиме низка пригод. Вони мають подолати свої страхи, зупинити стародавнє зло та пройти випробування на відданість, дружбу й кохання.

У ролях[ред. | ред. код]

Головні ролі[ред. | ред. код]

Другорядні ролі[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Режисер фільму Любомир Левицький
Оператор-постановник: Марк Еберлі

Дубляж[ред. | ред. код]

Під час зйомки фільму актори розмовляли українською, але на вимогу прокатника B&H у кінцевому варіанті фільм було дубльовано українською.[18][19] Дубляж зроблено на студії Le Doyen Studio[20], режисером дубляжу виступив продюсер фільму Андрекс Селіванов.

Розробка[ред. | ред. код]

За словами режисера фільму Любомира Левицького, ідею фільму він виношував давно, декілька років. Вона ґрунтується на древній гуцульській легенді, про яку він дізнався від старого мудреця в Карпатах. Перед тим як розповідати, старий дідусь взяв із нього обіцянку, що Любомир колись цей переказ популяризує, знявши про це кіно. У переказі говориться про Книгу Тіней та дев'ять зґард, що є ключами до цієї книги.

Любомир був зачарований цією історією й довго думав, у якому жанрі її краще подати, як найкраще поєднати казку, містику й елементи фільму жахів. Якось йому до рук потрапила книга «Тіні забутих предків», на яку колись було знято фільм Параджановим, але книга відрізняється від фільму, адже в ній повно містики. Йому дуже сподобалася ця назва, а коли Любомир прочитав біографію Коцюбинського, дізнався цікавий факт, що він із ним народилися в один день — 17 вересня. Тоді й вирішив, що це знак, і дав проекту ім'я «Тіні незабутих предків». А ще, на його думку, ця назва логічно прив'язана до сюжету, бо в наприкінці кінокартини є епізод, що повністю виправдовує найменування фільму.[21][22][23][24]

Кастинг[ред. | ред. код]

На головні ролі було запрошено молодих невідомих акторів, відбір яких проводили по всій Україні — зокрема, перший кастинг відбувся 12 березня 2012 р. у Києві[25][26]. Пізніше відбулися кастинги у Львові[27], Харкові, Дніпрі,[28] та Чернівцях[29]. Крім цього, на сайті say.tv відбувся онлайн-кастинг, переможцем якого став Владислав Никитюк[30]. За словами режисера, на кастингах було переглянуто більше як 5 тисяч людей[31][32][23]. Також у фільмі взяли участь відомі актори: Ольга Сумська, Олег Цьона, Микола Береза, Юрій Розстальний, Валерій Легін, Володимир Нечипоренко, Костянтин Лінартович, Ольга Фреймут[33].

Зйомки[ред. | ред. код]

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, у якому проходили зйомки стрічки

Весь фільм був відзнятий на теренах України. Фільм почали знімати 19 липня 2012 року[34][35] у Карпатах, а саме у Верховинському районі Івано-Франківській області (Верховина, Віпче, Зелене, Ворохта, Криворівня, Бережниця, присілок Климпуш (будинок зруб, на даний час відреставрований, найкрасивіший в селі)[36], водоспад Женецький Гук та на заправці в місті Яремче)[37]. Також зйомки проходили в Чернівцях, де знімали університет і студентське життя, потім у Кам'янець-Подільському замку[38] та Києві. У Києві, зокрема, знімальний майданчик був у павільйонах заводу ім. Лепсе[39], у Будинку Письменників та в клініці невідкладної медицини св. Луки[40]. Зйомки стрічки тривали 72 дні, але були паузи в часі (до того ж, повністю перезнімали фінальну сцену), а загалом зйомки разом із монтажем, зайняли близько півтора року[41]. Фільм було відзнято на 16 мм плівку камерами Arriflex 16SR-3[en] та Arriflex 416[en][42].

Бюджет[ред. | ред. код]

У фільм інвестували приватні кінокомпанії. Фінансування велося з двох джерел, основний інвестор — це компанія «Юнісон Сінема», вони профінансували більшу частину фільму (500 000 $)[43][44], другий інвестор — це компанія «Саспенс Філмс». Бюджет стрічки становить 877 000 $[45], гонорари акторів не перевищували 10 000 $[46][47][48][49]. Увесь звук, зі спецефектами обійшовся в 120 000 $, а на постпродакшен було витрачено 211 000 $[50].

Маркетинг[ред. | ред. код]

У лютому 2012 року було створено офіційні групи фільму у соціальних мережах Вконтакті та Facebook. 17 жовтня 2012 був представлений перший офіційний тизер[51][52]. 29 січня в кінотеатрі «Україна» відбулася презентація першого кінотеатрального тизеру[53]. Творці фільму до прем'єри провели низку різноманітних конкурсів, спрямованих на рекламу фільму (про всі конкурси повідомлялося в офіційних спільнотах фільму в соцмережах)[54][55][56][57]. У соціальних мережах також залучали людей для роздачі флаєрів[58][59][60].

14 травня відбулася офіційна презентація трейлеру фільму[61][62][63].

У червні 2013, трейлер до фільму Любомира Левицького «Тіні незабутих предків» отримав нагороду MEDIA PEOPLE AWARDS у номінації «найкраще відео року»[64].

Зовнішні відеофайли
Тіні незабутих предків. заголовна пісня: Shadows Of Time - THE HARDKISS на YouTube

У серпні 2013 року в Голосіївському парку Києва відбулися зйомки кліпу на заголовну пісню фільму — «Shadows Of Time» гурту The HARDKISS, «музичного трейлеру» фільму[65][66][67][68]. 3 листопада відбулася прем'єра кліпу на телеканалі М1[69].
10 жовтня 2013 року було представлено офіційний постер фільму[70]. 14 жовтня у соціальних мережах та деяких ЗМІ пройшла інформація про крадіжку мобільного Любомира Левицького із чорновим записом фільму[71][72].

Після прем'єри відбувся масштабний промо-тур по містах України: творча група фільму побувала в Києві[73], Житомирі[74], Чернівцях[75], Львові[76], Івано-Франківську[77], Рівному[78], Луцьку[79], Дніпрі[80], Донецьку[81], Харкові[82] та Кривому Розі[83][84].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

За перший вікенд прокату (14-17 листопада) стрічку переглянули 52 тис. глядачів, а касові збори склали 251 330 $, що на той час дозволило їй зайняти 3 місце серед усіх прем'єр[85][86][87]. Станом на 15 грудня 2013 року показ кінокартини тривав 32 дні, за які було зібрано 642 857 $[88]. Усього в прокаті стрічка заробила 5 146 428 грн[5][6], а кількість глядачів сягнула 147 417[89][5].

Критика[ред. | ред. код]

Obozrevatel.com[90]

«Тіні незабутих предків» — набір плюсів (пристойна картинка, симпатичні актори, драйвовий саундтрек, самоіронія, сюрприз у фіналі) та мінусів (тотальні кліше, плескуваті жарти на кшталт «Польща — не район, а країна», невпевнена гра акторів-початківців). Хто хоче, нараховує більше плюсів, хто не хоче — множить мінуси.
Анастасія Лях

Оригінальний текст (рос.)

«Тени незабытых предков» - набор плюсов (приличная картинка, симпатичные ребята, драйвовый саундтрек, самоирония, сюрприз в финале) и минусов (тотальные клише, плосковатые шутки вроде «Польша – не район, а страна», неуверенная игра начинающих актеров). Кто хочет, насчитывает больше плюсов, кто не хочет – множит минусы.
Анастасия Лях

Лівий берег[91]

Фільм, як на мене, майже не працює. І не тільки через умовність загального фону, сліпе відтворення жанрових кліше, логічні провали сценарію, не до кінця продумані режисерські ходи і тому подібне. Проблема в іншому. Левицький залив в один посуд страшне і смішне, але не змішав їх правильно.
Ігор Грабович

Афиша[92]

Стараючись з усіх сил, і претендуючи на велике жанрове кіно, Любомиру вдалося зняти досить якісний, проте, на жаль, «майже фільм»: майже комедію, майже містику, майже трилер.
Маша Сердюк

Оригінальний текст (рос.)

Стараясь изо всех сил и претендуя на большое жанровое кино, Любомиру удалось снять довольно качественный, но, увы, «почти фильм»: почти комедию, почти мистику, почти триллер.
Маша Сердюк

Вести[93]

«Тіні …» виглядають як міцний молодіжний жахастик родом із Голлівуду. Містика, якісна комп'ютерна графіка й сучасний гумор («ми в повній дупі, а свічка в твоїх руках — хіба що від геморою», «якщо я помру, то поховайте мене в труні від Луї Віттона») — усе присутнє в комплекті.
Арина Шевченко

Оригінальний текст (рос.)

«Тени...» смотрятся как крепкий молодежный ужастик родом из Голливуда. Мистика, качественная компьютерная графика и современный юмор («мы в полной жопе, а свеча в твоих руках — разве что от геморроя», «если я умру, то похороните меня в гробу от Луи Виттона») — все присутствует в комплекте.
Арина Шевченко

Комсомольська правда[94]

Тепер у реєстрі українських фільмів з'явився і свій етнічний хоррор. Принаймні «Тіні незабутих предків» виконують функцію цього жанру — лякають і постійно тримають глядача в напрузі.
Юлія Кацун

Оригінальний текст (рос.)

Теперь в реестре украинских фильмов появился и свой этнический хоррор. По крайней мере «Тени незабытых предков» выполняют функцию этого жанра - пугают и постоянно держат зрителя в напряжении.
Юлия Кацун

Дзеркало тижня. Україна[95]

Кожен український повнометражний фільм останніх років — у чомусь «перший». «Тіні», напевно, залишаться в історії як перша вітчизняна стрічка з більш-менш достойно знятою бійкою та високоякісною комп'ютерною графікою.
Антон Філатов

Телекритика[96]

Певну стилістику автори засвоїли. Лишається ще навчитися додавати до неї відповідний зміст. А то незабуті предки виходять якимись не впізнаваними. Якимись не нашими. Чи впізнають у них американці своїх предків? Це теж питання.
Юрій Луканов

Телекритика[97]

Любомир Левицький не українізує західне, у нашому випадку — американське, що було б логічно для людини, котра працює з українським матеріалом, а навпаки — американізує українське. Це помітно вже в деталях. …у західних першоджерелах, щедро цитованих Левицьким, глядач, свій та чужий, бачить реалії країни, у якій відбуваються події. Україна ж у «Тінях…» — хіба карпатський ліс. Решта все старанно промальоване, проте жодним чином не адаптоване.
Андрій Кокотюха

Випуск[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

Реліз фільму відкладали двічі. Спочатку планувалося показати стрічку 13 червня[98][99][100]. Проте, пізніше стало відомо про рішення творців пересунути випуск картини[101][102]. Наступною датою виходу мало стати 19 вересня[103][63]. Однак, прем'єру знову було відкладено[104], цього разу вже остаточно, на 14 листопада[105]. Продюсер Андрекс Селіванов про причини переносів[50]:

У нас були дуже складні зйомки в Карпатах, і коли ми проявили матеріал, залишилися ним незадоволені. Чим монтувати дещо абияк, ми вирішили перезняти, і в графік не вклалися - це ще 24 дні, тому довелося перенести прем'єру. А вдруге ми не встигали зі звуком. У нас було багато звукових ефектів і ще й озвучка, тому нам потрібно було ще десь два додаткових тижні на звук. Тому прем'єру перенесли вдруге.

Починаючи з 17 липня 2014 року, в обраних кінотеатрах, під гаслом «Тіні повертаються в сутінках», в Україні відбувся повторний обмежений прокат фільму (орієнтовно 14 кінотеатрів)[106][107].

24 серпня 2014 року на телеканалі «Новий канал» відбулася телевізійна прем'єра стрічки[108][109].

Решта світу[ред. | ред. код]

Планувалося зробити повноцінний прокат фільму в Росії, але через напружену політичну ситуацію, на ці плани довелося поставити хрест, попри те, що на московській студії «Піфагор» уже був готовий російський дубляж фільму[110][111].

За кордоном було проведено кілька окремих одиничних показів фільму, а саме: 12 грудня 2013 року в Торонто (Канада)[112][113][114], 12 травня 2015 року в Лос-Анжелесі (США)[115][116][117] та 12 червня 2015 року в Сан-Франциско (США)[118].

Визнання[ред. | ред. код]

У квітні 2016 року портал Delo.ua оголосив результати голосування за найкращі українські фільми, які були зняті з 2011 до 2015 року. У голосуванні брали участь відвідувачі вебсайту Delo.ua, які могли поставити свою оцінку стрічці або її творцям (таких було 32 тисячі 616 користувачів), після цього фахове журі з 21 експерта склало професійний рейтинг переможців. За його підсумками, за стрічку «Тіні незабутих предків» Любомир Левицький увійшов у Топ 10 найкращих режисерів[119], а Софія Русинович — у Топ 10 найкращих художників костюмів[120].[121]

Саундтрек[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тарас Пасимок (20 вересня 2014). Знай наших: Режисер Олесь Юсипчук. «Косів — інформаційно-довідковий портал міста і району». Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 14 квітня 2016.
  2. Ольга Богачевська (30 серпня 2013). «В Україні спершу знімають кіно, а потім пояснюють акторам, чому фільм ніде не показують». «Gazeta.ua». Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  3. Блог Андрекса Селіванова. Проекти. Тіні незабутих предків. Андрекс Селіванов. 15 липня 2015. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 10 серпня 2017.
  4. «Бокс-офис Украины уикенд Украины № 50 12.12.13 — 15.12.13» (рос.) . «Бюллетень Кинопрокатчика». 15 грудня 2013. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  5. а б в Рейтинг «Снято в Украине», рубрика «Игровые фильмы». Тени незабытых предков (рос.) . Delo.ua. 2016. Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  6. а б Виктория Власенко (22 січня 2014). Благодаря поддержке государства за три года кинопроизводство в Украине сдвинулось с «мертвой точки» (рос.) . «Діловий інтернет-портал Capital.ua». Архів оригіналу за 25 січня 2014. Процитовано 14 квітня 2016.
  7. а б в г д е ж и Unforgotten Shadows Backstage Interview на YouTube // Igor Prysyazhny, 7 листопада 2013.
  8. У 2013 році, Марина Шако, прикрасила обкладинку травневого номера журналу Playboy, що підігріло інтерес до фільму:
    Сексуальні фото акторок фільму "Тіні незабутих предків". ВСЕ. 20 листопада 2013. Архів оригіналу за 3 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
    Марина Шако в журнале Playboy (май 2013, Украина). boshsoz. Процитовано 7 жовтня 2015.
    Марина Шако украсила обложку майского номера журнала Playboy. Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 29 квітня 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
    Ростислав Ковтун (21 листопада 2013). Ексклюзив від "Фіртки": Марина Шако про зйомки "Тіней", журнал "Playboy" та свою другу половинку. Фіртка.if.ua. Процитовано 7 жовтня 2015.
  9. а б в Олена Гутик (24 травня 2013). Ольга Сумська: «Не забобонна, але обережна». «Високий замок (газета)». Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  10. Олексій Паляничка (16 грудня 2013). Олег Цьона: «Щоб стати європейцем, треба вичавити із себе пострадянське лайно». «Високий замок (газета)». Архів оригіналу за 25 грудня 2013. Процитовано 25 травня 2016.
  11. Валерія Радзієвська (7 вересня 2012). Любомир Левицький зняв «Тіні незабутих предків» в улюблених місцях Параджанова. «Gazeta.ua». Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  12. О. Ю. Варварич. Легін Валерій Петрович. «Енциклопедія Сучасної України». Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  13. Сергій Кривуля (10 листопада 2013). Мольфар Орест Стафійчук - про сучасне українське кіно і світлу сторону сили. Обозреватель. Архів оригіналу за 25 квітня 2016. Процитовано 27 квітня 2016.
  14. Микола Береза, директор театру, актор. «kurbas.lviv.ua». Архів оригіналу за 25 березня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  15. Софія Добра (31 липня 2013). Озброєні люди мало не розстріляли актора фільму «Тіні незабутих предків». «Корреспондент». Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  16. Кінотеатральний тизер «Тіні незабутих предків» на YouTube // Вадим Гребенюк, 30 січня 2013.
  17. Творці «Тіні незабутих предків». Офіційний сайт «Тіні незабутих предків». Архів оригіналу за 27 липня 2013.
  18. Український жахливчик, у якому знявся онук Ступки, вийде на екрани в середині листопада (Фото+Відео)- Portal News 24, 22.10.2013
  19. Вихід у прокат українського трилера Тіні незабутих предків знову відклали — Корреспондент, 29 серпня 2013
  20. Тіні незабутих предків — Le Doyen Studio
  21. «Тіні незабутих предків» 7. Легенда из сердца украинских карпат. Suspense Films. 24 травня 2013. Процитовано 6 жовтня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  22. Любомир Левицкий на 9 канале на YouTube // 9-channel.com, 9 квітня 2012.
  23. а б Марія Бірюкова (22 листопада 2012). Любомир Левицький: Я давно хотів розповісти одну легенду. Телеканал новин "24". Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  24. УКРАЇНСЬКИЙ РЕЖИСЕР «ТІНІ НЕЗАБУТИХ ПРЕДКІВ» ЗНАЄ, ЯК БЕЗКОШТОВНО НАЇСТИСЯ В РЕСТОРАНІ // Youtube // UKRLIFE.TV, 21 травня 2013.
  25. остаточні дати кастингів у Києві (рос.) . Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 7 березня 2012. Процитовано 4 вересня 2017.
  26. В Україні шукають жахливі обличчя. «ТСН». 16 березня 2012. Процитовано 6 жовтня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  27. дати кастингів у Львові (рос.) . Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 20 березня 2012. Процитовано 4 вересня 2017.
  28. Кастинг: Дніпро та Харків!. «CinemaHall». 4 квітня 2012. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  29. В Чернівцях пройшов кастинг фільму на YouTube // Єгор Подкидишев, 23 квітня 2012.
  30. Софія Добра (27 липня 2012). Владислав Никитюк: Я не вірив, що можна потрапити до фільму через… он-лайн кастинг!. «Starlife». Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  31. Людмила Шишко (28 листопада 2013). Головна проблема українського кінематографа — брак хороших сценаріїв. «Відомості.UA». Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 8 листопада 2015.
  32. Любомир Левицький в Підйомі (18.10.12) // Youtube // Новий канал. телепередача «Підйом».
  33. Софія Добра (27 червня 2012). «Тіні незабутих предків» знайшли своїх жертв. «Корреспондент». Архів оригіналу за 2 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  34. kira_sokolova (18 липня 2012). Ольга Фреймут мечтает о мольфаре (рос.) . «DeBosh.net». Архів оригіналу за 24 липня 2012. Процитовано 20 жовтня 2015.
  35. Кінокомпанія Suspense Films оголосила про початок знімального процесу «Тіні незабутих предків» (рос.) . Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 19 липня 2014. Процитовано 4 вересня 2017.
  36. Тоніс. Ранкове Espresso. Любомир Левицький // Youtube // Вадим Гребенюк, 22 вересня 2013.
  37. Е.Зиненко (28 листопада 2013). Тени активного туризма: взгляд путешественника (рос.) . «Харьков Турист». Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  38. Ольга Богачевська (20 серпня 2013). Хоч як росіяни стараються, у них все одно виходить кіно про мєнтів, водку і війну. «Gazeta.ua». Архів оригіналу за 1 липня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  39. Людмила Вербицька (22 березня 2013). Дмитро Ступка розповів, через що довелося пройти на зйомках «Тіней незабутих предків». «Голос.UA». Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  40. «Тени незабытых предков» - кино для свиданий (фото+видео) (рос.) . Viva!. 9 січня 2013. Архів оригіналу за 30 червня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  41. Ольга Піхун (20 листопада 2013). Любомир Левицький у Рівному: «Американські продюсери відкрили для себе Україну». «ВСЕ». Архів оригіналу за 25 грудня 2013. Процитовано 6 жовтня 2015.
  42. Trailer: Unforgotten Shadows. Dima Nedria. 13 травня 2013. Процитовано 6 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  43. Николай Милиневский (20 листопада 2013). Как в Украине проворачивают кинобизнес (рос.) . «Вести». Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  44. Катерина Шаповал (25 грудня 2013). Кіно і гроші. «Forbes». Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  45. Марія Катаєва (14 листопада 2013). Містика Карпат — на великому екрані (PDF). «Хрещатик (газета)». Архів оригіналу (PDF) за 1 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  46. Ступку научила целоваться Алена Мусиенко // Youtube // Новий канал. телепередача «Підйом», 14 листопада 2013.
  47. Дмитро Колоша (12 листопада 2013). «Тіні Незабутих предків» показуватимуть у всіх кінотеатрах країни. «Сіль». Архів оригіналу за 27 листопада 2013. Процитовано 6 жовтня 2015.
  48. Любомир Левицкий: «Наших кинематографистов ориентируют на унылое «поетичне» кино» (рос.) . «KINOMASTER.ORG». 2 березня 2014. Архів оригіналу за 6 квітня 2014. Процитовано 6 жовтня 2015.
  49. Старт украинского ужастика «Тени незабытых предков»: ведущая «Подъема» в объятиях актера и 5 киноляпов (укр та рос.) . «Телеблондинка». 13 листопада 2013. Архів оригіналу за 2 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  50. а б Медианяня (13 листопада 2013). Тени предков, спина Фреймут и борщ по-голливудски (рос.) . «Медианяня». Архів оригіналу за 15 квітня 2014. Процитовано 6 жовтня 2015.
  51. Перший тизер фільму «Тіні незабутих предків» на YouTube // Lybomir Levitsky, 17 жовтня 2012.
  52. Трилер «Тіні незабутих предків» отримав міжнародний тизер. Телеканал новин «24». 18 жовтня 2012. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  53. Медианяня (4 лютого 2013). Прем’єра кінотеатрального тизеру містичного трилеру «Тіні незабутих предків». «navsi100.com». Архів оригіналу за 1 липня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  54. Конкурс «Тени незабытых предков» (рос.) . «RandLott». 29 жовтня 2013. Архів оригіналу за 6 липня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  55. Викторина: день на съемочной площадке фильма (рос.) . «Жіночий онлайн-журнал IVONA». 1 липня 2013. Архів оригіналу за 1 липня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  56. Журнал «Юна леді».Камера! Мотор! Знято!Переможниці конкурсу «Мрії збуваються» (рос.) . Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 10 червня 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  57. Оголошуємо переможців конкурсу «Отримай афішу від Suspense Films» (рос.) . Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 17 квітня 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  58. терміново потрібні активні люди для роздачі флаєрів. Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 9 листопада 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  59. Дякуємо всім за ваші листи про допомогу з роздачі листівок у ваших містах. Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 9 листопада 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  60. Спасибі всім...Ми припиняємо прийом ваших листів. Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 10 листопада 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  61. Надія Паливода (17 травня 2013). Любомир Левицький: «В країні з такою кількістю красивих людей гріх не мати своїх кінозірок». «Інформаційний портал Кіровоградщини gre4ka». Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  62. Представлен официальный трейлер фильма Любомира Левицкого «Тени незабытых предков» (рос.) . «Viva!». 14 травня 2013. Архів оригіналу за 30 червня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  63. а б З’явився офіційний трейлер фільму «Тіні незабутих предків». Телеканал новин «24». 14 травня 2013. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  64. Програма «Гламурний агент». Церемонія нагородження Media People Awards (укр та рос.) . Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 11 червня 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  65. Гурт The HARDKISS знімає тіні у парку. «M1». 23 серпня 2013. Архів оригіналу за 30 червня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  66. Гурт «Хардкіс» потрапив у вир паранормальних явищ. «ТСН». 27 серпня 2013. Процитовано 6 жовтня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  67. The Hardkiss представили відео саундтрека до фільму Тіні незабутих предків. «Корреспондент». 4 листопада 2013. Архів оригіналу за 2 липня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  68. МаксіТВ. THE HARDKISS — Shadows Of Time. Зйомки кліпу на YouTube // Вадим Гребенюк, 5 вересня 2013.
  69. Дивіться у неділю, 3 листопада, прем'єру кліпу "Shadows Of Time" на телеканалі М1. Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 2 листопада 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  70. Ось і він - офіційний постер фільму «Тіні незабутих предків». Офіційна спільнота фільму «Тіні незабутих предків» у соцмережі Facebook. 10 жовтня 2013. Процитовано 4 вересня 2017.
  71. У режисера «Тіні незабутих предків» вкрали мобільник з записом фільму. «Обозреватель». 14 жовтня 2013. Архів оригіналу за 25 квітня 2016. Процитовано 27 квітня 2016.
  72. У режиссера «Тени незабытых предков» украли мобильник с записью фильма (рос.) . «Viva!». 14 жовтня 2013. Архів оригіналу за 30 червня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  73. Украинский блокбастер «Тени незабытых предков» презентовали в Киеве на YouTube // «телеканал Україна», 14 листопада 2013.
  74. Новости Житомирского региона, студия Ц TV на YouTube // Вадим Гребенюк, 20 листопада 2013.
  75. Чернівецький Репортер Тіні незабутих предків на YouTube // Вадим Гребенюк, 23 листопада 2013.
  76. Знімальна група українського триллера «Тіні незабутих предків» приїхала до Львова на YouTube // «телеканал ZIK», 18 листопада 2013.
  77. В Франківську презентували «Тіні незабутих предків» на YouTube // Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина», 19 листопада 2013.
  78. У Рівному презентували фільм «Тіні незабутих предків» на YouTube // Вадим Гребенюк, 21 листопада 2013.
  79. У Луцьку презентували «Тіні незабутих предків». Фото. «Волинь Post». 19 листопада 2013. Архів оригіналу за 30 вересня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  80. Домашній очаг. Програма Кекс у великому місті на YouTube // Вадим Гребенюк, 27 листопада 2013.
  81. Юрій Береза (23 листопада 2013). Что бы посмотреть? «Тени незабытых предков» (рецензия, видео) (рос.) . «Сайт города Донецка INTO.UA». Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  82. «Тени незабытых предков» дали о себе знать в Харькове (рос.) . «Palindrome». 26 листопада 2013. Архів оригіналу за 30 вересня 2015. Процитовано 6 жовтня 2015.
  83. Типовий Кривий Ріг - На прем'єрі фільму «Тіні незабутих предків» (24.11.13) на YouTube // Kolya Chirva, 25 листопада 2013.
  84. Графік прем'єрних показів з авторами фільму (у твоєму місті) (рос.) . листопад 2013. Архів оригіналу за 4 вересня 2017. Процитовано 3 листопада 2015.
  85. Бокс-офис Украины уикенд Украины № №46 14.11.13 — 17.11.13 (рос.) . «Бюллетень кинопрокатчика». 17 листопада 2013. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  86. Бокс-офіс №46. Перша ластівка?. «Kino-teatr.ua». 17 листопада 2013. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  87. Обзор украинского бокс-офиса за последний уик-энд (14 ноября — 17 ноября) (рос.) . «oKino.ua». 17 листопада 2013. Архів оригіналу за 5 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  88. Бокс-офис Украины уикенд Украины № 50 12.12.13 — 15.12.13 (рос.) . «Бюллетень кинопрокатчика». 15 грудня 2013. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  89. Почему не везет украинскому кинопрокату? (рос.) . Odessa1.com. 13 липня 2015. Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  90. Анастасія Лях. Тени незабытого Голливуда [Архівовано 2015-10-02 у Wayback Machine.]. Obozrevatel.com (рос.)
  91. Ігор Грабович. Препарування фільму «Тіні незабутих предків» [Архівовано 2016-03-04 у Wayback Machine.] Лівий берег
  92. Маша Сердюк. Сказ о том, как Ступка-младший пытается спасти мир от всякой нечисти.. Афиша
  93. Арина Шевченко. Украинская мистика «Тени незабытых предков» выходит в прокат. Рецензия «Вестей». Вести
  94. Юлія Кацун. Незабываемые «Тени…» [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]. Комсомольська правда
  95. Антон Філатов. «Тіні» знають своє місце Дзеркало тижня. Україна
  96. Юрій Луканов. Тіні чиїх предків? [Архівовано 2015-10-01 у Wayback Machine.] Телекритика
  97. Андрій Кокотюха. Тінь незабутої «Штольні» Телекритика
  98. Завершуються зйомки фільму «Тіні незабутих предків» на YouTube // «5 канал», 9 березня 2013.
  99. «Тени незабытых предков» покажут мистический мир Карпат (рос.) . «Афиша Mail.Ru». 1 лютого 2013. Архів оригіналу за 4 лютого 2013. Процитовано 6 жовтня 2015.
  100. Вадим Слобожанский (18 лютого 2013). Режисер Любомир Левицький презентує карпатський жахастик «Тіні незабутих предків». «Starlife». Архів оригіналу за 2 березня 2013. Процитовано 6 жовтня 2015.
  101. Вероніка Джестер (25 квітня 2013). Любомир Левицький переніс вихід своєї картини. «Голос.UA». Архів оригіналу за 15 червня 2013. Процитовано 6 жовтня 2015.
  102. Премьера триллера «Тени незабытых предков» перенесена (рос.) . «Viva!». 24 квітня 2013. Архів оригіналу за 2 липня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  103. Тени незабытых предков: Презентация официального трейлера (рос.) . «Жіночий онлайн-журнал IVONA». 14 травня 2013. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 7 жовтня 2015.
  104. Вихід у прокат українського трилера Тіні незабутих предків знову відклали. «Корреспондент». 29 серпня 2013. Архів оригіналу за 20 вересня 2013. Процитовано 27 квітня 2016.
  105. «Тени незабытых предков»: промо-фотосессия накануне премьеры (рос.) . «Viva!». 23 жовтня 2013. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  106. Тіні повертаються в сутінках на YouTube // Обозреватель ТВ, 16 липня 2014.
  107. Тіні незабутих предків повертаються. «Kino-teatr.ua». 3 липня 2014. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  108. У День Незалежності Новий канал покаже сучасне українське кіно. «Новий канал». 15 серпня 2014. Архів оригіналу за 17 серпня 2014. Процитовано 7 жовтня 2015.
  109. Тіні незабутих предків прем'єра на Новому каналі на YouTube // Вадим Гребенюк, 16 серпня 2014.
  110. Андрекс Селиванов (4 квітня 2014). Продюсер фильма «Тени незабытых предков» Андрекс Селиванов. Ответ продюсеру «Синевира» Хорунжему (рос.) . Андрекс Селіванов у соцмережі Facebook. Процитовано 3 листопада 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  111. У Росії не будуть показувати українські «Тіні незабутих предків». «Gazeta.ua». 4 березня 2014. Процитовано 7 жовтня 2015. {{cite web}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  112. «Unforgotten Shadows» - Ukrainian thriller movie (анг.) . «allevents.in». Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  113. Kontakt TV: Unforgotten Shadows на YouTube // KontaktUkrainianTV2, 4 грудня 2013.
  114. Toronto Ukrainian Festival — «Unforgotten Shadows» — Ukrainian thriller movie(англ.)
  115. Анна Денисенко. Лос-Анджелесе открылся первый украинский кинофестиваль (рос.) . «Форум Daily». Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано травень 2015.
  116. Дима Ступка презентует фильм в Голливуде (рос.) . «JetSetter.ua». 10 травня 2015. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  117. Unforgotten Shadows Los Angeles Premiere (англ.)
  118. Unforgotten Shadows — Ukrainian movie screening (англ.)
  119. Знято в Україні. Найкращі режисери та їхні фільми. Топ 10 переможців (PDF). Delo.ua. квітень 2016. Архів оригіналу (PDF) за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  120. Знято в Україні. Найкращі художники костюмів та їхні фільми. Топ 10 переможців (PDF). Delo.ua. квітень 2016. Архів оригіналу (PDF) за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  121. Рейтинг "Снято в Украине" наградил лучшие фильмы и сериалы (фоторепортаж) (рос.) . Delo.ua. 7 квітня 2016. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  122. Юлія Кацун (22 листопада 2013). «Бумбокс» озвучил «Пепел», а Тарабарова - «Любовь…» (рос.) . «Комсомольська Правда». Архів оригіналу за 2 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  123. O.Torvald написали саундтрек до фільму «Тіні незабутих предків». «Varosh». 19 листопада 2013. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.
  124. Брызги шампанского (рос.) . «ELLE.UA». 21 червня 2013. Архів оригіналу за 1 липня 2015. Процитовано 7 жовтня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]