Марена звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Марена звичайна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Підродина: Barbinae
Рід: Марена (Barbus)
Вид:
Марена звичайна (B. barbus)
Біноміальна назва
Barbus barbus
Linnaeus, 1758
Ареал Марени звичайної

Марена звичайна (лат. Barbus barbus) — риба родини коропових. Довжина тіла до 85  см, маса 4-6 у виняткових випадках до 12  кг. Спинний плавець високий. Забарвлення тіла рівна срібляста, рідко з дрібними бурими цятками. Статевозрілими стають у віці 3 — 5 років при довжині тіла близько 30-35  см. Крайній вік цієї риби  — 15 років. Відмінною рисою цієї риби є дві пари вусів по кутах рота і голови, які служать для пошуку їжі на дні річки. Спинний і хвостовий плавці сірі, часто червонуваті, всі інші рожеві, оранжеві або червоні, при вершині сіруваті. Райдужка очей срібляста або золотиста. Ікра риби отруйна. Занесена до списку МСОП, Європейського червоного списку та Червоної книги України. З 80-х рр. XX ст. став рідко траплятися в уловах. Зникнення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, забруднення води, надмірний вилов.

Поширення[ред. | ред. код]

Західна, Центральна і частково, Східна Європа від Англії до басейну Дністра включно і на півночі від Піренеїв і Альп до басейну Північного і Балтійського морів. В Україні зустрічається в басейні Дунаю (пониззя, басейну Тиси, Пруту і Сірету), Дністра та Вісли.

Розмноження[ред. | ред. код]

Нерест у травні-червні при температурі понад 15 °C, закінчується при 20-22 °C. Плодючість самок від 15 до 100 тисяч ікринок.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Личинки і молодь живляться дрібними формами фіто- і зоопланктону та бентосу, дорослі риби харчуються виключно донними організмами: молюсками, черв'яками, личинками та ракоподібними, а також ікру, дрібну рибу, водорості та іншу рослинність.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]