Перрі Комо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перрі Комо
англ. Perry Como
Ім'я при народженні англ. Pierino Ronald Como
Народився 18 травня 1912(1912-05-18)[1][2][…]
Кенонсбург, Пенсільванія
Помер 12 травня 2001(2001-05-12)[1][2][…] (88 років)
Джупітер-Інлет-Колоні, Флорида
·хвороба Альцгеймера
Поховання Флорида
Країна  США
Діяльність співак, джазмен, радіоведучий, учасник телешоу, актор, студійний музикант
Знання мов англійська
Роки активності 19321998
Жанр поп
Автограф
Нагороди

премія Пібоді

Єрусалимський Орден Святого Гробу Господнього
Премія Греммі за життєві досягнення

Прайм-тайм премія «Еммі»

Нагорода Центру ім. Кеннеді

зірка на голлівудській Алеї слави[d]

IMDb ID 0173908
Сайт perrycomo.com

П'єріно Рональд «Перрі» Комо (англ. Pierino Ronald «Perry» Como, 18 травня 1912 — 12 травня 2001) — американський співак і телезірка 19401950-х, лауреат премії «Греммі» 1958 року, отримав велику популярність завдяки своєму м'якому і проникному баритону.[4] За період з 1943 по 1958 роки його пісні 42 рази потрапляли в «топ 10» американських хіт-парадів. Протягом всієї своєї кар'єри, яка охоплює більше ніж половину століття, Комо випускав записи виключно під лейблом «RCA Records» після підписання з ними контракту в 1943 році. Загальний успіх співака на телебаченні і в музиці до теперішнього часу не зміг повторити жоден артист.

Перрі Комо завжди робив більший наголос не на довірливу розмову, а на іронію і пародію, при співі він використовував театральні жести й інтонації, і супроводжував свій спів коротким конферансом власного виготовлення. Кожен виступ Перрі Комо перетворювалося в міні-спектакль. Це не могло не сприяти тому, що незабаром співак став віддавати все більше часу кар'єрі шоумена і вельми досяг успіху на цьому терені. Причому, як відзначають критики, особливою популярністю шоу Перрі користувалося під Різдво, коли вся Америка насолоджується домашнім затишком, а всі телеканали оспівують сімейні цінності[5]. Співака широко поважали за високі професійні стандарти і поведінку в особистому житті. В офіційному журналі «RCA Records» — «Billboard», про життя співака писали в кількох словах: «50 років музики і життя, прожитих добре. Приклад для всіх»

Відомий американський композитор Ервін Дрейк сказав про нього: «…іноді хтось, як Перрі, приходить для того, щоб не „пливти за течією“, а здобути перемогу, незважаючи на всіх неспроможних, які докучають йому для того, щоб уступити їх цінностям. Тільки іноді».

Перрі Комо є лауреатом престижної премії — Kennedy Center Honors. У 2006 році співак був включений у відомий музей слави — Long Island Music Hall of Fame.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Перрі Комо, за походженням італоамериканець, народився в місті Канонсберг, штаті Пенсільванія, за 20 миль на південь від Піттсбурга 18 травня 1912 року. Він був 7 дитиною в католицькій родині з 13 дітей. Батьки Перрі емігрували з Італії в США. Незважаючи на те, що Комо з ранніх років любив співати, його перша велика амбіція полягала в тому, щоб бути кращим перукарем в Канонсбергу. Після закінчення середньої школи він відкрив власну перукарню.

У 1933 році він одружився зі своєю молодою коханою — Розелль Беллайн, яку зустрів 1929 року на пікніку з нагоди свого сімнадцятиріччя. Вони виховували трьох дітей. Перрі та Розелль залишалися разом аж до самої смерті Розелль в серпні 1998 року у віці 84 років. Це сталося через два тижні після того, як подружжя відсвяткувало 65-річну річницю з дня весілля.

Кар'єра професійного співака[ред. | ред. код]

Перший серйозний успіх прийшов до співака в 1936 році, коли він приєднався до оркестру тромбоніста Теда Вімза і взяв участь у його радіо-шоу «Beat The Band». Перша спільна робота Комо з оркестром Вімза носила назву — «You can't Pull the Wool Over My Eyes», і була записана на студії Decca Records. Коли оркестр розпався в 1942 році, Перрі почав сольну кар'єру, і скоро його невигадливі пісеньки «Long Ago And Far Away», «I'm Gonna Love That Gal» і «If I Loved You» заповнили весь не зайнятий військовими радіоефір. Після цього Комо працював протягом декількох років без помітного успіху на телекомпанії CBS. До цього часу колишній перукар вирішив повернутися на батьківщину, в Канонсберг, до сім'ї і колишньої роботи. Рішучість залишити кар'єру професійного співака не була здійснена лише завдяки продюсерам телекомпанії «NBC», які запропонували Комо участь у радіопередачі — The Chesterfield Supper Club. Робота в музичній радіоперадачі, що незабаром стала особливо популярною серед слухачів, принесла Комо популярність в театральних колах і нічних клубах.

Після закінчення Другої світової війни, в 1945 році, Комо робить запис балади Till the End of Time (заснованої на полонезі Фредеріка Шопена). Балада незабаром стала хітом, опинившись на вершині американських чартів, вона поклала початок подальшої сольної кар'єри співака. Подальші записи співака стали супер-хітами, і багато в чому навіть перевершили успіх балади Till the End of Time, досягаючи в музичних хіт-парадах США перше місце 14 разів: «Till The End Of Time» (1945); «Prisoner of Love» (1946); «Surrender» (1946); «Chi-Baba, Chi-Baba» (1947); «A — You're Adorable» (1949); «Some Enchanted Evening» (1949); «Hoop-De-Doo» (1950); «If» (1951); «don't Let The Stars Get In Your Eyes» (1952); «No Other Love» (1953); «Wanted» (1954); «Hot Diggity (Dog Ziggity Boom)» (1956); «Round And Round» (1957); «Catch A Falling Star» (1957).

Премія «Греммі»[ред. | ред. код]

14 березня 1958 року, РИАА присудила хіту Комо — «Catch A Falling Star» перший «Золотий диск». У цей же рік Перрі Комо отримав премію «Греммі» в номінації «Краще чоловіче вокальне виконання» (англ. Best Vocal Performance, Male) за пісню «Catch A Falling Star». На церемонії нагородження співак сказав:

Ліві лапки «Як дивно, що сьогодні мені плескає стільки людей, у яких мені ніяково попросити автограф». Праві лапки

Перрі Комо записав безліч альбомів, випущених під лейблом «RCA Victor» в період з 1952 по 1987 рік. Багато записів були удостоєні премії «Золотий диск», але співак відмовлявся від видачі сертифікатів про «золотий» статус своїх записів. Саме ця особливість його характеру зробила його таким не схожим на інших представників музичного мистецтва, викликала любов мільйонів шанувальників у всьому світі. За десятиліття були продані мільйони записів Перрі Комо, але співак, з властивою йому скромністю, часто применшував свої успіхи.

Пізні роки[ред. | ред. код]

Звукозаписні сесії Комо в ранні роки, як правило, завжди проходили з гумором. Так, наприклад, у записі різдвяної пісні 1959 року — Santa Claus is Comin' to Town — слухачі можуть почути сміх співака під час гри оркестру. В більш пізні роки його творчості настрій Перрі під час роботи над записами пісень серйозно погіршився, і вже з 1980-х років співак перестав записувати нові пісні, повернувшись на студію «RCA Records» з метою зробити запис останнього альбому спільно зі своїм близьким другом і партнером Ніком Періто в 1987 році. Пісня «The Wind Beneath My Wings» стала майже автобіографічною. Пісня оповідає про довгу і успішну кар'єру музиканта, що тривала протягом багатьох років. Комо виконав пісню єдиний раз, в 1994 році, на своєму відомому Різдвяному концерті в Ірландії.

У 2002 році Перрі Комо посмертно був нагороджений премією «Grammy Lifetime Achievement Award». Перрі Комо включений до Зали слави хіт-параду в 2007 році.

Прощальний концерт в Ірландії[ред. | ред. код]

У січні 1994 року Перрі Комо гастролював в Дубліні (Ірландія). За рік до цього співак відсвяткував п'ятдесятиріччя з дня свого співробітництва з «RCA Records», а також 45-річчя роботи на телебаченні, включаючи телевізійні передачі, що випускаються на Різдво для людей усіх віросповідань. Різдвяний концерт Перрі Комо в Ірландії був підготовлений американським громадським телебаченням PBS. Незважаючи на похилий вік співака і стан його здоров'я, концерт щорічно транслюється з 1994 року.

Відомо, що після концерту в 1994 році Комо приніс вибачення аудиторії Дубліна за виконання, яке, як він вважав, не відповідає його звичайним стандартам.

Телебачення[ред. | ред. код]

Кар'єра Перрі на телебаченні почалася після успіху радіопрограми «Chesterfield Supper Club» студії «NBC», прем'єра якої відбулася 24 грудня 1948 року. У 1950 році Перрі продовжив роботи на телебаченні, «CBS», де назва принісшої йому популярність радіопрограми було змінено на «The Perry Como Show».

15-хвилинне телешоу Перрі Комо почало транслюватися з 1950-х років до тих пір, поки співак не перейшов працювати на телекомпанію «NBC» в 1955 році. 15 вересня 1956 прем'єра сезону The Perry Como Show була передана від нового кольорового телебачення студії «NBC» в недавно відкритому в ті роки нью-йоркському театрі — Ziegfeld Theatre. Шоу Перрі Комо стало одним з перших щотижневих шоу кольорового телебачення.

Перрі Комо став першим високооплачуваним виконавцем в історії телебачення до того часу, як артист було визнаний рекордсменом книги рекордів Гіннеса. До цього моменту Комо конкурував з музикантом Джеккі Глісоном, як було сказано в «Battle of the Giants». Про цей факт тепер згадується рідко, частково тому, що Комо зазвичай применшував власні досягнення.

За весь період своєї роботи на телебаченні Комо взяв участь у численних різдвяних телешоу, починаючи з Святвечора 1948 року до різдвяних свят 1994 року (останній виступ на Різдво — концерт в Ірландії). Після того як щотижневі телевізійні серії Комо завершили трансляцію в 1963 році, телешоу Перрі Комо стали виходити двічі на місяць, і зовсім незабаром, сезонними випусками в дні святкування Великодня, Весни, Дня подяки і Різдва, аж до 1987 року. Записи телевізійного привітання Комо на свято транслювалися в багатьох частинах світу, включаючи Велику Британію, Рим, Австрію, Францію, і Північну Америку. Останній різдвяний концерт Перрі Комо відбувся в Ірландії.

Смерть[ред. | ред. код]

Перрі Комо помер 12 травня 2001 року в своєму будинку у Флориді, за шість днів до свого вісімдесят дев'ятого дня народження. Як повідомляється, співак помер від наслідків хвороби Альцьгеймера, якою страждав в останні роки життя.

Дочка музиканта Террі Дібаду розповіла, що батько помер уві сні. «Ми з моїм сином Холденом і Перрі провели дві чудових години з батьком у п'ятницю, 11 травня. Всі веселилися і їли морозиво, і це було просто чудово. А потім Перрі не стало».

Його похоронна церемонія відбулася в Католицькій церкві Св. Едуарда в Палм-Біч (штат Флорида).

Дискографія[ред. | ред. код]

Довгограючі альбоми ~ RCA Victor 10"[ред. | ред. код]

Дата випуску Назва Лейбл
1951 Perry Como Sings Merry Christmas Music RCA Records
1952 TV Favorites RCA Records
1952 A Sentimental Date with Perry RCA Records
1952 Supper Club Favorites RCA Records
1953 Hits from Broadway Shows RCA Records
1953 Around the Christmas Tree RCA Records
1953 I Believe ~ Songs of All Faiths Sung by Perry Como RCA Records
1954 Como's Golden Records RCA Records

Довгограючі альбоми ~ RCA Victor 12"[ред. | ред. код]

Дата випуску Назва Лейбл
1955 So Smooth RCA Records
1956 I Believe RCA Records
1956 Relaxing with Perry Como RCA Records
1956 Perry Como Sings Hits from Broadway Shows RCA Records
1956 A Sentimental Date with Perry Como RCA Records
1956 Perry Como Sings Merry Christmas Music RCA Records
1957 We Get Letters RCA Records
1958 Saturday Night With Mr. C RCA Records
1958 When You Come To The End Of The Day RCA Records
1958 Como's Golden Records RCA Records
1959 Como Swings RCA Records
1959 Season's Greetings From Perry Como RCA Records
1961 For The Young At Heart RCA Records
1961 Sing to Me, Mr. C RCA Records
1962 By Request RCA Records
1962 The Best Of Irving Berlin's Songs From Mr. President RCA Records
1963 Perry at His Best RCA Records
1963 The Songs I Love RCA Records
1965 The Scene Changes ~ Perry Goes to Nashville RCA Records
1966 Lightly Latin RCA Records
1966 Perry Como In Italy RCA Records
1968 The Perry Como Christmas Album RCA Records
1968 Look to Your Heart RCA Records
1969 Seattle RCA Records
1970 Perry Como In Person at the International Hotel, Las Vegas RCA Records
1970 This is Perry Como RCA Records
1970 It's Impossible RCA Records
1973 And I Love You So RCA Records
1974 Perry ~ The Way We Were RCA Records
1975 Just Out Of Reach RCA Records
1976 Perry Como: A Legendary Performer RCA Records
1977 The Best Of British RCA Records
1978 Where You're Concerned RCA Records
1980 Perry Como ~ The Colors of My Life RCA Records
1981 Perry Como: Live On Tour RCA Records
1982 I Wish It Could Be Christmas Forever RCA Records
1983 So It Goes ~ Goodbye For Now RCA Records
1987 Perry Como Today ~ The Wind Beneath My Wings RCA Records
1993 Yesterday & Today: A Celebration In Song

(RCA Victor Box Set)

RCA Records

Довгограючі альбоми ~ RCA Camden 12"[ред. | ред. код]

Дата випуску Назва Лейбл
1957 Dream Along With Me RCA Camden
1958 Perry Como Sings Just For You RCA Camden
1959 Perry Como's Wednesday Night Music Hall RCA Camden
1960 Dreamer's Holiday RCA Camden
1961 Perry Como Sings Merry Christmas Music RCA Camden
1962 Make Someone Happy RCA Camden
1963 An Evening With Perry Como RCA Camden
1964 Love Makes The World Go 'Round RCA Camden
1965 Somebody Loves Me RCA Camden
1966 No Other Love RCA Camden
1967 Hello Young Lovers RCA Camden
1968 You Are Never Far Away RCA Camden
1969 The Lord's Prayer RCA Camden
1970 Easy Listening RCA Camden
1971 Door Of Dreams RCA Camden
1972 The Shadow Of Your Smile RCA Camden
1973 Dream On Little Dreamer RCA Camden
1974 The Sweetest Sounds RCA Camden

Підбірка альбомів[ред. | ред. код]

Останні записи[ред. | ред. код]

Радіо[ред. | ред. код]

  • Columbia Presents Como (1943)
  • The Perry Como Chesterfield Supper Club (1944—1950)
  • The Perry Como Chesterfield Show (1950—1955)

Телебачення[ред. | ред. код]

  • The Perry Como Chesterfield Supper Club (19481950)
  • The Perry Como Chesterfield Show (19501955)
  • The Perry Como Show (19551959)
  • Perry Como's Kraft Music Hall (19591967)
  • Perry Como Comes To London (1960)
  • The Perry Como Holiday Special (1967)
  • Perry Como Special — In Hollywood (1968)
  • Christmas At The Hollywood Palace (1969)
  • The Many Moods Of Perry Como (1970)
  • Perry Como — In Person (1971)
  • Perry Como's Winter Show (1971)
  • The Perry Como Winter Show (1972)
  • Cole Porter In Paris (1973)
  • The Perry Como Winter Show (1973)
  • The Perry Como Sunshine Show (1974)
  • Perry Como's Summer of '74 (1974)
  • Perry Como's Christmas Show (1974)
  • Como Country: Perry And His Nashville Friends (1975)
  • Perry Como's Springtime Special (1975)
  • Perry Como's Lake Tahoe Holiday (1975)
  • Perry Como's Christmas In Mexico (1975)
  • Perry Como's Hawaiian Holiday (1976)
  • Perry Como's Spring In New Orleans (1976)
  • Perry Como: Las Vegas Style (1976)
  • Perry Como's Christmas In Austria (1976)
  • Perry Como's Music From Hollywood (1977)
  • Perry Como's Olde Englishe Christmas (1977)
  • Perry Como's Easter By The Sea (1978)
  • Perry Como's Early American Christmas (1978)
  • Perry Como's Springtime Special (1979)
  • Perry Como's Christmas In New Mexico (1979)
  • Perry Como's Bahamas Holiday (1980)
  • Perry Como's Christmas In The Holy Land (1980)
  • Perry Como's Spring In San Francisco (1981)
  • Perry Como's French-Canadian Christmas (1981)
  • Perry Como's Easter In Guadalajara (1982)
  • Perry Como's Christmas In Paris (1982)
  • Perry Como's Christmas In New York (1983)
  • Perry Como's Christmas In England (1984)
  • Perry Como's Christmas In Hawaii (1985)
  • The Perry Como Christmas Special (1986)
  • Perry Como's Irish Christmas (1994)

Телебачення ~ гість — запрошений гість — камео — документальні фільми[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

  • Something To Shout About (1943) ~ можливо, камео
  • Something for the Boys (1944)
  • Doll Face (1945)
  • March of Time (1945)
  • If i'm Lucky (1946)
  • Слова і музика (1948)
  • Tobaccoland on Parade (1950)
  • П'ята свобода (1951)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #134349679 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б в SNAC — 2010.
  4. Умер певец Перри Комо. news.mp3s.ru. 2001. Архів оригіналу за 21 березня 2012. Процитовано 26 листопада 2008.
  5. О жизни и творчестве Перри Комо. muslib.ru. Архів оригіналу за 21 березня 2012. Процитовано 30 червня 2007.

Посилання[ред. | ред. код]