Ти хто такий? Давай, до побачення!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зовнішні відеофайли
Оригінальне відео

«Ти хто такий? Давай, до побачення!» (рос. «Ты кто такой? Давай, до свидания!») — мейхана, що стала Інтернет-мемом. Виконують азербайджанські[1] мейханісти і талишські[2][3][4] співаки-брати Інтігам та Ехтірам Рустамові.

Історія[ред. | ред. код]

Відео зняли 5 листопада 2011 року під час весілля в селі Тангеруд Астаринського району Азербайджану, і відтоді воно набрало понад шість з половиною мільйонів переглядів (6 548 219 на вересень 2013 року) на YouTube[5]. Ролик демонструє змагання двох груп мейханістів, які обіграли фразу «Ты кто такой? Давай, до свидания!». З однієї сторони це були місцеві мейханісти Інтігам і Ехтірам Рустамові, Різван Шихізаде та Хусейн Астаринський, а з іншої  — бакинські мейханісти Рашад Дагли, Ельшан Хазар і Парвіз Бюльбюля. Авторство фрази, що стала популярною, належить Інтігаму Рустамову.[2] Куплети виконувались російською, азербайджанською і талишською мовами. За словами братів Рустамових, ця мейхана була створена після того, як на весіллі попросили виконати щось російською для московських родичів нареченого.[6]

В ході виконання в речитативах постійно звучить фраза «Ты кто такой? Давай, до свидания!». Ця фраза з відеоролика талишського журналіста[2][7]Гілала Мамедова стала популярним Інтернет-мемом[8]. Мамедов пізніше був заарештований. На думку правозахисниці Лейли Юнус, переслідування владою пов'язане з коментарем, де говориться, що доки президент Ільхам Алієв витрачає мільйони на Євробачення, ця мейхана популярною стала безкоштовно[9][10]. Однак, за словами заступника начальника пресслужби МВС Ехсана Західова, Мамедова заарештували у зв'язку з тим, що в нього виявили 5 грамів героїну, після чого був здійснений обшук його квартири, де в присутності понятих знайшли ще 30 грамів цього наркотику[11].

За словами виконавця мейхани, Інтігама Рустамова, Мамедов не є автором його мейхани, про що помилково повідомлялося в багатьох російських ЗМІ, він тільки завантажив відео на Youtube[11].

Використання в політичному житті[ред. | ред. код]

Рядок із куплету «Ты кто такой? Давай, до свидания» став надзвичайно популярним у російської радикальної опозиції, яка закликала сказати «До побачення» колишньому Міністру внутрішніх справ Рашиду Нургалієву, голові Слідчого Комітету Росії Олександру Бастрикіну та іншим державним діячам[12]. Хештег #путинтыктотакойдавайдосвидания, цитований російськими опозиційними користувачами, вийшов на лідируючі позиції світового рейтингу тегів мережі Twitter[13][14]. В серпні 2012 року в мережі з'явився ролик, у якому «Давай, до побачення» кажуть вже грузинські опозиціонери Президенту Грузії Михаїлу Саакашвілі. Решта пісні, крім цього рядка, співається грузинською мовою[15].

Вплив на російську естраду[ред. | ред. код]

Найвідомішу пародію на мейхану виконав репер Тіматі.[16] 29 червня 2012 року брати Рустамові стали гостями програми «Вечірній Ургант»[17], де вони на всеросійському телебаченні вперше наживо виконали свою прославлену мейхану[18].

Вплив на політичне і культурне життя в Україні[ред. | ред. код]

Завдяки популярності відео виконання мейхани фраза «Ты кто такой? Давай, до свидания!» стала популярною і в Україні. Її можна почути як російською, так і українською мовами. На телеканалі 1+1 вийшло розважально-ігрове шоу знайомств із назвою «Давай, до побачення!»[19], вболівальники київського «Динамо» такою фразою проводжали скандально звільненого тренера Юрія Сьоміна[20], а молодіжні організації опозиційних партій провели акцію «Давай, до побачення!», присвячену відставці уряду Миколи Азарова[21].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Азербайджанські виконавці куплетів…» РІАНОВИНИ
  2. а б в Слідами мейхани, Lenta.ru
  3. В Баку затримали зірку YouTube. Архів оригіналу за 6 березня 2013. Процитовано 6 грудня 2012.
  4. Привітання Президента РОО Талишська діаспора Ісмаіла Шабанова. Архів оригіналу за 12 травня 2013. Процитовано 6 грудня 2012.
  5. Ти хто такий, давай до побачення! (Ti kto takoy, davay dosvidaniya!)
  6. МТРК «Мир». Давай, до свидания: блогеров покорила азербайджанская мейхана. Архів оригіналу за 10 липня 2012. Процитовано 6 грудня 2012.
  7. Давай, за решетку!, газета «Взгляд»
  8. Світовим хітом Twitter стала фраза «Путін, ти хто такий? Давай, до побачення» [Архівовано 23 червня 2012 у Wayback Machine.] / LeaderGroup.Com.Ua
  9. Арестован главред «Толыши Садо», Радіо Свобода, «Во-первых, раздражение властей могла вызвать размещенная в YouTube мейхана, которая сопровождалась комментарием, что в отличие от Ильхама Алиева, потратившего на Eurovision миллионы, мейхана на талышском стала известна миру бесплатно.». Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 6 грудня 2012.
  10. Leyla Yunus: the arrest of Hilal Mamedov is a pressure on national minorities. Архів оригіналу за 29 березня 2013. Процитовано 6 грудня 2012.
  11. а б Vesti.Az. «Редактор „Толыши садо“ всего лишь разместил мою мейхану на You tube». Архів оригіналу за 24 червня 2012. Процитовано 6 грудня 2012.
  12. Давай, за решетку!
  13. Фраза «Путин, ты кто такой? Давай, до свидания» вышла в мировые тренды Твиттера
  14. «Путин, ты кто такой? Давай, до свидания»: фраза стала мировым хитом Twitter
  15. Грузини заспівали Саакашвілі «Давай, до побачення»
  16. Timati, ДАВАЙ ДОСВИДАНИЯ
  17. Интигам и Этирам Рустамовы
  18. «Давай, до свидания!». Стихотворные состязания «Мейхана» в исполнении Интигама и Этирама Рустамовых.
  19. Телеканал «1+1» готує ігрове шоу «ДАВАЙ, до побачення ;)». Архів оригіналу за 19 серпня 2012. Процитовано 6 грудня 2012.
  20. Давай, до побачення: «Динамо» розпрощалося з Сьоміним
  21. Карикатурного Азарова з Табачником відправили в небо під крики «Давай, до побачення!»[недоступне посилання з липня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]