Банатська республіка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Republica Bănăţeană (ro)
Banater Republik (de)
Banatska republika (sr-Latn)
Банатска република (sr-Cyrl)
Bánáti Köztársaság (hu)
Банатська республіка
Невизнана держава
Австро-Угорщина
1918
Банатської республіки: історичні кордони на карті
Банатської республіки: історичні кордони на карті
Столиця Тімішоара
Форма правління Республіка
Президент Отто Рот (Otto Roth)
Історичний період Перша Світова війна
 - Проголошення 1 листопада 1918
 - Захоплення Сербією 15 листопада 1918
Попередник
Наступник
Австро-Угорщина
Румунське королівство
Королівство Югославія
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Банатська республіка

Банатська республіка (рум. Republica Bănăţeană, нім. Banater Republik, серб. Banatska republika / Банатска република, угор. Bánáti Köztársaság) — невизнана держава, проголошена в Тімішоарі 1 листопада 1918 року, наступного дня після розпаду Австро-Угорської імперії. Визнана тільки Угорщиною, республіка була захоплена армією сусідньої Сербії 15 листопада. Наступного року її територія була розділена між Королівством сербів, хорватів і словенців і Румунією.

Обґрунтування[ред. | ред. код]

Банат є природним географічним регіоном у Тисо-Дунайській низовині. З 1552 року він був Османською провінцією — Тімішоарський пашлик. Після підписання Пожаревацького миру в 1718, регіон став Габсбурзькою провінцією Тімішоарський Банат. Ця провінція була скасована в 1778 році. У 1849–1860 роках регіон Банат, разом з Бачка та Срем, був частиною нової Габсбурзької провінції — воєводство Сербія і Тімішоарський Банат. Столицею всіх цих провінцій була Тімішоара.

Історія[ред. | ред. код]

До 31 жовтня 1918 року були створені військові ради національностей, що проживали на терені Банату: румунська, угорська, німецька, сербська, і єврейська. На їхній зустрічі Отто Рот, член Соціал-демократичної партії, запропонував створити автономну Банатську народну раду за участю представників від кожної етнічної групи, але румунські офіцери відмовилися, посилаючись на відсутність резолюції від Румунського Національної Ради. Попри це, провідні члени Соціал-демократичної партії вирішили проголосити республіку, і 1 листопада це зробив Отто Рот, що став її президентом. Незалежність Банату була визнана Угорщиною .

4 листопада Банатська народна рада організувала військові загони з метою встановити контроль над всією територією республіки, але зробити це так і не вдалося. 15 листопада сербські війська увійшли в Банат, і республіка припинила своє існування, потім її терени було розділено між Румунією і Королівством сербів, хорватів і словенців.

16 квітня 1920 року етнічні німці Банату подали на Паризьку мирну конференцію запит з проханням про відновлення республіки, але їм було відмовлено.

Населення[ред. | ред. код]

Населення республіки становило 1582133 людини:

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]