Барбара Лісков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барбара Лісков
Barbara Liskov
Народилася 7 листопада 1939(1939-11-07) (84 роки)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Країна Американське
Національність Американка
Діяльність інформатик, викладачка університету, інженерка
Alma mater Університет Каліфорнії (Берклі)
Стенфордський університет
Галузь Комп'ютерні науки
Заклад Массачусетський технологічний інститут
Науковий ступінь докторський ступінь
Науковий керівник Джон Маккарті
Вчителі Джон Маккарті
Аспіранти, докторанти Maurice Herlihyd
Rivka Ladind
William E. Weihld[1]
Sanjay Ghemawatd[1]
Andrew C. Myersd[1]
Deepak Kapurd[1]
Miguel Oom Temudo de Castrod[1]
Atul Adyad[1]
Umesh Maheshwarid[1]
Robert Edward Gruberd[1]
Mark Stuart Dayd[1]
Deborah Jing-Hwa Hwangd[1]
Sameer Ajmanid[1]
Sheng Yang Chiud[1]
Alan L. Snyderd[1]
Valdis Andris Bērziņšd[1]
Russell Roger Atkinsond[1]
Toby Bloomd[1]
J. Eliot (John) Blakeslee Mossd[1]
Justin Craig Schaffertd[1]
Mark Steven Laventhald[1]
Brian Masao Okid[1]
Benjamin Mead Vandiverd[1]
Ben Wing Lup Leongd[1]
Rodrigo Seromenho Miragaia Rodriguesd[1]
Winnie Wing-Yee Chengd[1]
Dan Robert Kenneth Portsd[1]
James Alexander Cowlingd[1]
David Andrew Schultzd[1]
Членство Американська академія мистецтв і наук
Національна інженерна академія США
Association for Computing Machinery
Національна академія наук США
Нагороди
Особ. сторінка pmg.csail.mit.edu/~liskov/

CMNS: Барбара Лісков у Вікісховищі

Барбара Лісков (англ. Barbara Liskov; до шлюбу Барбара Джейн Г'юберман, англ. Barbara Jane Huberman; нар. 7 листопада 1939) — американська дослідниця в галузі інформатики, лауреатка премії Тюрінга 2008 року. У цей час є інститутською професоркою у Массачусетському технологічному інституті.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась і виросла у Каліфорнії старшою з чотирьох дітей. У родині цінувалася освіта, проте батьки Барбари ніяким чином не вплинули на її захоплення наукою, зокрема математикою[2].

Барбара Лісков здобула бакалаврський ступінь з математики в Університеті Каліфорнії (Берклі) у 1961 році. Після цього подала заявку на навчання у два виші — у рідний Берклі та у Принстонський університет. З Принстона надійшла відповідь, що жінки не розглядаються як кандидатури на навчання, в тому числі післядипломне. Тим не менше, хоч Г'юберман і прийняли в Берклі, вона вирішила не продовжувати навчання і почала шукати роботу і вирішила переїхати з Каліфорнії в Бостон, звідки був родом її батько.

Перші спроби знайти роботу, пов'язану з математикою, не мали успіху. За її словами: «Все, що мені пропонували, — це була робота, що полягала у малюванні графіків або щось у тому роді»[2]. Тож вона пройшла по вакансії програмістки у корпорації Mitre, де пропрацювала близько року. Після цього змінила місце роботи на Гарвард, де працювала у проєкті, пов'язаному з перекладом природної мови.

Г'юберман знову вирішує продовжити навчання і подає заявку на математичну програму у Берклі та на програми комп'ютерних наук у Стенфорді та Гарварді. Пройшла в останні два виші, проте обрала Стенфордський університет, частково тому, щоб повернутися у Каліфорнію. У 1968-ому вона стала першою жінкою у США, що здобула Ph.D. у галузі комп'ютерних наук[3][4]. Темою її наукової роботи була комп'ютерна програма для гри шахових закінчень[5].

Після цього Г'юберман знову повертається до Бостона для пошуку роботи. Водночас зустріла Нейта Лісков, з яким одружилася у 1970 році. Знову почала працювати на Mitre, де попрацювала до 1972 року, коли перейшла у Массачусетський технологічний інститут, де працює і викладає досі.[коли?]

Наукова робота[ред. | ред. код]

Г'юберман-Лісков керувала багатьма відомими проектами, включаючи операційну систему Venus, невелику, малозатратну та інтерактивну систему; розробкою та реалізацією мов програмування CLU та Argus; об'єктно-орієнтованої бази даних Thor. Разом з Дженнет Вінг вона розробила часткове визначення підтипу, відоме як принцип підстановки Лісков. Також керує Programming Methodology Group в MIT, з поточним напрямом досліджень на розподілені обчислення.

Барбара Лісков є членкинею Національної академії інженерії, Американської академії мистецтв та наук та Асоціації обчислювальної техніки. У 2004 році вона отримала медаль Джона фон Неймана за «фундаментальний внесок до мов програмування, методологій програмування та розподілених систем». Вона авторка трьох книг та понад сотні технічних праць.

Лісков отримала премію Тюрінга у 2008 році[6] за роботу з дизайну мов програмування та методологій програмного забезпечення, що привело до розробки об'єктно-орієнтованого програмування[7]. ACM відзначила її внесок до практичних і теоретичних основ «мов програмування та проектування систем, особливо пов'язаних з абстракцією даних та розподіленими обчисленнями»[8].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  2. а б Barbara Liskov. Архів оригіналу за 2 червня 2010. Процитовано 2 січня 2011.
  3. Barbara Liskov -- Engineergirl. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 6 вересня 2007. Profile from the National Academies of Engineering.
  4. UW-Madison Computer Science Ph.D.s Awarded, May 1965 - August 1970. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 8 листопада 2010. PhDs granted at UW-Madison Computer Sciences Department.
  5. *Huberman (Liskov), Barbara Jane (1968). A program to play chess end games [Архівовано 9 січня 2014 у Wayback Machine.]. Stanford University Department of Computer Science, Technical Report CS 106, Stanford Artificial Intelligence Project Memo AI-65
  6. Top prize in computing goes to MIT professor [Архівовано 22 липня 2010 у Wayback Machine.] з сайту The Boston Globe
  7. Barbara Liskov Wins Turing Award | March 10, 2009 [Архівовано 28 квітня 2009 у Wayback Machine.] з сайту Dr. Dobb's Journal
  8. ACM Names Barbara Liskov Recipient of the 2008 ACM A.M. Turing Award. Association for Computing Machinery. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 10 березня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]